Welcome, Guest. Please login or register. Did you miss your activation email?

Aquashop

Author Topic: sve u svemo od pocetka  (Read 2570 times)

Offline skar

• Početnik
  • *
sve u svemo od pocetka
« on: 10 February, 2009, 23:00:39 »
Iskreno nemam pojma nista o ciklidima a hocu da krenem da ih cuvam.Znaci sve od samog pocetka me zanima?Tako da mi treba cak i akvarijum i sve sto ide sa tim?Pa se nadam da cete mi ovde pomoci posto do sada videh da je ceo sajt ekstra.

Offline vladan

• Banmaster
  • Veoma napredan član
  • Vladan Stojanovic
    • Judo club Partizan
Re: sve u svemo od pocetka
« Reply #1 on: 11 February, 2009, 01:15:22 »
Imas na sajtu tekstove za pocetnike, kao i podforum za pocetnike.Posveti neko vreme izucavanju, pregledaj galeriju.Sajt je zaista pun korisnih informacija.Kada budes imao neku ideju sta zelis da cuvas, postavi onda neka konkretna pitanja.

Offline admiral

• Americki i Azijski moderator
  • Veoma napredan član
  • C.C.A. Vršac Milan Petrović
« Reply #2 on: 11 February, 2009, 01:26:07 »
Dobro došao.

Bilo bi lepo da se predstaviš svima nama kao novi član  :).
Tipa odakle si, koliko godina ima, tvoja neka saznanja o akvaristici. Možda bi bilo lepo da to postane praksa kao i uslov pri registovanju.
Ovo govorim jer je skoro bilo upada i provokacija na najnižem nivou. Ja sam postao skeptičan prema svim novim članovina ( nemoj da se uvediš ). Da si bio ovde poslednjih par meseci znao bi o čemu govorim.
No, to tebe ne treba da interesuje.   :) respect

Ako si početnik trebalo bi da znaš da si poželo da se pozabaviš veoma kompleksnim i teškim hobijem koji tek na kraju uređivanja i prolaznog perioda daje prave rezultate koje ti sada odmah očekuješ a potaknut si napr. nekim fotografijama koje su delo profi. aquarista koji se bave ciklidastiom nekoliko godina.

Što se tiče samog početka trebalo bi da znaš da se ciklidi dele na tri glavne grupe koje su uslovljene geografskim položajem ili ti kontinetalnim polažajem te i tako se oni  razlikuju po svojim osobinama, poterbama ....
Potiču iz mora te su evoluciom postali familija koja živi isključivo u slatkoj vodi, neračunajući izuzetke ( vrste ) koje zalaze u barakučnu vodu ( poluslanu ).
Prostiru se na tri kontinenta :
Amerika,
Azija
Afrika...

Amerika ima tri podele:
Južna ,
Centralna,
Severna,

Afrika:

Najpoznatija podela je po jezerima ( Malawi, Tanganjika, Viktorija )i druga , zatim rečene koje su manje zastupljene ali prisutne.

Pogledaj postove po arhivi. Javi šta ti nije jasno, pokušaćemo da ti pomognemo.

Offline duje

• Početnik
  • *
  • Duje
« Reply #3 on: 11 February, 2009, 15:21:25 »
pročitaj ovu temu pa če ti bit dosta toga jasnije
http://ciklidi.org/forum/index.php/topic,5511.0.html
samo čitaj i sve ti piše  :)

Offline skar

• Početnik
  • *
« Reply #4 on: 12 February, 2009, 20:32:44 »
hvala svima monogo koji su mi pomogli ovde i na pp.Pomocu raznih postova ovde i vase pomoci skapirah da su ciklidi zahtevni i da im je potrbno paznje dosta,a ja u ovom trenutku toga nemam.Aq. je nabavljen tj. dao mi ga komsija sa sve ribicama ima kaze on oko 150l pa dok te zlatne i raznorazne ostale ne uginu,i dok ja nebudem malo se bolje organizovao ciklidi ce morati da pricekaju. Jos jednom hvala svima i svaka cast na sajtu

Offline klj.svitak

• Značajni član
« Reply #5 on: 27 March, 2009, 12:34:13 »
nije bas to tako komplikovano,samo dok se-ne zarazis, e onda se zakomplikuje a do tad .... :D :D :D
Uvek,sem ponekad ostajem nasmejan.

Offline amd

• Napredni član
  • Rajko
« Reply #6 on: 27 March, 2009, 13:35:06 »
Voda, kamen, pesak, osvetljenje i dobra filtracija. I naravno ljubav prema ciklidima. Za pocetak izaberi neke nezahtevnije mbune i samo napred. Sto se tice afrikanaca, slozice se i iskusnije kolege, prvo mbune zatim plivaci ( sto se tice malawi ciklida ), onda tanganjika (mesano) i mislim da su po mom misljenju vrhunac tropheusi i frontoze (odvojeno normalno). Znaci pamet u glavu, redovna zamena vode i extra filtracija u kombinaciji sa dobrim enterijerom i afrikanci ce se osecati kao kod kuce.

Snaga ciklida!
brutal force

Offline McBain

• Značajni član
« Reply #7 on: 27 March, 2009, 19:05:02 »
Ako se ispostuju neke osnovne stvari koje je amd i naveo, mislim da je nebitno sa kojim ces ciklidima poceti......Pogledaj najpre koji ti se svidjaju, saznaj sto vise citajuci sajt pa ce ti kasnije clanovi rado odgovoriti na pitanja....Dobrodosao i samo napred !!!

Offline zaq

• jos uvek se drzi akvarijuma na screensaveru
  • Član
« Reply #8 on: 27 March, 2009, 22:39:54 »
sve je ko sto amd kaze ali mbune su zakon posebno demasoni  :P :P

Offline amd

• Napredni član
  • Rajko
« Reply #9 on: 28 March, 2009, 16:29:48 »
Hvala kolega McBain, ti si stari mbunas.
brutal force

Welcome, Guest. Please login or register. Did you miss your activation email?
24 May, 2012, 02:01:26

Login with username, password and session length

RECENT POSTS

RECENT MALI OGLASI

RECENT MORSKA

RECENT ZABAVA

Members
  • Total Members: 1090
  • Latest: Masic
Stats
  • Total Posts: 105669
  • Total Topics: 7306