Welcome, Guest. Please login or register.

Aquashop

ReefrooM

NewBlock

Pobednička fotografija ''Foto konkursa Januar 2018.''

 Lamprologus ornatipinnis (Cameron bay) člana ''Nzivkovic''

Author Topic: Pitanje o hibridizaciji??????  (Read 4679 times)

Offline flojd

 • Značajni član
 • ****
 • Posts: 425
Re: Pitanje ??????
« Reply #10 on: 01 May, 2011, 18:00:43 »
Filter Boy
Vec se raspravljalo na tu temu a vezano za diskuse,i nismo zauzeli nikakav stav(a i da jesmo nista ne bi menjalo na stvari).Nego da li bi mi rekao koje su to cistokrvne "vrste" kod diskusa?Cisto da ne pogresim pri sledecoj nabavci :undecided:
Pozdrav

Offline filter boy

 • Značajni član
 • ****
 • Posts: 324
Re: Pitanje ??????
« Reply #11 on: 01 May, 2011, 23:41:56 »
Divljaci! ;)

Offline nedara

 • Administrator
 • Veoma napredan član
 • *****
 • Posts: 7.654
 • C.C.A. Novi Sad
Re: Pitanje ??????
« Reply #12 on: 02 May, 2011, 10:37:14 »
Divljaci su teški i skupi za nabavku, verovatno se povoljnije i lakše može doći do njihovih potomaka ili riba najsličnije obojenih onima u prirodnoj formi... braon i plavih formi.

Ako se teži pravljenju biotopa u svom aq, treba težiti izvornim vrstama i formama riba. Kod afričkih vrsta je to lak posao (ako se izbegnu veštači stvorene boje i vrste, kojih je malo), takođe i sa američkim vrstama... međutim, diskusi su ''posebna priča'' i kod njih se od svih ciklida (+skalari) najviše upetljao čovek i stvorio ''atraktivno'' obojene varijetete.

Offline flojd

 • Značajni član
 • ****
 • Posts: 425
Re: Pitanje ??????
« Reply #13 on: 02 May, 2011, 11:18:02 »
Filter Boy znam tvoj stav po ovom pitanju :tongue:,ali sam ocekivao sve samo ne ovako stur odgovor.I to me dovodi do sledeceg:sad ima da ga zatupim do krajnjih granica :laugh:
Pocecu od latinskog naziva gde prva rec oznacava vrstu,a druga rod.Shodno tome svako ukrstanje diskusa je u okviru ciste vrste.Ono sto tebe tisti je rod.
Dakle evo nekih podela:
1)Koju uglavnom praktikuju na takmicenjima
Symphisodon heckel
Symphisodon aequifasciata axelrodi(braon)
Symphisodon aequifasciata haraldi(plavi)
Symphisodon aequifasciata aequifasciata(zeleni)
2)
Symphisodon discus Heckel
Symphisodon aequifasciatus Pellegrin
Symphisodon haraldi(braon ili plavi)

S.aequifasciatus zivi u Rio Solimoes,Rio Amazonas i Rio Potomayo-Ica,Brazil,Kolumbija Peru
S.discus Rio Abacaxis,Rio Negro i Rio Trombetas
I tu se javlja prvi problem,iza roda ide geovarijetet,gde se ribe neznatno razlikuju,ali ima mesta gde moze da dodje do njihovog mesanja(poznato je da boja ne igra ulogu kod uparivanja).
Drugi problem je potonuce posiljke zelenih diskusa i njihovo dospece u Rio Namay.Ne treba ni govoriti o tome da su se izvrsno snasli u sredini u kojoj ih pre nije bilo.A i moguce implikacije toga.

Dodatnu zbrku unosi i Kullander sa saradnicima uvodeci novu vrstu Symphisodon tarzoo koja zivi uzvodno od Manausa u zapadnom Amazonu i rekama Ica,Madeira,Jurua,Bauana i jezeru Tefe i od drugih se razlikuje po tome sto ima crvene tackice po analnom peraju i telu.Koristeci analizu mitohondrijalne DNK ustanovio je da su razlike izmedju S.discus i S.aequifasciatus toliko male,da je verovatno rec o istom rodu.
A prema Fariasu i Hrbeku(2008.) postoji i grupa divergentne linije u reci Xingu,sto ukazuje na mesanje u prirodi.

I sad kad se zna koliko su bliske(a mozda i iste) S.discus i S.aequifasciatus postavlja se pitanje ne voljenja riba dobijenih planskom hibridizacijom i koriscenjem pojava spontanih mutacija(ribe bez stresnih linija).

A sto se nabavke tice,postoje ribe u tipu onih koje se vade direktno iz sliva Amazona,koje se od takvih "originala"razlikuju po tome sto su odgajane u zatocenistvu pa ih je lakse ocuvati i po tome sto se gledalo da njene osobine budu sto istaknutije(opet ta planska hibridizacija :))

A ja,ja ih licno volim sve,bez obzira na poreklo.

Za kraj da kazem da se pocelo sa vrstom Altolamprologus cije mesanje ni ja ne podrzavam,a zavrsava se sa diskusima cije izlovljavanje-ne podrzavam.

Pozdrav
« Last Edit: 02 May, 2011, 22:45:22 by nedara »

Offline flojd

 • Značajni član
 • ****
 • Posts: 425
Re: Pitanje ??????
« Reply #14 on: 02 May, 2011, 11:25:11 »
Da dodam da drugu podelu podrzava Heiko Bleher,a isti smatra da S.tarzoo jos nije naucno opisan i stoga jos uvek ne vazeci.
Nasuprot njemu Kulander je ribe iz roda haraldi pripojio rodu aequifasciatus,a na njegovo mesto postavio rod tarzoo.
Pozdrav

Offline mitalufc

 • Početnik
 • *
 • Posts: 48
Re: Pitanje ??????
« Reply #15 on: 02 May, 2011, 12:38:20 »
Uvazavam svacije misljenje koje je ispravno,a pogotovo stavove ozbiljne ciklidne akvaristike. Hvala svima na savetima i kritikama  :rolleyes:

Pozdrav !!!    :cool:

Offline filter boy

 • Značajni član
 • ****
 • Posts: 324
Re: Pitanje ??????
« Reply #16 on: 02 May, 2011, 13:26:34 »
Uf..cacnuo sam osinjak.... :laugh:
Ok flojd,cenim sve sta si napisao,ali zar slicne ili iste argumente ne bi imali odgajivaci tropheusa u vezi geovarijateta..itd,ali naravno u okviru jezera tanganyika?

Offline flojd

 • Značajni član
 • ****
 • Posts: 425
Re: Pitanje ??????
« Reply #17 on: 02 May, 2011, 19:23:43 »
O podeli Tropheusa malo znam,mada negde imam nekakve tabele o tome koji su to geovarijeteti i kako su rasprostranjeni u jezeru.Takodje malo znam o mogucnostima ukrstanja razlicitih rodova ove vrste,ali znam da se razliciti sp Tropheusa mogu cuvati zajedno(uz osvrt na agresivnost)bez straha od spontanog mesanja gena.Ipak bih Raspravu o tome da ostavimo nekome ko se tim ribama bavi.
 Kod diskusa je bila rec o mesanju u okviru roda,a u okviru jednog roda kod diskusa postoje razliciti geovarijeteti,cijim ukrstanjem je dobijen,da ga tako nazovem,domaci diskus.U temi o genetici diskusa sam postavio pitanje,retoricko naravno,moze li se domaci diskus podvesti pod poseban rod.Jos posebnije od tog pitanja je pitanje revizije rodova vrste Symphisodon kojoj se u ovom momentu ne vidi kraj.Ako Kullander istera svoje do kraja,bice samo dva roda,a mozda se sve podvede pod jedan.Ovo zadnje je moja spekulacija(za 1 rod) jer ipak teze dolazim do novih naucnih radova iz ove oblasti. Ovakvih polemika na netu ima mnogo,a najbolje su one gde ucestvuje Heiko Bleher.Ipak tu ce genetika dati konacni sud.

a sad nesto sasvim novo sto bi stari montijevci rekli-ne vidim da se digla buka oko nekih Aulonocara toliko koliko oko diskusa.
U svakom slucaju to je pitanje licnog stava,a ne naucnog-ili ih volis ili ne.

Sada da se vratimo do pitanja Mitelufca,genetski nema prepreka da se Altolamprologusi medjurodovski ukrstaju i da bude potomstvo plodno.Tehnicki to se moze raditi ako ti je palo na pamet da stvoris novi rod,sto je ne samo bez nekog veceg smisla,nego je i jako tesko ustaliti osobine kod potomstva.Ili nemas mogucnosti da osvezis krv kupovinom novih riba,koje nisu u srodstvu sa onima koje gajis,pa hoces da osvezis krv uz pomoc drugog roda.Ali u tom slucaju se tako dobijeno potomstvo ukrsta sa ribama iz roda sa kojim smo poceli pricu,njihovo potomstvo opet i kroz niz generacija dobijas ribe koje su preko 98% onakve kakve si hteo,ali osvezene i ojacane.Medjutim ni ovo nema veceg smisla,jer se danas relativno lako kupovinom moze doci do primeraka kakve zelimo da imamo.E sad uvek postoji i znatizelja,ali bi trebalo paziti da se te ribe ne rasire.

I sad cu da stanem.Valjda ;)
Pozdrav

Offline mandalorian

 • Član u razvoju
 • **
 • Posts: 84
Re: Pitanje ??????
« Reply #18 on: 26 May, 2011, 20:36:48 »
U sistematici prva rijec oznacava rod a druga vrstu. Altolamprologus je rod a calvus poblize daje odrednicu da se radi o vrsti koja se zove calvus. Homo je rod a sapiens vrsta i samo danas je jedina u tom rodu, naravno nekad nije bilo tako. U prirodi, iako recimo dvije vrste istog roda koegzisiraju na istom ili bliskom prostoru, postoji vise "rjesenja" kako da ne dodje do ukstranja izmedju njih. To su mehanizmi reproduktivne izolacije, koji se dijele na dvije osnovne grupe: preoplodnu/prefertilizacionu i postoplodnu/postfertilizacionu.  U prvu grupu recimo spada ekoloska izolacija, kada dvije populacije zauzimaju istu teritoriju ali razlicita stanista. Tu je i temporalani izolacioni mehanizam, kada se dostizanje polne zrelosti desava u rezlicitim sezonama godine ili cak dana (jutro i predvecerje npr.). Ima jos nekoliko mehanizama iz ove grupe, od kojih jedan djeluje tako da su pripadnici suprotinih polova 2 vrste istog roda seksualno neprivlacni jedni drugima. 
U postoplodne mehanizme spadaju hibridna sterilnost (znaci, hibridi nastali od tate i mame iz dvije vrste ne mogu dati potomstvo, npr- mula), i hibridna invijabilnost (plod se nikad ne razvije do kraja vec ugine u materici ili jajetu, ili i ako se rodi, ugine prije dostizanja polne zrelosti).
Malo sam udavio, al mogu ja jos :)
"WTF Runkle?!"

 

GUPI & Pet Svet
Welcome, Guest. Please login or register.
20 October, 2018, 01:50:36

Login with username, password and session length

RECENT POSTS

RECENT MALI OGLASI

RECENT MORSKA

RECENT ZABAVA

Members
Stats
 • Total Posts: 154909
 • Total Topics: 9356
 • Online Today: 94
 • Online Ever: 450
 • (01 July, 2007, 16:19:12)
Users Online
Users: 0
Guests: 85
Total: 85