Welcome, Guest. Please login or register. Did you miss your activation email?

Aquashop

Author Topic: rane po telu, pomoć dobro dosla  (Read 894 times)

Offline ViK

• Značajni član
rane po telu, pomoć dobro dosla
« on: 26 July, 2011, 20:13:11 »
Imam problem, pa bih molio za pomoć  :sad:
Na muzjaku copadichromis borleyi kadanga sam pre nekog vremena poceo da primećujem nesto kao rane po telu. Nisam bio siguran da li je neka bolest u pitanju ili su to rane od nekih borbi (kojih do duše i nema u mom aq, bar ne da ja vidim) ili da li se povredio o kamenje....
Rane su na zadnjem delu tela, od polovine pa prema leđnom peraju.
Na fotografiji, koja je losa posto je slikana mob. izgleda kao bele tacke, ali vise izgleda kao rupice/rane po telu.
Problem je sto sam sad primetio da i jedna zenka copadichromis borleyi kadanga ima te bele fleke/rane po telu i mozda jedan delfin (on ima samo jednu).

Par generalija o aq, koje možda pomognu:
aq je 135*42*70v (oko 400l)
filtracija je unutrašnji prelivni filter
temperatura vode je bila oko 30 stepeni, u onom skorijem toplom talasu
vodu menjam relativno redovno, na dve nedelje
aq je u funkciji od novembra, mislim
Muzjak copadichromis borleyi kadanga je najveći u aq, jede ko lud i ne vidim da ga neko maltretira.
Da li neko zna o cemu se radi i jos vaznije sta da radim. Bojim se da ce se prosiriti i na ostale ribe.
Hvala unapred....  
« Last Edit: 26 July, 2011, 23:13:04 by DJOLE_F1 »
Svemir Svemircima!!!!

Offline SPAJKE

• Veoma napredan član
Re: rane po telu, povoć dobro dosla
« Reply #1 on: 26 July, 2011, 21:41:11 »
Deluje kao da je od tuce,ali prepustam iskusnijima od mene da kazu o cemu se radi... ;)

Offline Nightrider

• Značajni član
Re: rane po telu, pomoć dobro dosla
« Reply #2 on: 27 July, 2011, 01:34:39 »
ne znam sta bi moglo da bude, ali evo sta bih ja uradio, dok se eventualno ne javi neko ko je imao slicnu situaciju

prvo bih obratio paznju da li neko maltretira te ribe (mada si rekao da nisi to primetio, a i ne verujem da je to razlog u tvom slucaju)

posmatrao bih samim tim i da li im se sire te rane tj broj rana po telu

posmatrao bih detaljno druge ribe i ako bih primetio da su se na makar jos jednoj pojavili isti simptomi, sve takve ribe bih odvojio u karantin

deo, vode bih promenio odmah i smanjio kolicinu hrane (makar zbog sekundarnih infekcija), a dok se sve stabilizuje menjao bih je svakako umesto na 2 nedelje, na 1 nedelju

eto to je jedino sto mi pada na pamet, a sto vec verovatno i sam mozes da zakljucis,
svakako sramota sto se ljudi ne javljaju da pomognu (makar i moralno)  :(

Offline ViK

• Značajni član
« Reply #3 on: 27 July, 2011, 06:46:07 »
U svakom slucaju cu ucestaliti zamene vode i smanjicu hranu, ali ako je u pitanju neki parazit samo to nece pomoci.  :sad:
Videću ovih dana da sa nekim napravim bolje slike, pa će možda neko imati ideju kako da lečim.
Karantiski aq u ovom trenutku nemam, videću da osposobim neki
Svemir Svemircima!!!!

Offline Shone

• Napredni član
« Reply #4 on: 27 July, 2011, 07:52:57 »
Pazi... Nisam siguran da je neka bakterijska infekcija, ali mogla bi da bude, kao što bi moglo biti od neke tuče ili panja ukoliko ga imaš u akvarijumu (možda siga kamen). Standardna procedura. Iztvadiš ribu, staviš u manji akvarijum izolovanu i posmatraš. Ukoliko se širi samo od sebe ili se ne povlači za jedno dve nedelje onda je bakterijska infekcija. Šta onda? Ukoliko su ti to matice lečiš (ma da ja bacam) i moliš boga da se nije proširilo u grupni akvarijum.
E sad ukoliko je bakterijska infekcija jedino ispravno rešenje je da uzmeš bris sa ribetine i odradiš patohistološki nalaz sa antibiogramom, ali ako kažeš da ti to treba za rtibice u bilo kojoj laboratoriji misliće da ti ja malo mozak neispravan. Zato služe antibiotici širokog spektra kao što su FMC i Bactopur. Vrlo su efektni na širok spektar aerobnih i anaerobnih bakterija, samo ono što niko neće da kaže veoma su štetni za ribu. Matica može da ostane sterilna.
E sad nešto nekonvencionalno, samo da me opet ljudi pogrešno ne shvate... Šta bih ja radio?
Baš ništa! Posmatraš ribu, ako ugine baciš, ako ugine još koja baciš, ali ono što ostane znaš da je prava riba sa izgrađenim imunim sistemom i ta će ti kao matica davati sigurno zdravu ribu. Kao što već verovatno znaš, da ja ribu moju ne lečim, radim sve da ne dođe do toga da moram da bacim ribu, a i ako dođe bože moj što se mora nije teško.

Online nedara

• Administrator
  • Veoma napredan član
  • C.C.A. Novi Sad
« Reply #5 on: 27 July, 2011, 10:23:30 »
Mislim da nije nešto opasno, verovatno je došlo do pada imuniteta usled visokih temperatura i tvog revnosnog menjanja vode.  :)

Moji ''borleyi'' (a i one koje sam viđao) su u većini slučajeva bili malo čuknuti sa zagrebanom krljušti... Imam utisak da je to po malo luda riba, brzo sazri i krene sa ludiranjem po aq.
Cichlidae   Canidae   Cactaceae

Offline dosti1

• Član u razvoju
  • **
  • F0
« Reply #6 on: 27 July, 2011, 13:12:21 »
Druže VIK ako je u pitanju bakterijska ifekcija možeš da probaš jedan metod sa kuhinjskom solju što je kod mene upalilo dok sam držao ( amere ). Uzmeš kantu od 10 l ubaciš 800 gr soli i kada se dobro rastopi so staviš ribu u tu vodu posle 3 sekunde možda ni toliko ona će isplivati na površinu ( šokiraš je ) nakon toga prebaciš ribu u drugu kantu sa čistom vodom .Nikako u aq.jer će se izubijati.Meni je pomogao taj metod kod Severuma. Vredi pokušati ako je bakterijska infekcija.

Offline ViK

• Značajni član
« Reply #7 on: 27 July, 2011, 15:06:47 »
Hvala na odgovorima.
Nedara, videćeš i sam kad dođeš, ali ja ipak mislim da se nije izubijala. Suviše su mi rane koncentrisane, a i ne primećujem da nešto mnogo ludi po aq. Ja i nemam sigu niti neko drugo oštro kamenje (osim jednog kamenja svo kamenje je oblo).
Shone, iskreno ne mogu da se zezam sa brisevima i ostalim stvarima kod ribe. Ako ni ti, a imaš diskuse, koji ipak imaju i neku materijalnu vrednost ne lečiš, ne mogu ni ja moje predmatične malawijce. Surovo možda, ali stvarno nemam toliko vremena...
U ovom trenutku hoću da zaustavim "zarazu" da se širi. Imam ja i par vrednijih vrsta (vrednijih u smislu sto su retke) na koje ne bih voleo da se rasiri bolest nikako.
Mogu jednostavno da izbacim ribu, ali mi je glupo da izbacujem ribu koja najviše jede, najveća je i ne pravi sra....
Sto se tice "slane kupke" razmisljao sam o tome. Ali problem po meni je taj sto bi posle tretmana ribe trebalo prebaciti u neki drugi aq, koji u sebi nema bolest. Ja nazalost nemam vise aq.
Nadao sam se da će neko prepoznati bolest i reci sa čim da tretiram aq. Pratiću dalje situaciju, probati da napravim bolje slike pa ćemo videti.
Inače, i ja sam mišljenja da im je možda oslabio imunitet zbog visokih temperatura i lošijeg kvaliteta vode. Menjaću češće vodu u narednom periodu i trudiću se da održavam temperaturu vode do 28 strepeni. (smanjim svetlost itd...)
Videćemo...
Svemir Svemircima!!!!

Offline Shone

• Napredni član
« Reply #8 on: 27 July, 2011, 15:08:49 »
Ako hoćeš dođi kod mene po mali akvarijum, pa ćeš mi ga vrnuti kad završiš sa lečenjem

Offline ViK

• Značajni član
« Reply #9 on: 27 July, 2011, 15:58:34 »
Hvala, ali mislim da neće trebati.
Imam negde u podrumu jedan aq, pa ću videti da ga napunim.
Svemir Svemircima!!!!

Welcome, Guest. Please login or register. Did you miss your activation email?
24 May, 2012, 15:30:36

Login with username, password and session length

RECENT POSTS

RECENT MALI OGLASI

RECENT MORSKA

RECENT ZABAVA

Members
  • Total Members: 1090
  • Latest: Masic
Stats
  • Total Posts: 105687
  • Total Topics: 7307