Welcome, Guest. Please login or register. Did you miss your activation email?

Aquashop

Author Topic: Only fish akvarijum  (Read 1742 times)

Offline Kenny

• Kvalitetan
  • Napredni član
  • F0
Only fish akvarijum
« on: 23 November, 2010, 11:12:02 »
Secam se da je ranije bilo ovakve teme, o prednostima, povoljnijim cenama odrzavanja i pokretanja ovakvog akvarijuma i sl... nema je sada, a u meni je probudila interesovanje. Pa, ako bi mogli ponovo ili bar neki link da mi prosledite ka nekom drugom forumu gde bih mogao da procitam i naucim nesto o tome, pa ko zna u buducnosti...?  :)
Najlepse hvala, unapred.

Offline PAUN

• Član
Re: Only fish akvarijum
« Reply #1 on: 23 November, 2010, 19:16:37 »
Only fish morski akvarijum je najslicniji slatkovodnom akvarijumu, najjeftiniji je zbog toga sto dosta opreme nije potrebno,pocev od svetla (kao jedne od skuplih stavki) jer je za zivot riba svetlo nebitno, Ca reaktora, pa cak i protein skimera... Dakle lako se moze napraviti sa malo vecim prelivnim filterom (jako bitno da voda pada na izbusenu resetku ravnomerno po celom filteru) jake pumpe vracaju vodu nazad, u akvarijumu cirkulaciona pumpa i svetlo od 2/3 neonke... naravno ovakvi akvarijumi imaju dosta mana, na zalost ne mogu se drzati skoro nikakvi organizmi, ceo sistem moze biti nestabilan ( po pravilu se ne stavlja ni zivo kamenje) ... ima dosta o tome na netu sigurno, pa ako ti nesto nije jasno tu smo ... pozdrav

Offline igoRR

• ReefrooM
  • Administrator
  • Napredni član
  • Igor Mirovic
« Reply #2 on: 24 November, 2010, 01:27:40 »
 Posto ja imam u planu da uskoro oformim i jedan fish only akvarijum (jer zelim da drzim neke vrste riba koje nisu pozeljne u koralnom akv.) mogu da ti iznesem svoje vidjenje toga. Verujem da bi fish only skroz dobro funkcionisao i samo na bio kuglama (Wet/Dry Trickle filteru) ali bi ja to malo jos unapredio sto ne mora da znaci da je to dobro  (vreme ce pokazati) :undecided:

Sistem filtracije bi mi se bazirao na bio kuglama i na zivom kamenu ali u ovom slucaju bi to bio Jadranski kamen jer je mnogo jeftiniji a izgledom ne bezi mnogo od tropskog (Zivi kamen bi stavio najvise iz razloga estetike enterijera samog akvarijuma)! Stavio bi i cirkulacione pumpe i jak skimmer, sundjere bi izbegavao ali vata bi bla obavezna uz redovno menjanje!
 Od rasvete bi imao verovatno samo dve lampe i to jedna bela i jedna plava

Zamena vode bi se naravno odnosila na naseljenost akvarijuma, tako da verovatno ne bi bas trpao mnogo riba jer bi se to odnosilo na ceste zamene vode pa samim tim i vecu potrosnju soli.
 To bi bila neka test postavka tako da  bi vremenom nailazio na mane sistema pa bi ih ispravljao!
« Last Edit: 24 November, 2010, 02:48:52 by igoRR »
Morski Ciklidas

Offline ultrashmele

• Značajni član
  • Na tabeli druga - u srcu prva!
« Reply #3 on: 24 November, 2010, 09:48:54 »
Posto ja imam u planu da uskoro oformim i jedan fish only akvarijum (jer zelim da drzim neke vrste riba koje nisu pozeljne u koralnom akv.) mogu da ti iznesem svoje vidjenje toga. Verujem da bi fish only skroz dobro funkcionisao i samo na bio kuglama (Wet/Dry Trickle filteru) ali bi ja to malo jos unapredio sto ne mora da znaci da je to dobro  (vreme ce pokazati) :undecided:

Sistem filtracije bi mi se bazirao na bio kuglama i na zivom kamenu ali u ovom slucaju bi to bio Jadranski kamen jer je mnogo jeftiniji a izgledom ne bezi mnogo od tropskog (Zivi kamen bi stavio najvise iz razloga estetike enterijera samog akvarijuma)! Stavio bi i cirkulacione pumpe i jak skimmer, sundjere bi izbegavao ali vata bi bla obavezna uz redovno menjanje!
 Od rasvete bi imao verovatno samo dve lampe i to jedna bela i jedna plava

Zamena vode bi se naravno odnosila na naseljenost akvarijuma, tako da verovatno ne bi bas trpao mnogo riba jer bi se to odnosilo na ceste zamene vode pa samim tim i vecu potrosnju soli.
 To bi bila neka test postavka tako da  bi vremenom nailazio na mane sistema pa bi ih ispravljao!

Sto ne probas sa reef keramikom-najjeftinija a nista manje lepa...

Offline silwert

• od danas drzim i japanke
  • Veoma napredan član
  • F0
« Reply #4 on: 24 November, 2010, 10:01:14 »
koliko sam ja skontao u morskom aq 70% filtracije radi sam zivi kamen

pravljenje  fish only ne bi trebalo da predstavlja neki problem jednostavnom prepravkom nasih pregradnih filtera u koji stavimo svu potrebnu opremu tako da u jednom aq dobijemo filter i aq za ribe i sve sto nam treba za aq, a nama ne izgleda lepo stavimo u filter
pregledao sam dosta clanaka kako napraviti jedan takav aq i mogu reci da nije mnogo komplikovano

ali meni se vise svidja reef  :cry: koji ima mnogo vise skalamerije od  fish only aq

a evo i jedan nacrt kako bi mogao da se odradi filter dosta jednostavno 

Offline ultrashmele

• Značajni član
« Reply #5 on: 24 November, 2010, 15:42:59 »
Po ovoj tvojoj skici cini mi se da kamenje ide u filter. Po meni, kamenje treba da bude u akvarijumu jer ono deluje dekorativno a i predstavlja skloniste ya ribe, odnosno imitira njihovo prirodno staniste.
Takodje, i u fish only akvarijumu, sa najskromnijom opremom, bi mogao da prezivi po neki mekani koral koji ne zahteva jako svetlo - s tim sto onda vise ne bi bio fish only akvarijum :) :)

Offline silwert

• od danas drzim i japanke
  • Veoma napredan član
  • F0
« Reply #6 on: 24 November, 2010, 17:43:22 »
ili jeste fish only ili nije  :D

ako se kamenje stavi u pregradu kao na slici dobija se konstantan protok vode u kamenu i tu se vrsi filtracija i mnogo je veca iskoristljivost samog kamena

u fazi sam da napravim jedan nano reef ali dok iscitam sve sto treba da se zna potrajace

Offline igoRR

• ReefrooM
  • Administrator
  • Napredni član
  • Igor Mirovic
« Reply #7 on: 24 November, 2010, 23:31:05 »
 Ako ne stavljas pumpe koje bi vrtele vodu oko kamena sigurno ce imati bolju iskoriscenost u pregradi jer ce tu imati stalan dotok kiseonika! Ali sta onda mislis ubaciti kao dekoraciju u akv? Taj kamen moze da ti stoji i u akv. i da ti neke pumpe vrte vodu, tako ces imati i filter i dekoraciju.

Nemoj mnogo da citas jer sto vise citas manje znas!  :) praksa je praksa
Kad krenes da ucis mislis da znas nesto a posle kad dosta naucis shvatis da ne znas nista  ;)
Morski Ciklidas

Offline PAUN

• Član
« Reply #8 on: 25 November, 2010, 01:19:04 »
Lepo si to rekao Igore, zaista sam se nacitao svega i svacega sto je u praksi jednostavno nemoguce... Da se vratim na filter, ovo sam imao godinama, znaci provereno je i radi... Klasican dvokomorni prelivni filter (malo veci nego u slatkovodnom sirina 20cm x duzina/sirina akv. 40cmx 40cm visina akv.) 1.Vrlo bitna svar da voda pada na resetku koja je velicine komore (parce pleksiglasa izbuseno stotinama rupa) koja  ravnomerno kvasi celu komoru jer u suprotnom dobijamo suve (beskorisne) coskove. 2. voda pada na tzv. "suvu filter masu" ovaj deo nije potopljen u vodu.Ovu filter masu sam doneo iz Madjarske,ne znam tacno kako se zove,izgleda kao lava,(mogu da slikam ako nekog zanima) fenomenalna stvar 3. ispod ide ili keramika ili mleveni korali,oval deo je do pola u vodi i tu nam je linija koja pokazuje isparenje vode. Obratiti paznju na ove filter mase jer se vremenom zapusavaju! 4. 200/300 bio bola/boxa 5.u drugoj znatno manjoj komori su povratne pumpe, grejac i kod mene  u pocetku mala vazdusna penilica na drvene rasprsivace a kasnije i motorna...Potpisujem da ovaj filter kad ozivi nemate briga oko azotnih jedinjenja...

Offline ultrashmele

• Značajni član
« Reply #9 on: 25 November, 2010, 09:11:47 »
Videh u Grckoj da umesto te resetke, koju Paun pominje, koriste neki sistem koji mi lici na navodnjavanje :) Dakle voda dolazi iz akvarijuma do neke cevi koja visi iznad komore sa bio kuglama i koja se okrece u krug u ravnomerno prska sve kugle. Nesto kao ona sipka sto kruzi iznad tanjira i casa u masini za sudje...

Welcome, Guest. Please login or register. Did you miss your activation email?
24 May, 2012, 10:51:56

Login with username, password and session length

RECENT POSTS

RECENT MALI OGLASI

RECENT MORSKA

RECENT ZABAVA

Members
  • Total Members: 1090
  • Latest: Masic
Stats
  • Total Posts: 105680
  • Total Topics: 7307