Welcome, Guest. Please login or register. Did you miss your activation email?

Aquashop

Author Topic: Pravi afrikanac za pocetnike!  (Read 9893 times)

Offline ljubisa

• Značajni član
    • Dom i Ciklidi
Pravi afrikanac za pocetnike!
« on: 15 December, 2004, 23:00:06 »
Pseudotropheus elongatus Mpanga ( Malawi)
Idealan za pocetnike. Ukoliko imate zelju da oformite svoj prvi ½ciklidni½ akvarijum, preporucujem da u njega obavezno uvrstite ove ciklide. Zasto? Zato sto su zivahni, lepo obojeni(muzjaci), i jednostavno se mreste!  Pogledajte njihov ljubavni ples... :-o
Uzivajte!

Offline Silvester

• Veoma napredan član
Re: Pravi afrikanac za pocetnike!
« Reply #1 on: 15 December, 2004, 23:17:19 »
Mogao bi da napises neki tekst o njima i da stavis neke slike ako imas. Ja sam nesto citao i cini mi se da su malo teritorijalni, sto moze da bude problem kod manjih akvarijuma.

Offline profiler

• Značajni član
« Reply #2 on: 16 December, 2004, 17:22:03 »
U principu sve mbune su teritorijalne, razlika postoji samo u stepenu agresivnosti. Imam dosta iskustva s mpangama i mogu ti reci da spadaju u umereno agresivne mbune, naime muzjaci ne podnose druge muzjake iste vrste, ali se sa svim ostalim ciklidima u akvarijumu u principu dobro slazu. Takodje smatram da su mpange dobar izbor za pocetnike obzirom na atraktivni kolorit, zivahno ponasanje, umerenu agresivnost i velicinu (spadaju u manje ciklide).

Offline piroman

• Gubitnik vremena
  • Samosapacenje me je dovelo do ovde...
    • piroman.rs
« Reply #3 on: 16 December, 2004, 17:43:32 »
Jedini minus koji meni trenutno pada na pamet je da mpange nisu u stanju da izdrze konkurenciju jakih Mbuna u akvarijumu, na primer flavus-a. Mada bas u mom akvarijumu ova kombinacija opstaje :)
Pozdrav
Piroman

Offline Silvester

• Veoma napredan član
« Reply #4 on: 16 December, 2004, 19:19:52 »
Ja sam mog flavusa poklonio jer nikako nece da pocne da pusta boju.  A i nije bio neki jak, a posebno ne agresivan. Mozda sam pogresio ali od samog pocetka mi se nikako nije svidjao. A o mpangama cu jos da se raspitam i rascitam i razgledam slika pa se mozda odlucim da ih ubacim umesto flavusa.

Offline JZH

• Veoma napredan član
« Reply #5 on: 16 December, 2004, 19:30:22 »
Pa nije ni cudo piromane posto su Mpanga i flavus veoma srodne vrste,tako da UVEK manji dobije preko nosa!
Inace Ps.elongatus"Mpanga" je fenomenalni ciklid za pocetnike, naravno,toplo ga preporucujem! :-D
Pozdrav, Joca

Offline Ciklid Gile

• Veoma napredan član
  • Igor Ranković
« Reply #6 on: 16 December, 2004, 19:39:12 »
Takodje ih preporucujem za VEOMA male akvarijume, jer kod ortaka bas u takvim AQ srecno koegzistiraju sa zebrama, i jos se i jedni i drugi mreste!!! :ciklid_beer
Srecan je dan kad sam nasmejan ko kreten.

Offline ljubisa

• Značajni član
    • Dom i Ciklidi
« Reply #7 on: 16 December, 2004, 23:32:21 »
Pseudtropheus-Elongatus vrsta zivi u nizim stenovitim predelima jezera Malawi. Pripada grupi Mbuna. Sve vrste sa produzenim telom iz roda Pseudotropheus su klasifikovane zajedno u tzv. grupu Pseudotropheus Elongatus. Klasifikaciju je izvrsio Ribbink 1983.godine. Na telu vecine primeraka ove vrste nalaze se crne vertikalne pruge. Uglavnom ribetine iz ove vrste narastu od 6 do 11 cm.
Prirodno staniste: Clanovi ove vrste mogu se naci u skoro svim priobalnim delovima jezera. Kao i vecina Mbuna, clanovi vrste P.Elongatus nastanjuju stenovite predele, i ponekad stenovito-pescano dno u plitkoj vodi, dok neke vrste zive i na dubinama ispod 50 m.
U osnovi zenke ove vrste nisu teritorijalne, dok muzjaci pokazuju izuzetnu teritorijalnost. Kao i sve vrste iz grupe Mbuna,clanovi ove vrste su ustonose(odgajaju ikru i mladj u ustima zenke).
P.”Elongatus Mpanga” je jedan od najmanjih predstavnika vrste “Elongatus”. U prirodnim uslovima,muzjaci rastu samo do velicine od 6 – 8 cm(maks). Ova vrsta je otkrivena na severozapadnoj obali regiona “Chilumba”(Mpanga Rocks). Zbog svoje atraktivne boje i male velicine Pseudotropheus ”Elongatus Mpanga” je savrseni ljubimac za vas akvarijum. Ovaj ciklid moze lako da se cuva u akvarijumu od svega 100 – 200 litara. Pseudotropheus ”Elongatus Mpanga” se veoma retko vidja u svom prirodnom stanistu, a veliki deo ove vrste koji se srece u akvarijumima je odgajen u zarobljenistvu, a poticu od nekoliko uhvacenih primeraka iz divljine.

Tekst sam preuzeo i preveo iz enciklopedije aqualex.
Fotografije su takodje iz enciklopedije aqualex.

PS. Bez lazne skromnosti, moram da priznam da muzjaci u mom akvarijumu imaju mnogo lepse boje nego ovi na slici !  :-)  Steta sto nemam aparat da ih slikam...
A sam mrest je jednostavan. Dovoljno je da dostignu polnu zrelost i gomile malih mpangi su tu...

Offline ljubisa

• Značajni član
    • Dom i Ciklidi
« Reply #8 on: 16 December, 2004, 23:35:37 »
A da..evo i zenke. Takodje iz aqualex-a...

Offline alzo

• Tropheus rule
  • Veoma napredan član
    • paraciklidi.org
« Reply #9 on: 16 December, 2004, 23:48:05 »
Svaka cast Ljubisa, ako te ne bude mrzelo da malo razradis ovaj sjajan tekst...pa da ga ubacimo u "Tekstove"!?  (Piromane, mislim da treba napraviti neku formu za opise vrsta pa da clanovi u nju ubacuju tekstove).

Jako lep ciklid, nisam ni znao da su zenke isto 'bogato' obojene...glupo od mene, ipak je to Mbuna!? Drz' se ALZO Tanganyike  :-?

Welcome, Guest. Please login or register. Did you miss your activation email?
24 May, 2012, 01:25:50

Login with username, password and session length

RECENT POSTS

RECENT MALI OGLASI

RECENT MORSKA

RECENT ZABAVA

Members
  • Total Members: 1090
  • Latest: Masic
Stats
  • Total Posts: 105669
  • Total Topics: 7306