Welcome, Guest. Please login or register. Did you miss your activation email?

Aquashop

Author Topic: prelaz na ciklide  (Read 2121 times)

Offline zarest

• Početnik
  • *
prelaz na ciklide
« on: 17 September, 2010, 10:25:19 »
...pozz ekipa!!!

...nakon dvi god. bavljenja biljnim aqua odlucia san se bavit ciklidima, veliki dio osnove akvaristike znam al razlika izmedu biljnog i ciklidnog aqua je ogromna pa bih vas zamolia da mi pomognete u savladavanju prvih, osnovnih predispozicija za uspjesan ciklidni aqua.

...iman tank od 120L, sa filtracijom od 1200 L/h (fluval 305) koji mislim nastanit sa ciklidima i zad me zanima sljedece;

...znam da ciklidi vole podlogu sitne granulacije al koju stviti, koja granulacija, koji satav (kvarc...)
...koji filter materijal se koristi kod ciklida, (neki govore da je aktivni ugljen glavni materijal)
...koje ribe izabrat za sam pocetak s obzirom na velicinu mog tanka i na pocetnicki status
...i naravno prihvacam sve savjete i vasa iskustva

...unaprid vam zahvaljujem

Offline nedara

• Administrator
  • Veoma napredan član
  • C.C.A. Novi Sad
Re: prelaz na ciklide
« Reply #1 on: 17 September, 2010, 12:11:55 »
Pozdrav!

evo kratkih odgovora na tvoja pitanja:

1. za podlogu ti preporučujem najobičniji pesak, onaj koji se koristi na gradilištima (sive ili mrke boje)

2. u filter možeš staviti razne materijale, ali je obavezan debeli sloj filter vate radi mehaničke filtracije i bilo koji drugi materijal za ''hemijsku'' filtraciju

3. za taj aq, preporučujem ti sitnije ciklide iz jezera Tanganjika (Neolamprologus brichardi, Neolamprologus lelupi, bilo koje ''školjkaše''...) ili par ''američkih'' ciklida ( ''robijaši'', ''meeki'', ''salvini'', ''multispinose''...)

Pogledaj predstavljanje akvarijuma drugih članova, pogledaj bazu ciklida, textove o raznim vrstama ciklida...i izaberi.
Cichlidae   Canidae   Cactaceae

Offline zarest

• Početnik
  • *
« Reply #2 on: 17 September, 2010, 12:37:42 »
...sta se tice kemijske filtracije, tj. sa ugljenom san ima problema u biljnom jer mi je unistava dobre bakterije u aqua, kad bi ga stavia ponistva mi se ucinak cikliranja.

...jel bi bilo u filter stavit pravilnim redosljedom; grubu spuzvu, keramicke valjke, vulkanit promjera 5mm i finu vatu. (neznam koliko je bitan aktivni ugljen u ciklidnom i jel obavezan ili se moze bez njega uz redovitu izmjenu vode, cca 30% tjedno)

...sta se tice pijeska meni je jedino dostupan morski jer zivim u splitu a sta se tice rijecnog neznam di bi ga moga nabavit osim u unutrasnjosti

Offline nedara

• Administrator
  • Veoma napredan član
  • C.C.A. Novi Sad
« Reply #3 on: 17 September, 2010, 12:47:35 »
U ciklidnom aq je najbitnija mehanička filtracija + ako menjaš tih 30% vode na 7 dana je sve što ribama treba. Mislim da su ti dovolji slojevi grube spužve i fina vata na dnu filtera. Za tvoj aq je dovoljna vodena pumpa od 400 litara/h da se sve dobro profiltrira.

Za pesak se snađi, kupi, podmiti radnike na gradilištu, verovatno može i morski ako ga dobro opereš, samo uvek traži pesak tamnije boje.
Cichlidae   Canidae   Cactaceae

Offline PAUN

• Član
« Reply #4 on: 17 September, 2010, 16:41:51 »
Mislim da morski pesak (sljunak) moze biti dobro resenje u ciklidnom akvarijumu jer ce povecati ukupnu odnosno karbonatnu tvrdocu vode, ako su u pitanju africki ciklidi naravno, hocu reci da ne moze da skodi (slicno se moze postici i stavljanjem mlevenih korala u filter) ... granulacija sto sitnija i boja sto tamnija

Offline Dzo

• Značajni član
« Reply #5 on: 18 September, 2010, 00:28:55 »
Najbitnije je koje vrste ti zelis... Filtracija ti nece biti problem koliko vidim. Sto se uredjenja aq tice to ces raditi iskljucivo prema karakteru i potrebama vrsta koje ces cuvati.
So long and thanks for all the fish...

Offline ljubairac

• Član
« Reply #6 on: 21 September, 2010, 22:21:48 »
Posto si do sada drzao bilje zasto se ne bih odlucio za ciklide koji mogu sa biljem,onda bih imao i jedno i drugo na primer patuljasti juzno americki ili skalari a posle discusi.

Offline zarest

• Početnik
  • *
« Reply #7 on: 22 September, 2010, 21:01:17 »
...biljni aqua vise ne dolazi u obzir!!!
...dvi god san uzgaja bilje, sasuja brdo love na opremu i preparate a na kraju par dana nebudes kuci i ode sve u k..., ma daj...
...ciklidi su uvik bili u opciji pogotovo malawi al aqua mi je 120L pa ih nemogu priustit

Online milanpop

• Član
« Reply #8 on: 23 September, 2010, 00:29:29 »
tako su i meni predlagali u mali aq-mozes skoljkase,patuljaste juznoamerikance  :sad:...nabavio sam veci aq :)
Hiljadu problema,nema problema

Offline zoxx

• Značajni član
« Reply #9 on: 23 September, 2010, 00:55:57 »
Ma moze i u 120l druze Malawi par vrsta po par riba ja drzao u stu litrazu,za pocetak dok ne nabavis veci Aq al dok su ribe male okej je slobodno kreni proberi par vrsta malawaca i kreni srecno!!!!!!!

Welcome, Guest. Please login or register. Did you miss your activation email?
24 May, 2012, 09:33:48

Login with username, password and session length

RECENT POSTS

RECENT MALI OGLASI

RECENT MORSKA

RECENT ZABAVA

Members
  • Total Members: 1090
  • Latest: Masic
Stats
  • Total Posts: 105680
  • Total Topics: 7307