ciklidi.org

Geografska podela ciklida: => Tanganyika => < ''ŠKOLJKAŠI''- (Lepidio)Lamprologus > => Topic started by: drlessa on 30 December, 2008, 22:16:11

Title: Lampologus signatus
Post by: drlessa on 30 December, 2008, 22:16:11
U jednom od svojih akvarijuma imam jedan par ovih pelepih školjkaša.

Odvojio sam ih od ostalih riba i dao im poseban dom u nadi da će se mrestiti.
Na moju veliku radost, nisam dugo čekao. Mrest je "pao" nakon mesec, mesec i po dana.

Kako su u pitanju mlade ribe, "izbacili" su samo 8 malaca. Neka, "standardna" cifra za njih je oko 20 komada (ovu info sam našao na netu), ali kako su, kao što sam napomenuo, u pitanju mlade ribe, mali broj malaca u prvom mrestu je sasvim normalna pojava (takođe podatak sa neta).

Imali su sve potrebne parametre za mrest, ali temperatura mi je bila malo problematična, bila je na 24-25 C, nisam uspeo da je kvalitetno regulišem tj. da je držim na 26 C, možda je mali broj malaca uzrokovan istom, ali u to nisam siguran.  ???

Malci su sasvim solidno napredovali, hranio sam ih dekapsuliranom artemijom i SERA mikropanom.

Mužjak i ženka su "strasno" branili svoju terotoriju i svoje malce, sve do pre par dana...  :blink:

Pre par dana, ženka je počela da se veoma agresivno ponaša i prema mužjaku i prema malcima. (malci su narasli na nekih 1.5-2cm). Ona ih je non stop ćuškala i terala u "ćoškove".  :blink:

Iskreno, nisam imao pojma o čemu se zapravo radi. Agresija se malte ne iz sata u sat pojačavala...

Malci su uspešno izbegavali napade majke i vešto se krili. Ne znajući šta je po sredi, kontao sam da će sve to brzo proći.  :wub:

Jedno jutro, primetio sam da malaca više nema!!!  :o

Na moju sreću, pronašao sam 6 komada u filteru, ni sam nisam siguran kako su se tu uvukli,ali sam bio jako, jako srećan!  ;D

Preturio sam ceo akvarijum ali samo 6 od 8... :mellow:

Povadio sam ih i smestio u poseban akvarijum.

Samo jedan dan nakon što su malci uklonjeni iz akvarijuma, mama je nabacila boju za mrest, shvatio sam zašto je bila extremno agresivna prema malcima...
Bilo je vreme da malci odu i da mama baci novu ikru, jednostavno ih nje više želela u svojoj blizini i to je veoma agresivno pokazivala al ja to nisam skontao...

Ja, nemajući iskustva sa ovom pojavom/ponašanjem/vrstom nisam na vreme odreagovao i izvadio ih ali, na moju veliku sreću, a i njihovu, 6 komada sam spasao od sigurne smrti.

Jednostavno, ona je bila spremna za mrest i nije želela da ima njen novi pomladak ima problema sa starijom ekipom...očito je smatrala da će oni, koji su inače na 1.5-2cm, biti u mogućnosti da naškode novim malcima...ili nešto slično, mislim da me razumete...

Sve u svemu, novi mrest je na pomolu, malci iz prvog mresta su spaseni, lagano ali sigurno rastu...

Nisam siguran ko i da li ovu vrstu neko ima, i nisam siguran kako se druge vrste školjkaša koji zive u parovima ponašaju prema svojim malcima, (još nemam niti jedan drugi par/neke druge vrste ali bože zdravlja...biće) da li je ovo normalna pojava ili ne,možda neko može nešto o tome da nam nešto više kaže, ali želim da ovim mojim iskustvom eventualno pomognem nekome ko se može naći u istoj ili sličnoj situaciji...

Ja sam izgubio par malaca, žao mi je zbog toga, pa da to ne bude uzalud.

Loše iskustvo ali može biti nekome korisno...meni jeste.

Ako neko ima ili je imao slična iskustva sa ovom vrstom ili drugim školjkašima, voleo bih da čujem Vaše mišljenje i iskustva na ovu temu.

 :)
Title: Re: Lampologus signatus
Post by: drlessa on 30 December, 2008, 22:23:50
Evo i slike mog para..

Suv kvalitet...   ;D ;D ;D ;D ;D
Title: Re: Lampologus signatus
Post by: nedara on 30 December, 2008, 22:27:32
To je sad Lamprologus signatus, i opisao si dosta uobičajeno roditeljsko ponašanje, jer to nije ''školjkaš'' koji živi u kolonijama..
Title: Re: Lampologus signatus
Post by: Kenny on 30 December, 2008, 22:31:14
Lepe ribe, lep tekst i nesebican!! :applause:
A i koristice sigurno ljudima koji do sad nisu imali iskustva sa slicnima  ;)
Title: Re: Lampologus signatus
Post by: drlessa on 30 December, 2008, 22:34:42
E da, izvinjavam se na pogrešno odkucanom nazivu... Lamprologus signatus sam želeo da otkucam ali...  ::)

Pa predpostavljao sam to što kažeš nedara, ali sam se iznenadio da se tako ponašaju tako "rano", u smislu, malci su i dalje jako mali...mada kad se uzme njihova max veličina...  :dry:

Očekivao sam da će "odbacivanje" kasnije da dodje...iznenadio sam se.
Title: Re: Lampologus signatus
Post by: nedara on 30 December, 2008, 22:43:51
Malci uopšte nisu mali u odnosu na veličlinu roditelja (koji rastu oko 5cm).

Na 1,5-2 cm predstavljaju mlade suparnike!
Title: Re: Lampologus signatus
Post by: Ciklid Gile on 30 December, 2008, 22:58:42
Slazem se... Sa 1,5 - 2cm malci su itekako konkurencija ionako malim signatusima...

Za jednu ribu koja je "nekolonijalna" to je, bar po mom misljenju, veliki uspeh... Meni su multifasciatusi koji vaze za najkolonijalnije skoljkase, poceli da teraju malce na jos manjoj velicini (doduse bilo je tu vise generacija u tom trenutku...).

Nema tu pravila, da nije bila u stanju za naredni mrest, verovatno to ne bi ni ucinila...
Title: Re: Lampologus signatus
Post by: drlessa on 30 December, 2008, 23:16:59
Vidiš u mom slučaju multifasciatusa, u akvarijumu veličine 50x50x30 imao sam 6 komada 3 + 3 sad imam cirka 30 kom + prvih 6

Niko nikog ne dira... samo se ponekad malo pokače odrasli ali malce niko ne dira, čak ni malci malce (stariji mladje).

I ja verujem da ne bi bilo frke da ona nije bila orna za novi mrest.

Dakle, nauk,kad dostignu na 1cm odmah ih vadite napolje!!!!

Title: Re: Lampologus signatus
Post by: drlessa on 30 December, 2008, 23:19:18
Ja sad vijam da nabavim još neke školjkaše, najradije bih uzeo, pod brojem jedan na listi želja, similis-e ali se nebi/neću srditi ako nađem da pazarim i neke druge, harem ili 1+1 školjkaše...   
;D ;D ;D ;D ;D


Samo, slabo ih ima!  :mellow:Title: Re: Lampologus signatus
Post by: drlessa on 09 January, 2009, 23:57:00
Neka, "standardna" cifra za njih je oko 20 komada (ovu info sam našao na netu), ali kako su, kao što sam napomenuo, u pitanju mlade ribe, mali broj malaca u prvom mrestu je sasvim normalna pojava (takođe podatak sa neta).

Pao je novi mrest  (http://www.xclub.org.yu/forum/images/smiles/2862happydance-thumb.gif)

Podatak, gore citiran a u to vreme preuzet sa neta, je kanda tačan!
Sada ih ima između 15 i 20 komada, možda čak i više...kako se jedva naziru, nisam siguran da se uopšte i mogu izmeriti i tačno prebrojati, ali vidim da ih ima znatno više nego prvi put!

Veoma sam zadovoljan..e, sad sledi pomno posmatranje razvoja i ponašanja istih!
Title: Re: Lampologus signatus
Post by: drlessa on 11 January, 2009, 23:16:26
Neka moja opažanja.

Prva interesantna stvar koju sam zapazio, pored plavičasto ljubičaste boje na trbuhu ženke i oko analnog peraja, je da je zenka "pripremala" školjke za mrest.

Naime, delimično je zatrpavala i samu školjku i ulaz u istu, odlučila se za 4 školjke, od 8 ponuđenih (zanimljivo je to što su sve 4 različite!) i njih je marljivo pripremala.

Moja predspostavka je da je smanjivala ulaz u samu školjku.

Verujem da je to instinkt koji je jači od nje, jer ona zapravo nije imala nikakvog "neprijatelja" u akvarijumu koji bi mogao da joj uđe u skoljku i naškodi ikri/kasnije malcima.

Kako mnogi školjkaši kada polože ikru (govorim o ženkama) ostanu u školjci sa istom, očekivao sam da ću to videti i ovde, ALI na moje prijatno iznenađenje, ona je provela veoma malo vremena u školjci, više se šepurila oko nje, često je ulazila ali ne na duže od par sekundi.

U narednih par dana sam primetio da je ulazila u školjku (da je sad nazovemo cenralnu školjku) i izlazlila iz iste punih usta "peska" (tako mi je delovalo) i odlazila do drugih, predhodno pripremljenih školjki.

Setih se da su signatusi ikrašice koje ne lepe ikru i da je čest slučaj da ženka PREMEŠTA IKRU sa jednog na drugo mesto.

To je bio i ovde slučaj.

Iz centralne školjke, gde je položila svu ikru i koju je par dana čuvala, ona je jednostavno rešila da istu premesti u druge školjke koje je ranije pripremila.

Verujem da je razlog tome želja da što više malaca prezivi, opet instinkt, želja za što većim procentom izleženih malaca...

Ono njeno ponašanje me je zainteresovalo pa sam malo više vremena proveo posmatrajući ih i video da je ženka sada pazila/vrtela se oko 4 školjke, a mužjak se kretao okolo i po meni nije baš puno "učestvovao" u svemu ovome, on je više obraćao pažnju na mene.

Kako bih legao pored akvarijuma da bi ih posmatrao, on bi došao do stakla, pretio mi, zaletao se na staklo, širio se koliko je god mogao i posle izvesnog vremena bi se spustio na pesak i onako sav nakostrešen "mrko" me gledao.

Dovoljan je bio samo jedan mali pokret i evo ga, opet se ustremljuje na mene... trudio sam se da se što manje mrdam, bilo mi je zao i nisam želeo da se povredi, manijek je silno udarao po staklu sa ciljem da me otera...

Jako mi se svidelo to njegovo ponašanje.

Njegov posao je bio da otera uljeze a njen da vodi računa o ikri.

I tako, malci su se pojavili, razleteli su se po celom akvarijumu, moram priznati da sam iznenađen tim ponašanjem malaca, očekivao sam da će se "štekati" oko školjke, ali, na svaki znak upozorenja od strane roditelja, malci bi se ukopali i šanse da ih iko primeti su ravne nuli. Kad god priđem akvarijumu, moram da se "ukopam" na par minuta kako bi malci, dobili znak da mogu da nastave sa "uobičajenim aktivnostima".

Otac im je sad extremno besan i još više napada, keva mu se pridružila...sada su dvostruko opasniji!!!

Extra ribe, nadam se da ću ih "izgurati" sve i da ću ih kvalitetno "raširiti" kako bi ste i Vi uživali u i sa njima!
Title: Re: Lampologus signatus
Post by: jeferson on 11 January, 2009, 23:51:50
Nisam neki ljubitelj tih sitnih skoljkasa,ali i oni imaju svojih cari...
sta mislis o Lamprologus callipterus on i nije tako mali...!
Voleo bi ih imati u aq  :)
Title: Re: Lampologus signatus
Post by: drlessa on 12 January, 2009, 00:19:01
Biće  :)

On nije mali ali ona je malena...

Njihovo ponašanje, e to treba posmatrati....jedno 2-3 muzjaka i 5-6 zenki....
na 120cm....prepuno školjki razbacanih svugde...eh...biće, biće... samo lagano!
Title: Re: Lampologus signatus
Post by: No.1 on 12 January, 2009, 16:24:43
Da li jos neko osim tebe gaji ove lepe ciklide .....
Title: Re: Lampologus signatus
Post by: nedara on 12 January, 2009, 16:35:46
Koliko sam pročitao i ako se dobro sećam, ''callipterus'' mužjak pravi gomile školjki i pokriva dno, dovlači ih iz drugih delova aq, odnosno grupiše. Čak tu formira harem sa više ženki.

Tako da nećeš baš uživati u razbacanim školjkama, a i 3 mužjaka na jednom mestu kontam da nije ostvarljivo.
A opet, možda je to i moguće, video sam fotke gde plivaju u jatu!  :-X
Title: Re: Lampologus signatus
Post by: jeferson on 12 January, 2009, 16:50:35
Ja isto kontam da su dva muzjaka maximum!
Title: Re: Lampologus signatus
Post by: drlessa on 12 January, 2009, 20:31:06
Koliko sam pročitao i ako se dobro sećam, ''callipterus'' mužjak pravi gomile školjki i pokriva dno, dovlači ih iz drugih delova aq, odnosno grupiše. Čak tu formira harem sa više ženki.

Tako da nećeš baš uživati u razbacanim školjkama, a i 3 mužjaka na jednom mestu kontam da nije ostvarljivo.
A opet, možda je to i moguće, video sam fotke gde plivaju u jatu!  :-X

U pravu si  i dobro si pročitao.

Što se tiče razbacanih školjki, naprotiv,uzivao bih i nadam se uzivacu, poena jeste da se skoljke razbacaju kako bi ih on skupljao i kako bi se dva muzjaka otimala oko istih i jedan drugom krala iste...  :)

Istina je da mogu da budu i u jatu ali kada dodje vreme mresta...dva kom je max za jedan prosecan "ciklidni" akvarijum (100cm duzina).  :)

Title: Re: Lampologus signatus
Post by: Icecool on 12 January, 2009, 21:10:10
Za callipteruse sam chitao na nekom stranom sajtu da bi im trebalo minimum 2 metra akvarijum da bi pokazivali normalno ponashanje kao u divljini...
Dakle kradja shkoljki i slichno...
Title: Re: Lampologus signatus
Post by: drlessa on 12 January, 2009, 22:04:28
vidiš, ja sam citao da je jedan neki minimum pa sam zato tako i napisao...naravno sto veci to bolji...  :)
Title: Re: Lampologus signatus
Post by: drlessa on 13 January, 2009, 17:37:48
Evo par svežih fotki
Title: Re: Lampologus signatus
Post by: Icecool on 13 January, 2009, 17:50:18
Daj slike malaca... :D
Title: Re: Lampologus signatus
Post by: drlessa on 13 January, 2009, 18:23:59
Ih...lako je reći...treba ih uhvatiti...ponušacu veceras da ih uhvatim...
Title: Re: Lampologus signatus
Post by: drlessa on 23 January, 2009, 22:41:35
Mali video mama, tata i jedan deo malaca....

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=NQSsLQOOxy0[/youtube]
Title: Re: Lampologus signatus
Post by: ALFA on 24 January, 2009, 22:01:50
lepo Sale, nema sta! :)
Title: Re: Lampologus signatus
Post by: drlessa on 24 January, 2009, 23:20:02
Skontao sam šta im i kako odgovara...

Mislim da sam skontao i kako izbeći veliko "gubljenje" riba pri uparivanju (govorim o školjkašima, ali dok ne budem makar 80% siguran testiraću, pa ako se pokaže da sam skontao objaviću da ljudi znaju tj posavetovaću a ko želi, pokušaće isto a ko ne...freedom of choice...  :)
Title: Re: Lampologus signatus
Post by: milan011 on 25 January, 2009, 10:27:52
 :) Samo napred,nadam se da ce uskoro biti u oglasima
Title: Re: Lampologus signatus
Post by: dita71 on 11 February, 2009, 18:14:39
Kako su malci,da li napreduju,koliko ih ima?
Title: Re: Lampologus signatus
Post by: drlessa on 11 February, 2009, 18:32:36
26 malaca, prebaceni su u mrestilicu koja im odgovara, za sada.

Kasnije cu ih odvajati....

Title: Re: Lampologus signatus
Post by: drlessa on 11 February, 2009, 18:46:25
:) Samo napred,nadam se da ce uskoro biti u oglasima

Koliko me pamćenje služi, nekih 10tak je vec rezervisano tako da ce za mesec,mesec i po dana biti malaca u ponudi...a inace sledeci mrest je kanda u pripremi...imaju fenomenalne uslove za to, nisam siguran da li zelim da ih i dalje mrestim, video sam i doziveo ono sto sam zeleo, vise nego zadovoljan sam time...

Cifra po komadu (malci) će biti max 5 eura

Kod njih je stos sto se veoma lako raspoznaju polovi pa ih zbog toga prodaju za neke cifre poput 10 do 12 eura. Meni je to glupavo...
Title: Re: Lampologus signatus
Post by: drlessa on 11 February, 2009, 18:52:27
Zapravo, pogrešno sam se izrazio...meni je to glupavo da to uradim (cenim cirka 10 eu zbog lakog raspoznavanja polova) jer ne zivim od prodaje riba...
Title: First time - Neolamprologus signatus
Post by: nesa on 13 August, 2009, 15:43:20
Danas mora da je moj srecan dan! ;)
Posle uzbudljivog danasnjeg mresta, krenuo sam do drugog akvarijuma da nahranim moje nove stanovnike. I eto sta sam primetio...
Title: Re: First time - Neolamprologus signatus
Post by: nedara on 13 August, 2009, 16:34:12
Bravo Nešo!
Izgleda da im prijaju tvoji uslovi i londonska voda.  ;)
Title: Re: First time - Neolamprologus signatus
Post by: staglindu on 13 August, 2009, 18:16:14
čestitke ma mrijestu!
Title: Re: First time - Neolamprologus signatus
Post by: RRRuki on 13 August, 2009, 18:36:30
Simpaticna ribetina..cestitke na mrestu. Zajebani su skoljkasi pogotovo lamprologini
Title: Re: First time - Neolamprologus signatus
Post by: drlessa on 13 August, 2009, 19:18:50
Odlično! Sada samo obrati pažnju na ponašanje ženke, pisao sam o tome, možeš pročitati ovde na forumu evo ti link...

http://www.ciklidi.org/forum/index.php/topic,5369.0.html

 :)
Title: Re: First time - Neolamprologus signatus
Post by: nesa on 14 August, 2009, 00:36:12
Hvala svima na cestitkama.
Samo da napomenem da nista znacajno nisam mogao da primetim u ponasanju riba.
Tek su mesec dana kod mene i muzjak je cuskao zenku kad sam ih doneo.
Mislio sam da ce to biti iz pocetka dok se ribe ne priviknu na novu okolinu ali je to trajalo do pre dva tri dana. Tek prekjuce sam primetio da zenka unosi hranu u skoljku, i pocela je da sedi na ulazu skoljke.  Muzjak se preselio u drugu skoljkicu. I eto danas prinove. Mali su non stop napolju iako ih roditelji uporno vracaju nazad. Bice novih slika kad malo porastu.

Hteo bi samo da se zahvalim Nedari, Cveletu, Mihajlu i drlesi na pomoci i odabiru Tanganjikanaca.
Title: Re: First time - Neolamprologus signatus
Post by: cvele on 14 August, 2009, 08:57:58
Čestitke na mrijestu.
Pazi na ostale stanovnike akvarija, ili su ti oni sami u tom akvariju?

Jako ljepi ciklidi
Title: Re: First time - Neolamprologus signatus
Post by: Svitak on 14 August, 2009, 14:14:56
Bravo za mrest, al jos veci bravo za dobre fotose ..... :)
Title: Re: Lampologus signatus
Post by: gbauer13 on 08 November, 2015, 13:19:52
Malo sam raziskovao prošlih dana ovog ciklida i koliko sam uspio saznati, taj ciklid u biti i nije školjkaš (isto kao i Neolamprologus kungweensis). U knjigi "Guide to Tanganyika Cichlids by Ad Konings" a isto i u "Lake Tanganyika Cichlids by Mark Smith" za ta dva ciklida može se nači, da živita u jezeru nad blatnim dnom i mrijeste se tako, da naprave tunel u blatno dno. A u akvariju, če koristiti i školjke za mrijest, pa jih zato neki i svrstaju u školjkaše.

P.S.: Ima možda ko koju dobro autorsku sliku ovog ciklida? :)