Welcome, Guest. Please login or register.

Aquashop

ReefrooM

NewBlock

Pobednička fotografija ''Foto konkursa Januar 2018.''

 Lamprologus ornatipinnis (Cameron bay) člana ''Nzivkovic''

Author Topic: Agresija kod tropheus-a  (Read 3288 times)

Offline Ciklid Gile

 • Veoma napredan član
 • ******
 • Posts: 2.114
 • Igor Ranković
Agresija kod tropheus-a
« on: 06 August, 2005, 22:10:46 »
Cesto se, baveci tropheus-ima, nailazi na razne probleme pri drzanju ovih predivnih riba. Jedan od njih je agresija, koje kod tropheus-a nikad da zafali...
Drzeci tropheuse (Tropheus duboisi "Maswa") ovih 6 meseci, imam par zapazanja u vezi sa agresijom, koja ako se lepo sloze tacno mogu da odrede nekoliko tipova agresijie. Cisto da napomenem, moje ribe (13 tropheus-a) se nalaze u AQ od 230L, sa peskom na dnu, i nekoliko teritorijalnih markera*. Teritorijalni markeri se sastoje od jednog kamena u zadnjem levom cosku AQ, jednom u prednjem levom, i gomili kamenja u zadnjem desnom AQ. Pored kamenja sa leve i kamenja sa desne strane se nalaze gusto zasadjene Cryptocorine aponogetofila biljke.
Dakle par tipova agresije koje sam ja zapazio su:

1. Agresija izmedju dominantnog muzjaka** i ostalih muzjaka

Ovo je najcesci tip agresije kod tropheus-a. Dominantni muzjak koji je zauzeo jedan od teritorijalnih markera (u mom slucaju oba kamena sa leve strane AQ) neprestano tera sve ribe odatle. Ukoliko su u pitanju slabije jedinke, muzjak ih tera uglavno samo zaletanjem. Ako je u pitanju neki drugi muzjak, slicne velicine i snage, dominantni se prvo "sepuri" pred njim, onda se (ponekad) hvataju za usta u tzv. "Mouth Lock" poziciju i tako vrte, sve dok neka riba ne odustane i ne pobegne svativsi da je slabija... U ovakvim borbama dominantni muzjak cesto gubi,pa se zato u akvarijumu desavaju revolucije. Smenjuje se vlast, pa dominantni muzjak postaje sub-dominantna jednika, koja ponekad pada i na samo dno lanca hierarhije.  

2.Agresija izmedju dominantnog muzjaka i zenki

Da, sto se tice ovog tipa agresije on je izrazen gotovo stalno. Stvar nije toliko ozbiljna, ali ponekad muzjaci umeju da budu praaave siledzije (pogotovo kod recimo... tropheusa iz vrste brichardi). Glavni razlog postojanja ove agresije je to sto tropheusi hoce stalno da se mreste. Kada muzjaci odluce da se mreste, obicno sve pocinje zauzimanjem teritorije. Svoju zamisao nastavljaju da sprovode u delo kopanjem rupe pored svod teritorijalnog markera. Kada sve to zavrse, pocinju da jure zenke svuda po AQ i da se "tresu" pred njima. E tu nastaje problem, ukoliko zenka nije spremna na mrest. Razlog za to je jednostavno sto se u zenki nije razvila ikra. Muzjaci su u stanju da maltretiraju zenke, i zato su one cesto rascupane, fali im pola peraja, imaju tragove na telu...
Mnogo je bolja situacija ukoliko su zenke spremne za mrest, onda ce par da se odvoji u muzjakov deo AQ i tu neprestano vrti u krug u stilu kako to rade sve ustonose. Da ce doci do mresta, znamo po tome sto ce zenki izaci legalica otprilike 12 sati pre mresta i ta zenka ce biti blago deblja od ostalih.Za vreme samog mresta muzjak ce postati veoma agresivan i pocece da juri ribe na sve strane... Kada se zavrsi mrest, situacja ce se donekle smiriti, ali muzjak ce ostati agresivan, cisto da bi se znalo ko je glavni. E sad sledi jedno zapazanje koje sam primetio kod sebe, ali ne i u drugim AQ. Naime, nakon mresta, zenka je ostala na muzjakovoj strani AQ, i kao takva bila jedina riba koja je smela tu da boravi.

3.Agresija izmedju sub-dominantnih jedinki

Tip agresije koji se odigrava gotovo u svakom AQ i gotovo kod svih tropheus-a. Posto su tropheus-i u akvarijumu zarobljeni i primorani da zive u veliikom broju na malom prostoru, svaka jedinka mora da zna svoje mesto u tom lancu hierarhije. Cesto dolazi do poremecaja tog lanca, tako sto dodje do borbe izmedju dve sub-dominantne jedinke (najcesce izmedju dva muzjaka, ali kod dosta vrsta je cesci slucaj izmedju dve zenke). U toj borbi se moze desiti da pobedi riba koja je bila slabija, takva riba onda cesto postaje meta napada ostalih jedinki i njeno mesto na tom lancu hierarhije polako ali sigurno opada.

Agresija je u manjoj ili vecoj meri uvek prisutna u AQ sa tropheus-ima, a dobar nacin da se izbegne bi bio da se ispostuje par pravila:
-tropheusi treba da se drze u sto vecim AQ
-bitno je da se napravi guzva
-dakle, u vecem akvarijumu je potrebno da bude i vise jedinki
-ako ima vise jedinki, agresija dominantnog muzjaka ce se ravnomerno rasposreiti po celoj koloniji i nece postojati ona jedna riba koja je stalna meta napada, kako glavnog muzjaka, tako i ostalih
-uredjenje nikako ne sme da se sastoji od samo jedne dugacke gomile kamenja, jer ce nju celu zauzeti jedan muzjak, a ostale ribe ce biti primorane da "vise" blizu povrsine AQ i kriju se iza filtera, grejaca i sl.
-zlatno pravilo je da se uredjenje, kada se jednom podesi, ne treba dirati, jer se moze poremetiti lanac hierarhije i tako izazvati velike tuce u AQ  
Ako odlucimo da dodajemo nove tropheuse u AQ, takodje se moraju ispostovati odredjena pravila da bi se izbegla agresija:
-ribe treba dodavati u sto je moguce vecem broju
-ribe koje su vec u vasem AQ, imaju prednost "domaceg terena", pa mogu biti veoma agresivne prema novopridoslim
-dobro bi bilo da novopridosle ribe budu manje od domacih, kako ih ove ne bi smatrale za konkurenciju i ne bi bile preterano agresivne prema njima

Eto to su bila moja zapazanja koja sam hteo da podelim sa vama, tekst ne saljem u artikle, nego ga prvo saljem ovde kako bi neko nesto pridodao ukoliko zeli. Veoma bitan tip agresije koji ja nisam obradio gore je agresija izmedju 2 vrste tropheus-a, jer nisam imao prilike da se sa njom upoznam.
Dakle ajde... sugestije, pa da pravimo tekst! CIKLID_273

*Teritorijalni marker - bilo koji objekat koji tropheus moze izabrati za svoju teritoriju. Kamen, panj, izvrnuta saksija...
**Dominantni muzjak - glavna riba u koloniji, koja jedina sme da se mresti. Naravno u dovoljno velikom AQ moze biti i vise muzjaka koji drze razlicite teritorije.
Srecan je dan kad sam nasmejan ko kreten.

Offline piroman

 • Gubitnik vremena
 • *******
 • Posts: 10.023
 • Samosapacenje me je dovelo do ovde...
  • piroman.rs
Re: Agresija kod tropheus-a
« Reply #1 on: 07 August, 2005, 14:35:20 »
Zenke ostaju na teritoriji muzjaka i nakon mresta, jer "misle" i muzjak i zenka da mrest jos nije gotov i odradjuju "corak" mrestovo jos 2-3 dana.

Postoji tip agresije koji nisi opisao, a veoma je izrazen, to je agresija zenke "nosilje" pred pustanje mladji, pocinje nekoliko dana pred pustanje mladji, i odnosi se na sve jedinke koje se vrzmaju po teritoriji koju je zenka odabrala za pustanje mladji, obicno je u pitanju gomila kamenja ili slican oblik u kome mali Tropheus-i mogu da se kriju. Ovaj oblik agresije nastaje tak kod starijih (zrelijih) zenki, konkretno kod mene se pojavio tek nakon 1,5 godine.
Pozz
PiromanOffline Ciklid Gile

 • Veoma napredan član
 • ******
 • Posts: 2.114
 • Igor Ranković
Re: Agresija kod tropheus-a
« Reply #2 on: 07 August, 2005, 15:11:30 »
Hvala za input Piromane, to jome jos uvek nisam uspeo da posvedocim, ali nadam se da cu jednog dana. Mada sam video kako to izgleda kod Rutungi, kod JZH-a!
Primetio sam da muzjak jos uvek pokusava da zavede zenku koja nosi kod mene, ali bezuspesno, sad je usmerio paznju ka drugoj zenki, koja je takodje debela, pa i od nje ocekujem mrest! CIKLID_111
Srecan je dan kad sam nasmejan ko kreten.

Offline zilda

 • Napredni član
 • *****
 • Posts: 547
Re: Agresija kod tropheus-a
« Reply #3 on: 07 May, 2014, 10:47:41 »
ovo sam pročitao od a do š, kod mene se ovo dešava od kako sam doneo ikole, sigurno zbog promene sredine i sada mužjaci traže novu teritoriju,...

 

GUPI & Pet Svet
Welcome, Guest. Please login or register.
15 December, 2018, 18:57:05

Login with username, password and session length

RECENT POSTS

RECENT MALI OGLASI

RECENT MORSKA

RECENT ZABAVA

Members
Stats
 • Total Posts: 154930
 • Total Topics: 9363
 • Online Today: 91
 • Online Ever: 450
 • (01 July, 2007, 16:19:12)
Users Online
Users: 0
Guests: 71
Total: 71