Welcome, Guest. Please login or register. Did you miss your activation email?

Aquashop

Author Topic: 240l Malawi biotop - step by step  (Read 2338 times)

Offline Toni

• Član
240l Malawi biotop - step by step
« on: 22 February, 2011, 21:53:46 »
Sta ti je strast...nije proslo bi tri meseca kako sam stavio u funkciju moj prvi akvarijum od 120l, a ja sam vec pozeleo da napravim novi i veci. Za taj manji sam nasao kupca i vise me nista nije sprecavalo da zapocnem rad na novom projektu.
Zadatak, a i zelja, mi je bila napraviti sto prirodniji setup, odnosno sto slicniji onome iz jezera Malawi. Vec na pocetku sam odustao od vestackih pozadina i odlucio se da koristim iskljucivo prirodni kamen i pesak. Ovo ne zato sto mi se one ne svidjaju, vec zato sto nikada ne bi bio u potpunosti zadovoljan znajuci da imam nesto sto imitira pravi kamen, a ne pravi kamen.
Bilo je tu manjih i vecih problema, mnogo muke, mnogo posla, ali sve se to na kraju isplati.
Evo nekih osnovnih podataka, a onda postavljam slike da vidite kako je sve to izgledalo.

Dimenzije aq. 105 x 45 x 50 (45 je visina) - cca 240l
Filter: spoljasnji, trokomorni dimenzije 50 x 45 x 15 cm
Pumpa: Atman At-103
Grejac: 200w
Osvetlenje: 1x Philips aquarelle i 1 x Sylvania Grolux, obe su od 18w (60 cm)
Filter masa: sundjer, vata, Sera Siporax
Podloga: beli pesak (mleveni mermer i kvarcni pesak mesano)

Offline Toni

• Član
Re: 240l Malawi biotop - step by step
« Reply #1 on: 22 February, 2011, 22:01:10 »
Prvo je na red doslo postolje. Njega sam uradio od cevi 3x3, ofarbao u crno i nisam ga oblagao ni sa cim, jer mi je akvarijum smesten izmedju troseda i dvoseda pa se taj deo i ne vidi, a nije ni pristupacan.
Ovako izgleda postolje sa plocom od univera i pokrivnim lajsnama i isto to na konacnoj poziciji zajedno sa akvarijumom...

Offline Toni

• Član
« Reply #2 on: 22 February, 2011, 22:09:40 »
Zadnje i bocno levo staklo akvarijuma je prlepljeno crnom PVC folijom spolja.
Zatim je na red dosao filter. Odlucio sam da uradim trokomorni sa taloznikom u koji sam smestio grejac.  U medjuvremenu stigao mi je deo opreme i fiter materijala, pa sam i to slikao...

Offline Toni

• Član
« Reply #3 on: 22 February, 2011, 22:17:52 »
E onda je doslo mukotrpno ispiranje peska, pranje kamenja (neki komadi su bili bas veliki), iskuvavanje i postavljanje setup-a. Ovo je bila u isto vreme i stresana i najzanimljivija akcija. Stresna iz razloga sto sam premestao tesko kamenje u "kutiji od stakla" iznova i iznova dok nisam bio zadovoljan izgledom. Na kraju je izgledalo ovako...

Offline Toni

• Član
« Reply #4 on: 22 February, 2011, 22:28:59 »
Dalje je sledilo punjenje filtera sa filter masom i opremom (pumpa i grejac), mukotrpno sipanje vode u akvarijum kofom od 10l (ko mi kriv kada nisam pripremio crevo :embarrassed:) i pustanje u rad. Ali tu sam naisao na prvi veci problem. Prelivno crevo koje sam imao, inace najvece koje sam uspeo da kupim, bilo je smesno u odnosu na zadatak koji je trebalo da vrsi. Jednostavno nije moglo da "nahrani" filter dovoljnom kolicinom vode. Nakon ne prespavane noci dosao sam do ne tako elegantnog, ali efikasnog resenja. Uradio sam prelivno crevo od kanalizacionih cevi, vidljivi deo prelepio crnom PVC folijom, izbusio rupe pri dnu busilicom...i sada to crevo funkcinise besprekorno. A posto je pozadina crna, savrseno se utopilo u to crnilo i gotovo da se ne primecuje. Jeftino, jednostavno i efikasno...

Offline Toni

• Član
« Reply #5 on: 22 February, 2011, 22:43:50 »
Uz Serin Siporax dobio sam i Filter starter sa potrebnim bakterijama i enzimima sto mi je omogucilo da ribe prebacim nakon samo nekoliko dana cikliranje.  Iz predostroznosti sam premestio i gotovu svu vodu iz starog akvarijuma. Filter masu iz tog starog nisam dirao, jer je to bio dogovor prilikom prodaje - uz akvarijum je isao i potpuno formiran filter.
Danas je treci dan kako sam ubacio ribe i voda je jos uvek "maglicasta", ali se bistri iz dana u dan. Kada bude sve kako treba da bude, naci cu kvalitetniji aparat da fotografisem akvarijum i ribe u njemu, a postavicu i video. Za sada evo pomalo mutnjikave slike gotovog akvarijuma, tek da vidite o cemu se radi.
Od riba u njemu su:
5 x Pseudotropheus Acei
6 x Melanochromis Maingano
6 x Labidochromis Caeruleus
6 x Pseudotropheus elongatus "Mpanga"
Po jedan ancistrus i gibbiceps
Nadam se da ce vam se svideti...

Offline Noik

• Napredni član
« Reply #6 on: 22 February, 2011, 23:04:36 »
Svaka cast Toni! 3 meseca bavljenja akvaristikom,pa vec na biotop!veliki RESPECT! ;)
uredjenje je odlicno!
samo bih pripazio,da mehurici iz rasprsivaca ne dodju u kontakt sa prelivnom cevkom i naprave vazdusni cep,koji bi zaustavio protok vode.Isuvise su mi nekako blizu,a cevka,cini mi se,nije fiksirana.
ako imas dovoljno talasanje povrsine vode,rasprsivac ti nije ni potreban :angel:

Offline Nickpirot

• Član
« Reply #7 on: 22 February, 2011, 23:06:15 »
Ma ovo je super sta vise da se ocekuje.Skoro pa kao u prirodi s tim sto pesak nije bas te boje ali ok je.Samo nastavi dalje ubaci jos neku ribicu  i sacekaj da se akvarijum isciklira.

Offline Toni

• Član
« Reply #8 on: 22 February, 2011, 23:12:25 »
Ni ja nisam bas prezadovoljan peskom, imam ideju kako to da prepravim, ali cu da sacekam malo i budem siguran da zaista to zelim. Bice tu jos manjih prepravki verovatno...
Sto se tice mehurica, mislim da ne bi trebalo da bude problema, ali u pravu si da treba biti oprezan. Drago mi je da vam se svidja...

Offline malawi.Bg

• Član
« Reply #9 on: 22 February, 2011, 23:22:50 »
lepo formiran akvarijum  :)

Welcome, Guest. Please login or register. Did you miss your activation email?
24 May, 2012, 12:49:21

Login with username, password and session length

RECENT POSTS

RECENT MALI OGLASI

RECENT MORSKA

RECENT ZABAVA

Members
  • Total Members: 1090
  • Latest: Masic
Stats
  • Total Posts: 105680
  • Total Topics: 7307