Welcome, Guest. Please login or register. Did you miss your activation email?

Aquashop

Author Topic: Pocetnik...pomoc sa rasvetom i potrebnom tehnikom.  (Read 3523 times)

Offline Sale_rhcp

• Početnik
  • *
Pocetnik...pomoc sa rasvetom i potrebnom tehnikom.
« on: 20 November, 2009, 13:52:12 »
Pozdrav svima,

Hteo bih da Vas pitam, vezano za rasvetu i za neke detalje vezano za moje prvo iskustvo sa ciklidima.  Imam akvarijum negde max 150l, u njemu sam do sad drzao barbuse i imao unutrasnji filter, sad sam trenutno u pregovorima za neki kanister. Do sad sam uvek imao problem sa algama i zelenom vodom, zanima nesto se tice svetla imam jednu gro lux i jednu obicnu belu obe su po 60w. Da li je to prejako i da li je to razlog velikog broja algi, svuda po akvarijumu cak i po povrsini. I imam problem ne mogu da ih razdvojim, kada izvadim ne rade obe. Hvala unapred.

Ako neko prodaje kanister ako moze bio bih mu zahvalan da mi javi :)!

Veliki pozdrav za sve akvariste :)!!!

Offline Lepi Dzoni

• Početnik
  • *
Re: Pocetnik...pomoc sa rasvetom i potrebnom tehnikom.
« Reply #1 on: 20 November, 2009, 13:57:04 »
Sta ce ti kanister, to je bezveze! Bolje uklopi neki spoljasnji filter ili jos bolje top filter. Top filter ima primat kod najboljih  akvarista!
Koja ti je duzina tih lampi?

Offline Sale_rhcp

• Početnik
  • *
« Reply #2 on: 20 November, 2009, 14:02:01 »
Pa sto se tice filtera nemam mesta jel akvarijum tacno staje u jednu rupu ormanu imam po par santimetara sa jedne strane i u visinu jos toliko, a sto se tice svetala obe su po 60 cm. Jedna je lubicasta i jedna bela tako da pola mi je belo pola ljubicasto jednostavno je tako radjen krov fabricki od plastike, hteo bih da mi bude jednobojni :), i da ne bude jakog inteziteta i sto se tice boje da bude plavicast, posto sam video da voda izgleda bistrije i da je tako lepse, bar meni :)

Offline Sale_rhcp

• Početnik
  • *
« Reply #3 on: 20 November, 2009, 14:05:04 »
tj. postoji pregrada izmudje dve lampe to sam zaboravio, zato se i deli svetlo.

Offline teske

• Napredni član
  • Goran Tešinović
« Reply #4 on: 20 November, 2009, 14:10:40 »
Sto se tice algi,mongo je pisano o tome na ovom forumu...mozda je prejako svetlo prigusi ga malo sa folijom,menjaj cesce vodu i nabavi par ancistrusa ili gibbicepsa i to bi trebalo da unisti alge...takodje ne sme biti previse izlozen spoljnoj svetlosti...Mislim da kanister nije bas idealno resenje,pre sam za neki dobar spoljni filter...pozzz!!!
CIKLIDAŠI RUMA!!!

Offline Lepi Dzoni

• Početnik
  • *
« Reply #5 on: 20 November, 2009, 19:06:39 »
A jesi li pokusao da stavis cev koja ne radi, i time radi samo jedna a kontakt laze da su obe! ;)

Offline Sale_rhcp

• Početnik
  • *
« Reply #6 on: 20 November, 2009, 20:35:44 »
hahah...Mislio sam o tome, ali nemam pokvarenu jedino da olupam postojecu  :grin:

Offline Lepi Dzoni

• Početnik
  • *
« Reply #7 on: 20 November, 2009, 23:30:45 »
Ma sigurno neko ima, komsiju pitaj. Ja moje pre neki dan zamenio, mogao sam ti ostaviti da si rekao ranije... ;)

Online nedara

• Administrator
  • Veoma napredan član
  • C.C.A. Novi Sad
« Reply #8 on: 21 November, 2009, 08:10:10 »
Mislim da je glavni uzrok pojave algi prejaka jačina svetla. Ta kombinacija 2 neonke odgovara biljkama, odnosno zrače spektar koji ubrzava njihov rast. Predpostavljam da nemaš (puno) biljaka u akvarijumu i zato alge bujaju + ako si sipao puno hrane ribama...sve se poklopilo.

Definitivno probaj da središ problem što se tiče rada obe neonke u isto vreme i trebalo bi to bar da uspori razvoj algi. Takođe, poslušaj napisane savete i obavezno nabavi algare.

Napisao si da si držao barbuse, a koje ciklide sad imaš? Bilo bi dobro da postaviš fotografiju tog aq, pa bi smo ti dali još konkretnije savete!
Cichlidae   Canidae   Cactaceae

Offline Sale_rhcp

• Početnik
  • *
« Reply #9 on: 21 November, 2009, 10:35:37 »
Pa tj. barbuse jos uvek imam ali samo da nabavim  kanister, i krecem sa ciklidima za koje sam vec dugo vremena zagrejan, i redovno posecujem forum da bi se sto bolje informisao.

Sto se tice hrane, umem da preteram.....ja im stavim malo, pa me pogledaju  ;), pa jos malo.... :grin:

A ovu kombinaciju svetla imam zato sto sam imao biljke, i pa zbog rasta njigovog.

U svakom slucaju videcu sa nekim elektricarem, da mi to zameni. Ako ne onda stavljam oglas kupujem pokvarenu neonku  :laugh:.

I samo jos jedno jako bitno pitanje, jel moze preporuka za neonku, posto gro lux, pomoze rast....a hteo bih mozda cak i plavu neonku???

Welcome, Guest. Please login or register. Did you miss your activation email?
24 May, 2012, 07:09:27

Login with username, password and session length

RECENT POSTS

RECENT MALI OGLASI

RECENT MORSKA

RECENT ZABAVA

Members
  • Total Members: 1090
  • Latest: Masic
Stats
  • Total Posts: 105670
  • Total Topics: 7306