Welcome, Guest. Please login or register.

Aquashop

ReefrooM

NewBlock

Pobednička fotografija ''Foto konkursa Januar 2018.''

 Lamprologus ornatipinnis (Cameron bay) člana ''Nzivkovic''

Author Topic: Ovo me je zbunilo?  (Read 28974 times)

Offline piroman

 • Gubitnik vremena
 • *******
 • Posts: 10.022
 • Samosapacenje me je dovelo do ovde...
  • piroman.rs
Re: Ovo me je zbunilo?
« Reply #10 on: 13 April, 2005, 11:19:58 »
Stvarno nema razloga da ti bude zao Lucky, crkavanje je normalan deo ciklidaristike!

Bojko, vremenom sam dosao do zakljucka da BLOAT ne nastaje zbog hrane, pogresne ili prekomerne. Moje jato kiku-a se prezderava mesom u enormnim kolicinama. Mislim da BLOAT izazivaju ili paraziti ili agresija. Doduse moram da priznam da imam muzjaka pembe koji vec 4-5 meseci nema repa, jer mu ga drugi muzjaci redovno odgrizu, a on se nije BLOAT-ovao, sto me pak navodi na suzeni zakljucak da je u pitanju neki parazit, to jest virus ili bakterija, koji je sustinski izazivac BLOAT-a, i na koji ne uticu ishrana ili agresija. Naravno ja sam samo ciklidarista i ne mogu da stojim iza ove tvrdnje jer nemam ni znanje ni tehniku ni sredstva ni vreme da bih proverio ovu tvrdnju!!!
Pozz
PiromanOffline alzo

 • Tropheus rule
 • Veoma napredan član
 • ******
 • Posts: 2.679
  • paraciklidi.org
Re: Ovo me je zbunilo?
« Reply #11 on: 13 April, 2005, 11:34:06 »
BLOAT kod biljojeda nastaje kada se zakrce creva od hrane koju 'domacin' ne moze da svari... Da, i paraziti tu igraju ulogu ali tek kada oslabi imunitet...

...pronaci cu neki ozbiljan text o BLOAT-u kao dopunu...

Offline alzo

 • Tropheus rule
 • Veoma napredan član
 • ******
 • Posts: 2.679
  • paraciklidi.org
Re: Ovo me je zbunilo?
« Reply #12 on: 13 April, 2005, 11:59:24 »
...naravno i stres je jedan od ozbiljnih faktora.

Procitao sam sigurno 20+ clanaka u vezi BLOAT-a dok sam se suocavao sa tim problemom kod mojih Tropheus-a i Obliquidensa.

Zakljucio sam sledece:

1. Preterivanje sa neadekvatnom ishranom
2. Stres (promena sredine, tucnjava)

-Tropheusi, Pembe, su mi se BLOAT-ovali tek sto sam ih preuzeo iz radnje.  U pitanju su bila dva najmanja i siguran sam da je STRES bio uzrocnik jer nije bilo govora o prehranjivanju a voda je bila sveza i cista.
Epilog ---> 1 gubitak

- Proslog leta su mi se izbloatovala 2 Tropheusa i 1 dominantni Obliquidens.  Uzrok je definitivno bio preterivanje sa ishranom jer sam u tom trenutku, u zajednickom akvarijumu, pokusavao da nahranim Frontoze i calvuse a to je bilo nemoguce od gore navedenih.
Epilog ---> 1 gubitak (Obliquidens)

- Jos jedan susret sa BLOAT-om (simptomima) sam imao kada sam konacno sve Tropheus prebacio u veliki akvarijum i uveo novu, HIKARI, hranu.  Kombinacija stresa, od nove sredine, i novi nacin ishrane je aktivirao simptome...

Epilog---> bez gubitaka

U svim navratima sam koristio propisane doze Oktozina.

Definitivno mogu da zakljucim da KVALITET VODE direktno utice na zdravlje riba i njihovu podloznost BLOAT-u i svim drugim bolestinama.  Kada je voda cista i sveza (ne samo dobro filtrirana) ribe su mnogo otpornije.

Offline dr.Lucky

 • Veoma napredan član
 • ******
 • Posts: 1.374
  • Sve o MUŠIČARENJU na jednom mestu
Re: Ovo me je zbunilo?
« Reply #13 on: 13 April, 2005, 13:16:31 »
Dodacu jos jednu informaciju vezanu za BLOAT a do koje sam pre neki dan dosao. Naime neki akvaristi iz USA su pokusavali da lece BLOAT koriscenjem UV lampi tj. ubijanjem eksternih bakterija i parazita i nista nije pomoglo, bloat je ostao. To me navodi na misao da bloat jeste bolest koja nastaje preko internih parazita koji se nenormalno namnoze unutar ciklida. Pravi razlozi nastanka tj. nekontrolisanog rasta mogu biti razliciti, a ja kao nov ciklidista necu da komentarisem!
Pozdrav
Is it wrong to be strong Brotherhood

Treba kupiti semenke, jer one oće semena

Offline JZH

 • Veoma napredan član
 • ******
 • Posts: 3.406
Re: Ovo me je zbunilo?
« Reply #14 on: 13 April, 2005, 13:23:20 »
Ja licno do sada, od kako se bavim ciklidima i uzgajam iste, NIKADA nisam video Tropheus-a,  koji nije jeo po min. 3-4 dana, da se razboli i izbloutuje. Obicno problemi pocnu sa prvim hranjenjem i to naravno losom hranom (sticks,granule...)  i prezderavanjem od iste. Bloat je krajnji stadium konbinovane infekcije crevnog trakta, paraziti u pocetku i naravno sekundarna infekcija bakterije od kojih se nama dragi ciklidi i naduju!
Evo jednog cistog primera:
Jato Tropheus brichardi "Karilani", 10 kom. divlje ribe, ja nabavio izmedju ostalih ciklida direktno iz Tanzanije. Velicina 10cm. odnos muz. i zenke 3 prema 7, primljeni u akv. od 80 lit. hranjeni iskljucivo Sera florom 5 MESECI !!!
Svakodnevne tuce sto muzjaka , sto zenki i NIKOM NISTA.
Da ne zaboravim, prosli su dva puta kroz Octozin!
Posle pet meseci prebaceni u akv. od 330L, i ubrzo posle premestaja ja pocnem da ih hranim sa nekom hranom iz Nemacke u granulama, ne secam se da sam hranu natapao, mislim da nisam , uglavnom nije proslo ni 15 dana i ribe su pocele da se naduvavaju!!!
Prvo su izmedju ostalih riba poceli da crkavaju muzjaci, posto su se izmrestili u medjuvremenu, zenke iz kojih sam uspeo da izvucem dva legla su poslednje uginule, naravno u to vreme mi ni na kraj pameti nije palo da to sve moze da bude od hrane pa su i one jadne jele istu cim sam im istresao male iz usta.
 E sad zakljucite sami zasto dolazi do Bloat-a ne samo kod Tropheus-a vec i kod ostalih Ciklida.
I jos nesto da ne zaboravim, to se desilo pre nepune 3 godine!!! CIKLID_166
Pozdrav, Joca

Offline profiler

 • Značajni član
 • ****
 • Posts: 473
Re: Ovo me je zbunilo?
« Reply #15 on: 13 April, 2005, 15:43:20 »
Alzo wrote:

"BLOAT kod biljojeda nastaje kada se zakrce creva od hrane koju 'domacin' ne moze da svari... Da, i paraziti tu igraju ulogu ali tek kada oslabi imunitet..."

Ako BLOAT nastaje onda kada se zakrce creva od nesvarene hrane onda je u pitanju CISTI FIZICKI FENOMEN, kao kod zacepljenih vodovodnih cevi, cime sledeci deo recenice postaje potpuno kontradiktoran, imunitet nikako ne moze da utice na fizicku disfunkcionalnost organa (to je kao kada bi tvrdili da je nekome usled pada imuniteta doslo do zacepljenosti vena i arterija usled cega mu je amputirana noga).

Alzo also wrote:

"Definitivno mogu da zakljucim da KVALITET VODE direktno utice na zdravlje riba i njihovu podloznost BLOAT-u i svim drugim bolestinama. Kada je voda cista i sveza (ne samo dobro filtrirana) ribe su mnogo otpornije."

Opet kontradiktornost sa prethodnom izjavom, kakve veze ima cistoca i kvalitet vode sa hranom koju domacin ne moze da svari. Ako los kvalitet vode utice lose na varenje, onda utice lose generalno, bez obzira na vrstu i kolicinu hrane. Ako, sa druge strane BLOAT-ovanje zavisi od hrane, onda je kvalitet vode irelevantan za pomenutu bolest, ona ce se naime onda pojaviti i u hemijski i bioloski savrsenoj vodi.

JZH wrote:

"Ja licno do sada, od kako se bavim ciklidima i uzgajam iste, NIKADA nisam video Tropheus-a, koji nije jeo po min. 3-4 dana, da se razboli i izbloutuje. Obicno problemi pocnu sa prvim hranjenjem i to naravno losom hranom (sticks,granule...) i prezderavanjem od iste."
 
1. Iz ovoga mogu da zakljucim da je BLOAT krajnji stadijum INFEKCIJE nastao prehranjivanjem ribe losom hranom - i eto nam opet kontradiktornosti -  da li je do infekcije doslo zbog prezderavanja ili zbog lose hrane? Po JZH-u u pitanju je prezderavanje jer da je u pitanju los kvalitet hrane sve ribe bi se razboljevale usled patogenih svojstava koje nosi losa hrana bez obzira na to da li su jele po min.3-4 dana ili ne. Ako je ovo prvo u pitanju, da li je neko nekada cuo da se neko inficirao necim zato sto se prezdrao hranom (npr. prejeo sam se pre neki dan u NAJI i inficirao se boginjama?!?!)

2. Sa drugim delom recenice JZH-a u potpunosti se slazem, citiram: "Bloat je krajnji stadium konbinovane infekcije crevnog trakta, paraziti u pocetku i naravno sekundarna infekcija bakterije od kojih se nama dragi ciklidi i naduju!" sve tacno, alii naravno opet ponavljam KAKVE SVE TO IMA VEZE SA HRANJENJEM?!?!?! Ako si konstatovao da su u pitanju kombinovane infekcije, paraziti i bakterije, zasto onda iz toga ne izvuces najlogicniji i najjednostavniji zakljucak - ove infekcije, paraziti i bakterije dobijaju se kao svugde u zivotinjskom svetu PRENOSENJEM SA VEC ZARAZENIH JEDINKI BEZ OBZIRA NA TO DA LI SU KOD NJIH SIMPTOMI IZRAZENI U AKUTNOM OBLIKU ILI SU OVI SAMO PRENOSIOCI.
Hranjenje sa tim ima samo posredne veze, naime obzirom na specificnost crevnog takta kod ciklida algojeda najverovatnije je da odredjeni paraziti, virusi ili bakterije koji zive normalno u crevima drugih riba na njih imaju fatalno dejstvo. Dakle, po meni, najverovatnije objasnjenje je da se ribe razboljevaju usled podloznosti losem uticaju parazita, virusa i bakterija koji se prenose sa drugih riba, bilo da su ove akutno bolesne ili su pobedile bolest pa su ostale samo prenosioci.

Offline alzo

 • Tropheus rule
 • Veoma napredan član
 • ******
 • Posts: 2.679
  • paraciklidi.org
Re: Ovo me je zbunilo?
« Reply #16 on: 13 April, 2005, 16:15:13 »
Profileru,

korisnije bi bilo da si se posvetio samom BLOAT-u a ne analizi nasih odgovora.

Posto analogije koje navodis u odgovoru smatram potpuno neadekvatnim necu da ti repliciram.

Takodje spajas uzrocnike BLOATA koje sam ja odvojeno naveo...svaki za sebe (kao odvojene primere i to iz licnog iskustva).

Posto znam da i ti imas teoriju o BLOAT-u i solidno iskustvo, podeli ga sa nama umesto sto obaras tudje teorije (koje to i nisu, vec zapazanja).

Sto se tice VODE ona itekako utice na imunitet ali posto baratas tezama onako kako ti odgovara ispada da kvalitet vode i imunitet jedinki uopste nisu u koorelaciji.

Offline profiler

 • Značajni član
 • ****
 • Posts: 473
Re: Ovo me je zbunilo?
« Reply #17 on: 13 April, 2005, 16:20:32 »
Alzo pa ja mislim da ovom diskusijom upravo to i radimo, a, sa time u vezi, mogu da predlozim jos nesto - da ovo bude upravo tema za diskusiju na nasem sledecem okupljanju (ono sa picem)..... CIKLID_111

Offline profiler

 • Značajni član
 • ****
 • Posts: 473
Re: Ovo me je zbunilo?
« Reply #18 on: 13 April, 2005, 16:27:16 »
P.S. Pa upravo sam analizirao fenomen BLOAT-a tako sto sam pokusao argumentovano da pobijem, po mom misljenju, pogresnu tezu o nastanku istog neadekvatnim hranjenjem. Ja nisam ni biohemicar ni veterinar da bih bio kompetentan da govorim o pravim uzrocima ove bolesti, ali mi bogato iskustvo sa ovom ribljom posasti (i nazalost mnogo blazenopocivsih tropheusa) daje mnostvo argumenata koji iskljucuju hranjenje kao faktor koji utice na nastajanja iste.

Offline alzo

 • Tropheus rule
 • Veoma napredan član
 • ******
 • Posts: 2.679
  • paraciklidi.org
Re: Ovo me je zbunilo?
« Reply #19 on: 13 April, 2005, 16:35:50 »
U medjuvremenu sam 'editovao' moj prethodni odgovor, bitno...a ti si vec replicirao.

Zao mi je sto sam ista pisao a nisam nasao vremena da to lepo srocim i potkrepim informacijama iz vise izvora.  Rezultat je poznat, moja nedorecenost izaziva odredjene reakcije...

 

GUPI & Pet Svet
Welcome, Guest. Please login or register.
21 November, 2018, 01:47:07

Login with username, password and session length

RECENT POSTS

RECENT MALI OGLASI

RECENT MORSKA

RECENT ZABAVA

Members
Stats
 • Total Posts: 154925
 • Total Topics: 9361
 • Online Today: 81
 • Online Ever: 450
 • (01 July, 2007, 16:19:12)
Users Online
Users: 0
Guests: 78
Total: 78