Welcome, Guest. Please login or register. Did you miss your activation email?

Aquashop

Author Topic: savet za ciscenje skoljki  (Read 2224 times)

Offline mmsl

• Početnik
  • *
savet za ciscenje skoljki
« on: 07 July, 2009, 15:39:11 »
Pozdrav svima. Imam jedno pitanje, brat mi je sa mora doneo neke skoljke puzeva sto je sam izronio, medjutim skoljke su stvarno ok ali imaju neki cudan miris, ja sam ih prokuvao i ostavio u posoljenoj vodi da odstoje. Pa me sada interesuje sta bih jos mogao da uradim kako bih bio siguran da su ok da mi nece upropastiti vodu i ribe i da li uopste takve skoljke da ubacujem u akvarijum, da li postoji rizik da mi se zbog njih pokvari voda? Hvala svima u napred...

Offline Fifty

• Napredni član
Re: savet za ciscenje skoljki
« Reply #1 on: 07 July, 2009, 15:46:59 »
Dobro ih prokuvaj i stavi slobodno vodu.
Tanganjika bato ...

Offline nedara

• Administrator
  • Veoma napredan član
  • C.C.A. Novi Sad
« Reply #2 on: 07 July, 2009, 15:53:47 »
Savetujem da morske školjke ne ubacuješ u slatkovodni akvarijum. Ne zbog toga što će uticati na vodu, već zbog toga što tu ne pripadaju.
Probaj da nabaviš slatkovodne školjke i kućice vinogradskog puža.
Cichlidae   Canidae   Cactaceae

Offline Fifty

• Napredni član
« Reply #3 on: 07 July, 2009, 15:56:37 »
Savetujem da morske školjke ne ubacuješ u slatkovodni akvarijum. Ne zbog toga što će uticati na vodu, već zbog toga što tu ne pripadaju.
Probaj da nabaviš slatkovodne školjke i kućice vinogradskog puža.
E to je Nedara u pravu , meni su morske skoljke u slatkovodnom akvarijumu slicno kao kad stave one ronioce i kovcege sa blagom ;)
Tanganjika bato ...

Offline mmsl

• Početnik
  • *
« Reply #4 on: 07 July, 2009, 16:11:11 »
to ste u pravu, i ja izbacujem sve sto je nepriridno, stavljao sam ja do sada kucice vinogradarskog puza, ali rekoh mozda ce se lepo uklopiti u ovu postavku koju sada formiram. Ali poslusacu vase savete, ipak je naj bitnije da to bude verno prirodnom. Hvala na savetima 

Offline drlessa

• Veoma napredan član
  • F0
« Reply #5 on: 07 July, 2009, 23:22:13 »
Apsolutno je ok da ubacis ono sto ti se svidja u svoj akvarijum, izmedju ostalog morsku skoljku.

Velik je broj akvarijuma,malte ne svaki drugi, u kom se nalaze neke stvari (na primer neke biljke) koje nemaju nikakve veze sa biotopom koji je tim ribama prirodno staniste. Jednostavno ne pripadaju tu ali lepo izgleda a cesto i pomaže održavanju kvaliteta vode....

Skoljke , morske, ne treba porediti sa dvorcima i kovčezima sa blagom.

Velik broj akvarista koristi morske školjke u svojim slatkovodnim akvarijumima, što za mrest, što kao ukras. Ribama iz roda Altolamprologus, bilo kojim školjkašima iz jezera Tanganyika, ribama iz roda Lepidolamprologus "dobro dodju" morske školjke za mrest ili skloniste...

Predpostavljam da imas ribe kojima bi te skoljke sluzile kao skloniste ili kao mrestiliste. Ako je tako + ti se svidjaju, onda je Ok da se malo pomucis kako bi ih pripremio za svoj akvarijum.

Kako ti niko nije dao konkretan odgovor, eto jednog predloga (ovako ja radim):

Dobro prokuvaš školjke, jedno pola sata do 45 minuta pa nakon kuvanja pokusas da ili rukom ili nekim pomocnim sredstvom (ne znam koje su velicine skoljke) ispraznis/istreseš/ukloniš sve iz nje. Moras pokusati dopreti sto dublje mozes u skoljku. Nakon ciscenja skoljke (ili skoljki) stavi je u neku kofu ili lavor ili sta vec ti odgovara, sipaj vodu (hladnu) i drzi ih u vodi jedno 10tak dana. Svaki dan promeni jedan deo vode, s tim da moraš da obratis špaznju da je skoljka uvek potopljena.

Nakon svega ovoga, ako ti se idalje "osteti" kao sto ti se ranije osetila, odustani od te skoljke, ako taj "miris" nestane, pravac akvarijum....  :)
F0

Fact:
Sexfasciatusi se sexaju i onda dobijemo male sexfasciatuse.
Multifasciatusi se ne sexaju, jer kad bi se sexali opet bi dobili male sexfasciatuse....
Multifasciatusi se multaju!!!!

Offline admiral

• Americki i Azijski moderator
  • Veoma napredan član
  • C.C.A. Vršac Milan Petrović
« Reply #6 on: 08 July, 2009, 00:04:57 »
Stavi ih pored nekog mravinjaka i videćeš da neće ni mrva mesa, niti tračak neprijatnog mirisa postojati za par dana.

Offline drlessa

• Veoma napredan član
  • F0
« Reply #7 on: 08 July, 2009, 10:21:01 »
Ovo mi nije palo na pamet, ovo je odlicna ideja, svaka cast!   :)

Bas cu da probam sa par komada koje znam da imaju u sebi svasta nesto, da vidim kako ce to da radi...
F0

Fact:
Multifasciatusi se ne sexaju, jer kad bi se sexali opet bi dobili male sexfasciatuse....

Offline mmsl

• Početnik
  • *
« Reply #8 on: 08 July, 2009, 15:58:34 »
hvala vam momci, uradicu kako kazete, pa cemo videti, postavicu nekoliko slika da vidite kako izgledaju, jer su mene odusevile. Inace u tom akvarijumu drzim iskljucivo Altolamprologus Calvus-e.

Offline drlessa

• Veoma napredan član
  • F0
« Reply #9 on: 08 July, 2009, 20:58:44 »
Samo daj sliek da vidimo da li su odgovarajuce za njih.

Kazem ti, mnogi koriste morske skoljke za mrest, sto ne bi i ti....  ;)
F0

Fact:

Welcome, Guest. Please login or register. Did you miss your activation email?
24 May, 2012, 03:03:15

Login with username, password and session length

RECENT POSTS

RECENT MALI OGLASI

RECENT MORSKA

RECENT ZABAVA

Members
  • Total Members: 1090
  • Latest: Masic
Stats
  • Total Posts: 105669
  • Total Topics: 7306