Welcome, Guest. Please login or register. Did you miss your activation email?

Aquashop

Author Topic: Pseudotropheus demasoni  (Read 3796 times)

Offline kozzz

• Moderator
  • Veoma napredan član
    • papagaji
Pseudotropheus demasoni
« on: 30 October, 2008, 22:11:56 »
Biotop:
Lake Malawi - patuljasta Mbuna

Lokalitet:
Pombo Rocks i Mozambique

Naziv vrste:
Pseudotropheus demasoni

Karakteristike vode:
tvrda
25-28 °C

Ishrana:
Izraziti algojed

Velicina:
6-8cm

Polne razlike:
Razlike izmedju polova su tesko uocljive imajuci u obzir identicnu obojenost muzjaka i zenke. Muzjak  ima spicastija peraja, vise laznih ikri, intenzivniju boju i krupniji je od zenki.

Ponasanje:
Iako je patuljasta mbuna, agresivnija je vrsta, u stanju je da ubije svaku drugu ribu koja je isto obojena (plava sa crnim prugama). Dominantni muzjak ce juriti i muciti ostale muzjake do smrti ako akvarijum nije dovoljno velik i nema dosta mesta za skrivanje.

Akvarijum:
pozeljna minimalna duzina 120cm sa puno kamenja, pecina i mesta za sakrivanje.

Mrest:
Ustonose, klasican za mbune. broj malaca: 5-15.

Iskustvo:
Kljuc uspesnog uzgoja ovog prelepog ciklida lezi u njihovom ukupnom broju koji ne bi trebao da bude manji od 10 komada (2 muzjaka i 9 zenki)
Veoma je bitna pravilna ishrana koja treba biti biljnog porekla i sa dosta spiruline jer je Ps. demasoni veoma podlozan bloatu.

Ostale informacije:
Varijeteti: Mozambique i Pombo Rocks
(zadnji ima intenzivnije boje, gaji se kod nas)
Vrsta je pronadjena 1993., opisao ju je Konings 1994. i imenovao po svom prijatelju Laif Demason-u (uzgajivac i uvoznik ciklida u Floridi, SAD)

autor:
kozzz
« Last Edit: 30 October, 2008, 22:14:55 by kozzz »
Salut

Offline Bojko

• Konsultant
  • Veoma napredan član
Re: Pseudotropheus demasoni
« Reply #1 on: 30 October, 2008, 23:22:16 »
Pored tačke Pombo rocks,njega se nađe i u tački Ndumbi rocks.
Da je vrlo usko specializovani algojed, priča nam i činjenica, da mu je probavni trakt čak za 205% duži od tela, naravno kad bi bio u ravnoj liniji.Inače je to monomorfna vrsta,jer su obadvoje jednako obojeni.
I da ima pravde ovaj ciklid bi se trebao nazivati po A.Speinatu/bilo je oko toga i debate na foumu/,svakako mali ali hrabri ciklid, koji u prirodi nije toliko agesivan,ko što zna to pokazati u akvariju.

Offline silwert

• od danas drzim i japanke
  • Veoma napredan član
  • F0
« Reply #2 on: 27 December, 2008, 11:43:18 »
ovde se stalno prica o ishrani demasonii koja se bazira na biljnoj hrani
  nije istina da je riba izraziti algojed
moji demasonii otkada su kod mene nisu jeli biljnu hranu iskljucivo su bili na tetra diskusu i drugoj prteinskoj hrani
Malci kod mene se hrane zivom hranom i napreduju brze nego oni koji se hrane sa biljnom, iz licnog iskustva
Sada verovatno da su bili hranjeni kao mali kod odgajivaca sa nekom vrsom biljne hrane ali kod mene nisu uspeli da pojedu ni malo spiruline od ancistrusa
Ima jedna vrsta zelenisa koja je sa demasoniima u aq od njihovog dolaska kod mene koja nije mm narasla iako u drugom aq prilicno dobro narasla ;D
To sto se kaze da je demasonii podlozan blotu :nowink:
Ja licno nikada nisam video blotovanog demasonia za 2 godine ni kod mog druga koji ih je drzao  ni kod mene,
znam ima vremena ;D mozda i vidm kako to izgleda
To sto se kaze da je demasonii veoma agresivan ja nisam primetio znak njihove agresivnosti prema drugim ribama,vise sam primetio da su dosta plasljivi i da se vole sakrivati u nani i pecinama
A to da ce muzjak vijati drugog je ok ,ali da ce ga muciti ili ubiti samo zato sto je musko i obojen nisam primetio
Imam 4 muska i 9 zenskih u matici svi muzijaci su obojeni vijaju se ali nisam video da su pocepali peraja jedan drugom,novo ubacenoj ribi da, ali posle fajta je vise niko nedira i ko da je sa njima od samog pocetka
Sto se tice aq i njegove velicine uvek je najbolje imati sto duzi aq ali da li je neko razmisljao o dubini aq koja ona treba da bude posto sam procitao da su demasonii ribe velikh dubina dal je neko razmisljao kako utice na njihovo zdravlje pritisak u aq tj dubina aq
Moj aq je 50cm visina vodenog stuba riba nije nikada do sada primecena da pliva u gornjim slojevima vode stalno je bila blize dnu samo u toku hranjenja je prilazila povrsini i opet brzo se vracala u srednji sloj gde se oseca sigurnije
sto se tice mresta to da nosi 5-15 mozda,poslednje 2 zenke koje su se omrestile imale su 20 jedna a druga 23 komada to ima je drugi mrest tek
toliko od mene i o mom iskustvu sa ovom prelepom ribom :D

Offline ducia

• Global Moderator
  • Veoma napredan član
  • Hajde dodji, pridji, hodi...
« Reply #3 on: 27 December, 2008, 11:56:01 »
Svaka cast. Napravio si dobro jato. Retki su takvi slucajevi.
Is it wrong to be strong Brotherhood

Offline silwert

• od danas drzim i japanke
  • Veoma napredan član
  • F0
« Reply #4 on: 27 December, 2008, 12:14:01 »
evo i mog baje

Offline baica_s

• Početnik
  • *
« Reply #5 on: 20 December, 2011, 11:55:58 »
evo i moga 10cm

Welcome, Guest. Please login or register. Did you miss your activation email?
23 May, 2012, 22:11:09

Login with username, password and session length

RECENT POSTS

RECENT MALI OGLASI

RECENT MORSKA

RECENT ZABAVA

Members
  • Total Members: 1090
  • Latest: Masic
Stats
  • Total Posts: 105659
  • Total Topics: 7305