Welcome, Guest. Please login or register. Did you miss your activation email?

Aquashop

Author Topic: malawi riba tesko pliva  (Read 1150 times)

Offline Mirza T

• Početnik
  • *
malawi riba tesko pliva
« on: 09 November, 2010, 08:53:40 »
Cao,

prvo da pozdravim sve forumase. I velike pohvale sa ovaj sajt. Vec duze vrijeme sam prisutan vecinom kao citalac al evo me i sad sa problemom.

Imam nekih 40-tak mbuna malawi i sve je ok, osim jedne ribe "METRIACLIMA ESTHERAE" koja je preljepa al zadnjih dana zadnje peraje joj je ukoceno i tesko pliva. To jeste nikako ga nemice. Vec su joj druge ribe pocele da cupkaju to peraje, ali jos je pravo ne diraju jer valjda je se boje od ranije.

Molim za neki savjet sta bi joj moglo da bude, jel se ovo inace njima desava?
Napominjem da ostale ribe su OK, ali takodje ima jos jedna riba dosta dosta manja METRIACLIMA ESTHERAE koja takodje se krije po coskovima,ne jede baz i onako ne izgleda dobro.
Pored ove dvje imam u aq jos dvije METRIACLIMA ESTHERAE koje su OK.

info:
Imam aq zadnjih 15 god. drzao sam skoro sve pa i diskuse, tako da nisam bas pocetnik.

Offline Slobodan

• Značajni član
Re: malawi riba tesko pliva
« Reply #1 on: 09 November, 2010, 11:49:52 »
Cao,

prvo da pozdravim sve forumase. I velike pohvale sa ovaj sajt. Vec duze vrijeme sam prisutan vecinom kao citalac al evo me i sad sa problemom.

Imam nekih 40-tak mbuna malawi i sve je ok, osim jedne ribe "METRIACLIMA ESTHERAE" koja je preljepa al zadnjih dana zadnje peraje joj je ukoceno i tesko pliva. To jeste nikako ga nemice. Vec su joj druge ribe pocele da cupkaju to peraje, ali jos je pravo ne diraju jer valjda je se boje od ranije.

Molim za neki savjet sta bi joj moglo da bude, jel se ovo inace njima desava?
Napominjem da ostale ribe su OK, ali takodje ima jos jedna riba dosta dosta manja METRIACLIMA ESTHERAE koja takodje se krije po coskovima,ne jede baz i onako ne izgleda dobro.
Pored ove dvje imam u aq jos dvije METRIACLIMA ESTHERAE koje su OK.

info:
Imam aq zadnjih 15 god. drzao sam skoro sve pa i diskuse, tako da nisam bas pocetnik.

hmmm ... ja bih izneo dve sumnje (sto ne znaci da sam 100 % u pravu ali pokusaj):
1. Mozda je neki dominantni muzjak uzlupetao zenku i unakazijo joj zadnje peraje (konstatacija, posto si iskusniji onda znas sta ti je dalje ciniti)
2. Mozda je bakteriska napast koja bas zeza zadnje peraje kao i deo do zadnjeg peraja, to mozes da uklonis bactropur-om (serin lek), pa cak i da nije to ne moze da skodi akvarijumu tj. ribama. A drugi tretman je slana kupka (to predpostavljam da znas) 2 kasike soli (supene) u 1L vode i ubaci ribu na 5-10 min. vrati u akvarijum, ako bude potrebno ponovi tretman.

P.S. iskreno se nadam da sam ubo problem :)

Offline Nightrider

• Značajni član
« Reply #2 on: 09 November, 2010, 13:16:40 »
99% da je riba prebijena
imam trenutno jednog demasonia novajliju sa istim simptimima,
nikako da se uklopi, svi ga lemaju

Offline rale

• T.F.C.
  • Napredni član
  • Pozdrav. Rale
« Reply #3 on: 09 November, 2010, 13:19:48 »
Ribu je napala bakterija!
T.F.C.

Offline Nightrider

• Značajni član
« Reply #4 on: 09 November, 2010, 14:01:20 »
Od 40 riba napala bakterija jednu za rep- tesko!

Offline Mirza T

• Početnik
  • *
« Reply #5 on: 09 November, 2010, 14:18:46 »
Pa i ja nesto kontam da nije prebijena, al opet to je jedna od vecih riba kontam kao je to moguce.

Offline Nightrider

• Značajni član
« Reply #6 on: 09 November, 2010, 14:38:39 »
Smena dominacije je uvek moguca ...
sve sada prelazi u nagadjanje, najbolje je da posmatras situaciju, obrati paznju na tu ribu, a i na ostale i samo ce ti se kazati sta se desava

Offline Mirza T

• Početnik
  • *
« Reply #7 on: 10 November, 2010, 09:53:23 »
Sta se inace desi u ovakoj situaciji, hocel ova sada umrijeti. Imal sanse da se oporavi taj njen rep. Jest da ovako nista ne jede.

Cuvao sam ja malawce i prije par godina al nisam zabiljezio ovakvu situaciju. Uvijek su bili neki koji su dominirali, a drugi se bojali i krili se, al da je prebiju nisam do sada tu situaciju imao.

Offline dzeno

• Član
  • dzaba ronis kad guzovi vire
« Reply #8 on: 10 November, 2010, 23:08:07 »
Mirza , dobro dosao ...napokon da si postao aktinim clanom na mjestu vrhunskih znalaca / naravno , sebe ne svrstavam u iste  :laugh: / ....

Ali najvjerovatnije je ta riba prebijena  , ili je uredjenju akvarijuma nedostatak dijela teritorije pa pokusavajuci da istu obezbjedi onda naleti na jaceg mudonju .....

Ako ugine , ima nova .....no sikiriki  :)

Offline Nightrider

• Značajni član
« Reply #9 on: 11 November, 2010, 00:33:48 »
Kao sto rekoh,prati situaciju, ako je i dalje sve napadaju ili odredjena riba i ako ne jede onda ce sigurno riknuti.
U kriticnom momentu vredi pokusati da je izdvojis da se oporavi i pokusa u drugoj sansi da opstane kada je ubacis.
Rep ako je otisao do korena ima sanse da se obnovi.

Imao sam slican slucaj i sa botiama, ubacim dve, obe izubijaju, osisaju repove, jedna ugine, druga se povrati, vratim je u akvarijum i eno je...ziva i zdrava sa sve repom

Svaki slucaj je za sebe i garancija nema, ali mozes da probas kad nemas sta da izgubis

Welcome, Guest. Please login or register. Did you miss your activation email?
24 May, 2012, 10:35:18

Login with username, password and session length

RECENT POSTS

RECENT MALI OGLASI

RECENT MORSKA

RECENT ZABAVA

Members
  • Total Members: 1090
  • Latest: Masic
Stats
  • Total Posts: 105680
  • Total Topics: 7307