Welcome, Guest. Please login or register. Did you miss your activation email?

Aquashop

Author Topic: Jel i vama bilo ovako kada ste pocinjali ?  (Read 1329 times)

Offline djomla82

• Početnik
  • *
Jel i vama bilo ovako kada ste pocinjali ?
« on: 17 November, 2010, 19:31:44 »
Pozdrav svima,

“Absolut begginer” sam u svetu ciklida (ne i akvaristike uopste).
Od ciklidarijuma za sada imam aq u kom su tetre i jos neka sr..nja, i to planiram da promenim pod hitno !!!
Znam da vazi pravilo “sto veci to bolji”, ali za sada aq u kom planiram da drzim ciklide je dimenzija
70d X 40s X 40v, ili oko 110 L, sa krovom, top filterom i fontanskom pumpom (potapajucom) kapaciteta 600 L/h, grejac, bla, bla ...

Moje muke su sledece:

1.   odabir riba !
2.   odabir riba !!
3.   odabir riba !!!

Vec mesec dana buljim u monitor i odusevljavam se (da ne kazem balavim) mbunama. Znam da ce te mi svi reci “… mali ti je to aq za mbune i malawi uopste, bolje tanganjikance itd …”, ali moram da se oprobam sa mbunama, pa kud puklo da puklo - to ce me podstaci da nabavim veci tank.
Naime, hteo bih da odaberem ribe pre svega po kompatibilnosti, tj. na prvom mestu po agresivnosti, ishrani, bojama …

Vrste koje razmatram (za sada) su:
-   Pseudotropheus saulosi
-   Pseudotropheus socolofi
-   Pseudotropheus flavus
-   Pseudotropheus demasoni
-   Pseudotropheus Mpanga
-   Labidochromis sp. Perlmutt
-   Labidochromis carleus
-   Labidochromis sp. Mbamba bay
-   Labidochromis hongi
-   Nimbochromis venustus
-   Otopharynx lithobates
-   Par Ancitrusa i Botia

E sad na scenu stupate Vi.

Koje ribe mi vi preporucujete, prema vec navedenoj agresivnosti, bojama (definitivno mesavina Carleus-a i jos nekih plavih), koliko vrsta, koji broj riba (na ovom forumu procitah da u malom akvarijumu treba imati veci broj riba da nijedna ne bi mogla da uspostavi teritoriju i zato sto borbe brzo prestaju - paradoksalno ali mislim da ima logike, a ima i dosta primera ovakvih mbuna akvarijuma na YouTube-u).

Molio bih vas za pomoc - recimo, napisite koje vrste da izuzmem iz odabira, napisite pod rednim brojevima gradaciju kompatibilnosti (ako nije previse komplikovano), i jos sta Vam god padne na pamet.

Mozda sam previse zahtevan, ali imam milion pitanja i ocajnicki mi trebaju odgovori.

Naravno, planiram da uradim neku zanimljivu pozadinu, stavim fini pesak, osvetljenje i kupim neku fensi hranu za ciklide.

Otvoren sam za sve predloge, a mislim da ima jos posetilaca ovog foruma koje muci ista muka, tako da cete pomoci i njima.

Unapred zahvalan

:) :) :)

Offline flojd

• Značajni član
Re: Jel i vama bilo ovako kada ste pocinjali ?
« Reply #1 on: 17 November, 2010, 19:48:54 »
 Nimbochromis venustus i Otopharynx lithobates odmah zaboravi,a i za ostale(mislim na mbune) bi bilo bolje da je aq dug minimum 1 m,a i siri od 40 cm.Nemoj da cekas da te mbune teraju da nabavis veci aq,vec prvo spremi pristojno staniste za njih.Izbor riba je samo tvoj,a moja preporuka je da se informises sta koja vrsta zahteva za koliko toliko normalan zivot.
Pozdrav

Offline kozzz

• Veoma napredan član
    • papagaji
« Reply #2 on: 17 November, 2010, 20:40:23 »
......Nemoj da cekas da te mbune teraju da nabavis veci aq,vec prvo spremi pristojno staniste za njih.....
potpisujem.

A sa tvog spiska i za tvoju litrazu, jedino bi se uklopila familija saulosija, recimo 2-3m i 6-8 zenki.
Salut

Offline acacar

• Početnik
  • *
« Reply #3 on: 17 November, 2010, 21:38:46 »
Sta te bre briga sta ko misli,stavi u akvarijum sta god ti hoces...jaka stvar sta se slaze a sta ne,te ribe od rodjenja trpaju po 50 komada u 15 litara i nista im ne fali,samo napred i pravi sta god da mislis da ti prija.

Offline djomla82

• Početnik
  • *
« Reply #4 on: 17 November, 2010, 22:22:49 »
OK ljudi, hvala na odgovorima.

Mislim da sam bio jasan kada sam napisao da odabir riba uradite bez obzira na zapreminu aq-a. Da ponovim, vec sam video neke akvarijume toliko naseljene da bi ekvivalent nastanjenosti mog aq-a bio oko 30-40 riba !!! Doci ce veci akvarijum, naravno. Odlican post vezan za ovu moju "muku" je uradio Nightrider, lepo je covek napisao da nije uvek pravilo veliki aq - mnogo riba, kod malih akvarijuma je "moguc" paradoks, tj. manji aq - vise riba, iz vec navedenih razloga. Da potkrepim teoriju   http://www.youtube.com/watch?v=F2h0AAIyfDo
Znam da mnogi od vas imaju akvarijume od po 300-400 L, i ja zelim jedan takav, ali do tad bazirajte se na kampatibilnosti riba.

Ne zelim da zvucim nezahvalno

Postujte slobodno

Offline malawi.Bg

• Član
« Reply #5 on: 18 November, 2010, 00:39:37 »
pozdrav,
ovo je moj predlog i moje misljenje:
mozes napraviti kontrast zute i plave boje riba, pa bih preporucio ps. saulosi (5 riba),   nisu nesto posebno agresivni, ps. socolofi(5 riba), ni oni nisu agresivni, ps . demasoni (7 riba), oni su agresivniji , gledaj samo da dude  jedan ili vise od 2 muzjaka, ove navedene vrste  ne rastu vece od oko 9 cm, cak su i  manje, jos bih preporucio l. carleus (4 ribe) oni ti dobro dodju da uspostave mir u aq, to bi bile oko 20 riba na tu litrazu od 110 l, sto mislim da je ok, s tim dimenzijama, ubaci i par ancistrusa obavezno, i ubaci sto vise mesta za sakrivanje, kamenja, pecinica

Offline PAUN

• Član
« Reply #6 on: 18 November, 2010, 00:59:42 »
Sta te bre briga sta ko misli,stavi u akvarijum sta god ti hoces...jaka stvar sta se slaze a sta ne,te ribe od rodjenja trpaju po 50 komada u 15 litara i nista im ne fali,samo napred i pravi sta god da mislis da ti prija.
Izvini druze mislim da uopste nisi u pravu, ako je vec postavio pitanje sacekaj nek dobije odgovore, pa kakvi god oni bili ... Djomla poslusaj savete ,ako vec nemas dovoljno iskustva, od ljudi koji su kompetentni, sigurnije ti je a i jeftinije (pametan uci na tudjim greskama...) srecno...

Offline Nickpirot

• Član
« Reply #7 on: 18 November, 2010, 01:42:22 »
Po meni najvise 15 riba u tom akvarijumu i to napravi konrast zuto plavo ili narandzasto plavo i to ce da bude dovoljno za pocetak.Necu da navodim imena riba to je na tebi da procitas i izaberes vrstu.Gledaj da ti filtracija i svetlo bude dobro pa ces kasnije videti da li su ribe manjak ili visak u akvarijumu pa shodno tome ces dalje raditi.Srecan pocetak.

Offline acacar

• Početnik
  • *
« Reply #8 on: 18 November, 2010, 07:39:45 »
Izvini druze mislim da uopste nisi u pravu, ako je vec postavio pitanje sacekaj nek dobije odgovore, pa kakvi god oni bili ... Djomla poslusaj savete ,ako vec nemas dovoljno iskustva, od ljudi koji su kompetentni, sigurnije ti je a i jeftinije (pametan uci na tudjim greskama...) srecno...

Decko je pitao sta moze za pocetak da stavi u akvarijum...za pocetak moze da stavi sta god hoce,nema tudjeg iskustva samo svojeg,neka proba i sam vidi sta ide a sta ne ide

Offline Duki

• Administrator
  • Veoma napredan član
  • Wildfang Novi Sad
« Reply #9 on: 18 November, 2010, 07:55:31 »
Premali akvarijum za malawi, ali ako bas hoces nek to bude jedna vrsta mbuna sa 7-8 jedinki dok ne resis problem akvarijuma, jel sve vise od toga je jako tesko drzati u tolikom akvarijumu...
C.C.A.

Welcome, Guest. Please login or register. Did you miss your activation email?
24 May, 2012, 10:46:01

Login with username, password and session length

RECENT POSTS

RECENT MALI OGLASI

RECENT MORSKA

RECENT ZABAVA

Members
  • Total Members: 1090
  • Latest: Masic
Stats
  • Total Posts: 105680
  • Total Topics: 7307