hranjenje s mog stajališta nije komplicirano, al sa ribljeg sigurno je.

od gotove dehidrirane hrane koristim: jbl-rift, jbl-cichlid sticks M(čista mesna), tetra-marine, sak spirulina i sak energy. ove hrane, osim sak, močim u vodi, da omešaju prije bacanja u akvarij.
uz navedeno, hranim ih povrćem i voćem: špinat, grašak, češnjak...
hranim ih u nepravilnim terminima dnevno, a u jednom danu dobiju istu hranu. nekad im dajem dva puta, a nekad triput. svaki četvrti dan ne jedu.
što se tiče biljojeda nije problem, al je problem što se tiče mesojeda. tu sam zeznuo stvar. donedavno sam u akvariju imao multiće, tako da su mesojedi imali živu hranu, ako su htjeli loviti. čini mi se da ću tako nešto morati ponovo napraviti. obzirom da se leleupiji redovito mrijeste i tu imaju žive hrane, jer njihovu mlađ ne vadim iz akvarija. u akvariju su također i dva ancistrusa koji se također mrijeste. ni njihovu mlađ ne vadim.
problem se stvara kad tropheusi love i jedu mlađ, jer sam u više navrata vidio kako se muče gutajući ih...

ako u akvariju ima dovoljno riba koje se mrijeste, a iste imaju dovoljno mjesta i teritorija za to, mesojedi imaju dobre hrane, a biljojedi jedu to što im se baca, sve bi trebalo biti OK.

mislim da je ovakva kombinacija na dulje i višegodišnje staze teško održiva i da ću morati neke ribe reducirati, a druge povećati. jedini je problem kaj nisam ternutno siguran koje i kako. tropheusi, leptosome i compressicepsi će sigurno ostati, a za druge ćemo vidjet. tretocephalus će sigurno ići van, jer će za neko vrijeme postati prerobustan i prejak za druge. odrasli leleupi i mužjak compressicepsa ga uspijevaju odvratiti od svog teritorija, za sad.
nadam se da će sve lijepo odrasti i uživati u akvariju, a mi zajedno s njima, jer to i je cilj. imati odrasle ribe u punom sjaju. vidjećemo. rekoh, godinu dana sam tek u tanganyiki. skalari i neonke su doživjele 8 godina. nadam se da će i ove.