Welcome, Guest. Please login or register. Did you miss your activation email?

Aquashop

Author Topic: Transport morskih riba?  (Read 793 times)

Offline Slobodan

• Značajni član
Transport morskih riba?
« on: 21 September, 2010, 18:12:21 »
Recimo da sam morski akvarista (kao sto nazalost nisam :sad:) i narucim ribu (verovatno stize preko), kako li uopste prezivi taj put tj. u sta se pakuje? Posto sam cuo da su osetljive na povisenu temperaturu, kiseonik itd.?

Offline PAUN

• Član
Re: Transport morskih riba?
« Reply #1 on: 21 September, 2010, 18:35:33 »
Prvo pitanje koje si postavio,a da mi se dopalo  ;) popravljas se.... Velika vecina svih morskih organizama stize iz Singapura do svih prodavnica (ili pojedinih kupaca) po svetu , to je ogroman centar gde se putem interneta narucuju boxovi (kutije u koje se pakuje) a placa se preko racuna unapred...I sa tim sam se vise puta susreo pa mogu reci da ima svojih prednosti ali i mana... tamo riba klovn kosta oko 1 $ , dok je kamen (kao 2 muske pesnice) prekriven koralima 6-7 e. Mana je sto cesto i ne stigne ono sto si narucio vec prva slicna stvar koju imaju, ili kad su ribe u pitanju umesto 4 male , 1 velika...Sve to je izvadjeno direktno iz mora (sto otezava pricu) I na sve to naravno rizik transporta koji ti snosis...Ne bi verovao u koliko malo vode stizu ribe (velicine 1 plasticne case od jogurta)ali je fora u kompresovanom kiseoniku kojim se puni kesa. U zavisnosti od velicine sve te kese se zaglave u tu kutiju od stiropora i salju. Dovde im treba nesto preko 26h (zaboravio sam tacno) Slicno je i kada nesto donosis iz okolnih zemalja...

Offline Slobodan

• Značajni član
« Reply #2 on: 21 September, 2010, 19:54:39 »
Prvo pitanje koje si postavio,a da mi se dopalo  ;) popravljas se.... Velika vecina svih morskih organizama stize iz Singapura do svih prodavnica (ili pojedinih kupaca) po svetu , to je ogroman centar gde se putem interneta narucuju boxovi (kutije u koje se pakuje) a placa se preko racuna unapred...I sa tim sam se vise puta susreo pa mogu reci da ima svojih prednosti ali i mana... tamo riba klovn kosta oko 1 $ , dok je kamen (kao 2 muske pesnice) prekriven koralima 6-7 e. Mana je sto cesto i ne stigne ono sto si narucio vec prva slicna stvar koju imaju, ili kad su ribe u pitanju umesto 4 male , 1 velika...Sve to je izvadjeno direktno iz mora (sto otezava pricu) I na sve to naravno rizik transporta koji ti snosis...Ne bi verovao u koliko malo vode stizu ribe (velicine 1 plasticne case od jogurta)ali je fora u kompresovanom kiseoniku kojim se puni kesa. U zavisnosti od velicine sve te kese se zaglave u tu kutiju od stiropora i salju. Dovde im treba nesto preko 26h (zaboravio sam tacno) Slicno je i kada nesto donosis iz okolnih zemalja...

Jel ti stize na ruke ili kako? Ako riba klovn tamo kosta 1 $ verovatno kad stigne kod nas kosta 20$ :grin:. Pa kad od 10 pitanja nebi ubo jedno normalno ;) Znas kako se kaze ''neznalci postavljaju najteza pitanja'' :)

Offline ljubairac

• Član
« Reply #3 on: 21 September, 2010, 22:15:29 »
Slobo ,slobo ribe osetljive na kiseonik :laugh: Da ako im stavimo boce za ronjenje sa previse azota pa posle moraju u hiberboricne komore   :D Salim se ja malo  :angel:

Offline Slobodan

• Značajni član
« Reply #4 on: 22 September, 2010, 00:36:16 »
Slobo ,slobo ribe osetljive na kiseonik :laugh: Da ako im stavimo boce za ronjenje sa previse azota pa posle moraju u hiberboricne komore   :D Salim se ja malo  :angel:

Ma nije frka. Mislio sam na manjak kiseonika u vodi ;). Nisam lepo napisao, ali sam bio jasan :grin:

Online Dule1996

• Član
« Reply #5 on: 25 November, 2010, 21:03:32 »
Da li se tebi desilo nekad da ti ugine riba pri transportu? Da li mozes da mi das taj sajt za narucivanje ribe?

Offline PAUN

• Član
« Reply #6 on: 26 November, 2010, 16:38:21 »
Naravno da jeste i ne samo meni nego i svima koje znam da su narucivali, uz to gubitaka je bilo i u svim ostalim organizmima... Druze moj prijateljski savet bi ti bio da se ne igras sa tim. Samo prevoz box-a je oko 360 $ (neka me ispravi neko ako zna tacno) pa plus sve sto si narucio...potrebni su ti karantinski akvarijumi, u kojima se to nedeljama prima,oporavlja,leci, uci da jede.Kad bi samo video anemone posle puta,kao malo veca zvaka u vodi kao mleko... mislim da je potrebno mnogo iskustva za ovu pricu (naravno ne zelim da te potcenjujem) ako zelis nabavicu ti adresu...

Online Dule1996

• Član
« Reply #7 on: 27 November, 2010, 17:51:28 »
A ako kupim ribu u nekoj drugoj zemlji, koliko dugo moze da izdrzi u kesi?

Welcome, Guest. Please login or register. Did you miss your activation email?
24 May, 2012, 09:41:51

Login with username, password and session length

RECENT POSTS

RECENT MALI OGLASI

RECENT MORSKA

RECENT ZABAVA

Members
  • Total Members: 1090
  • Latest: Masic
Stats
  • Total Posts: 105680
  • Total Topics: 7307