Welcome, Guest. Please login or register. Did you miss your activation email?

Aquashop

Author Topic: Potrebna pomoc - cudno ponasanje riba  (Read 808 times)

Offline Toni

• Član
Potrebna pomoc - cudno ponasanje riba
« on: 03 January, 2011, 13:33:22 »
Molim za pomoc. Sinoc posle redovne nedeljne zamene vode (30%) primetio sam da je jedna zenka mpange (velicine oko 4cm) pocela cudno da se ponasa. Naime, pliva u mestu pokretima kao da se bori sa vodenom strujom. Hranu normalno uzima, ali posle hranjenja ona i dalje tako "plese". Jutros se to nastavilo, a pridruzila joj se jos jedna mpanga. Zaista ne bih voleo da mi uginu. Akvarijum je star mesec dana. Ciklirao se 10 dana, onda su u njega pusteni ancistrusi i gibiceps, a nakon jos pet dana i mpange, caraleusi i maingana.
Pri svakom menjaju vode novu tretiram Serinim aqutan-om.
E sad, pretpostavljam da to ima neke veze sa nitritima ili nitratima....ali bas nemam iskustva  po tom pitanju. Jos jedna stvar, pre par dana sam cistio i filter prvi put. Filter je spoljasnji, dvokomorni a od filter mase imam sudjer, vatu i biokeramicke perle. E kod tog pranja sam napravio gresku, jer sam prao mlakom vodom iz cesme (umesto da perem onom istom akvarijumskom), pa pretpostavljam da sam mozda saprao dobar deo naseljenih korisnih bakterija. Da li je to uzrok ovakvom ponasanju riba ili nije? Da li da vodu tretiram Tetrinim Bactozymom ili sta vec da radim...dok ne bude kasno?

Offline silwert

• od danas drzim i japanke
  • Veoma napredan član
  • F0
Re: Potrebna pomoc - cudno ponasanje riba
« Reply #1 on: 03 January, 2011, 14:22:23 »
filter se pere ka da se zaprlja i to dobro zaprlja a to znaci na 6 meseci
sada nista ne mozes osim da cekas i gledas

Offline zoxx

• Značajni član
« Reply #2 on: 03 January, 2011, 14:28:36 »
Nisi trebao da diras filter masu bila bi dovoljna i zamena vode,to je smrt zaa nove Aq dok se ne stabilizuju nadaj se da ce sve biti ok!!!!!

Offline Toni

• Član
« Reply #3 on: 03 January, 2011, 14:34:57 »
 Definitivno sam pogresio u vezi sa filterom. Dodao sam sada u vodu Serin Toxivec, da smanjim koncentraciju nitrita (ako je to u pitanju) i dodacu Tetrin Safe Start da nadomestim nedostatak korisnih bakterija. Vodu sam sinoc promenio. Jedino mi to sada pada na pamet. Pretpostavljam da ni jedno ni drugo nece da skodi, moze samo da pomogne. I na drugim ribama se primeti posledica i morao sam brzo da reagujem, a jedino mi je to palo na pamet.

Offline Nightrider

• Značajni član
« Reply #4 on: 03 January, 2011, 18:17:55 »
Mozda si ih isflesirao i sa hladnom vodom, a filter svakako nisi trebao da diras
Ja bi stavio tetrin baktozim u filter

Offline herman

• Značajni član
« Reply #5 on: 03 January, 2011, 18:56:20 »
To se i meni desi ponekad kad menjam vodu i kad mi zafali akutana pa stavim manje nego sto treba,kao da ih svrbi nesto,al prodje za dan dva,povecaj malo temperaturu.

Offline Nightrider

• Značajni član
« Reply #6 on: 03 January, 2011, 19:15:38 »
ja koristio akutan godnu dana i prestao...sve isto tj nema problema

Offline herman

• Značajni član
« Reply #7 on: 03 January, 2011, 19:43:58 »
ja koristio akutan godnu dana i prestao...sve isto tj nema problema
I ja sam probao bez akutana al se smore i pocnu da vrckaju,cesu se,pa sam ga vratio u upotrebu,nego nemogu da nadjem vece pakovanje od 100ml,pa pustam da me ovi deru na ovim malim bocicama.

Offline cuca

• Početnik
  • *
« Reply #8 on: 03 January, 2011, 19:47:19 »
Prvo da znas nikad se ne menja voda i ne pere filter u istom  ako si to radio tu ti je prva greska ,menjaj vodu na 20 do 30 dana  a filter uvek peri 1 ili 2 dana nakon toga i voda ce ti biti savrsena , nastavi da koristis aquatan zato sto nam je voda nikakva ,a za pripremu filtera bolje koristi serin nitrivec mnogo je efikasniji.
To ti je moj savet!   A da nisi sipao malo hladniju vodu slucajno! :( :( :(

Offline Toni

• Član
« Reply #9 on: 03 January, 2011, 20:12:20 »
Nisam sipao hladnu vodu, uvek se trudim da napravim pribliznu temperaturu vode onoj u akvarijumu pre nego sto sipam istu u njega. I naravno, obavezno stavim aquatan pre nego sto vodu naspem u akvarijum. Pojedoh se ziv jer sam zeznuo stvar sa pranjem filtera. :embarrassed:
Hteo sam da kupim Serin Nitrivec ali ga u Arandjelovcu nema. Jedino sto sam mogao na brzinu da uradim je da stavim Tetrin Safe start.
Temperatura vode je 27 stepeni. Trenutno stanje je sledece: Caraleusi dobro podnose ovo jer se ponasaju normalno. Tri od sest mpangi se skriva u kamenju i imaju te cudne pokrete tela. Dva  maingana leze na dnu, kada ih cacnem oni proplivaju, ali nakon nekog vremena se opet vrate na dno.
Dali da ih hranim veceras ili da preskocim....?

Welcome, Guest. Please login or register. Did you miss your activation email?
24 May, 2012, 11:33:55

Login with username, password and session length

RECENT POSTS

RECENT MALI OGLASI

RECENT MORSKA

RECENT ZABAVA

Members
  • Total Members: 1090
  • Latest: Masic
Stats
  • Total Posts: 105680
  • Total Topics: 7307