Welcome, Guest. Please login or register.

Aquashop

ReefrooM

NewBlock

Pobednička fotografija ''Foto konkursa Januar 2018.''

 Lamprologus ornatipinnis (Cameron bay) člana ''Nzivkovic''

Author Topic: Ovo me je zbunilo?  (Read 29144 times)

Offline JZH

 • Veoma napredan član
 • ******
 • Posts: 3.406
Re: Ovo me je zbunilo?
« Reply #20 on: 13 April, 2005, 16:43:48 »
Losa hrana = hrana koja NIJE napravljena za ishranu algojeda!!! Npr. Tetra diskus, Koi sticks, Tetra Cichlid itd.
Prezderavanje Tropheus-a tom istom VRSTOM hrane 100% dovodi do naduvavanja pa cak i kada se NATOPI!!!

Paraziti i bakterije = koliko god se mi trudili da nase drage algozdere ocistimo od istih, UVEK im poneki parazit ostane u crevima , a bakterije imamo VEC U AKV. VODI!!!

Moj zakljucak iz prakse = Pretovljavanje algojeda 100% startuje proces naduvavanja tj. BLOAT-a !!
Pokusajte da ih hranite samo listicima(Sera flora,Tetra phyll,Tetra min,Tetra rubin itd), garantujem da NECE biti nikakvih problema!
Druga je stvar sto lisnata hrana (osim Tetra rubin-a), uopste ne farba Ciklide, pa se ubrzo Ciklidaristi odluce da batale listice i krenu po raznim granulama, stiks-ovima itd. :hammer:
Pozdrav, Joca

Offline alzo

 • Tropheus rule
 • Veoma napredan član
 • ******
 • Posts: 2.679
  • paraciklidi.org
Re: Ovo me je zbunilo?
« Reply #21 on: 13 April, 2005, 16:49:44 »
Praksa mi govori da je neadekvatno hranjenje 100% jedan od uzrocnika BLOAT-a, tu nemam nikakve dileme.  Da li oboli jedna riba ili njih vise, i ako je vise da li su se sve prejele ili su se 'zarazile' posredno...u to ne ulazim jer ne mogu da dam odgovor.
Cinjenica je da, DA, neadekvatna ishrana sigurno podstice BLOAT u nekim slucajevima.

Isto tako sam uveren da prehranjivanje nije jedini uzrocnik BLOAT-a.

Mogu o ovome da pisem tri sata i navedem niz konkretnih situacija koje nedvosmisleno ukazuju da je hrana (tj. prejedanje) direktno izazvala BLOAT.

Offline profiler

 • Značajni član
 • ****
 • Posts: 473
Re: Ovo me je zbunilo?
« Reply #22 on: 13 April, 2005, 16:56:33 »
JZH wrote:

"Moj zakljucak iz prakse = Pretovljavanje algojeda 100% startuje proces naduvavanja tj. BLOAT-a !!"

OK, ajde da organizujemo eksperiment uz adekvatnu opkladu. Dajem tropheus duboisija kigomu starog 5-6 god. prekaljenog u vise razlicitih akvarijuma i u raznoraznim uslovima (sto kod mene sto kod Neshe Ceha), da ga hranite cime god hocete (hlebom, parizerom, crvima, muvama, hranom u sticku....you name it) i kladim se u 100 EU da ne mozete da ga dovedete u stanje BLOAT-a.
 CIKLID_196

Offline ljubisa

 • Značajni član
 • ****
 • Posts: 306
Re: Ovo me je zbunilo?
« Reply #23 on: 13 April, 2005, 20:10:49 »
Na svu srecu, ja ne mogu da napisem bilo kakav komentar u vezi bloata. U principu, ne bih voleo ni da saznam kako to izgleda kod mojih ciklida... CIKLID_106 ...daleko bilo...tamo preko okeana...
Ali, Profiler-ova ponuda je jako veliki izazov! Da li sme neko da prihvati?!...JZH!!!? CIKLID_138

Offline piroman

 • Gubitnik vremena
 • *******
 • Posts: 10.023
 • Samosapacenje me je dovelo do ovde...
  • piroman.rs
Re: Ovo me je zbunilo?
« Reply #24 on: 13 April, 2005, 22:15:25 »
uffff,

1. Ja vec duzi period ENORMNO prehranjujem NEADEKVATNOM hranom (koi sticks + tetra discus) moje tropheus-e i ovo je prvi slucaj BLOAT-a.

2. Ako pretpostavimo da je moja teorija tacna, da BLOAT izaziva nekakva bakterija ili virus, onda se postavlja pitanje da li se taj izazivac uopste nalazi u crevima, zasto, zato sto moji tropheusi uvek pojedu stomak BLOAT-ovanog tropheus-a i ni jedan se ne razboli! Ovo je vrlo pateticna tvrdnja, koja pak navodi na to da je moja teorija potpuno pogresna, jer ne vidim razlog za fiziolosku manisfetaciju u stomaku, ukoliko je uzrocnik smesten u glavi?

3. Ja sam veliki zagovornik nenatapanja hrane, ali uvek govorim ljudima d aje to moje misljenje, da sami treba da procene kako da postupe.

4. pre 15-ak godina sam kupio "koralnu" ribu, ne znam joj ime, crkla je nakon 1-2h u mom akvarijumu, a crkla je zato sto je "hvatana" meredovima preko 45 minuta, sto definitivno navodi na cinjenicu da stres nije glupost u prici o BLOAT-u, ali ja za potkepljivanje ove price nemam ni jedan bolji argument, tako da je opst moguce da je i ovo glupost.

5. Zatvor, standardna pojava kod ljudi, mozda je BLOAT samo oblik u kome ne ciklid ne moze da se izbori sa ovom pojavom, trebao bih da otvorim ovog pokojnog tropheus-a, i da proverim da li je pun izmeta, ili necega drugog, ali stvarno nemam snage da ga vadim iz kante i diseciram!

6. Vecina ljudi na ovoj planeti BLOAT NE leci octozin-om, mozda smo mi najpametniji, mozda smo najgluplji, neznam, ali je moguce da je octozin jedini lek za BLOAT a moguce je da uopste ne utice na BLOAT vec su to samo nasi tripovi!

7. Meni se desio niz crkavanja tropheus-a, za koji se ispostavilo na kraju da je pokvarena hrana, a ja sam sve vreme verovao da je BLOAT u pitanju, sto opet govori o tome koliko malo ja znam o BLOAT-u....
Pozz
PiromanOffline Bojko

 • Konsultant
 • Veoma napredan član
 • *****
 • Posts: 3.707
Re: Ovo me je zbunilo?
« Reply #25 on: 14 April, 2005, 08:55:07 »
BLOAT-a nema u prirodi,što znaèi,da jeste sam akvarij idealan za stvarnaje toga.
Po svim zapisima u literaturi Bloat prouzrukuje:
-hranjenje proteinskom hranom
-preobilato hrnajenje,pravom hranom
-loš kvalitet vode
-pad imunskog sistema ,što ga prouzrukuje stres
I tako vidi se,da ima baš puno nekih uzroka,koji sami ili u kombinaciji urade ono što si akvarista uopšte ne želi-BLOAT.
Zanimljivo kod toga jeste,da za tom istim oboljevaju pretežito ili samo visoko specializovani algojedi ciklidi,a medju kojima Tropheus-i sigurno jesu.
pogleda li se probavni trakt tih,vidi se,da je u prosjeku 10 puta duži od tela ciklida,a to opet nam dadne za uvid,da se u tim crevima hrana polako i dugo vari,kako bih se iz algi izvuklo sve ono što jeste najbolje u njima.
Fabrièka hrana,pogotovo granule i sticksi,su možda pretvrdi,pa se ta proces same razgradnej ne vrši tako efektivno i eto ti idealno mesto za razvoj bakterija.
Ja sam uveren,da BLOAT prouzrukuje bakterija,jer bi u suprotnom antibiotici bili bespomoæni.
Isto tako u potpunosti se slažem,sa JZH po pitanju velike želje akvarista po obojenosti tih istih.Prvo bih želio reæi,da u prirodi ciklidi nisu tako obojeni ko u akvariju,pa treba i gledati u tom pravcu.
Ja svoje M'bune striktno hranim listièima ilti pahuljicama i spirulinom,jer se to pokazalo kao neka dobra hrana,možda ne u smislu obojenosti,nego više po pitanju vitalnosti.
A Bloat izgleda tako:kad smo ja i drugar otvorili bloatovanog ciklida,u predjelu probavnog trakta sve je bilo smedje i smrdljivo,a kad smo to oprali,na tom mestu bile su razjede,tako da bloat ustvari uništi probavni trakt.
Eto ....

Offline alzo

 • Tropheus rule
 • Veoma napredan član
 • ******
 • Posts: 2.679
  • paraciklidi.org
Re: Ovo me je zbunilo?
« Reply #26 on: 14 April, 2005, 09:48:18 »
Quote

profiler wrote:
JZH wrote:

"Moj zakljucak iz prakse = Pretovljavanje algojeda 100% startuje proces naduvavanja tj. BLOAT-a !!"

OK, ajde da organizujemo eksperiment uz adekvatnu opkladu. Dajem tropheus duboisija kigomu starog 5-6 god. prekaljenog u vise razlicitih akvarijuma i u raznoraznim uslovima (sto kod mene sto kod Neshe Ceha), da ga hranite cime god hocete (hlebom, parizerom, crvima, muvama, hranom u sticku....you name it) i kladim se u 100 EU da ne mozete da ga dovedete u stanje BLOAT-a.
 CIKLID_196Nesho, ajde daj jednog od tvojih Ujijija pa cu da ga IZBLOATUJEM za 3 dana!  Da bi takav experiment uspeo treba ga uraditi na vecem uzorku (nekoliko Tropheusa razlicitih velicina) a ne jednom ogromnom Karilaniju ili malom Ujijiju

Znamo da su srbi najpametniji ali evo i tudjih misljenja:

bloat survey

Terror Tropheus

Bloat prevention

Malawi bloat

BLOAT KAO TAKAV...

Procitajte pazljivo poslednji clanak i sve ce biti mnogo jasnije...o Bloatu kod ciklida ima mnogo teoretisanja, treba se vratiti 'izvornom' obliku kod velikih biljojeda...

Offline Miner

 • Član
 • ***
 • Posts: 197
Re: Ovo me je zbunilo?
« Reply #27 on: 14 April, 2005, 12:47:56 »
Mislim, da je na ovu temu vec podosta napisano.
Molim administratore da ponovo postave temu o Bloat-u koja je bila aktivna pre oko godinu dana. Odnosno da se sve ovo prebaci na ovu temu. CIKLID_133
Ukratko uzroci bloat-a:
1) losa, neadekvatna  ishrana i
2) stres, kao posledica tuca, transporta i sl.
Pozdrav!

Offline JZH

 • Veoma napredan član
 • ******
 • Posts: 3.406
Re: Ovo me je zbunilo?
« Reply #28 on: 14 April, 2005, 12:54:58 »
Svako ima svoje iskustvo, i mogu vam reci da je po meni broj 1 po osetljivosti na BLOAT, Pseudotropheus demasoni !!! Barem pet puta je osetljiviji od bilo kog Tropheus-a!!
Sto se tice Octozin-a samo cu ovo reci, od kada koristim isti, BLOAT kod minimum 80 vrsta ciklida (koliko ih skoro uvek imam u radnji,racunajuci i moje ribe) je sveden na minimum tj. ne pamtim kada mi se neki ciklid NADUO i uginuo!!!
To Vam je to! CIKLID_111
Pozdrav, Joca

Offline profiler

 • Značajni član
 • ****
 • Posts: 473
Re: Ovo me je zbunilo?
« Reply #29 on: 14 April, 2005, 13:28:25 »
OK JZH, dajem 6 (sest) Tropheus Moori Lufubu (koji su po mojoj teoriji prelezali bolest i tako stekli imunitet) za eksperiment, da ih hranis hranom koju sam odaberes, ako si u pravu bar jedan treba da se izbloatuje, a pritom podizem opkladu na 500EU  CIKLID_196.

Sto se tice strane literature o BLOAT-u imam jednu malu opasku, naime BLOAT je simptom, manifestacija bolesti, a ne samo oboljenje. Kada govorimo o tome veliko je pitanje da li govorimo o jednoj ili vise bolesti, naime po meni osnovni simptom je tanko, belo, dugacko govance, a riba kod koje se pojavi najverovatnije ce u roku od nekoliko dana uginuti cesto i bez naduvavanja kao dodatnog simptoma.

Rizikujuci da vam budem naporan i dosadan po ovom pitanju, ukazacu na prakticni znacaj koji ova tema ima za akvariste. Naime ja insistiram na tome upravo da bih zastitio akvariste pocetnike od kupovine ili primanja na poklon riba iz akvarijuma u kojima se pojavljivao BLOAT, po mojoj teoriji na taj nacin oni prenose bolest u svoj akvarijum i od tog trenutka postaje irelevantno kako ce hraniti ribe. Ja prvi nikome ne bih dao ili prodao ribe iz svog akvarijuma zato sto smatram da u njemu i ribama iz istog ima specificnih parazita, bakterija ili virusa koji izazivaju ovu bolest i koji bi "zarazili" svaki akvarijum u koji bi bile prenete kao i ribe u njemu bez obzira na to kako ih hranili.

 

GUPI & Pet Svet
Welcome, Guest. Please login or register.
19 December, 2018, 17:45:44

Login with username, password and session length

RECENT POSTS

RECENT MALI OGLASI

RECENT MORSKA

RECENT ZABAVA

Members
Stats
 • Total Posts: 154937
 • Total Topics: 9364
 • Online Today: 90
 • Online Ever: 450
 • (01 July, 2007, 16:19:12)
Users Online
Users: 2
Guests: 66
Total: 68