Welcome, Guest. Please login or register. Did you miss your activation email?

Aquashop

Author Topic: Priprema za more - boskonet  (Read 1678 times)

Offline boskonet

• Početnik
  • *
Priprema za more - boskonet
« on: 07 June, 2011, 14:18:02 »
Za pocetak pozdrav ! ! !

Mali info o mom bavljenju akvaristikom :

Bavim se akvaristikom vec skoro 8 godina.
Od pocetka do danas imam aq od 54 lit (60*30*30). Dosada sam uspesno drzao manje ciklide i skoro 3 godine imao biljni aq (hc cuba,glosso,blyxa - malo komplikovanije biljke).
Nakon svega mi je doslo do glave da napravim nano reef akvarijum i mozda parom clown-a ili neke slicne manje ribe.Price "sto vise to bolje" potpuno razumem, ali takodje mislim da ova ideja ne bi bila neki ogroman problem s obzirom da kapiram osnove tj. nisam bas pocetnik sto se slatkovodne tice.
Iscitao sam sve tekstove sa poznatijih ex-yu foruma.
Nabavke vecih akvarijuma u stanu - trenutno - nemoguca misija.

Sto se tice tehnike u planu mi je sledece:

1) Stream pumpe - Pumpe sa protokm 5000+ l/h su sigurno neodgovarajuce tako da sam mislio Eheim Aquaball sa deklaracijom 650 l/h ili neki ekvivalent. 2+ komada

2)Grejac - Jager/Eheim Vec spreman

3)Hang on - Tu bi se nalazio aktivan ugalj i odstranjivac fosfora

4)Zivo kamenje oko 5 kg ( 10% od Vaq) i mozda pesak za DSB

5)Skimmer - in tank varijante ove spravice bi oduzela dosta prostora.Da li postoji nekakva DIY varijanta ekternog ili neki omanji internalni ? ? ?

6)Svetlo - mp/Eheim hauba lepo izgleda ali samo 1 x 15 W . Malo za biljni, a jos manje za morski. Napravljena hauba. Mogucnosti : Metal Halid ili T8 (3+ cevi ukupno , korali osnovni meki i poneki tvrdi)

Da li je ovo sve ok , sta treba menjati ??? Sve linkove koji bi trebalo da procitam moze i na PP.

Hvala unapred , boskonet

Offline Dule1996

• Član
Re: Priprema za more - boskonet
« Reply #1 on: 07 June, 2011, 16:10:39 »
ako neces da ti skimmer oduzima prostor, probaj da nadjes neki hang on skimmer... ;)

Offline PAUN

• Član
« Reply #2 on: 07 June, 2011, 18:32:17 »
Pre svega dobrodosao na sajt i srecan pocetak , iako si dosta citao po sajtovima izgleda da nesto bas i nisi razumeo... DSB ( Deep Sand Bed ) metoda filtriranja vode , podrazumeva sloj peska (uglavnom zivog) debljine minimum 20 cm , koji se postavlja direktno na staklo (bez Mrezica) . U pesak se OBAVEZNO naseljavaju organizmi koji u njemu zive i u moru skoljke, crvi, rakovi...oni ne dozvoljavaju pesku da se okameni , odrzavaju ga rastresitim i samim tim dovode kiseonik do bakterija, jer bi u suprotnom nastali otrovni gasovi !!! Ovaj sistem je izmisljen i jako popularan  u Americi , zbog lake dostupnosti kako peska tako i ostalih organizama...

Offline igoRR

• ReefrooM
  • Administrator
  • Napredni član
  • Igor Mirovic
« Reply #3 on: 07 June, 2011, 23:53:08 »
 Posto si cvrsto odlucio da ides na nano po meni je sve to sto si naveo ok!

Sto se tice stream pumpi baci pogled na hydor koralia imas ih sa jako malim protokom a mislim i da su jeftinije od eheima

Hang on OK

Skimmer obavezno! Ja se igram sa jednim nanom bez skimmera i nisam bas zadovoljan!
Pogledaj neki hang on da ti ne smeta estetski..

Svetlo napravi t5 ali najkrace sto imas su oko 55-60cm pa ne znam da li se to uklapa u tvoje zamisljene dimenzije. Ili LED! Metal halid nikako, jer na tako maloj litrazi neces moci da kontrolises temperaturu!

Dobra so, dobri testovi, balans izmedju riba i korala i vozi, nema tu neke preterane logike!
« Last Edit: 07 June, 2011, 23:58:13 by igoRR »
Morski Ciklidas

Offline PAUN

• Član
« Reply #4 on: 08 June, 2011, 01:19:31 »
Imao sam Metal halid i grejao mi je celu sobu, ne samo akvarijum... Moj savet bi ti bio i da sacekas septembar, oktobar (ako mozes) zbog letnjih temperatura koje su opasne za morsku akvaristiku, akvarijum postavi u najhladniju prostoriju u stanu/kuci , mnogo je mala kolicina vode i brzo ce se grejati, racunaj da svaka pumpa/glava pa bila ona i od 9 w greje vodu, a ti ces imati bar 2-3 ...

Offline boskonet

• Početnik
  • *
« Reply #5 on: 08 June, 2011, 07:36:48 »
Ok, za DSB sam tek shvatio da sam gledao na stranom sajtu koji nije bas 100% tacan .
Znaci sto se tice svetla svi preporucujete T5. Problem sa njim je gde pronaci prigusnice posto sam gledao u vecem delu Beograda u radnjama sa elektro materijalom koji su me samo bledo gledali ? ? ? Citao sam sa nekim rasklapanjem stedne sijalice od 24W i vadjenjem njene prigusnice ? ? ?
Znaci nekoliko T8 od po 18W ne bi stavljao niko ? ? ?
Stream pumpa - Koralia Nano - da li je to ta na koju si mislio * IGORR ? ? ?
Ako jeste koliko bi ih trebalo za moj akvarijum ? ? ?

Offline igoRR

• ReefrooM
  • Administrator
  • Napredni član
  • Igor Mirovic
« Reply #6 on: 08 June, 2011, 08:05:41 »
Nano je oko 900l/h a imas i one malo jace! Ne znam tacno koliko litara imas na umu ali litraza puta 30 je nesto naj manje za protok po meni, pa jos kad bi to dobio iz dve ili vise pumpi bilo bi super jer posle kad se stave korali jako malo postignes sa jednom.

Prigusnice ti je najjeftinije da koristis one iz stednih a ako hoces bas prave mogu i one da se nadju!
Morski Ciklidas

Offline boskonet

• Početnik
  • *
« Reply #7 on: 08 June, 2011, 14:37:03 »
Znaci 2 * 900l/h je OK.
Sta mislis o T8 neonkama posto su mi one dostupnije i prigusnice i statreri i nosaci pa i same neonke ???

Znaci lista za nabavku opreme :

Testovi
Koralia Nano x2 (Kolika je okvirna cena ? ? ?)
Hang On (koji proizvodjac???Msm da Eheim valjda Liberty je ok)
Rasveta (Diy)

Ostatak po potrebi . . .

Offline igoRR

• ReefrooM
  • Administrator
  • Napredni član
  • Igor Mirovic
« Reply #8 on: 08 June, 2011, 15:03:09 »
Prvo, koliki aq mislis da pravis?

Hang on mozes i kineski ne znam zasto bi bacao pare na eheim, to je parce plastike u kojoj ces drzati samo ugalj i po4 remover

Koralia nano je do 30e

T5 ti je pametnije resenje, manje su, lepse su a i treba ti manje lampi za istu snagu!

Skimer si zaboravio a to ti je najvaznije!

Morski Ciklidas

Offline boskonet

• Početnik
  • *
« Reply #9 on: 08 June, 2011, 15:46:04 »
AQ 60*30*30 - 54 lit

1) Kod sponzora sajta je Koralia Nano 26 eur. Eheim je 20eur. Znaci Koralia je bolja od Eheima u mom sl i to dva puta Nano i to je to  ??

2)Prigusnice iz stednih za T5HO sigurno nisu kao prave koje su u bgd precenje po ceni koliko ja znam. Koliko bi otprilike trebalo T8 od 18w cevi za meke i pokoji tvrdi jednostavniji koral ? ? ?

3)Hang on gde ide akt. ugalj i po4 rem.  atman je 10 eur sa protokom 380l/h Eheim je 17 sa istim protokom - msm mala je razlika u ceni ali do sada sam imao eheim i oni su stvarno po meni top sto se opreme tice

4) Skimer - nisam ga zaboravio nego je cela tema krenula u rasvetu :) Da li moze neki eksternali ili hang on da se uradi u diy varijanti i koliko bi on kostao u fabrickoj varijanti ???

Welcome, Guest. Please login or register. Did you miss your activation email?
24 May, 2012, 14:47:15

Login with username, password and session length

RECENT POSTS

RECENT MALI OGLASI

RECENT MORSKA

RECENT ZABAVA

Members
  • Total Members: 1090
  • Latest: Masic
Stats
  • Total Posts: 105684
  • Total Topics: 7307