Welcome, Guest. Please login or register. Did you miss your activation email?

Aquashop

Author Topic: Paraziti?  (Read 649 times)

Offline ZappafisH

• Član
Paraziti?
« on: 24 January, 2011, 18:13:52 »
Vec sam pitao da li je cesto cesanje od pijesak oznacavanje teritorije ili simptom parazita i dobio sam razlicite odgovore...posto za 2 mjeseca imam vec trecu ribu koja je uginula na isti nacin moracu da pitam sta je ustvari...vec od samog pocetka sumnjam na parazite ali nisam imao iskustva sa ciklidima jer se cesto cesu od pijesak i dobio sam odgovore nemoj se brinuti to je normalno za ciklide da pokoji ugine bez razloga...problem je u sledecem: prije mjesec i po se iz cista mira izdvojila jedna HONGI zenka koja fizicki nije imala nekih promjena i za nekih 3 dana je uginula, zatim jos jedna Hongi sa istim simptomima a sad i zenka PEARLMUTH koja je jos ziva ali je stalno na dnu na istom mijestu i ne pliva i ne jede...kao i prethodne dvije. Ni ona nema nikakvih fizickih promijena...AQ je 250 L zacikliran prije 2,5 mjeseci, imam cca 40 riba, hranim malawi mix(svaki dan), bloodworms(1 x u 15 dana),  spirulina ( 1x u 7 dana), tetra diskus (ponekad)...ostale ribe izgledaju zdrave, ako treba jos koji podatak koji moze pomoci, tu sam...unaprijed hvala.

Offline flojd

• Značajni član
Re: Paraziti?
« Reply #1 on: 24 January, 2011, 18:37:14 »
Mozda da izmeris prisustvo amonijaka,nitrita i nitrata.Riba hoce da se ceska kad voda nije odgovarajuceg kvaliteta.
Kakve boje su bile skrge uginulih riba?
Jesi li potpuno siguran da nije bilo nikakvih promena na telu riba?
Nadalje kolike su ti ribe(u cm),a koliki i kakav filter?
Pozdrav

Offline ZappafisH

• Član
« Reply #2 on: 24 January, 2011, 18:46:45 »
Nemam cime da izmjerim postoji li alternativa ili neki indikatori...skrge su kao i kod zdravih riba...vodu mijenjam svakih 10 dana 30 %.

Offline flojd

• Značajni član
« Reply #3 on: 24 January, 2011, 19:04:47 »
Smanji period izmena vode na 7 dana,jer je lako moguce da filter ne moze da odradi posao na najbolji nacin.Ako ovo ne pomogne,pocni da razmisljas o parazitima.
Pozdrav

Offline bojan74

• Veoma napredan član
« Reply #4 on: 24 January, 2011, 19:17:51 »
nemoras da meris nista. cesu se zbog nitrita. nisam siguran da ti se aq isciklirao. ubaci jos onaj filter za koji si pitao dali da ga stavis, odradi tretman sa nitrivecom (ili sl) i obazrivo sa hranjenjem. prepolovi kolicinu na neko vreme i uvedi cesce postove dok se situacija ne stabilizuje. nisam siguran koliko im dajes kolicinski. skoro si pisao da nisi siguran kako da ih hranis. tvoje nevolje mozda i pocinju sa prekomernim hranjenjem.
verovatno ce se sada neko javiti i reci da ti nitrivec netreba, i uopste nesto vestacko,hemija... ali, u pitanju su tvoje ribe. skoro si pisao da ti je voda mlecna... to ti je to. filter NE odradjuje posao. toga nema u dobro iscikliranom aq-u

Offline ZappafisH

• Član
« Reply #5 on: 25 January, 2011, 23:35:50 »
Nitriti NO3 izmjereni i iznose oko 10 mg nadam se da je test tacan (Prodac)...nikad nisi siguran kad je indikator na boju pa da odredis nijansu uglavnom nije preko 15 sigurno.

Offline DJOTTA

• Član u razvoju
  • **
« Reply #6 on: 26 January, 2011, 00:25:53 »
Ja sam imao slican problem, nekih mesec dana po formiranju akvarijuma i po savetu Slobodana, primenio sam sledece. U 2l vode rastvorio sam 2 supene(velike) kasike soli i stavljo sam u taj rastvor sve ribe, jednu po jednu da unutra provedu po 10 min. i nakon tretmanas, sve tretirane ribe su prestale da se cesu. Probaj, ne moze nista da skodi, a koristice. pozz

Offline Nightrider

• Značajni član
« Reply #7 on: 26 January, 2011, 03:18:15 »
nemoras da meris nista. cesu se zbog nitrita. nisam siguran da ti se aq isciklirao. ubaci jos onaj filter za koji si pitao dali da ga stavis, odradi tretman sa nitrivecom (ili sl) i obazrivo sa hranjenjem. prepolovi kolicinu na neko vreme i uvedi cesce postove dok se situacija ne stabilizuje. nisam siguran koliko im dajes kolicinski. skoro si pisao da nisi siguran kako da ih hranis. tvoje nevolje mozda i pocinju sa prekomernim hranjenjem.
verovatno ce se sada neko javiti i reci da ti nitrivec netreba, i uopste nesto vestacko,hemija... ali, u pitanju su tvoje ribe. skoro si pisao da ti je voda mlecna... to ti je to. filter NE odradjuje posao. toga nema u dobro iscikliranom aq-u
ja se skroz slazem sa Bojanom!
redno soljenje riba nece resiti problem vode

Offline ZappafisH

• Član
« Reply #8 on: 26 January, 2011, 14:26:53 »
Malo sam doveo AQ u red mijenjajuci vodu svaki drugi dan po nekih 50 L pa mislim da je sad OK...nisam napomenuo da imam 2 nosece zenke jedna je HONGI a druga LOMBARDOI pa se nadam da im ove promijene nece skoditi. Napravio sam sistem hranjenja i sistem mijenjanja vode tako da ce sada biti malo vojni rezim. Izgleda da se ipak pokazalo da filter koji imam nije dovoljan i da sam malo hranio previse ako uz to dodamo da imam malo vise riba nego sto bi trebalo onda sam naucio lekciju...Ovih dana cu zasaditi malo gigantelije koja u drugom AQ raste kao u dzungli pa cu malo prirodnim putem smanjiti nitrite, nitrivec nisam nasao ali cu potraziti. Voda je danas kristalno cista kao nikad do sad. Hvala svima... :)

Welcome, Guest. Please login or register. Did you miss your activation email?
24 May, 2012, 12:08:53

Login with username, password and session length

RECENT POSTS

RECENT MALI OGLASI

RECENT MORSKA

RECENT ZABAVA

Members
  • Total Members: 1090
  • Latest: Masic
Stats
  • Total Posts: 105680
  • Total Topics: 7307