Welcome, Guest. Please login or register. Did you miss your activation email?
* * *

Aquashop

ciklidi.org « Ciklidaristika « Bolesti « Ovo me je zbunilo?
Pages: 1 2 3 [4] 5 6   Go Down
  Print  
Author Topic: Ovo me je zbunilo?  (Read 19965 times)
alzo
Tropheus rule
Veoma napredan član

« Reply #30 on: 14 April, 2005, 13:05:13 »

Ok, ovo je vec konstruktivnije!

Nesho, kako objasnjavas pojavu da mi se BLOAT-uju Pembe 2 puta u akvarijumu sa 15 Kalambo, 2 Chimbe i 1 Maswom a ostalima nista ne fali.  BLOAT-ovale su se i pre prelaska u veci akvarijum.  Da stvar bude jos interesantnija Maswa i Chimba su se BLOAT-ovale takodje (slucaj naveo ranije) u akvarijumu od 200l.

Da su pripadnicu ove tri vrste preneli 'zarazu' u 500l verovatno bi se i Kalambo Tropheusi inficirali i eventualno BLOAT-ovali.

Koliko sam ja upoznat, najcesce se BLOAT-uju Tropheus-i srednjeg rasta, od 4-8 cm.  Nisam cesto cuo da se BLOAT javlja kod malih primeraka ili odraslih!?

Licno, nikada mi se ni jedan Tropheus sa simptomima BLAT-a nije naduo.  Mislim da sam pravovremenom upotrebom medikamenata to sprecavao i uspesno izlecio 10 od 11 Tropheusa sa ociglednim simptomima:

- belo govance
- ne uzimanje (pljuckanje) hrane
- inertnost
- promena boje (ka tamnijim nijansama)

Profileru, opet insistiras na eksperimentima na vecim Tropheusima!?  1 izolovnaim eksperimentom nista necemo postici.  Ja ti i dalje tvrdim da ce pre da se BLOAT-uju tvoji Ujijiji nego neki veci primerci.  To govorim na osnovu kombinacije mog i tudjeg iskustva!?

Najbolje je sve resiti istrazivanjem i statistikom, preciznije, korelacijama!

Znaci, da li ima korelacije izmedju:

- prehranjivanja i BLOAT-a

- promene prebivalista i BLOAT-a

- ubacivanej novih primeraka i BLOAT-a

- godisnjeg doba i BLOAT-a

- Punog meseca i BLOAT-a

- Domacih Tropheus-a i Bloat-a

- Ceste zamene vode i BLOAT-a

...mislim da sam bio dovoljno jasan.

Kako nisam (nismo) u stanju da naucno napravimo neku tezu...probem BLOAT-a mozemo statisticki da analiziramo a na osnovu dobijenih podataka napravicemo nekakvu INFORMACIJU

ako analiza pokaze da je bio PUN MESEC u 10 od 14 slucajeva BLOATA onda ne smemo iskljuciti mogucnost da pun mesec definitivno na neki nacin utice na zdravlje riba.  Sumnajm da cemo naici na takvu korelaciju ali pazljivom analizom poteza koje smo pravili pre pojavljivanja BLOAT-a lakse cemo doci do nakakvog zakljucka.

To be continued...

p.s. mislim da od BLOAT-a nema imuniteta.  Naveo sam da mi se jato od 10 Pembi tri puta BLOAT-ovalo (po 2-4 ribe) a siguran sam da se jedna zenka BLOAT-ovala sva tri puta! Sada je ziva i zdrava.
JZH
Veoma napredan član

« Reply #31 on: 14 April, 2005, 13:18:05 »

Nahrani ih sa NE NATOPLJENIM Tetra Diskusom, posto ga vec imas, ali onako da se svi lepo najedu i to uzastopno 10 dana (bez listica). CIKLID_111
Jos jedna veoma bitna stvar, u dobrim uslovima(kvalitet vode,temp. 25 C,veci akv. itd.) obolela riba se vrlo retko naduje!!
Obicno se susi, ne jede, tanak beli izmet i na kraju ugine.
Ako nisu dobri uslovi u akv. vrlo brzo pocinje da se naduvava sto je odlika BLOAT-a, znaci BLOAT kao bolest ciklida je samo krajnji stadium kombinovane infekcije izazvane razno-raznim nepovoljnim faktorima za koje je KRIV VLASNIK ili sto bi nas dragi faraon_piroman rekao: CIKLIDARISTA!!!
Zakljucak: pazite svoje ciklide i ne zaboravite nema opustanja kod cuvanja istih!!! CIKLID_212  CIKLID_166

Pozdrav, Joca
dr.Lucky
Veoma napredan član

« Reply #32 on: 14 April, 2005, 13:39:42 »

Zeleo bi da iznesem iskustvo jednog niskog ciklidiste koji izlecio BLOAT na jedan neuobicajni nacin. Naravno da ne zelim da na ovaj nacin mudrujem, jer sam po prilicni pocetnik, ali ce Vama iskucnijim mozda biti interesantno.
Naime izbloatovao mu se Haplochromis iz Viktorije. Simptomi su bili naduvena, nepokretna riba sa nakostresenim krljustima. I on odluci da eksperimentise jer je vec prezalio. Napuni akvarijum sa slanom vodom (zbog osmoze) i da malom viktorijancu parce leka ljudskog diuretika (spric u usta). Posle nekoliko dana ribetina je ozdravela i zivela jos neku godinu.
Kako vam se ovo cini, pod uslovom da tip ne baronise?
Pozdrav!

Is it wrong to be strong Brotherhood

Treba kupiti semenke, jer one oće semena
alzo
Tropheus rule
Veoma napredan član

« Reply #33 on: 14 April, 2005, 14:06:35 »

Lucky,

ja mislim da se tu radi o 'dropsy' bolesti a ne o BLOAT-u o kojem mi diskutujemo.
piroman
Gubitnik vremena

Samosapacenje me je dovelo do ovde...

« Reply #34 on: 14 April, 2005, 14:45:10 »

1. Apsolutno se slazem sa JZH-om, po pitanu pseudotropheus demasoni-a, od svih ciklida koje sam gajio, oni su najpodlozniji BLOAT-u!!!

2. Apsolutno se NE slazem sa JZH-om po pitanju Tetra discus-a, ja hranim sve ciklide istim vec mesecima, i imao sam samo ovaj jedan jedini slucaj bloat-a, od kada ga koristim.

3. Statistika je pokazala da je pusenje zastitni faktor, kod Parkinsonove bolesti (ovo znam apsolutno tacno, jer sam obradjivao podatke za ovo istrazivanje) sto je po meni poprilicna glupost, sto opet navodi na ideju da statisticka analiza, moze da bude potpuna glupost, iako obicno nije!!

4. SOCS - Samo Octozin Ciklida Spasava, je lep, ali sumljiv termin, iako zelim da verujem u njega, nisam potpuno ubedjen u tacnost :(

Pozdrav
Piroman

alzo
Tropheus rule
Veoma napredan član

« Reply #35 on: 14 April, 2005, 15:09:09 »

Statistika pomaze u kod donosenja odluka, ne pruza precizne informacije (kvalitativne) vec, kvantitativne i ljudi moraju da je protumace.

Oktozin se kod mene pokazao VEOMA uspesnim.  Spasao je 10 od 11 Tropheusa koji su imali simptome a pitanje je koliko bi se jos 'inficiralo' da tretman nije pokrenut na vreme.

Mislm da je Octozin efikasan samo ako se sa tretmanom krene max. 48h od pojave (primecivanja) simptoma.
piroman
Gubitnik vremena

Samosapacenje me je dovelo do ovde...

« Reply #36 on: 14 April, 2005, 15:45:57 »

ALZO sustina kvantitativnosti informacije je u sublimaciji kvaliteta informacije, i kao sto se u mom primeru vide, ponekad je to cist nekvalitet!

Pozdrav
Piroman

profiler
Značajni član

« Reply #37 on: 15 April, 2005, 12:02:01 »

Alzo wrote:

"Najbolje je sve resiti istrazivanjem i statistikom, preciznije, korelacijama!"

Osnovno pravilo statistike kaze da korelacija nikako ne ukazuje na kauzalni odnos izmedju dve pojave. Korelacija samo znaci to da dve pojave variraju na isti nacin bez implikacija o njihovom uzrocno - posledicnom odnosu. Kao ilustraciju navescu jedan primer koji koriste statisticari u psihologiji - naime empirijski je utvrdjeno da kod male dece postoji korelacija izmedju velicine tabana i koeficijenta inteligencije, sto su veci tabani, veci je i IQ. Naravno iz ove korelacijske veze ne zakljucuje se to da velicina tabana utice na IQ, vec to da postoji neki treci faktor koji utice na obe pojave i njihovu medjusobnu korelaciju. U ovom slucaju u pitanju je razvoj (kako fizicki tako i intelektualni) koji istovremeno utice na obe pojave, kako se dete razvija (fizicki i mentalno) tako mu rastu tabani i uvecava se IQ. Dakle trazenjem korelativnih veza mozemo utvrditi milion faktora koji su u korelaciji sa BLOATOM a da iz toga nikakav praktican zakljucak o uzroku bolesti ne mozemo da izvucemo. Naravno ne iskljucujem mogucnost da ovakva istrazivanja mogu da budu korisna ali samo u smislu da nam ukazu u kom pravcu treba tragati  i koje faktore treba iskljuciti. Pozdrav  CIKLID_111
JZH
Veoma napredan član

« Reply #38 on: 20 April, 2005, 14:49:42 »

I dobro Neso, da li si hranio Lufubu-e 10 dana sa ne natopljenim Tetra diskusom??? CIKLID_212

Pozdrav, Joca
capara
Značajni član

« Reply #39 on: 20 April, 2005, 23:48:41 »

Mozeli8 neko da objasni na srpski sta znaci to BLOAT, jeli to naduvavanje ribe od preveliko uzimanje hrane ili je to neka bolest......
Mozda bih mogao da pomognem ako su u pitanju bolesti ili neki crevni paraziti .
Pages: 1 2 3 [4] 5 6   Go Up
  Print  

Jump to:  

User

Welcome, Guest. Please login or register. Did you miss your activation email?
07 February, 2012, 17:23:25

Login with username, password and session length

RECENT ZABAVA

Stats

Members
Stats
  • Total Posts: 102608
  • Total Topics: 6988
  • Online Today: 72
  • Online Ever: 450
  • (01 July, 2007, 15:19:12)
Users Online