Welcome, Guest. Please login or register. Did you miss your activation email?

Aquashop

Author Topic: Istočnoafrički ciklidi koji ne podnose bilje  (Read 4857 times)

Offline Bojko

• Konsultant
  • Veoma napredan član
Istočnoafrički ciklidi koji ne podnose bilje
« on: 18 January, 2009, 19:38:23 »
malo sam studirao o bilju u akvariju da ili ne, pa napisao to več gore.No zanimljiv mi je bio spisak ciklida koji nipošto ne podnose bilje
eto iz jezera Malawi Protomelas similis
A iz Tanganyike:Limnotilapia dardennii,Tylochromis polylepis i Oreochromis tanganicae.

No iako večina ciklida nije videla bilje, mogu oni biti u biljnom akvariju, samo što ga neki vole grickati, drugi kopaju rupe pored korena i tako ga uništavaju a volja akvaristova jeste, dal da se trudi ili ne sa biljem.
Naravno ako imamo puno bilja u akvariju, onda baš lepota ciklida ne dolazi toliko do izražaja, a čar akvarija sa ciklidima afrikancima su baš ciklidi.

Offline Punker

• Član
  • Banovan korisnik
Re: Istočnoafrički ciklidi koji ne podnose bilje
« Reply #1 on: 18 January, 2009, 19:45:06 »
E tako , to je vec bolje .

Naravno da postoje cihlidi koji niposto ne podnose bilje . Isto tako postoje i oni koji ih obozavaju .
Postoje i oni koji ih u prirodnom stanistu nikada ne bi ni videli , ali ipak u akvarijumu ih ne diraju i ne prave stetu .

Jedino sto se licno ne slazem sa poslednjom recenicom . Ne slazem se sa time da u biljnom akvarijumu ribe nece dolaziti do izrazaja . Mozda se neko zagleda u biljke , ali ribe su i dalje tu .
Niko ne moze da ospori cinjenicu da je akvarijum sa biljkama , uopsteno gledano , gledano kao celina , lepsi od akvarijuma bez biljaka .

Pozdrav ..

Offline silwert

• od danas drzim i japanke
  • Veoma napredan član
  • F0
« Reply #2 on: 18 January, 2009, 19:52:06 »
sta fali ciklidnom aq u kome su glavne baje demasonii
dobro ubiljenom aq nesmetaju ni demasonii koji ce pomalo da capnu koju biljku

Offline Bojko

• Konsultant
  • Veoma napredan član
« Reply #3 on: 18 January, 2009, 20:00:16 »
Svako to vidi na svoj naćin, što se nekome ne sviđa, to je drugome lepo.
Pa generalno gledajuči akvariji sa istočnoafričkim ciklidima su u kategoriji tzv.riblji akvarij u kome su ribe glavne, suprut biljnom akvariju.
A kako ko napravi akvarij, pre svega gleda da bude njemu lep ,ipak pravi ga za sebe i za svoje zadovoljstvo.

Offline Noik

• Napredni član
« Reply #4 on: 18 January, 2009, 20:00:39 »

Niko ne moze da ospori cinjenicu da je akvarijum sa biljkama , uopsteno gledano , gledano kao celina , lepsi od akvarijuma bez biljaka .

e pa to je vec stvar ukusa.Meni je licno lepsi malawi ili tanganjika akvarijum odradjen u full biotop fazonu,nego da ima ponegde neka biljcica(uglavnom anubije).Cak nevolim da vidim ni drvece u tim aq(jeste malo off topic).
Naravno,svako ima prava da uredi svoj akvarijum kako zeli
isto tako i akvarijum sa americkim ciklidma,moze da izgleda lepo i bez biljaka.Biljke koje se vidjaju na slikama americkih ciklida u prirodi su uglavnom one kopnene koje voda preplavi.

Offline Coa

• Veoma napredan član
  • Akvarijum Centar
« Reply #5 on: 18 January, 2009, 20:02:34 »
Vidim dosta tema ciklidi-bilje, da se javim u ovoj.

Zbog veceg broja akvarijuma, neke sam morao da pojednostavim u smislu lakoce odrzavanja. Za akvarijum od 350 litara mogu reci da je univerzalan i da tu mogu razni ciklidi iako ja drzim nesto drugo.
3 velika mikrosoruma na panjevima sa dve tri hiljade listova mogu opusteno biti dom za razne ciklide, a toliko su veliki da je akvarijum full ubiljen. Posto sam prebacio tu 12 botija, tu je slicna prica kao sa ciklidima, mali broj bilja moze da opstane, takodje ni anubije, jer glodju nove listove.
Postavicu slike uskoro.

Dakle, drzite se mikrosoruma, a ja mogu reci da ih mozete naci kod Fantoma u radnji po extra povoljnim cenama, za takve primerke, te moram da preporucim kolegu Skandi Pitona, jer su mu mikrosorumi vredni paznje.  :) :) :)

Offline Punker

• Član
  • Banovan korisnik
« Reply #6 on: 18 January, 2009, 20:05:21 »
E pa Nike , sa vecinom toga sto si ti napisao se apsolutno slazem , ali ...

Koji su kriterijumi za "full biotop" akvarijum ? Da li se radi samo o biljkama i ribama ? Ne bih rekao .
Znaci , jako jako tesko je napraviti pravi biotop .
Svako uredjuje svoj akvarijum prema svojim , i potrebama riba . A i svojim mogucnostima .

Tako treba raditi . Ja u svoj akvarijum gledam vise nego bilo ko drugi , i valjda je bitno da se meni svidja , da mojim ribama tamo nista ne smeta , pa onda na red dolaze svi ostali ...

Pozdrav ..

Offline Bojko

• Konsultant
  • Veoma napredan član
« Reply #7 on: 18 January, 2009, 20:09:48 »
A kako ko napravi akvarij, pre svega gleda da bude njemu lep ,ipak pravi ga za sebe i za svoje zadovoljstvo.

Pa to je u početnoj fazi vodilja i akvaristu.Mada u daljem razvoju akvarista počne da se zanima još detalnije za svoje ribe, pri tom mu pomaže savremena tehnika i njegov se stav menja u fazi pravljenja više "biotopskog" akvarija.Ipak akvaristika je živa i akvarista uz nju napreduje u svim pogledima kao i njegov akvarij .

Offline Noik

• Napredni član
« Reply #8 on: 18 January, 2009, 20:28:41 »

Koji su kriterijumi za "full biotop" akvarijum ? Da li se radi samo o biljkama i ribama ? Ne bih rekao .
Znaci , jako jako tesko je napraviti pravi biotop .

Full biotop...
pa biljke i ribe su nesto osnovno za pocetak.onda setup,podloga,hemizam vode,ostali stanovnici...nije neostvarivo,samo se treba potruditi
Biotop nije samo kada su tu stanovnici jednog kontinenta ili jezera.Npr. akvarijum sa Cryptoheros spilurusem i Geophagus altifronsom bi bio akvarijum sa americkim ciklidima,ali ne bi bio biotop posto te dve vrste u prirodi deli par hiljada kilometara.To je neko moje vidjenje.Mislim da bi aq bio totalno biotopski mora da zadovolji pored svega gore navedenog kombinaciju stanovnika koji u prirodi dele isto staniste(npr. Thorichthys meeki i ''Cichlasoma'' salvini).to bi po meni bio ''full biotop''
Naravno,moze podjednako lepo da izgleda i neka "blaza varijanta" ali da se mnogo neotstupa od pravog biotopa,npr. posebno juzna amerika,posebno centralna ,naravno sve u kombinaciji ciklida koji mogu jedni sa drugima

Offline Punker

• Član
  • Banovan korisnik
« Reply #9 on: 18 January, 2009, 20:33:24 »
Upravo tako Nike . Slazem se .

Veoma je tesko savladati sve te uslove koji su u odredjenom biotopu , a i kada se savladaju , veoma je tesko odrzavati ih . Znaci , postoji ogroman broj faktora koji odredjuju jedan biotop , za neke verovatno nismo ni culi , a o nekima , opet , nismo ni razmisljali . Govorim o "Full" varijanti . Sve u svemu , jeste izvodljivo , ali , jako jako jako tesko .
O "blazoj" varijanti , naravno , necu ni pisati . I tu se slazem sa Nike-om ...

Pozdrav ..

Welcome, Guest. Please login or register. Did you miss your activation email?
24 May, 2012, 01:34:51

Login with username, password and session length

RECENT POSTS

RECENT MALI OGLASI

RECENT MORSKA

RECENT ZABAVA

Members
  • Total Members: 1090
  • Latest: Masic
Stats
  • Total Posts: 105669
  • Total Topics: 7306