Welcome, Guest. Please login or register.

Aquashop

ReefrooM

NewBlock

Pobednička fotografija ''Foto konkursa Januar 2018.''

 Lamprologus ornatipinnis (Cameron bay) člana ''Nzivkovic''

Author Topic: Voda za drzanje i mrest diskusa  (Read 17747 times)

Offline capara

 • Značajni član
 • ****
 • Posts: 495
Voda za drzanje i mrest diskusa
« on: 10 October, 2005, 22:09:02 »
Protekle desetak godina koliko otprilike drzim diskuse sam procita i dosao do saznanja sa voda za mrest diskusa treba da bude meka i slabo kisela i odstajala za uspesan mrest..
Gdegod da sam procitao na sajtovima ili u casopisima pisalo je sledece ..PH 5,5 do 6,5 karbonata O, a ukupna tvrdoca 80 do 150 mikrosimesa sto je jedinica mere za elektro provodljivost vode, sto vise ima rastvorljivih soli u vodi i minerala veca je provodljivost i veca tvrdoca. Pored sto sam dosao do ove podatke nigde nisam procitao kako doci do te vode , kako je napraviti da bude odgovarajuca ovim merama......
Cuosam da postoje takozvane smole koje sluze za omeksavanje vode pa sam kupio i napravio prvi sistem kapaciteta 150 l. Ovaj moj mali sistem je u pocetku da kazem radio dobro dok se snjim nesto nije dogodilo i dugo vremena nisam imao uspesne mrestove.
Na pocetko sa mislio da sam CAR dok jednom ribe nisu stale i tu je bio kraj .Mislim ribe su se mrestile ali malih nije bilo jer je ikra stalno propadala,, tek sam tada svatio da nemam pojma i da je u pitanju velika nauka uraditi vestacki dobru vodu prirodnu za mrest.
Moje kolege takozvae sam pitao ali niko nije mogao mi kaze stvarno dobar recept za dobru vodi i svatio sam da i oni imaju  iste probleme ma koliko nehteli to da priznaju...
Otvaram ovu temu iz razloga da cujem razlicita iskustva ako ljudi smeju da pisu iskreno a ne iz knjiga ili nesto stosu culi od nekog jer svaka greska sa ribama se skupo placa..Menise desilo dasam ubio par vodom sa smole koja nije dobro izasla kroz jako baznu smolu i bilaje ekstremno kisela ph 3 . i momentalno je ubila par. To sve zato stosam bio lenj da predhodno izmer  parametre vode..
Mislim da cemo na ovaj nacin doci do saznanja

Pozdrav MIKI  CIKLID_138

Offline fantom

 • Značajni član
 • ****
 • Posts: 430
Re: Voda za drzanje i mrest diskusa
« Reply #1 on: 12 October, 2005, 12:28:41 »
Prijatelju
  Istina je da smole mogu da naprave problem, a najèešæi uzrocnici su sledeæi:
  1. Smola jednom mokra ne sme nikada da se osuši
  2. Smola ne sme da smrzne
  3. Problem može nastati ako kiselu smolu regenerišeš sonom kiselinom, èesto kiseline u sebi imaju i primese deterdzenta, najbolja je Panèevaèka
  4. Baznu smolu posle regeneracije ispiraš iskljuèivo sa mekom vodom sa kisele smole, ako kiselu smolu posle regeneracije nisi dobro isprao i takvu vodu pustiš kroz baznu smolu ode ona u ku...c
   Predpostavljam da se tebi ovo zadnje desilo
   Na mikrosimense ne obraæaj pažnju, jer ti možeš da imaš vodu tvrdoæe od 0 do 1 a 2000 i više mikrosimensa, samo dodaj kašièicu kuhiljske soli.
  Moj savet ti je da nabaviš ureðaj za reverznu osmozu, uz njega najèešæe dobijaš garanciju za membranu 18 do 24 meseca pod uslovom da radi 24 sata dnevno. Ako ti se to ne isplati da kupiš, a radiš dosta skupe ribe onda ne znam šta da ti kažem. Kupi Rowa so za poveæanje tvrdoæe ili Sera mineral salt. sa time doteraj vodu do onoga što želiš. Ako pak hoæeš i mikrosimense, t.j. ako ti je tvrdoæa na željenom nivou a mikrosimensi imaju malu vrednost ti izmeðu prstiju dodaj pomalo kuhinjske soli dok ne dobiješ i odreðenu vrednost mikrosimensa. Moj savet je da diskusima dodaješ tresetnog èaja, ima kod nas da se kupi treset koji ti kada destilovanu vodu prokuvaš sa njime ph spusti na 4, taman dok dodaš soli za poveæanje tvrdoæe diæiæeš tvrdoæu na 5.5 do 6.5. Idealno za sve kiselice. Treset ti pravi prirodno okruženje za Diskuse jer je Amazon ceo u tresetu, i èuva ti ikru od raznih gluposti, a i roditeljima više prija zbog sluzi.  CIKLID_166

Offline fantom

 • Značajni član
 • ****
 • Posts: 430
Re: Voda za drzanje i mrest diskusa
« Reply #2 on: 12 October, 2005, 12:49:30 »
Capara moje mišljenje u vezi tih povremenih neuspeha je da još nisi nauèi da oseæaš, da osetiš kada si napravio dobru vodu a kada ne, to je jako teško ali poèni da posmatraš, boju vode, njenu bistrinu ili zamuæenost, siguran sam da ako budeš pažljivo posmatrao da æeš uvideti eventualne razlike. Te razlike su jako male, gotovo neprimetne, ali opet primetne za onoga ko zna šta traži.
   Pošto planiram uskoro da otvorim radnju, a u planu je i velika odgajivaènica i pomoæ drugim odgajivaèima, voleo bih da saznam više o tebi i tvojim ribama, kako ih držiš i ostalo, jer bih više voleo da tebi dam pare za ribu nego nekom Èehu jer od njih planiram da uvozim, a planiram i izvoz kada sve gore navedeno bude uraðeno. Iz tog razloga bi voleo da se èujem s tobom telefonom. Evo ti moj broj, pa ako hoæeš javi se:
0642563348   Nenad

Offline capara

 • Značajni član
 • ****
 • Posts: 495
Re: Voda za drzanje i mrest diskusa
« Reply #3 on: 15 October, 2005, 13:18:26 »
Fantom hvala na savetima,svesto si ovde reko sam vec znao te stvari su mise desavale mnogo ranije i sada nemam tih problema , mojom temom sam hteo da zapocnem i cujem misljenje drugih koji spremaju uopste vodu za mrest riba.
Sto se tice treseta nedovoljno zakiseljava vodu tresetni caj ali ispusta taninsku kiselinu i farba vodu u zuckastu boju i vrlo malo zakiseljava, a to zakiseljavanje vode tresetom zavisi od same tvrdoce vode koju zelis tresetom da zakiselis, sto znaci ako je cista voda neutralne ph vrednosti kao stoje voda sa reverzne osmoze nju takvu ces sa vrlo malo tresetne kiseline da dosta zakisalis , ako je recimo voda tvrda mnogo ce vise trebati da se bukvalno ta voda filtrira kroz treset da se kolko tolko zakiseli..
TAnin iz treseta ima dejstvo takvo da sprecava gljivice i plesni da napadaju ikru i na taj nacim pomaze.
Sama zamisao da se tresetom postize zeljena kiselost vode je prirodan nacin i mnogo bezbolniji za ribe od drugih vestacki stvorenih kiselina.

Stose tice osecaja delim tvoje misljenje jer stalno mora da se ribe posmatraju i kontrolise voda, i kada se pronadje fazon koj idobro funcionise onda samo tako da se nastavi.;.
Nenade pozdrav i evo ti moj telefon 063 7739 278..
jasam sada u utorak oko dva sata u bg pa mozemo i da se vidimo i upoznamo

Pozdrav miki

Offline fantom

 • Značajni član
 • ****
 • Posts: 430
Re: Voda za drzanje i mrest diskusa
« Reply #4 on: 16 October, 2005, 05:08:09 »
Onda se najverovatnije vidimo. Odvešæu te da vidiš gde ja kupujem dobar treset koji je jko kiseo, spušta ph na oko 4.
  On ti je dovoljan za zakišeljavanje vode za mrest. Naravno kiselost zavisi i od tvrdoæe, ali za mrest je ionako jako meka voda.

Offline fantom

 • Značajni član
 • ****
 • Posts: 430
Re: Voda za drzanje i mrest diskusa
« Reply #5 on: 17 October, 2005, 04:52:21 »
Capara sigurno mnoge ljude interesuje, pošto svi znamo da Tubifex ne valja, kao ni Juneæe srce, da li sem suve hrane daješ još neku živu ili smrznutu hranu koja je definitivno neophodna da bi se izveo kvalitetan Diskus?
  Mislim da bi ovo pomoglo mnogima koji se opredele za držanje Diskusa. CIKLID_166

Offline ramirezi

 • Značajni član
 • ****
 • Posts: 410
Re: Voda za drzanje i mrest diskusa
« Reply #6 on: 12 November, 2005, 00:55:23 »
Capara stvarno ne vidim u cemi stvalno lezi tvoj problem sa propadanjem ikre i ne uspesnim mrestovima. Vecina odgajivaca se kune da je 100ms idealna voda u kojoj nema sanse da mrest diskusa propadne ali ja nesto ne verujem u tu teoriju poesto samtram da se parametri vode ne mogu tacno odrediti ukoliko se sluyimo konduktiviti metroma posto on meri rastvorenost svih materiaj koje se nalaze u vodi u datom trenutku a ima ih mnogo.
Ja mislim da se parametri vode najbolje odredjuju kapima koje su za to manenjene mislim da se daje mnogo bolji reultat.
Druga stavka koju sam ja primetio je da se broj oplodjene ikre kod mojih juzno amerikanaca stravicno smanjuuje ukoliko je turbiulencija vode velika.
Manja oplodnja mi se javlja i kada im je ishrana u duzem periodu losa.
Sto se tice nekih drugih razloga propadanja mresta daj podatke pa da pokusamo da provalimo sta je?
 CIKLID_111
opusteno!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Offline capara

 • Značajni član
 • ****
 • Posts: 495
Re: Voda za drzanje i mrest diskusa
« Reply #7 on: 14 November, 2005, 23:47:24 »
Prvo pozdrav svima.

Ja zivi tubifeks nisam nikad davao svojim diskusima i mojim ostalim ciklidima koje sam gajio pre diskusa, jer je poznato da su sva nalazista tubifeksa kod nas tamo gde izlaze otpadne vode kanalizacije i ostala s..... , stim i taj crv nije cist i verovatno na sebi ima mnoge zaraze koje mogu dase prenesu na ribe.Tubifeks sve ribe obozavaju jer je to njihov prirodni izvor hrane kao i larve komaraca.
Smrznute larve komaraca dajem diskusima jer se u novije vreme larve prozvode na farmama vestackim putem i manje su opasne od tubifeksa koji se skuplja,, jednom sam cuo da i larve mogu da se skupe kod nas na barama ostalim od kisa i da se mogu davati ribama , ali bi bilo pozeljno da u toj vodi odakle se skupljaju larve nema riba , mislim da je to zbog toga gde ima riba ima i bolesti .Ja nisam skupljao larve i nebih se usudio da sakupljam i dajem ribama sobzirom da se bolesti u akvarijumu gde je mnogo riba bolest brzo siri.
Junece srce kao hranu preporucuju svi odgajivaci diskusa , junece srce je visoko proteinska hrana ali je i veoma opasna .Svako truljenje hrane moze prouzrokovati bolest i samim tim treba mnogo paziti sa ishranom riba junecim srcem.
Misljenje moje je da dosta postoji manje opasnih i uspesnijih hrana od miksa juneceg srca i da ce vremenom junece srce nestati kao hrana i prestace da se koristi.
Jasam pre 3 nedelje bio za nemacku i austriju i biosam u pet shopovima gde se prodaju ribe oprema i ostalo,  skoro u svakoj radnji postoji zamrzivac gde su izlozene zamrznute hrane zaveliki broj riba, ako zelis larve pakovanje od 5 g pa do 1kg , smrznute dafnije ciklops , artemija shrimps , larve komaraca crne , ziva inhitreja i mnoge druge stvari , imaju u ponudi smrznute hrane i repove rakova u kombinaciji sa spirulinom itd, i za svaki proizvod stoji datum proizvodnje i datum isteka roka i to sve u pakovanja od 5 g do neznam 1kg i vise.
Primetio sam dasu i cene sromne mada nisam mogo da uporedim sa nasim cenama jer to nisam opste nigde video kod nas.

NADAMSE da ce u skorije vreme izniknuti neka radnja sa takvom ponudom jer mi jedomo pa moraju i nasi ljubimci da ruckaju...
 Pozdrav MIKI

Offline ramirezi

 • Značajni član
 • ****
 • Posts: 410
Re: Voda za drzanje i mrest diskusa
« Reply #8 on: 16 November, 2005, 00:15:40 »
Ok to je bio kratki Fantomov upad o hrani u temu o Vodi i mrstu ali naucice vec covek jednog dana kako se diskutuje na ovakvim forumima!
DA se mi vratimo na vodu?
opusteno!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Offline ramirezi

 • Značajni član
 • ****
 • Posts: 410
Re: Voda za drzanje i mrest diskusa
« Reply #9 on: 19 January, 2006, 23:34:38 »
Pozdrav Capara mislim da bi bilo ok da ponovo pokrenemo ovu temu o mrestu diskusa a pogotovo o parametrima vezanim za vodu!
Koji su po tebi naj optimalniji parametri vode barem sto se tice dosadasnjeg iskustva-bez obzira na pojedine promasaje!

P.S. Moje ribe bi ovih dana trebalo da pocnu sa prvim mrestovima pa malo sebicno postavljam ovo pitanje!?
opusteno!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 

GUPI & Pet Svet
Welcome, Guest. Please login or register.
14 December, 2018, 19:18:17

Login with username, password and session length

RECENT POSTS

RECENT MALI OGLASI

RECENT MORSKA

RECENT ZABAVA

Members
Stats
 • Total Posts: 154930
 • Total Topics: 9363
 • Online Today: 90
 • Online Ever: 450
 • (01 July, 2007, 16:19:12)
Users Online
Users: 1
Guests: 63
Total: 64