Welcome, Guest. Please login or register. Did you miss your activation email?

Aquashop

Author Topic: Ichthyophthirius Multifiliis- "bele tacke" moja borba  (Read 1115 times)

Offline zevalicans

• Početnik
  • *
Ichthyophthirius Multifiliis- "bele tacke" moja borba
« on: 03 December, 2009, 11:45:46 »
Evo da podelim moje iskustvo sa ovom bolesti riba.
Imam aq 37l ( 60*25*26) stanovnici : 9 Neolamprologus multifasciatus.
Počelo je ovako: jedan dan nisam bila kuci i sta se desilo...grejač je izgubio kontak i voda se ohladila na nekih 20 stepeni :( sto je verovatno rezultiralo padom imuniteta riba....povezala sam grejač ponovo i postepeno podizala temperaturu do 24. Nakon toga primetila sam da se ribetine tresu " djuskaju i češu o skoljke i kamenje. Nisam imala pripremljene lekove ( pocetnicka greska) , bila subota uvece...cekala ponedeljak....do ponedeljka su mi uginle 2 ribetine  :cry: , 2 najmanje nestale  :huh: ...5 njih sam prebacila u karantinski akvarijum gde je jos jedna uginula...osatlo ih 4.
U ponedeljak kupila  potrebne lekove ( zahvaljujuci ovom i jos jednom sajtu pronasla sve moguce informacije za tretman)...pocela terapiju...zamracila akvarijum...prvi dan terapija...drugi dan nista , pa treci dan promena 50 % vode i terapija ..sada je cetvrti dan...za sada su svi ok, ne djuskaju , ne cesu se...vidljive bele tacke su se povukle...nastavljam terapiju...
Akvarijum u kome su bile sam rasformirala...oprala, dezinfikovala ( " skuvala " sve...podlogu...skoljke...opremu dezinfikovala)  i ponovo napunila...stavila u njega potrebne lekove radi preventive i pustila da se ciklira....videcemo kako ce ispasti.

preporuke, sugestije i kritike dobrodosle  :rolleyes:
svakoga dana u svakom pogledu sve vise napredujem..

Offline nedara

• Administrator
  • Veoma napredan član
  • C.C.A. Novi Sad
Re: Ichthyophthirius Multifiliis- "bele tacke" moja borba
« Reply #1 on: 03 December, 2009, 15:23:46 »
Padom temperature nije uzrokovan pad imuniteta, nego su postignuti uslovi da se ''Ichtio'' razvije...dalje odugovlačenje sa tretmanom je rezultovalo gubicima.

Trebala si odmah staviti/izložiti svoj problem i mislim da bi većina tvojih sugrađana ciklidaša odmah ponudilo pomoć u vidu nekoliko kapi ''FMC''-a.

Cichlidae   Canidae   Cactaceae

Offline zevalicans

• Početnik
  • *
« Reply #2 on: 03 December, 2009, 21:53:16 »
zar se na manjim temperaturama ne produzava ciklus razvitka ichthy-a?
 Odakle se pojavljuju...sa cime sam mogla da ih unesem ako nista nije dodavano u aq? mesec dana je sve bilo ok...nista dodavao...menjano ( sem vode)?
Neznam gde sam procitala da padom temperature pada imunitet riba...sve sam valjda izbrkala citajuci danima postove o bolestima...
Nisam se setila da odmah potrazim pomoc za lekove nego sam samo trazila uzroke i tretmane.... :rolleyes: :sad:

Offline amd

• Napredni član
  • Rajko
« Reply #3 on: 05 December, 2009, 20:51:44 »
Koliko sam ja razumeo, na visim temp. se ubrzava ciklus i samim tim fmc brze deluje. Tako mi je objasnio jedan ugledan clan i kod mene je delovalo( mada me je neblagovremeno delovanje skupo kostalo).
brutal force

Offline zevalicans

• Početnik
  • *
« Reply #4 on: 06 December, 2009, 10:32:58 »
pa to kazem..na nizim teperaturama se sporije razvija, tj produzava ciklus razvitka i duzi je tretman. Tu informaciju sam pronasla kod dosta iskusnih ciklidasa|akvarista na nekoliko foruma..
samo nigde nisam pronasla kako se "donosi" u akvarijum...tj. gde obicno zivi ...

Welcome, Guest. Please login or register. Did you miss your activation email?
24 May, 2012, 07:16:49

Login with username, password and session length

RECENT POSTS

RECENT MALI OGLASI

RECENT MORSKA

RECENT ZABAVA

Members
  • Total Members: 1090
  • Latest: Masic
Stats
  • Total Posts: 105670
  • Total Topics: 7306