Welcome, Guest. Please login or register. Did you miss your activation email?

Aquashop

Author Topic: Tetrina hrana za M' Bune  (Read 2724 times)

Offline zmaj

• Početnik
  • *
Tetrina hrana za M' Bune
« on: 08 April, 2005, 14:58:47 »
Zdravo ljudi, drago mi je da postoje ovakvi entuzijasti za ciklide (pa cak i entuzijasti je mala rec) jer sam ja tooootalni pocetnik i citajuci po vasem sajtu, sabro sam utiske i odlucio se da za pocetak formiram akvarijum za Labidochromis-e i Melanochromis-e. Koliko sam shvatio, oni jedu bilje, pa me zanima koju tacno TeTrinu hranu mi preporucujete, koliko puta da ih hranim dnevno, u kojim kolicinama, neku specijalnu tehniku vezano za hranjenje... da, da napomenem da bih zeleo da uzmem cetiri od jednih i cetiri od drugih... kakav tu odnos muzijaka prema zenkama treba da bude za svake??? UNAPRED HVALA!!! Da i da li tom hranom mogu da se hrane sve M'Bune? CIKLID_273  CIKLID_273

Offline Pocetnik

• Početnik
  • *
Re: Tetrina hrana za M' Bune
« Reply #1 on: 08 April, 2005, 16:48:01 »
Dobro nam dosao na sajt CIKLID_166
Ja koristim tetra rubin listice (trebalo bi da imaju karotina u sebi pa daje boju ribama) i veoma sam zadovoljan. Sa hranom moras da se pazis, pogotovu sa proteinskom, jer mozes da BLOAT-ujes ribe (bolest crevnog trakta, valjda) ako preteras. Uvek potapaj hranu (opet narocito proteinsku) pre nego sto dajes ribama, da malo omeksa. Nema neke formule za hranjenje riba neko ih hrani 1 dnevno, neko 2-3 puta, neko ih hrani 6 dana u nedelji a 7. im drzi post.
Trebalo bi ako uzimas 4 ribe da bude 1 muzjak i 3 zenke, to je ja mislim za sve m'bune tako.
Ovo ti je nesto opste, ali bolje da iskusniji od mene, a ima ih dosta kazu svoje misljenje i nesto konkretnije.

Offline Srdjan

• Početnik
  • *
« Reply #2 on: 08 April, 2005, 19:32:37 »
Od Tetrine hrane im dajem Tetra discus, Tetra phyll i Tetra cichlid.

Hranim ih jednom dnevno (odrasle ribe), i jednom nedeljno im ne dajem hranu. Ako su mali u pitanju onda ih treba hraniti vise puta na dan (3-4) ili vise ali umereno (mislim na obroke).

Kao sto rece Pocetnik, vazno je da hranu natopis nekih 15 min. pre nego sto im je das. Ovo se odnosi na hranu u granulama, listice ne moras da natapas (Tetra phyll).

Sto se tice odnosa muzjak zenka, ako si planirao 8 komada, idi na 1+3 za obe vrste ili vise u korist zenki.
Sto se tice ciklida kod kojih je tesko odrediti pol kada su manji (npr. Labidochromis caeruleus) tu bi ti predlozio da ih uzmes par komada vise jer se nikada ne zna sta ce da ispadne od odnosa muzjak/zenka.

Offline Bojko

• Konsultant
  • Veoma napredan član
« Reply #3 on: 08 April, 2005, 21:07:32 »
M'buna zbaèi da èièevskeom jeziku "Kamena riba" a veè to ime upuèuje akvarista,da kad se odluæi za Malawi ciklide,,da èe biti u takvom akvariju glavni ukras ribe,a ne bilje.
M'bunama bilje nit ne treba,pa se po tom pitanju nit ni treba puno "razbijati"glavu.
M'bune èe biti sretne ima li dosta kamenja,peèina,prolaza,kako bih ine u tim bliskom kontaktu sa tim kamenjem iskazale svu lepotu,koje imaju one na pretek.
Ustvari M'bune su veèinoma algojede,pa treba da se ih hrani sa hranom priznatih brandova ,koja bazira na bilnoj osnovi,a povremeno dodavanje spiruline više nego poželjeno.Kad je ishrana M'buna u pitanju tad treba da se izbegava hrana sa više proteina,kao i neka domaèa hrana,gdje je glavni sastojak srce ili pak hrana nepoznatog branda.Svaka taka hrana može imati kobne posledice za ciklide /Bloat/,kao i adekvatna hrana u velikim kolièiunama.
Usled toga ti savetujem,kako veè Srdjan napiše,hrani jedanput dnevno,a jedanput nedeljno ih postiš.
Pošto su Ciklidi poligamni,to znaæi,da treba da su u grupi,opet bih ti savetovao,da se odluèiš za malo veèu grupu melanochromisa,dok labidochromis može biti u tom omjeru.
Dobra voda,odlièna ishrana jeste dobar znak za dugi život ciklida.

Offline zmaj

• Početnik
  • *
« Reply #4 on: 09 April, 2005, 01:14:35 »
E, hvala za savete odlucio sam se da definitivno drzim Melanochromis-e, pa me zanima, kako ce izgledati, posto cu ih drzati u istom akvarijumu gde i kornjacu, mislim kako ce ribetine reagovati??? Napomena: moja kornjaca ne maltretira ribetine CIKLID_158

Offline Bojko

• Konsultant
  • Veoma napredan član
« Reply #5 on: 09 April, 2005, 10:28:36 »
E takvo nešto još nisam vidio,naime kornjaèa u društvu malawi ciklida.Prosto me zanima,kako si to ti zamislio,pa ako ti nije teško ,ajde to obrazloži.
A opet neki zanimljivi pogled,neka ideja i možda,ako to uspe i funkcionisati,neki novi "dizajn" Malawi akvarija.

Offline zmaj

• Početnik
  • *
« Reply #6 on: 09 April, 2005, 18:58:32 »
E pa ovako... ove nedelje mi se pravi akvarijum od 156 litara u kome sam prvobitno zamislio da drzim svoju kornjacu koju imam vec neko vreme ("crvenoperka" - stara oko 3-4 meseca duzine 4.5 cm) i uz koju sam mislio da drzim neke ribetine. U trenutnom akvarijumu je drzim sa dva koridorasa i crvenom tetrom i slazu se super. Cak sta vise kad se ribetine uplase odmah se kriju iza ili ispod kornjace. Drugar mi je slucajno spomenuo da postoje neki ciklidi, rekao je lepe ribetine koje bih mogao da ubacim. Ja ne budem lenj, odem na net, pretrazivac, ciklidi.org..... itd. i sad evo me ovde, i cela prica oko ciklida mi se zaista svidja i mislim da ce samo vreme pokazati kako ce sve ovo da izgleda... U svakom slucaju poslacu vam sliku uredjenog akvarijuma pre nego sto nabavim ciklide pa da vidimo komentare! CIKLID_166

Offline JZH

• Veoma napredan član
« Reply #7 on: 11 April, 2005, 12:46:05 »
Preporucujem ti da izbacis kornjacu,kad tad ce navaliti na ribe, a i zagadjuje ti vodu. E sad , akv. 156L. idealno mesto za Mbune, ali nikako 8-10kom.
Prava brojka za tu litrazu je 30-40 ciklida,mora da bude guzva da bi svi bili zdravi , debeli i veseli (citaj: bez osakacenih, polumrtvih i mrtvih ciklida)! CIKLID_111
Pozdrav, Joca

Welcome, Guest. Please login or register. Did you miss your activation email?
24 May, 2012, 07:41:55

Login with username, password and session length

RECENT POSTS

RECENT MALI OGLASI

RECENT MORSKA

RECENT ZABAVA

Members
  • Total Members: 1090
  • Latest: Masic
Stats
  • Total Posts: 105670
  • Total Topics: 7306