Welcome, Guest. Please login or register. Did you miss your activation email?

Aquashop

Author Topic: Uvucen stomak!  (Read 2010 times)

Offline Nenad_91

• Član
Uvucen stomak!
« on: 30 May, 2011, 13:53:49 »
Pre 10ak dana sam kod nekoliko riba primetio da imaju uvucen stomak! U pitanju su zenke S. ahli-ja i zenke aulonocare!
Normalno jedu plivaju, samo sto im je stomak uvucen!
U poslenjih nedelju dana sam im pojacao hranu, da vidim da li ce im se stomak vratiti u normalu!

Da li mislite da su bolesne (cime da lecim) ili je nesto drugo?

pozz

Online nedara

• Administrator
  • Veoma napredan član
  • C.C.A. Novi Sad
Re: Uvucen stomak!
« Reply #1 on: 30 May, 2011, 14:24:04 »
Vrlo česta pojava kod ženki većine ''nembuna'' a pogotovo kod ''ahlija''. Ne znam razlog za tu pojavu, a mogu da nagađam da dosta smršaju zbog ne uzimanja hrane tokom nošenja malaca. Mislim da može biti bolest, ali najčešće uzrok je stres koji dobijaju od napaljenih mužjaka.

Budi siguran da dobijaju dovoljno hrane, pa nas izvesti...
« Last Edit: 30 May, 2011, 21:14:42 by nedara »
Cichlidae   Canidae   Cactaceae

Offline Nenad_91

• Član
« Reply #2 on: 30 May, 2011, 20:57:56 »
Zenke ahlija se nisu mrestile od kad su kod mene negde od sredine januara! Ne znam sta bi moglo da im bude. Nastavicu sa pojacanom hranom pa cemo videti!

Javljam sta se dogadja.

Offline Nickpirot

• Član
« Reply #3 on: 01 June, 2011, 23:55:22 »
To je po meni iskljucivo stres u pitanju.Kod mene se to desava cesto jer mi je akvarijum u losem polozaju u sobi tj na prometnom mestu pa se ribe dosta cimaju a plus sto imam vise muzjaka nego zenki pa se ponekad pojavi neka riba sa uvucenim stomakom.Resenje je prosto vise mesta za skrivanje izbacis muzjake naravno ostavis glavne po jednog od svake vrste i da vidis kako ce sve da se povrate u normalu,a posle vracas po neku ribu za koju mislis da treba.Sto se tice hrane ako pre toga nisi imao problema to znaci da nije do nje.Sta mislis da ce sad da se desi kad im pojacas hranu samo mozes da ih nadujes da ne daj boze neka odapne.

Offline Nenad_91

• Član
« Reply #4 on: 02 June, 2011, 00:22:52 »
I kod aulonocara i kod ahlija imam po jednog
muzijaka. Moguce onda da je stres jer mi je aq pored vrata od sobe!

Ne znam sta da radim?

Malo sam se smorio, bojim se da mi ne riknu!

Offline Nickpirot

• Član
« Reply #5 on: 02 June, 2011, 01:43:37 »
Ma ne sekiraj se mnogo.Desava se to cesto pogotovo ako imas dosta riba u akvarijumu i na prometnom su mestu.Samo ih ti pusti i dodaj jos po neki kamen da se sakriju i bice sve ok.

Online bojan74

• Veoma napredan član
« Reply #6 on: 02 June, 2011, 14:06:18 »
slazem se da se ne sekiras, ali se ne slazem da ce biti ok. iz mog iskustva ribama sa uvucenim stomakom je odzvonilo. nisam nikada video da se neka povratila. mogu one tako da zive i da jedu jos neko vreme ali je smrt neizbezna. takve ribe ti se nece ni mrestiti. sumnjam da je stres u pitanju. dobra stvar je samo sto nije zarazno i nema opasnosti za druge ribe.

Offline ZappafisH

• Član
« Reply #7 on: 02 June, 2011, 14:12:37 »
1. Mogu biti i crijevni paraziti sa takvim simptomima
2 .Mogu biti i problemi sa probavom (da se kamencic zaglavio u crijevima ili nesto slicno)
Sto se tice ovog prvog lijecio sam sa JBL ectolom i nisam primjetio neku bitniju razliku s tim da sam imao namjeru da izlijecim parazite (moze biti da sam imao pogresnu dijagnozu) ne vjerujem da dobiju takav stomak samo od stresa jer kod mene AQ sa malawcima stoji na najprometnijem mijestu u stanu a nikad im nista nije falilo...
Sto se tice ovog drugog ne znam kako se moze provjeriti i da li se to lijeci uopste (cak ne znam da li se to i desava posto sam ovo samo negdje procitao a ne mogu provjeriti) cuo sam samo da je dobro ponekad dati kuhani grasak bez ljuspice za probavu...

Offline Nenad_91

• Član
« Reply #8 on: 02 June, 2011, 20:38:13 »
Znaci nema ima spasa!
Videcemo sta ce se dalje desavati!

Offline Nickpirot

• Član
« Reply #9 on: 02 June, 2011, 20:46:30 »
U krajnjem slucaju ti ces da dodas neku ribu ako neka odapne i to je to pa nije smak sveta.

Welcome, Guest. Please login or register. Did you miss your activation email?
24 May, 2012, 14:40:56

Login with username, password and session length

RECENT POSTS

RECENT MALI OGLASI

RECENT MORSKA

RECENT ZABAVA

Members
  • Total Members: 1090
  • Latest: Masic
Stats
  • Total Posts: 105684
  • Total Topics: 7307