Welcome, Guest. Please login or register. Did you miss your activation email?

Aquashop

Author Topic: Kako da hranim?  (Read 1082 times)

Offline ZappafisH

• Član
Kako da hranim?
« on: 17 January, 2011, 01:15:35 »
Nisam siguran da li dobro hranim ribe pa da priupitam jer mi se ovih dana desilo da mi 2 potpuno zdrave labidochromis  hongi uginu bukvalno u 3 dana (mislim zdrave bez nekih primjetnih fizickih promijena) mozda ce najlakse biti ako nabrojim sta imam u AQ pa recite je li OK...inace AQ je 100x50x50 ili 250L:

- Labidochromis caeruleus                  5 kom
- Labidochromis sp. "Hongi"                3 kom
- maingano                                          5 kom
- metriaclima  estherae                       3 kom
- Metriaclima lombardoi                       3 kom
- Pseudotropheus crabro                    2 kom
- nimbochromis venustus                    3 kom
- Pseudotropheus socolofi albino        5 kom
- interuptus                                         3 kom
- zebra albino                                      2 kom
- pearl muth                                        3 kom
- ps. king sizei                                     2 kom
- ancistrus                                           1 kom

Nadam se da kolege nece zamjeriti sto neka imana nisu napisana u cijelosti...AQ je formiran prije nekih 2 mjeseca i neke ribe koje ce kasnije porasti malo vece su tu privremeno...A hranim ih sa JBL malawi mix, tetra diskus, spirulina tablete, blood worms, ciklop, i jos neki tetrini zeleni listici...ponekad komadic banane...Interesuje me da li dobro hranim za ovu kombinaciju riba a i da li sama kombinacija ima buducnost kad malo porastu jer su sad na skoro 5 cm sve ribe...

Offline Nickpirot

• Član
Re: Kako da hranim?
« Reply #1 on: 17 January, 2011, 02:29:10 »
Ti im dajes vise proteinsku hranu baziranu na zivotinskom poreklu a trebalo bi obrnuto da dajes.Dovoljno ti je tetra discus i spirulina sa listicima i bice sve ok.Pretpostavljam da su ti ove uginule od bloata tj prejele se.

Offline Fifty

• Napredni član
« Reply #2 on: 17 January, 2011, 09:22:58 »
Zasto si siguran da ti ribe ugibaju zbog ishrane, proveri prvo kvalitet vode, po meni imas suvise riba za akvarijum koji radi svega 2 meseca,  predpostavljam da se nije svih dva meseca ciklirao pa si onda uneo ribe.
U principu si hranio sa hranom zivotonjiskog porekla sto nije bas najpametnije, ali mislim da je prevashodni problem sa kolicinom hrane koja se unosi u akvarijum.
Tanganjika bato ...

Offline Mirko

• Preterano Napredan
  • Član
  • Novi Beograd
« Reply #3 on: 17 January, 2011, 10:53:30 »
Kad je hranjenje u pitanju kod ciklida vazi pravilo "Sto manje to bolje". Naravno to ne znaci da ih treba izgladnjivati, ali "mrsavi" ciklidi su zdraviji, zivahniji i srecniji.
Placidochromis phenochilus Mdoka, Copadichromis borleyi Kadango, Aulonocara OB, Aulonocara hansbaenschi "red flash", Otopharynx tetrastigma,
Labidochromis caeruleus & "chisumulae mbweca", Metriaclima estherae

Offline Nightrider

• Značajni član
« Reply #4 on: 17 January, 2011, 11:50:09 »
Ja se slazem da je 40 riba za dva meseca malo brzi tempo naseljavanja novog akvarijuma, drugi uzrok moze biti u hrani.

Jedan od sigurnih pokazatelja da li malo ili previse hranimo ribe je u posmatranju riba, tj njihovih stomaka, dakle jako prosto.

Ne treba biti ni usukan, a ni naduven stomak

Ono sto je sigurno je da nikome riba nije uginula od gladi , ali je zato mnogima uginula od prejedanja  ;)

Offline Brca

• Značajni član
  • S.S.K.
« Reply #5 on: 17 January, 2011, 14:22:40 »
Kad je hranjenje u pitanju kod ciklida vazi pravilo "Sto manje to bolje". Naravno to ne znaci da ih treba izgladnjivati, ali "mrsavi" ciklidi su zdraviji, zivahniji i srecniji.
  Ja takođe zagovaram ovu teoriju, a dodao bih: "mršaviji" ciklidi imaju lepše i izraženije boje, + održavamo vodu čistijom sa manje hranjenja, + kakva-takva ušteda u ne baš jeftinoj kvalitetnoj i skupoj hrani, + slabija ishrana=manja agresija ciklida.

Offline ZappafisH

• Član
« Reply #6 on: 17 January, 2011, 17:06:12 »
Kvalitet vode je OK, mjerio sam ph 7,5 i kh je 7. Izmjena vode svakih 7 do 10 dana po nekih 50 litara. Uginule ribe nisu imale nikakvih fizickih ostecenja a jedna od 3 'hongi' koje su ostale nosi malce u ustima a to je jedina vrsta koja je uginula. Sto se tice broja riba i meni se cini da sam malo pretjerao sa ubacivanjem ali sta cu navukao sam se  :sad:

Offline Fifty

• Napredni član
« Reply #7 on: 17 January, 2011, 23:58:13 »
Kvalitet vode je OK, mjerio sam ph 7,5 i kh je 7. Izmjena vode svakih 7 do 10 dana po nekih 50 litara. Uginule ribe nisu imale nikakvih fizickih ostecenja a jedna od 3 'hongi' koje su ostale nosi malce u ustima a to je jedina vrsta koja je uginula. Sto se tice broja riba i meni se cini da sam malo pretjerao sa ubacivanjem ali sta cu navukao sam se  :sad:

To sto si izmerio nisu jedini paremtri koji su bitni, vidi sta ti se desava sa Ni u akvarijumu.
Tanganjika bato ...

Offline Nightrider

• Značajni član
« Reply #8 on: 18 January, 2011, 03:00:15 »
Ja se samo ne slazem da sto se manje hrane da su manje i agresivni,
bar kod mene nije slucaj...
mada ribe tacno naviknu na vreme hranjenja i kolicinu i onda ako se  to preskoci nastaje nervoza,
ja kada ustanem zalepe se za staklo i ne daju mi ni kafu da popijem dok ih ne nahranim, cim to prodje sve se ubrzo smire

Takodje, dok sam ih hranio vise puta dnevno, skakale su na staklo cim se priblizim akvarijumu, sada kada ih nahranim prvi i poslednji put u danu, kasnije  ne reaguju na moj prolazak kraj akvarijuma (sto mi se mnogo vise svidja)

eto sta ti je moc navike  :)

Offline Brca

• Značajni član
  • S.S.K.
« Reply #9 on: 18 January, 2011, 05:46:58 »
 Moje iskustvo je da kontinuirano slabije hranjenje u malo dužem periodu rezultira i manjom agresijom... Preskakanje obroka i nagliji prekidi mogu rezultirati većom agresijom.

Welcome, Guest. Please login or register. Did you miss your activation email?
24 May, 2012, 11:55:23

Login with username, password and session length

RECENT POSTS

RECENT MALI OGLASI

RECENT MORSKA

RECENT ZABAVA

Members
  • Total Members: 1090
  • Latest: Masic
Stats
  • Total Posts: 105680
  • Total Topics: 7307