Welcome, Guest. Please login or register. Did you miss your activation email?

Aquashop

Author Topic: Potreban savet oko dijagnoze  (Read 1660 times)

Offline ultrashmele

• Značajni član
  • Na tabeli druga - u srcu prva!
Potreban savet oko dijagnoze
« on: 15 January, 2010, 13:37:08 »
Ovako, imam dva akvarijuma, od 250 I 360 litara koji su stari oko godinu dana. Ciklide drzim inace 10-15 godina ali sam napravio pauzu od oko 7-8 meseci. Od formiranja akvarijuma pa do danas konstantno mi ugibaju ciklidi. Na svakih mesec dana po jedan-dva…izmedju ostalih i jato copadichromis trewavasae, 6-7 aulonocara rostratum, aulonocare maleri, maylandi, protomelas spilonotus tanzania….ribe koje su uvezene iz Nemacke, Ceske a neke su i iz domaceg uzgoja, neke koje su odavno u akvarijumu ali isto tako i nove. Parametri vode su na najboljem mogucem nivou, vodu menjam redovno, 50-60% nedeljno, uz dodavanje sredstava protiv hlora i ostalih skodljivih stvari iz vode, od pre par meseci dodajem i waterlife PH buffer, povremeno vodu tretiram i waterlife Paragonom protiv parazita…
U vecem akvarijumu imam oko 40 riba, velicine izmedju 4 I 12 cm a u manjem oko 25 iste velicine.
Ribe hranim umereno, dva puta dnevno koliko pojedu za 30 sekundi, najboljom mogucom hranom-OSI vivid color I spirulina listici, hikari excel, OSI cichlid granule, Tropical vitaliti&color i tanjganjika listici, tropical granulama spiruline, smrznutim malavi mixom...sve granule natapam pola sata pre davanja, ne mesam vise vrsta hrane u jednom danu i ni jedna riba nije debela.
Filter je protoka 1500 litara u vecem i 1200 u manjem, sa po jednim pomocnim unutrasnjim filterom od oko 650l/h. Filter masa je standardna-vata, sundjer, keramika, Sera biofibres, bio kugle i symbionit za 500 litara vode u svakom filteru.
Simptomi podsecaju na bloat, a verovatno i jeste bloat. Riba od jednom prestane da jede, povuce se, ima koncast beli izmet i na kraju ugine s tim sto se ni jedna nije bila nadula…Pokusao sam svaki put da izlecim ribe. Copadichromis trewavasae sam 5x provlacio kroz OCTOZIN, jednom kroz bactopur direct, jednom kroz CLOUT ali nista nije pomoglo. Pokusao sam i sa orvagilom i shok terapijom PARAGONOM ali nema pomoci.

Ponavljam, sve sam ribe lecio ali NIJEDNU nisam izlecio-sve su na kraju uginule!

Takodje, drzim samo non mbune, pretezno mesojede, koji su najmanje podlozni bloatu!

Da li neko ima predstavu sta se desava, gde gresim I kako da lecim ribe kad se pojave isti simptomi? Hvala unapred!

Offline Ciklid Gile

• Veoma napredan član
  • Igor Ranković
Re: Potreban savet oko dijagnoze
« Reply #1 on: 15 January, 2010, 15:20:11 »
Vidi se da se staras o tim ribama kako i treba, tako da ne bih rekao da je uzrok nesto na sta si ti uticao (bar ne svesno). Jedino sto mogu da primetim je da si koristio dosta hemije, a kolko se secam Bactopur direct ume da zezne filter ako se korsiti u akvarijumu...

Imao sam potpuno iste simptome pre par godina, samo su ribe bile jos svileniji Tanganjikanci, i isto tako je bilo. Riba za ribom, samo pocne da se "susi", prestaje da jede, postaje apaticna, "djuska", i na kraju je nadjem mrtvu. U roku od mesec dana, isto. Nazalost nisam uspeo da najdem uzrok. Prvo sam mislio da su gljivice, jer sam primetio na jednoj ribi takve simptome, ali i nakon terapije je sve ostalo isto...

Interesantno je bilo da sam tad pri zamenama (cestim, jer je to bio poprilicno svez akvarijum) koristio easy-life FFM (inace koristim HALOEX). Posle sam cuo od jos par ljudi da sumnjaju na njega... :/ Ne mogu da kazem da je problem u njemu, daleko od toga, koristim ga u nekim akvarijumima u kojima nema ciklida...

U nedostatku boljeg saveta, probao bi da smanjim tu hemiju na neko vreme. Ne bi ih lecio jer mislim da nije u pitanju nijedna od bolesti za koju su ti lekovi namenjeni. Ishranu bi im sveo na jednu vrstu hrane, neku "klot" hranu, listice recimo. Manje a cesce zamene vode (30% 2 puta  nedeljno recimo). Uopste, sve kao u karantinskom akvarijumu, samo bez HALOEXA, ORVAGILA...

Srecno!
Srecan je dan kad sam nasmejan ko kreten.

Offline misirac

• Član
« Reply #2 on: 15 January, 2010, 15:32:03 »
nemam pojma o cemu pricate. nikada u zivotu nisma stavio neku hemiju u akvarijum ( u stvari jesam jednaput prevntivno oktozin na nagovor coveka od koga sam uzeo tropheuse ) i nikada nisam imao nikav masovni pomor riba zbog bolesti, inace trenutno cuvam tanganyika. prve oskare i jos neke juznoamerikance od po 20 cm sam doneo iz madjarske vozom u kofi 1987. menjam vodu cesce a manje i pravo sa cesme. dobra filtracija i protok,trudim se da obezbedim i dodatnu aeraciju ali to verovatno znas. ni kada su u pitanju papagaji nisam video nikakavu korist od preventivne hemije. 

Offline ultrashmele

• Značajni član
  • Na tabeli druga - u srcu prva!
« Reply #3 on: 15 January, 2010, 16:18:57 »
Nabrojane lekove sam koristio u periodu od godinu dana, ne u nekom kracem periodu koji bi preterano iritirao ribe. Nekad sam tretirao ceo akvarijum a nekad sam ribe odvajao i tretirao ih u karantinskom akvarijumu. Kad sam koristio bactopur direct filter nije dolazio u dodir sa akvarijumskom vodom a posle lecenja sam prvo vrteo vodu preko aktivnog uglja pa tek onda ponovo aktivirao filter.
Poenta je u tome da ranije, dok nisam toliko vodio racuna o vodi, hrani, preparatima, nisam uopste imao ovakve slucajeve. Ribe sam bukvalno tovio sa tetra diskusom i nista im nije bilo. Pre 3 meseca mi je u manji akvarijum upala kutija JBL diskus premijuma i ribe su se posteno najele nenatopljenog granulata i NISTA IM NIJE BILO! Znaci definitivno nije do hrane a do cega je..ne znam...

Offline Bojko

• Konsultant
  • Veoma napredan član
« Reply #4 on: 15 January, 2010, 16:42:38 »
Možda se ciklidi ne podnose medjusobno i to zna biti uzročnik.Naime slabije jedinke ili grupa ciklida prosto zapadne pod stres i zbog toga pad imunskog sistema i eto ti pogiblije.Možda je kriva i hrana, dobro jih hraniš, pa njihovi unutarnji organi nisu dorasli brzom rastu.
Ja bih ti preporučio, da jih malo manje hraniš, posmatraš neko vreme , a vodu i ostale stvari radiš ko dosad i pratiš situaciju.

Offline admiral

• Americki i Azijski moderator
  • Veoma napredan član
  • C.C.A. Vršac Milan Petrović
« Reply #5 on: 15 January, 2010, 16:57:16 »
Možda se ciklidi ne podnose medjusobno i to zna biti uzročnik.Naime slabije jedinke ili grupa ciklida prosto zapadne pod stres i zbog toga pad imunskog sistema i eto ti pogiblije.Možda je kriva i hrana, dobro jih hraniš, pa njihovi unutarnji organi nisu dorasli brzom rastu.
Ja bih ti preporučio, da jih malo manje hraniš, posmatraš neko vreme , a vodu i ostale stvari radiš ko dosad i pratiš situaciju.

Potpuno se slažem sa Bojkom. Čitajuć topik na početku pomislio sam da postavka vrsta može biti uzrok problema tj. stres je krivac. Meni se dešavalo kod H.carpintisa,Cryptoheros kanna da se jednostavno šlogiraju. Dan pre šloga su bili u punoj snazi i agresiji, kasnije ih nađem kako vuku repno peraje i plivaju kao da im je mehur otkazao.

Offline Mrskatica

• Početnik
  • *
« Reply #6 on: 26 November, 2010, 12:45:14 »
Hitno mi je potreban savet, pre dva dana mom ciklidu se na jednoj polovini usta pojavilo nesto crno, takodje i na ledjnim perajima i sa strane. Stalno ide u cosak i tako tu bleji, sva je nekako klonula. Ponekad zivne malo, ne znam sta da joj damo da li ima neki lek ili nesto, ali kad ne znam ni sta joj je odjednom.. :(

Welcome, Guest. Please login or register. Did you miss your activation email?
24 May, 2012, 07:52:03

Login with username, password and session length

RECENT POSTS

RECENT MALI OGLASI

RECENT MORSKA

RECENT ZABAVA

Members
  • Total Members: 1090
  • Latest: Masic
Stats
  • Total Posts: 105670
  • Total Topics: 7306