Welcome, Guest. Please login or register. Did you miss your activation email?

Aquashop

Author Topic: hipermangan  (Read 5412 times)

Offline lk kovin

• Član
hipermangan
« on: 13 December, 2008, 19:54:16 »
moze li biti otrovan po ribe i ubacuje li ga ko u akvarijume???

Offline dita71

• Član
  • Malawi and Tanganyika
    • http://www.youtube.com/watch?v=wV0wPBYDQ6Y&feature=related
Re: hipermangan
« Reply #1 on: 13 December, 2008, 20:25:47 »
Hipermangan sam koristio za dezinfekciju bilja pre nego to isto stavim u akvarijum,i to veoma blag rastvor blago rozetkaste boje ostavim ih 10-ak minuta.U još blažem rastvoru sam (1 minut) držao kupovnu ribu pre nego što uđe u akvarijum.Ali sam hipermangan nisam ubacivao u akvarijum jer i jedno zrnce manje od 1mm može dosta da oboji vodu posle 10 do 15 minuta i to nisam eksperimentisao.Pozdrav

Offline Ciklid Gile

• Veoma napredan član
  • Igor Ranković
« Reply #2 on: 13 December, 2008, 20:39:24 »
Mangan je element koji ometa ribe u rastu, stvara razne deformitete i koliko se secam katarakte...

Hipermangan ne treba dodavati u akvarijumsku vodu (video si sta uradi od vode...). Ja ga koristim za dezinfekciju kamenja, a kad hocu da dezinfikuje neku biljku, u kantu od 7 litara, dodam bukvalno na vrh kasicice (krajnje minimalno) hipemangana i biljke se ne drze u njemu duze od 5 do 10 minuta... Posle svega ovoga ispiram to sto sam dezinfikovao jedno 15ak minuta...

Mislim da bilo kakav kontakt riba sa hipermanganom, pa i tako kratak, moze samo lose da im ucini... Al najbolje da cujemo nekog hemicara...
Srecan je dan kad sam nasmejan ko kreten.

Offline silwert

• od danas drzim i japanke
  • Veoma napredan član
  • F0
« Reply #3 on: 13 December, 2008, 22:13:04 »
posto sam hemiju polagao 7 puta znam sigurno da je hiper mangan koliko dobar lek toliko dobar otrov jer japanka od 300g u njemu provede 1.5 min sigurno crkava u narednih 5 min
dobar je za dezinfekciju bilja kamenja

Offline No.1

• Veoma napredan član
« Reply #4 on: 13 December, 2008, 22:59:38 »
dugo koristim hipermangan za i iskljucivo dezinfekciju akvarijuma bilja kamenja i slicno. i jedan mali gramcic hipermangana moze dovesti do pomora riba provereno. za dezinfekciju hipermanganom potreban je blazi rastvor i bilje koje stavimo u takav rastvor dovoljno je da odstoji nekoliko minuta i zatim ga dobro isprati. nema nikakve potrebe stavljati hipermangan u akvarijum s ciklidimaa i ostalim ribama.ima da se kupi u skoro svim apotekama u kesicama od po tri grama cini mi se.
Akvaristika, to je moja ljubav !

Offline iradic

• Napredni član
« Reply #5 on: 14 December, 2008, 06:17:34 »
Uh, pa ja moram ovde malo da udarim kontru.
Samo zbog mog iskustva, ni zbog cega drugog.

Kad sam tek poceo da se bavim akvaristikom (dok jos nisam bio siguran u sebe i sve ostalo), gonjen svacijim savetima, sto bi moj cale rekao "mlad i zelen ko guscije govno", kad kupim ribu obavezno bi je drzao u rastvoru hipermangana bar 10 minuta. Nikad ni jedna nije riknula.

Kad sam shvatio da je najbitniji kvalitet vode u akvarijumu izbacio sam hipermangan iz upotrebe, i nisam cak ni dosipao vodu iz aq. u kesicu, nego bih je samo ostavio da se izjednaci temperatura i direkt ribu u aq. Naravno, tu vodu iz kese nisam sipao u aq.
Nisam imao nikakvih problema sa takvom "tehnikom".

Offline roki74

• Član u razvoju
  • **
« Reply #6 on: 23 December, 2008, 11:54:21 »
evo jedan citat sa nekog sajta pa pogledajte sami.ljudi ga koriste kao lek a vi drvlje i kamenje .razlika izmedju leka i otrova je samo u dozi !!!!!

Potassium Permanganate (PP) is one of the most useful of all medicines an aquarist can have in his/her fish medicine cabinet. PP is effective against external fungi, bacteria, and parasites, including gill flukes. It is relatively safe and very effective. It can also be used as a sterilizer and an oxidizer of organic compounds.

Whenever using PP it is always wise to have some Hydrogen Peroxide (H2O2) on hand to neutralize the PP in case of an emergency

Offline combeza

• Član
  • javite mi javite
« Reply #7 on: 23 December, 2008, 11:57:20 »
sta ti znaci ovo na engleskom? aj prevedi
American Cichlids Power

Offline silwert

• od danas drzim i japanke
  • Veoma napredan član
  • F0
« Reply #8 on: 23 December, 2008, 13:04:17 »
idi na google prevodilac pa ces znati sta tu pise  ;D

Offline skomi

• Početnik
  • *
« Reply #9 on: 23 December, 2008, 14:48:11 »
evo jedan citat sa nekog sajta pa pogledajte sami.ljudi ga koriste kao lek a vi drvlje i kamenje .razlika izmedju leka i otrova je samo u dozi !!!!!

Potassium Permanganate (PP) is one of the most useful of all medicines an aquarist can have in his/her fish medicine cabinet. PP is effective against external fungi, bacteria, and parasites, including gill flukes. It is relatively safe and very effective. It can also be used as a sterilizer and an oxidizer of organic compounds.

Whenever using PP it is always wise to have some Hydrogen Peroxide (H2O2) on hand to neutralize the PP in case of an emergency
Hipermangan je jedan od najkorisnijih lekova koje jedan akvarista moze imati u svom kabinetu za lecenje riba. Efikasan je protiv spoljnih gljivica, bakterija i parazita, ukljucujuci skrzne parazite. Relativno je siguran i veoma efikasan. Takodje se moze koristiti za sterilizaciju i oksidaciju organskih materija.
Prilikom upotrebe hipermangana korisno je imati hidrogen peroksid pri ruci da bi se u slucaju nuzde hipermangan neutralizovao.

Slobodan prevod, ne zameri ako sam negde pogresio. I ja ga koristim, i kao sto Roki rece, razlika izmedju leka i otrova je u dozi koja se koristi pa treba biti oprezan.
 :wub:

Welcome, Guest. Please login or register. Did you miss your activation email?
23 May, 2012, 22:42:30

Login with username, password and session length

RECENT POSTS

RECENT MALI OGLASI

RECENT MORSKA

RECENT ZABAVA

Members
  • Total Members: 1090
  • Latest: Masic
Stats
  • Total Posts: 105664
  • Total Topics: 7305