Welcome, Guest. Please login or register. Did you miss your activation email?

Aquashop

Author Topic: Puka sudbina  (Read 2471 times)

Offline Bojko

• Konsultant
  • Veoma napredan član
Puka sudbina
« on: 17 March, 2005, 08:43:51 »
Znam,da je bilo o tom ciklidu napisano više tekstova,no moram i ja da nešto reknem uvezi toga.
Neki je dan piroman napisao,kako bih ja trebao imati i Malawi i tanganyika i amerièke ciklide u akvariju,kako bih tek na taj naèin se udubio u te ribe,ok,rekoh dobro to èovek mislio,mada meni se to èinilo skoro nemoguèe.
Ali narodski se kod nas kaže:Zareèenega se hleba najviše pojede/to znaèi,da ako nešto misliš da se ti neèe desiti,to se ti onda sigurno i desi/.
Dobro,da nastavim ja sa tom prièom.
Idem ja juèe u jednu akva radnju,malo da vidim imali šta tanganyika ciklida  i imali su Lamprologus tretochepalus i ništa više.
Odjednom mi kaže vlasnica,ako me zanimaju Amerièki ciklidi,ja joj rekao,da mi ih pokaže,kad vidim ja njih robijaše.
Pošto su bili veliki,a bilo ih je više od 50-tak,vlasnica kaže,da ako ih oèu,mogu jih slobodno uzeti koliko želim,jer su džabe.Eto vidite,kako se kod nas vole ciklidi.
U tom momentu,mi kroz glavu proleti Zduletov èalnak o tom ciklidu i ja malo iskombinujem i uzmem njih 6 komada,i pošto su bili veè oformirani,uzeo sam 3 parove.
Lepo su mi ih spakovali,još stavili u kesu kisik èisti,kako bi to bilo sve ok.
Dodjem ja kuèi,pohvatam neke ciklide iz 150 l akvarij i u njih ubacim tu "ciklidnu kugu".
Samu dekoraciju sam im tek toliko promenio,da sam u akvarij ubacio još kamneja,te da sad akvarij izgleda ko neki potoèiè sa puno nabacanog kamenja,a u njome veselo plivaju ti ciklidièi.
I tako ja ti poènem i sa amerièkim ciklidima drugovati.
P.S. još mi reèe vlasnica,kad sam skoro odlazio;budete li još trebali samo navratite.

Offline piroman

• Gubitnik vremena
  • Samosapacenje me je dovelo do ovde...
    • piroman.rs
Re: Puka sudbina
« Reply #1 on: 21 March, 2005, 05:10:06 »
Tek sam sada procitao ovu poruku :(

Bojko, sjajna vest!!! Koliko god da su pljuvani nigrofasciatus-i su i veoma veoma zanimljivi (smesni) ciklidi. Muzjak je izuzetan cuvalac ikre i mladih i veoma je agresivan prema ostalim ribama u akvarijumu tokom mresta i podizanja mladih. Trik u ovoj prici se krije u disproporciji snage i performansi ove ribe, elem, u pitanju je jak i izuzetno eneggican ciklid, koji moze itekako da "startuje", ali mu je oblik tela optimizovan vise za "setanje" tako da kada se nakostresi i stisne gas dod daske, izgleda kao automobil sa korvetinim motorom, koji ima sasiju fice, tockove kolica za malter, a pride je u rezervoaru mesavina benzina i nafte :)

Drugi fenomen koji je mene mnogo odusevljavao dok sam ih uzgajao je opsta otimacina mladji. Obzirom da se vise parova simultano mrestilo u mom akvarijumu, kada mladj propliva, svi su mislili da je mladj drugog para, ustvari njihova mladj koja je greskom zavrsila na drugom mestu, te su u krug svi svima otimali mladj i dovodili u svoje "obdaniste" sto je dovodilo do toga da se jedan mali nigrofacistus probudi u levom prednjem uglu akvarijuma, a zaspi u zadnjem desnom :)  

Ovo spavanje je opis, a ne bukvalna radnja!!!

Sve u svemu mnogo zabave sam doziveo uz nigrofasciatus-e i smatram da su oni obavezan deo price za svakog ozbiljnog ciklidaristu!

Sve u svemu, Bojko puno srece i zabave uz americke djavolcice :)
Pozdrav
Piroman

Offline Bojko

• Konsultant
  • Veoma napredan član
« Reply #2 on: 21 March, 2005, 20:39:00 »
Pa eto imam ih 10-tak.Veè su se oformili bili tri parovi,i jedan na jmednom kutku,drugi na sredi,a treèi na zadnjem kutku u akvariju.
Šta još reèi,mužjaci veè imaju kvrgu,ženke zeleni ton po lednoj peraji,mužjaci èiste mesto,a u odbrani istoga sa ženkama su ravnopravni.
Hrana su granule,više na proteinskoj osnovici,koja glista,muva,ipak ti su ciklidi svaštojedi pa im mora biti takva i hrana
Eto toliko

Offline marince

• Član
« Reply #3 on: 22 March, 2005, 11:26:47 »
Ja cu se malo nadovezati na ovu temu! Meni je nigrofasciatus prvi ciklid, ujedno i moj ljubimac, uz kog sam kasnije zavolela i ostale ciklide! Dospeo je u moj aq kao vrlo mlad muzjak. Naravno, trudila sam se da mu sto bolje i lepse obezbedim boravak u njemu. Prama ranijem iskustvu(gajeci mirnije ribe) u aq sam ubacila razne skoljkice,kamencice itd. tj. sredila aq po mom ukusu, sto se kasnije uspostavilo kao velika greska! Nocu se culo razno lupkanje i zveckanje da bih ujutru videla kako je sav moj trud unisten! Odusevio me je svojom inteligencijom i umecem kao i svojom borbom da sam sebi obezbedi smestaj onakav kakav mu odgovara(cemu i svi mi tezimo,uostalom) Iz dana u dan je postajao sve zanimljiviji, pun uzbudjenja!
Danas je to jedan dobar muzjak u punoj svojoj snazi i lepoti! Dobio je i drustvo, odabrao sebi zenku saputnicu, uzivaju u ljubavnoj igri...a ja naravno u njima,zajedno iscekujuci mlade!
Zato dragi moji (prvenstveno pocetnici) nemojte se nikada dvoumiti u vezi ovoga ciklida!
Nikada dosadni i uvek puni neiscrpne energije!
Pozdrav!

Offline bukovski

• Član
    • www.bansangels.com
« Reply #4 on: 05 April, 2005, 05:18:28 »
e moram da pohvalim da ih konacno neko i pozitivno oceni !
naravno da su zanimljivi ! a mozete li zamilsiti 6 komada tj 2 fina velika para i jos 2 sama muzjaka koji hteli nehteli pocinju da zive zajedno  mada kad ih hranim oce da se pobiju nisu dobri cimeri !!!
ali pazite moram da postavim slike ! da biste verovali pored njih imam 2 corydorasa koje uopste ne ditraju 1 ogromnog plekicu 1 velikog predivnog skalara cisto belog koji cak nekad njih juri a ne oni njega i zanislite na kraju se nasla i crna tetra pa vi vidite u akvarijumu malo manjem od 100 litara !
jedan par se kao mrestio ali za to izabrao ispod usisne cevke za fiter :( pa nista nije ostalo !
pored toga mogu napisati jos mnogo zanimljivih situacija pogotovo kod jednog para kome bukvalno jedan sa drugim idu zajedno ko da su sijamski blizanci !

Mogu da zamilsim sta ce biti u mom akva kad bas porastu i pocnu sa pravim mrestom ! bice rata a najvise ce izvisiti ostale vrste koje sam pokusao da dam poklonim ali nisam imao srece bolje nek umru kod mene dostojanstveno nego kod nekoga koji ih ni nezna cuvati !
Ban`s Angels - amstaff kennel www.bansangels.com

Offline capara

• Značajni član
« Reply #5 on: 05 April, 2005, 20:57:17 »
Meni se uvek svidjala uvek ova riba ,skoro sam video u jednoj radnji i varijatete koji su albino i gazda radnje mi je rekao da njega uvek odusevljavaju i  da nikad nije bez njih i ako su relativno jeftini i teskose prodavaju .
Moje misljenje zasto je tako verovatno zato sato njima uopstew nisi potrebni nikakvi posebni uslovi da se oni i zmreste osim da su polno zreli i dazbog toga nisu na ceni.
Pozdrav MIKI

Welcome, Guest. Please login or register. Did you miss your activation email?
24 May, 2012, 06:36:58

Login with username, password and session length

RECENT POSTS

RECENT MALI OGLASI

RECENT MORSKA

RECENT ZABAVA

Members
  • Total Members: 1090
  • Latest: Masic
Stats
  • Total Posts: 105670
  • Total Topics: 7306