Welcome, Guest. Please login or register. Did you miss your activation email?

Aquashop

Author Topic: Pomoc za oformljenje AQ sa ciklidima  (Read 10031 times)

Offline Kimo

• Početnik
  • *
Pomoc za oformljenje AQ sa ciklidima
« on: 07 March, 2005, 23:07:30 »
Trebao bih neke saveta za odabir ciklida i sredjivanje akvarijuma.Imam prostor za akvarijum od oko 150 litara.  CIKLID_273

Offline alzo

• Tropheus rule
  • Veoma napredan član
    • paraciklidi.org
Re: Pomoc za oformljenje AQ sa ciklidima
« Reply #1 on: 07 March, 2005, 23:43:40 »
Dobrodosao Kimo.

Silvester ima 160l akvarijum sa Malawi ciklidima a u takvu litrazu komotno mogu da idu razni Tanganyikanci.  Po menu, ova druga opcija je bolja ali i skuplja.  Kako opet ne bi smo imali GIGANTSKU TEMU kao (http://www.ciklidi.org/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=654&forum=14) ovu 'Lucky'-jevu, prvo odgovori sebi na sledeca pitanja?!

- koliko si spreman da ulozis novca u ciklide? (za Malawi ti treba 50-tak evra a za Tanganyikance oko 80...na bazi 15-tak mladih ciklida od 3-4 vrste.)

- da li zelis ukrasni akvarijum ili funkcionalni (u smislu eventualnog razmnozavanja i sl.)?

- da li u narednih godinu dana planiras da eventualno povecas zapreminu akvarijuma ili dodas novi, veci. (mislim da je odgovor NE, zbog prostora...ali nikada se ne zna)?

Obavezno pogledaj galeriju jer tamo ces naci iskljucivo ciklide koji se vec nalaze u zemlji i sa kojima vec ima poveceg iskustva.

Toliko za sada.

'AKVARIJUM OD 120l'

Offline Kimo

• Početnik
  • *
« Reply #2 on: 08 March, 2005, 10:50:58 »
Pa mogu da ulozim tih 80 evra a i vise ako treba nije problem sada.Pa naravno da bih vise zeleo funkcionalni da mogu i da ih razmnozim a u slucaju da mi zatreba novi nekako bih se snasao (visa sila ) CIKLID_106 .Hvala puno!p.s.Znaci sa Tanjganikancima bih mogao da ubacim i biljke i koji kamen,pecina ili treba jos nesto posebno?

Offline nedara

• Administrator
  • Veoma napredan član
  • C.C.A. Novi Sad
« Reply #3 on: 08 March, 2005, 11:05:24 »
Svakako ti treba vise kamenja i pecina,bilo da zelis Tanganjikance ili Malawi ciklide. Cim se sneg otopi,pravo u prirodu i trazi lepo i krupnije kamenje. Donesi ga kuci i kombinuj pre postavljanja u akvarijum. Pusti masti na volju ali pazi da bude stabilno. CIKLID_134  CIKLID_134
Pozdrav!
Cichlidae   Canidae   Cactaceae

Offline Kimo

• Početnik
  • *
« Reply #4 on: 09 March, 2005, 10:27:59 »
Trebao bih sada konkretan odgovor od nekog iskusnijeg iz ove oblasti  CIKLID_106  . Koliko tacno i koje vrste da nabavim i  ubacim u AQ ?I da li to da kupujem u Beogradu ili mogu od nekoga kupiti u Novom Sadu ?

Offline dr.Lucky

• Veoma napredan član
    • Sve o MUŠIČARENJU na jednom mestu
« Reply #5 on: 09 March, 2005, 10:45:09 »
Posto sam ja zapoceo GIGANTSKU TEMU, ja cu ti i dati odgovor. Resi prvo sta hoces, tj. koje ciklide zelis da cuvas. Ja sam prvo hteo Tanganjiku, ali zbog nedostatka love odlucio sam se za M'bune. Pretrazuj sajt, gledaj ciklide, citaj tekstove o njima i njihovom ponasanju, i kada odlucis koje zelis, dobri ljudi sa ovog foruma CIKLID_106 ce ti pomoci da izaberes. Ovako tvoj post nema mnogo smisla! Samo napred i dobro dosao u svet ciklida.
Pozdrav
Is it wrong to be strong Brotherhood

Treba kupiti semenke, jer one oće semena

Offline alzo

• Tropheus rule
  • Veoma napredan član
    • paraciklidi.org
« Reply #6 on: 09 March, 2005, 10:58:38 »
Tacno tako Lucky!

Kimo, pogledaj galeriju, navedi vrste koje ti se svidjaju pa ce ti onda iskusniji clanovi pomoci oko selekcije kompatibilnih ciklida i njihovom broju.  Imas akvarijum pristojne velicine i nisi preterano ogranicen brojem vrsta od kojih mozes da pravis svoj izbor.  Cenovnik JZH ti je pokazatelj sta trenutno ima na lageru u BG, u maloprodaji a i sami clanovi poseduju mladj nekoliko vrsta.  Ima i novosadjana, tako da neces imati problema oko nabavke ciklida.

Zelim tebi i Lucky-ju uspesan start!

Offline Kimo

• Početnik
  • *
« Reply #7 on: 09 March, 2005, 17:56:00 »
Odlucio sam se ipak da pocnem sa malawi ciklidima.Posto sam sve clanke procitao o njima i pohvatao konce(nadam se uspesno  CIKLID_106 ) dosao je red da spomenem neke od vrsta koje bih zeleo da posedujem u AQ(mada sam video da u JZH-u ima vise vrsta nego u galeriji i ima nekih kojih nema u galeriji ).To su LABIDOCHROMIS,PREUDOTROPHEUS sp.CORAL RED(AC EI,FLAVUS),METRIACLIMA ESTHERAE(GRESHAKEI) i CYRTOCARA MOORII.Preporucite mi jos neke vrste koje su lepe  a mogle bi sa ovima navedenim ako uopste ove mogu sve skupa,ali bih bio najzahvalniji kada bi mi neko otprilike rekao sta trebam da stavim i po koliko komada za pocetak.Naravno zeleo bih da AQ bude funkcionalan tj. da bude i nekog mresta  CIKLID_106 .Takodje bih mi pomoglo da mi kazete ako bih mogao neke biljke staviti sa njima posto bih to voleo.Procitao sam da mogu neke vrste.Da li trebaju da se ubace i panjevi ili samo kamenje?I poslednje pitaje za sada koje od tih mogu nabaviti u Novom Sadu i gde?(ne moram odmah napuniti sve nego mogu i polako ubacivati ribetine sto bih vise i voleo).Hvala svima unapred!!!  CIKLID_111

Offline profiler

• Značajni član
« Reply #8 on: 09 March, 2005, 18:58:47 »
Kimo svrati kod JZH-a u radnju OBAVEZNO!!!!
Od Malawi ciklida na koje ces naici u bogatoj ponudi gorepomenute radnje ja ti preporucujem: Labidochromis sp. Hongi, Cynotilapia Afra - Cobue, Pseudotropheus Demasoni, Sciaenochromis fryeri (ahli), Pseudotropheus daktari "Hai reef" (obavezno, da "razbijes" plavu boju ostalih riba) - i bog da te vidi !!!  CIKLID_138

Offline Bojko

• Konsultant
  • Veoma napredan član
« Reply #9 on: 09 March, 2005, 19:44:40 »
jeste taèno da su malawi ciklidi jako povoljni za akvaristu,koji se tek upoznaje sa istoènoafrièkim ciklidima.
U suštini tebi bi najbolje pristjali ciklidi iz grupe m'buna,baš zbog velièine tvoga AQ.
1.Akvarij,akvarij od 150 l nije baš veliki,ali kad god ja pomenem litražu,odmah dobijem repliku.No kako god da se okreneš,Sciaenochromis fryeri /ahli/ stvarno nije ciklid za 150l akvarij,a i Cyrtocara moorii više bi voljela veèi akvarij.
2.Sama dekoracija u akvariju saèinjava pesak i kamenje,jer i samo ime m'buna baš to i znaèi,Kamena riba.Ti trebaš tim ciklidima,da obezbediš puno peèina,zaklona,prolaza,kako bi se ti ciklidi kat tad i ugodno oseèali.
3.Bilje,ja mislim,da bilje ne treba biti u akvariju,jer malawi akvarij jeste akvarij,u kome su ciklidi ti koji ,sa svojom bojom prave akvarij živopisan i lep.Ipak akvarista,da bi nekako razbio monotoniju,ubaci i bilje,pa od bilja valisneria,te Anubia nana /mada nije to po mom ukusu/ su nekako najèešèi stanovnici od bilja,koji su nekako kompatibilni sa ciklidima.
4.Ciklidi ,malawi ciklidi su poligamne ustonoše,što znaèi,da treba da ih se drži u grupi od 5 pa naviše u grupi,uslov,a i poželjeno jeste,da je samo jedan mužjak.
5.Kad se oformira ciklid akvarij poželjeno je ,da se stavi manje vrsta sa po više primerka,negoli suprotno.Sa time dostièi èemo harmoniju u akvariju,i lepota ciklida èe doèi do maksimumuma.
6.Mrest,uz redovitu promenu vode te kvalitetnu hranu,i naravno uz dobru grupu mrest neèe izostati,nije još kod nijednog ciklidaša,neèe nit kod tebe.Malawi ciklidi sve
sami urade,tako da akvarista po tom pitanju samo uživa.
7.Panj pa recimo ima i panjeva u samome jezeru malawi,što ne bi bio i u tvom akvariju,no bolja jeste koja grana ili koren vrbe,ali u tom sluèaju nek se ti nadju u akvariju i Pseudotropheus sp.Acei.Zašto,jer samo ti ciklidi jedu alge,zove se epiksilik,koje rastu na tim potopljenim granama.
8.Voda tvrda,temperatura 25-26 stepeni,ph 7.8-8.4

Ciklid pozdrav !

Welcome, Guest. Please login or register. Did you miss your activation email?
24 May, 2012, 03:22:37

Login with username, password and session length

RECENT POSTS

RECENT MALI OGLASI

RECENT MORSKA

RECENT ZABAVA

Members
  • Total Members: 1090
  • Latest: Masic
Stats
  • Total Posts: 105669
  • Total Topics: 7306