ciklidi.org

Teme O ciklidima: => Bolesti, povrede i čudno ponašanje ciklida => Topic started by: Sljuka10 on 03 December, 2017, 22:12:27

Title: Uginuo Hongi Sweden
Post by: Sljuka10 on 03 December, 2017, 22:12:27
Pozdrav ljudi, danas sam ostao bez jednog mužjaka Hongi Sweden na veličini od oko 6cm. Kod mene je 2 meseca i za to vreme nisam menjao sastav riba u akvarijumu. Inače, akvarijum je zapremine od oko 70 litara i pored njega u njemu sam držao još po 3 Hongi Sweden, Mpange i Johanni, kao i 5 Socolofi. Sve ribe su bile na veličini od 4 do 6cm. Ovaj mužjak je bio konstantno maksimalno obojen za svoju veličinu i uglavnom je jurio ostale ribe po akvarijumu, sve do pre par dana kada sam primetio da je nekoliko riba počelo da ga napada i da nije više full ofarban. To je trajalo kratko, ribe su prestale da ga napadaju i njegovo ponašanje je bilo uobičajeno, ali više nije bio maksimalno ofarban. Nakon dva dana sam primetio da je počeo ubrzano da diše, a juče i da teže pliva i da ima skoro providan, tanak izmet. Izdvojio sam ga u jedan manji akvarijum, u kom su bile ribe od oko 3cm. Jutros sam primetio da mu je glava tamnija, a onda  i da sve vreme faktički leži na dnu i ne pliva već se samo povremeno pomera ili vrti u krug, ali bez plivanja. Zaplivao je samo par puta i izgledalo je bukvalno kao da je pijan. Nakon par sati je i uginuo. Primetio sam i da je slabije jeo ovih par dana, ali jeo je, nije u potpunosti izbegavao hranu. Inače, tokom ovih par dana od kad cela priča traje jednom sam menjao vodu u akvarijumu. Vodu u tom akvarijumu menjam na svakih 7 dana po oko 20 litara. Unutra je filter pumpa koja originalno dolazi uz taj akvarijum, pa smatram da je filtracija odgovarajuća, a ubačen je i raspršivač, tako da mislim da sa te strane nije problem. Temperatura je konstantno na 26c. Ribe hranim Sera Florom i Sera Sanom, a povremeno ubacim i spirulina tabletu. Ostale ribe se ponašaju potpuno normalno, nema nikakvih promena u odnosu na uobičajeno.

Izvinjavam se što sam se ovako raspisao, ali hteo sam da dam što više podataka kako bi neko mogao da mi kaže šta može biti uzrok smrti tog Hongi-a, jer se mojim ostalim ribama nikad ništa slično nije desilo, pa ja nemam predstavu, a i želim da znam za ubuduće ako mi se dogodi nešto slično. Inače, jako mi je žao što je ovaj uginuo jer je to bio poklon za rodjendan, što je krajnje nebitno za sve vas, ali morao sam da napišem da ne mislite da sam lud i da ću baš da se ovoliko raspisujem zbog smrti jedne ribetine.

Hvala unapred.
Title: Re: Uginuo Hongi Sweden
Post by: eddieh on 05 December, 2017, 16:52:48
kao prvo to je premali akvarijum za ciklide , oni su poceli da rastu i sve ce biti veca agresija medju njima. gledaj da ima sto vise razlicitih zaklona , pecina , prolaza u akavrijumu kako bi lakse mogle da zbrisu kada krene da ih juri dominantan muzjak.
nzm kakav je filter koji imas ali ako je obican unutrasnji flter to ti je glavni razlog uginuca hongija. u najkracem roku gledaj da ako je moguce uzmes neki veci akavarijum duzine minimum 100 cm i bar 140 litara.

sad neko vreme im smanju kolicicnu hrane , neka im hrane koliko mogu da pojedu za nekoliko sekundi, redovno menjaj vodu
Title: Re: Uginuo Hongi Sweden
Post by: Sljuka10 on 05 December, 2017, 18:59:22
Pre svega, hvala na odgovoru. Zaboravio sam da napomenem da imam veliki akvarijum ali je najmanji mužjak u njemu 9cm i ostali mužjaci iz tog akvarijuma bi bukvalino mogli da rastrgnu ovu grupu hongi-a. Tako da taj akvarijum u kom je on bio je akvarijum u kom držim ribe za prodaju i ribe za sebe koje su premale za veliki akvarijum. Svakako pun je i on prolaza i pećina itd, kao i veliki. Ovaj akvarijum je fabrički, pa je u njemu filter koji dolazi fabrički uz taj akvarijum, zato smatram da je dovoljan, ali ako grešim ispravite me. Nije mi jasno kako bi mogao glavni razlog da bude taj filter jer su ostale ribe u akvarijumu potpuno normalne, a pritom je i on bio potpuno normalan dva meseca, u istom akv sa istim filterom. Napisao sam da vodu menjam redovno (trećina vode nedeljno), tako da svakako bih tako i nastavio.
Title: Re: Uginuo Hongi Sweden
Post by: nedara on 05 December, 2017, 19:38:18
Mužjak je najverovatnije uginuo od stresa + posledica tuče, to se dešava kada se promeni hijerarhija kod Malawi Mbuna.
Title: Re: Uginuo Hongi Sweden
Post by: Sljuka10 on 05 December, 2017, 19:42:19
Ako je to, onda je dobro, jer se najviše plašim da nije neka bolest, baš zbog tog izmeta i zbog tamne glave. Ali opet, kao što napisah, ostale su dobro, bez ikakvih promena.