Welcome, Guest. Please login or register. Did you miss your activation email?
* * *

Aquashop

ciklidi.org « Ciklidaristika « Bolesti « Ovo me je zbunilo?
Pages: 1 ... 3 4 [5] 6   Go Down
  Print  
Author Topic: Ovo me je zbunilo?  (Read 19968 times)
piroman
Gubitnik vremena

Samosapacenje me je dovelo do ovde...

« Reply #40 on: 20 April, 2005, 23:55:19 »

Ne moze niko da ti objasni, jer niko ne zna tacno sta je BLOAT, ta bolest se ustvari zove Malawi BLOAT, ali od nje oboljevaju i Tanganyka-nci i Victoria-nci. Neki misle da su u pitanju paraziti, neki misle da su pitanju bakterije, treci preterana ishrana itd itd itd. Poena ovog tread-a je u tome da se ukrste misljenja, ne bili se nesto iz toga shvatilo...

Pozdrav
Piroman

Bojko
Konsultant
Veoma napredan član

« Reply #41 on: 21 April, 2005, 10:06:36 »

Pa kod nas ,u deželi,zove se BLOAT=trebušna vodenica,što bi ,po mom prostom prevodu znaèilo:Stomaèna vodolija... CIKLID_133
Miner
Član

« Reply #42 on: 21 April, 2005, 10:43:14 »

Mislim da je Bojko zamenio neke stvari. Koliko sam ja upucen u problematiku razlikujemo sledece:
1) Dropsy (pogledati poruku koju je napisao Alzo) i ona se cesto naziva trbusna vodenica ili vodena bolest i
2) Bloat ili Malawi Bloat, nema popularni prevod.

Capara,
uzrok nastanka bloat-a je kombinacija svega sto si naveo u svom pitanju, znaci i paraziti i bakterije. Mi sada mozemo nasiroko da pricamo o svakom detalju, ali osnovna stvar je u samoj anatomiji i fiziologiji ciklida, a narocito ovde mislim na biljojede ciklide.
Nacin hranjenja, vrsta i kolicina hrane direktno uticu na razvoj ove bolesti, pored prethodnog izlozenost stresu takodje predstavlja vrlo bitan faktor.
Nacin lecenja ove bolesti se razlikuje od akvariste do akvariste. Ja sam njvise uspeha imao u karantinskom periodu gde sam kao preventivnu meru koristio tretman Octozin-om i pri tome nisam imao gubitke, odnosno oni su bili minimalni. Kad god nisam ovo primenio platio sam vrlo surovu cenu!!! CIKLID_212
Naravno ovo je moje licno misljenje, a o ovome je pisano ranije na ovom forumu i mislim i apelujem na administratore i moderatore da ponovo postave ove teme ako je to uopste moguce mislim da je besmisleno ponovo pisati jedno te isto ili napraviti jedan sazetak. CIKLID_133
JZH
Veoma napredan član

« Reply #43 on: 22 April, 2005, 13:55:05 »

Bravo Mineru !
Konacno da neko apeluje na admin-e, sto se tice ove teme pretvorio sam se u TRAMVAJ 2 (poularna dvojka), tj. vrtimo se u krug, a sve sto znamo (barem ja ) je VEC napisano na nasem omiljenom forumu!! CIKLID_200  CIKLID_179

Pozdrav, Joca
alzo
Tropheus rule
Veoma napredan član

« Reply #44 on: 22 April, 2005, 15:06:16 »

Da niste toliko lenji (kao JZH) sami biste pronasli temu...

Logicno je da bude u pod-forumu "Bolesti", pod temom..."Bloat"...na primer  CIKLID_106?  

Medjutim ta tema takodje ne odgovara na pitanja koja smo postavili vec ukazuje na simptome i moguce uzroke, kao i nacine lecenja tj. tretiranja simptoma.
piroman
Gubitnik vremena

« Reply #45 on: 22 April, 2005, 19:13:59 »

Lep je to zakljucak JZH, ali potpuno beskoristan!

Mi smo jakoooooooo dalekoooooooo od toga da smo samo opisali BLOAT i mere koje koje koristimo u sprecavanju i tretiranju istog!

O BLOAT-u treba uvek tupiti, ne bi li se iz tolikog tupljenja stvorila zgodna baza misljenja koja moze svima nama da pomogne kada smo u nedoumici vezanoj za dragi nam BLOAT!

Pozdrav
Piroman

capara
Značajni član

« Reply #46 on: 22 April, 2005, 23:17:09 »

Mineru hvala na objasnjenju ali mi sada tek nije jasno nista, jase izvinjavam sto mozda postavljam pitanja koja su mozda i dosadna ,ali me je ovo jako zainteresovalo zato stose stalno spominje BLOAT kao nesto tabu ,
pa nije valjda da kada dodje do te bolesti da se svi vi predadate i ne probate da lecite ribu i jednostavno je samo bacite.Moje misljenje kada je vcec ovo stalna pojava sto neko ne uzme i otvori ribu ,,mislim kod neke ustanove bolnice i tako i vidi koji su uzrocnici zasto se to ribama desava i kako bi moglo izleciti ribe nekim tretmanom..
Ovo je moje misljenje i mislim da je izvodljivo
Pozdrav
piroman
Gubitnik vremena

« Reply #47 on: 23 April, 2005, 01:54:32 »

Capara,

stvar je vrlo "jednostavna" niko nije siguran da je ikada izlecio BLOAT...

Pozdrav
Piroman

dr.Lucky
Veoma napredan član

« Reply #48 on: 23 April, 2005, 08:26:36 »

Tvoja ideja Capara je u redu da je ovo Nemacka ili USA ili neka sl. zemlja. Ja nazalost znam koliko je komplikovano OVDE izvesti bilo koju ozbiljnu naucnu analizu vezanu za zdravlje coveka ili neko drugo fundamentalno ili primenjeno otkrice. Iz ovog razloga NEMA TEORIJE da se izvede analiza kakvu ti predlazes, jer zahteva velika ulaganja koja niko u ovoj jebenoj zemlji nece da ulozi u nauku.
Kao i svaki ozbiljni ciklidista i ja sam se pozabavio ovom problematikom i to citajuci radove koji su ljudi iz sveta objavljivali o ovoj bolesti i niko zaista nezna sta je uzrocnik.
Meni je pala na pamet jedna, mozda i glupa ideja. Naime pre par godina jedan tip je otkrio i dobio Nobela, da uzrocnici bolesti ne moraju da budu samo patogeni smradovi vec mogu i proteini u esencijalnom obliku. Mozda ciklid savari bezveze hranu (da ne davim sa enzimskim varenjem) i tako formiran ili bolje receno nerazgradjen protein izaziva bolest, ali ovo je samo teorija koju ja u preksi nikada necu dokazati.
Jedino se nadam da mene nece da strefi ta bolestija, jer ovde da nadjem Oktozin morao bi da dubim na glavi.
Pozdrav!

Is it wrong to be strong Brotherhood

Treba kupiti semenke, jer one oće semena
Bojko
Konsultant
Veoma napredan član

« Reply #49 on: 23 April, 2005, 20:54:15 »

Pa Lucky svako razmišljanje o tome jeste zanimljivo,pouèno i koristno.
No ako mogu i ja da pridodam:u prirodi ti ciklidi ne znadu za Bloat,dakle Bloat jeste proizveden u akvarijih i ne hvata sve ciklide,nego više manje visoko specialozovane alogojede,dakle fora jeste u hrani..... ili pogotovo ti ciklidi vole èistu vodu....dakle voda puna Nitrita i nitrata jeste opet uzroènik Bloata.
Dakle niz nekih nepogoda stvara tu bolest.
Neka ideja:ne želite imati BLOATA imajte piscivore ili karnovore ciklide ili omnivore.
Pages: 1 ... 3 4 [5] 6   Go Up
  Print  

Jump to:  

User

Welcome, Guest. Please login or register. Did you miss your activation email?
07 February, 2012, 18:11:20

Login with username, password and session length

RECENT ZABAVA

Stats

Members
Stats
  • Total Posts: 102608
  • Total Topics: 6988
  • Online Today: 72
  • Online Ever: 450
  • (01 July, 2007, 15:19:12)
Users Online