Welcome, Guest. Please login or register. Did you miss your activation email?

Aquashop

Author Topic: pomozite mi da napravim aq. od 400l  (Read 4311 times)

Offline grisha

• Član u razvoju
  • **
pomozite mi da napravim aq. od 400l
« on: 28 May, 2005, 01:11:34 »
planiram da napravim akvarijum od 400l ali me nesto zanima. posto planiram sam da ga lepim, naravno uz pomoc druga, zanima me dali da bocne strane lepim na dno aq. odnosno na domje staklo ili da donje staklo lepim na bocne strane. sto pre mi odgovorite pre cu ga napraviti i uzivati hvala :ciklid_beer

Offline piroman

• Gubitnik vremena
  • Samosapacenje me je dovelo do ovde...
    • piroman.rs
Re: pomozite mi da napravim aq. od 400l
« Reply #1 on: 28 May, 2005, 03:14:13 »
Lepi stranice oko dna, to jest NEMOJ da ti stranice stoje na dnu!
Pozdrav
Piroman

Offline Ciklid Gile

• Veoma napredan član
  • Igor Ranković
« Reply #2 on: 28 May, 2005, 08:45:50 »
Vec se vodila diskusija oko ovog problema, potrazi malo... Ono sto fali ovakvim diskusijama je i obrazlozenje, ZASTO??? Dakle zasto lepiti pored dna, a ne na dno???
P.S. Puno srece sa buducim AQ!!!!  CIKLID_111
Srecan je dan kad sam nasmejan ko kreten.

Offline Miner

• Član
« Reply #3 on: 28 May, 2005, 16:46:12 »
Postovani Grisho
Bas lepo sto ces da lepis aq od 400 l. Ja samo zelim da ti sugerisem jedno, a to je ako nisi do sada lepio akvarijume onda bi bilo dobro da to prepustis nekome ko ima iskustva, odnosno da ti neko sa iskustvom pomogne u ovom poslu. CIKLID_133
Akvarijum se lepi !!!!OKO DNA!!!!, kao sto je Piroman vec rekao. Razlog tome je sto kod ovako velikih akvarijuma (debljina stakla 10 mm) tezina stranica je relativno velika, nekoliko desetina kg. Ako bi se tako teske stranice postavile NA DNO one bi svojom masom istisnule skoro sav silikon, pa bi na taj nacin ostalo vrlo mali ili nimalo silikona koji bi vezivao dno i stranice. Znaci mnogo veliki rizik od curenja.
Pozdrav
Miner CIKLID_166

Offline piroman

• Gubitnik vremena
    • piroman.rs
« Reply #4 on: 29 May, 2005, 01:14:47 »
Ja mogu samo da dodam opis administratora sajta akvaristika.org, to jest Cire, to jest Pepskikolicara:

Meni su stranice "iskliznule" sa dna, jer sam ih lepio na dno, a ne oko dna.

Minerovo objasnjenje je vrlo logicno i tacno, a ovo sto sledi je moje lisno misljenje koje nema nikakvu naucnu, zvanicnu ili iskustvenu podlogu:

Ja verujem da je sila cepanja kod stakla koje se nalazi na dnu akvarijuma, "stetnija" neko kod stakla koje je zalepljeno oko dna, jer ta sila kida silikon pod ostrim uglom, dok sila koja kida silikon kod stakla zalepljenog oko dna deluje pod uglom od 180 stepeni. Moje kvazi misljenje je da ista sila pod ostrim uglom ima razorniji efekat nego sila pod uglom od 180 stepeni. Jos jednom da ponovima, da je ovo razmisljanje srpskog vola, a ne iskusnog profesionalca!!!
Pozdrav
Piroman

Offline Miner

• Član
« Reply #5 on: 29 May, 2005, 08:37:41 »
Ukratko da prevedem ono sto je Piroman hteo da kaze, a ja nisam hteo da napisem da ne bi bilo suvise strucno. Elem, kada se bocne strane lepe NA DNO, pritisak koji voda vrsi kada je akvarijum napunjen se manifestuje kao smicuci napon u silikonu, odnosno narodski receno opterecenje vode sece (kao makaze) silikon. za razliku od ovog slucaja, kada se staklo lepi OKO DNA, optercenje se manifestuje kao zatezanje (istezanje) silikona. Po mom misljenju silikon mnogo bolje podnosi (trpi) zatezanje neko smicanje.  :hammer:

Pozdrav
Miner CIKLID_166

Offline Ciklid Gile

• Veoma napredan član
  • Igor Ranković
« Reply #6 on: 29 May, 2005, 16:59:10 »
E to sam hteo, hvala obojici na iscrpnom objasnjenju, ima smisla.... CIKLID_111
Srecan je dan kad sam nasmejan ko kreten.

Offline grisha

• Član u razvoju
  • **
« Reply #7 on: 01 June, 2005, 00:59:01 »
nisam se nada ovako strucnim savetima ali neizmerno vam hvala. vec sam lepio aq. od 200l ali na dno hvala bogu sve je u redu do duse zalepio sam ga MUSKI CIKLID_138 jos jednom hvala puno. recite mi samo jos jedno da li da mu pravim okvir i od cega,kako. :ciklid_beer

Offline piroman

• Gubitnik vremena
    • piroman.rs
« Reply #8 on: 01 June, 2005, 01:09:10 »
Okviri su OUT za male akvarijume. Koliko debelo staklo koristis?

Umesto okvira uradi ojacanja i pracke na akvarijumu!
Pozdrav
Piroman

Offline Silvester

• Veoma napredan član
« Reply #9 on: 01 June, 2005, 15:49:02 »
Grisho, da ne bude zabune, pod "malim" aq Piroman je mislio i na tvoj od 200l. I ja sam, kad sam pravio svoj od 160l, mislio da je to nesto ogromno. Medjutim, shvatio sam da su i od 400-500 l mali aq.
Znaci, okviri ti nisu potrebni. Ali za svaki slucaj napisi koja je debljina stakla.
Pozdrav  CIKLID_166

Welcome, Guest. Please login or register. Did you miss your activation email?
24 May, 2012, 09:52:10

Login with username, password and session length

RECENT POSTS

RECENT MALI OGLASI

RECENT MORSKA

RECENT ZABAVA

Members
  • Total Members: 1090
  • Latest: Masic
Stats
  • Total Posts: 105680
  • Total Topics: 7307