ciklidi.org

Geografska podela ciklida: => Tanganyika => < ''ŠKOLJKAŠI''- (Lepidio)Lamprologus > => Topic started by: Svarog on 25 March, 2016, 16:21:26

Title: Lamprologus speciosus
Post by: Svarog on 25 March, 2016, 16:21:26
Pre oko godinu dana sam nabavio 6 Lamprologus Speciosusa i ovo su neka moja zapazanja.

Uzeo sam vrlo mlade ribe na oko 2.5-3 cm nepoznatog pola. Kod ovih riba, bilo mi je jako tesko da utvrdim pol. Sve sto sam citao o njima ispostavilo se bas suprotno u sta sam se uverio tek kada sam video malce. Npr: Moja zenka je veca od muzjaka i dosta agresivnija i obojenija. Mislim da je jedino moguce odrediti polove posmatranjem njihovog ponasanja. Zenka ukopava skoljku tako da se samo otvor vidi i strogo se drzi svoje male teritorije dok je muzjak mnogo aljkaviji, zakopava delimicno ili uopste ne, i krece se po celom akvarijumu. Takodje zenka ne trpi nikog od drugih riba u blizini, imala male ili ne, a muzjak je mnogo tolerantniji prema drugim vrstma. Od tih 6 prvobitnih riba ostale su samo dve u glavnom akvarijumu, to je par,  i jedna odvojena zbog agresije, nepoznatog pola.

Zenaka pre parenja ukopa kucicu koliko moze, kod mene nekih 5 cm, i ostavi samo ulaz slobodan. To radi nekoliko dana, kao da nije odma zadovoljna uradjenim. Kada je spremna, ispliva ispred muzjaka i brzim pokretima peraja ga doziva. Kada uhvati njegovu paznju brzo dopliva do kucice i ceka ga. Tako sve dok se on ne smiluje da se pari. Dok sam ja posmatrao oko sat vremena. Toliko je odprilike trajalo i polaganje i oplodnja jaja.

https://youtu.be/PYk6DdujpoY

Posle 10 dana cuvanja malih zenka je ponovo pocela da kopa. Iskopala je opet do stakla ali ovog puta nije zatrpavala kucicu vec je prosirija jamu na nekih 10cm precnika i tada su se mali pojavili. Pretpostavljam da je to radila kako se mali nebi gubili ili da ih je teze videti za predatore. Ali kada ih je Julidochromis Dickfeldi smeknuo, poceo je da napada. Zenka se nije dala oterati iako joj je pokidao usta i srecom na vreme sam primetio i odvojio je sa skoljkom u drugi akv.

Postavicu i ovde snimak parenja i nekih slika, iako su i u mojoj temi, cisto da bi ova posebna tema bila kompletnija.
Title: Re: Lamprologus speciosus
Post by: nedara on 05 May, 2016, 15:56:03
Svarogov mužjak na oporavku kod mene:
Title: Re: Lamprologus speciosus
Post by: Svarog on 22 May, 2016, 23:37:47
Malci nakon 2 meseca. Oko 1cm.
Title: Re: Lamprologus speciosus
Post by: Svarog on 23 May, 2016, 21:55:26
Baby fight
https://youtu.be/0N39SfrkinM
Title: Re: Lamprologus speciosus
Post by: Svarog on 22 July, 2016, 22:41:58
Posle 4 meseca. Nesto manje od 2cm.
Title: Re: Lamprologus speciosus
Post by: nedara on 15 September, 2016, 20:34:45
Jedinka iz posta #1 četiri meseca kasnije: