Welcome, Guest. Please login or register. Did you miss your activation email?

Aquashop

Author Topic: Molim savet iskusnih  (Read 6878 times)

Offline duzzd

• Napredni član
  • Kragujevac
    • Milojković
Molim savet iskusnih
« on: 22 January, 2009, 22:43:43 »
Pozdrav svima, ovo je moj prvi post i mada sam sa vama "CIKLIDI.ORG" vec neko vreme ozbiljno se spremam da vam postavim par pitanja.
Procitao sam mnogo toga ovde na forumu i ako sam se nekada bavio akvaristikom, shvatio sam da nisam imao pojma, sad tek znam koja pitanja da postavim i kako da pitam.
Hvala vam na ne sebicnim savetima i podeljenom iskustvu.

Nego da ja predjem na stvar.
Pravim akvarium od 112l (70x40x40), staklo 6mm, u kojem planiram da drzim ciklide. Znam da ce mi vecina verovatno reci da je to malo i da mi treba veci akvarium ako hocu ozbiljno da se bavim ciklidima. Ja sam vec spremio staklo i lepim ga prekosutra, tako da je ta tema zatvorena. Samo jos samo da smislim poklopac.
Ne znam samo da li sam se dobro spremio, pa mi vi recite svoje misljenje.

1. Planiram top filter, Atman motorna glava pise da radi od 400 do 800 litara na sat, ja cu biti zadovoljan i sa 500 litara.

2. Pravio bih vestacku pozadinu ali neznam koje materijale da koristim. Vidim da vecina koristi stirodur ali nema slaganja oko premaza, sad da li koristiti fug masu, epoxi ili kao sto kaze Piroman izolit flex. Ako je fug masa koja fug masa, ako je epoxi koji je to epoxi (meni je otac tehnolog po struci, pa kada sam mu rekao da treba da mi donese epoxi, samo je usledilo pitanje: koji epoxi ima mnogo vrsta) pa bih zamolio nekoga ko je vec radio sa epoxi smolama da mi kaze koji je to epoxi ili bar ako moze sliku boce da posalje, sto se tice izolit flex-a to mi je sve jasno samo jos nisam video na forumu da je neko pravio sa time pa ako jeste moze li neka slika, ako ne trazim mnogo.  ;)

3. Sta biste mi vi preporucili da ja drzim u tom akvariumu. Planirao sam Labidochromis caeruleus, jedno 4 - 5 komada, jer puno njih kaze da su oni miroljubivi i dobri za pocetnike, ali neznam sta bih mogao jos sa njima. Voleo bih da to budu Mbune, nemojte se smejati, neke plave  :-[
Sve u svemu voleo bih da imam jedno 10-tak ciklida, ne racunajuci komunalce (Corydoras 4-5 kom, 2-3 Ancistrus-a, 2-3 kuli-ja i jednog Frenatusa)

4. Kapiram da bi mi grejac od 100w bio sasvim ok.

5. Ako imate nesto da dodate, da mi predlozite, samo recite, spreman sam za svaki predlog.

Unapred hvala.

Offline admiral

• Americki i Azijski moderator
  • Veoma napredan član
  • C.C.A. Vršac Milan Petrović
Re: Molim savet iskusnih
« Reply #1 on: 22 January, 2009, 22:53:31 »
Dobro došao.

Ne treba ti praćka ili ti ojačenje po sredini. Lakše ćeš nabaciti TOP bez nje...
Mali je to aqua. za Malawi ciklide ( jedino do 5-6 cm ). Pozadinu bolje da kupiš kod Kovača nego da se smaraš i da gubiš vreme.

Samo napred....

Offline drlessa

• Veoma napredan član
  • F0
« Reply #2 on: 22 January, 2009, 22:54:31 »
Sve si lepo napisao, niko nema pravo da ti bilo šta zameri i da ti ke..a za veličinu akvarijuma.
Što se tiče plavih riba, pogledaš malo po radnjama i bilo koja Mbuna će ti lepo leći.

Ja bih ti preporučio Pseudotropheus demasoni, oni bi ti extra legli,ali kako su jako "teške" ribe za držanje i malo ko ih uspešno drži  (skidam kapu izuzetcima) bojim se da bi mogao da se "opečeš" sa njima.

Dakle, pročeprkaj po internetu, potrazi ribe iz roda Cynotilapia jer su "manjeg rasta" i tu se pronađi...

Za tehniča pitanja, oko filtera tu će ti "uleteti" sa odgovorom oni koji taj filter imaju i praktikuju ga, što se tiče pozadine, javi se firmi "AKVADEKOR" ( imaš reklamu ovde) da ti odradi čudo...NEĆEŠ se pokajati, 100W je sasvim ok...

Samo napred
F0

Fact:
Sexfasciatusi se sexaju i onda dobijemo male sexfasciatuse.
Multifasciatusi se ne sexaju, jer kad bi se sexali opet bi dobili male sexfasciatuse....
Multifasciatusi se multaju!!!!

Offline Vlada_ns

• Značajni član
  • C.C.A.
« Reply #3 on: 22 January, 2009, 23:02:02 »
Zaboravi na Corydorase ako planiras da drzis africke ciklide... secam se kad sam pocinjao sa ciklidima, imao sam u aq 4-5 Maylandia estherae koje su bile oko 4cm velicine. Posle prve noci Corydorasi su ostali bez ociju, a kasnije i bez drugih organa  ;D Takvo je moje iskustvo...

Offline The Doctor

• Član u razvoju
  • **
« Reply #4 on: 22 January, 2009, 23:04:41 »
Nisam toliko iskusan, ali iz ovo malo iskustva sto imam  mogu ti reci da od ovih "komunalaca" mogu Ancistrus-i, ali nemoj stavljati Corydoras-e je l nece dugo poziveti! ( za ove druge ne znam, ali mislim da je isto nece moci u taj akvarijum)

Offline nedara

• Administrator
  • Veoma napredan član
  • C.C.A. Novi Sad
« Reply #5 on: 22 January, 2009, 23:06:30 »
Kao prvo, dobrodošao a ukratko o svakom pitanju:

1. mislim da je takva pumpa dovoljna

2. nemam savet za pozadinu

3. u tom akvarijumu nebih držao Malawi ciklide, a moj savet je nešto od Tanganjika sitnijih vrsta ili par nekih američkih ciklida;

4. grejač od 100W je adekvatan

5. slobodno postavi konkretna pitanja...
Cichlidae   Canidae   Cactaceae

Offline Laki_90

• Član
« Reply #6 on: 22 January, 2009, 23:45:09 »
Ovo sto cu da vam kazem je za neverovasti...Drugar je drzao u akvarijumu od svega 20-ak litara skoro 10 malawi ciklida.Tacnije 2 auratusa,2 carleusa,2 cassuarisa,2 kom membe deep i jos jednog ili 2 kom.I drzi ih vec nekih 4 meseca i za divno cudo samo su 2 kom uginula ...ge crkt...

Offline Preki

• Značajni član
  • Pa ti sad zamisli kakav li mu je tek ćale !
« Reply #7 on: 22 January, 2009, 23:57:17 »
Vidi, sve ovo sto su prethodni rekli
+
 u taj ,toliki, akvarijum kad budes stavio pozadinu, podlogu i neku dekoraciju, taman da ga puniš vodom tako da preliva napolje, ne možeš imati više od 80-85 l vode.
 Tako da si sa tom litražom pre viđen za neke školjkaše.
Top  za tako mali akvarijum nema svrhe praviti. Tu bi ti i Aqua El FZN-3 (hang on) zavrsio posao, sem ako ne misliš da držiš neku prasad od riba koja bi nenormalno štrokavila vodu.
  Mbune u toliki akva možeš staviti samo dok su MALE. Čim jedan mužjak krene da sazreva ima da napravi pokolj u akvarijumu. Jer kako god ga ti smislio i rasporedio dekoraciju tu nema mnogo mesta za bežaniju, sakrivanje, izbegavanje, evasive maneuvers i kako god to ko naziva.
  Nego, pošto vec imaš isečeno staklo napravi akvarijum i policu, upicani do maximuma, NE ubacuj nikakvu pozadinu i ponudi u oglase na nekom drugom domaćem forumu gde se druže i dopisuju i gupikari, xifoforusaši, barbusari i ostali. Za dobijeni novac i još malo da dodaš kupiš gotov veci aq (ili staklo pa pravi sam).
 I onda lepo min 250- 300 l pa ubaci šta god ti se svidi u njega.

P.S.   L. caeruleus nije nimalo naivan , pitaj nemanju. Ima akvarijum od 300 l
ubacio je mužjaka L.c. i zagospodario mu je akvarijumom za nedelju dana

Dobrodošao u sektu...

Offline drlessa

• Veoma napredan član
  • F0
« Reply #8 on: 23 January, 2009, 00:02:02 »
E sad, ako želi tanganyika, to je posebna priča...čovek reče oće Malawi...
F0

Fact:
Sexfasciatusi se sexaju i onda dobijemo male sexfasciatuse.
Multifasciatusi se ne sexaju, jer kad bi se sexali opet bi dobili male sexfasciatuse....
Multifasciatusi se multaju!!!!

Offline Kenny

• Kvalitetan
  • Napredni član
  • F0
« Reply #9 on: 23 January, 2009, 00:04:37 »

Dobrodošao u sektu...

Sektu?
Ja se ogradjujem od ovoga! I ne slazem sa izborom reci!
Ali si svakako dobrodosao!

Welcome, Guest. Please login or register. Did you miss your activation email?
24 May, 2012, 01:46:39

Login with username, password and session length

RECENT POSTS

RECENT MALI OGLASI

RECENT MORSKA

RECENT ZABAVA

Members
  • Total Members: 1090
  • Latest: Masic
Stats
  • Total Posts: 105669
  • Total Topics: 7306