Welcome, Guest. Please login or register. Did you miss your activation email?
* * *

Aquashop

ciklidi.org « Geografska podela ciklida « Malawi « Malo o Jezeru
Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Malo o Jezeru  (Read 753 times)
Fox
Početnik
*

« on: 14 January, 2010, 12:37:24 »

Malawi Jezero

Pozicija: Istočna Afrika
Površina: 31 000 km2
Maksimalna dužina: 600 km
Maksimalna širina: 80 km
Maksimalna dubina: 700 m
Nadmorska visina: 474 m
Starost: 1 – 2 miliona godina
Karakteristike vode:
PH: 7,5 – 8,5
KH: 5 – 7
Temp.: 23 – 28 °C
Vrste ciklida: više od 600 poznatih, pretpostavlja se da ih ima još toliko.
Okolne države: Malawi (800 km obale), Mosambik (200km obale) i Tansania (300km obale)

Malawi Jezero - Sever:

Malawi jezero (stari naziv Nijassa jezero) ubrajamo, sa svojom dužinom od 600 km, širinom od 80 km (prosek 50km) i dubinom do 704 m, u najveća jezere Istočne Afrike (treće najveće jezero u Africi). Ako ga upoređujemo sa svim jezerima sveta, onda je Malawi Jezero na devetom mestu. Sa svojom vidljivošću od 20m je jedan od najbistrijih jezera na svetu. Države koje okružuju Malawi Jezera su: Tansania, Malawi i Mosambik.
U akvarističkom svete Malawi Jezero je jako poznato po bogatoj vrsti riba (otprilike 1500 vrsta). Mnoge šarolike vrste ribe se mogu naći u našima akvarijumima.

U Malawi Jezeru za saobraćaj se koristi parni brod (putnici i teret). Luke od juga prema severu su: Monkey Bay, Chipoka, Makanjila, Nkhotakota, Nkata Bay, Mphandi Port, Ruarwe, Charo, Mlowe, Chilumba, Kambwe kod Karonga. Brod takođe uplovljava i u luke ostrva Chizumulu i Likoma.
1980 godine se osnovao veliki Lake Malawi National Park na jugu kod Monkey Bay-a sa površinom od 88 km2. Proteže se preko jednog dela Jezera, Khumba poluostrva i 12 malih ostrva.

Ciklidi iz Malawia su se u Evropu počeli uvoziti u većem broju od 70-ih godina. Kod akvarista brzo je došlo do njihove popularnosti zbog njihove šarolikosti u bojama. Jedina prepreka kod njohovog držanja je njihova agresivnost i teritorijalnost mužjaka. Zbog toga, akvarijum treba da ima što više prostora za plivanje i skrivanje slabijih vrsta ukoliko ih imamo u istom akvarijumu.

Malawi Jezero - Jug:

Uz Malawi ciklide koji su manje agresivni, u Malawi jezeru možemo naći i Mbuna Malawi ciklide.
Mbuna malawi ciklidi žive uz obalu izemdju velikih stena. Dosta su agresivni, pogotovo prema svojoj vrsti. Ne preporučuje se držanje malawi ciklida sa Mbuna malawi ciklidima, i to zbog temperamenta i zbog drugčijeg načina ishrane.

Rodovi Malawi ciklida:

Alticorpus, Aristochromis, Aulonocara, Buccochromis, Caprichromis, Champsochromis, Cheilochromis, Chilotilapia, Copadichromis, Corematodus, Ctenopharynx, Cyrtocara, Dimidiochromis, Diplotaxodon, Docimodus, Eclectochromis, Exochochromis, Fossorochromis, Hemitaeniochromis, Hemitilapia, Lethrinops, Lichnochromis, Maravichromis, Mylochromis, Naevochromis, Nimbochromis, Nyassachromis, Otopharynx, Pallidochromis, Placidochromis, Platygnathochromis, Protomelas, Rhamphochromis, Sciaenochromis, Stigmatochromis, Taeniochromis, Taeniolethrinops, Tramitichromis, Trematocranus, Tyrannochromis.

Mbuna rodovi:

Pseudotropheus, Labeotropheus, Petrotilapia, Iodotropheus, Cyathochromis, Gephyrochromis, Cynotilapia, Melanochromis, Labidochromis, Genyochromis
Bojko
Konsultant
Veoma napredan član

« Reply #1 on: 14 January, 2010, 13:20:19 »

Staro ime jezera Nyassa još se koristi u Mozambiku i Tanzaniji.I kod M'buna zaboravio si Maylandia/Metriaclima i "kontroverzni" genus Tropheops.
Fox
Početnik
*

« Reply #2 on: 14 January, 2010, 20:49:38 »

Skrenuta mi je pažnja da nisam naveo izvor teksta koji sam prethodno postavio. Tekst sam pronašao na sledećoj adresi:

http://www.croforumi.com/board15-ku%C4%87ni-ljubimci/board16-slatkovodna-akvaristika/board18-cilklidi/board62-afri%C4%8Dki-biotop/57-malawi-jezero/

Međutim, ni na ovom sajtu nisam primetio da postoji naveden izvor, jedino ukoliko osoba koja je pisala tekst nije sama došla do podataka vezanih za jezero.

Znam da je navođenje izvora teksta deo moralne obaveze i deo poštovanja i zaštite autorskih prava, ali se to najčešće primenjuje prilikom pisanja stručnih i naučnih radova.

Koristim priliku da se izvinim svima koji su se loše osećali prilikom čitanja ovog teksta. Nije mi bila namera da izazovem loša osećanja, ali pošto na ovom sajtu nisam našao ništa o Malavi jezeru (a možda nisam ni dovoljno tražio), mislio sam da bi se jedan ovakav tekst lepo uklopio.
ducia
Global Moderator
Veoma napredan član

Hajde dodji, pridji, hodi...

« Reply #3 on: 15 January, 2010, 08:08:34 »

Mislim da u txt-u nije dobro izvrsena podela u grupe ciklida. Ne mogu da se mbune razdvoje od Malawi ciklida na nacin kao u txt-u. Ispravno bi bilo da je receno da postoje 2 grupe Malawi ciklida, non-mbuna i mbuna.

Ostatak txt-a je korektan.

Is it wrong to be strong Brotherhood
Bojko
Konsultant
Veoma napredan član

« Reply #4 on: 15 January, 2010, 17:01:35 »

Eto našao sam značenje boja na zastavi od malawija, pa neka to bude kao dopuna teksta.
Dakle od dole na gore:
zelena  simbolizira zemlju
crvena prelivenu krv, datu za slobodu
crna simbolizira afričke korijene
sunce simbolizira nadu u bolju budućnost

* mi-lgflag.gif (4.53 KB, 447x302 - viewed 59 times.)
Pages: [1]   Go Up
  Print  

Jump to:  

User

Welcome, Guest. Please login or register. Did you miss your activation email?
09 February, 2012, 00:20:46

Login with username, password and session length

Stats

Members
Stats
  • Total Posts: 102727
  • Total Topics: 6993
  • Online Today: 64
  • Online Ever: 450
  • (01 July, 2007, 15:19:12)
Users Online
TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc