Svidja mi se izgled tvog akvarijuma i raspored, jeste da bi lepo legao koji veci kamen, ko sto je cenjeni kolega daba rekao, ali, da ne komplikujemo vec da vidis sta mozes sa onim sto imas, a on sto imas je sasvim ok, cak sta vise!
Akvarijum 180L 110x50x35 ne znam da li leptosome mogu
Mogu, imas dovoljno dugacak akvarijum,bilo bi bolje da je duzi i mnogi preporucuju minimum 150cm ali je izvodljivo i ovako, naravno samo manji varijateti ni pod razno Jumbo
opet svidjaju mi se i julidochromisi i Neolamprologus sexfasciatus i Neolamprologus tretocephalus i...
Julidohromis su preterno lepe ribe i interesantne i ja ih jako volim nisu lose za ovaj akvarijum. Ove dve vrste (sexf. i tretroc.) nije preporucljivo drzati zajedno u akvarijumu vecih dimenzija a kamoli u tvom, zato to izbegni, ili jedna ili druga vrsta. Mada mislim da je mali za njih...mozda gresim...
kakva je kombinacija moguca sa skoljkasima posto njih ne bi da izostavim ako bas ne mora a i povrsina dna je smesna tako da bas i nemam neki izbor...
Povrsina dna je vise nego dovoljna za skoljase!! E sad, ako hoces skoljkase onda zaboravi na sexfasc. i tretoc. al ko sto sam rekao ranije mozda treba u potpunosti da ih zaboravis zbog toga sto ti je akvarijum mali za njih.
Znaci, moj predlog ti je veoma jednostavan, ubacis neke manje leptosome i ubacis recimo Neolamprologus multifasciatuse...
Zasto:
leptosome su gore i u sredini akvarijuma, ne zanima ih dno preterano, a multifasciatusi su skoljkasi i to jedini 100% skoljkasi koji zive u kolonijama, sto bi tebi dobro leglo, da ne uzimas neke skoljkase koji zive u parovima i da onda imas dole dve ribe, ili eventualno dva para...
Meni je to logicno, a ti, kako ti volja. Veruj mi, multifasciatusi su extra i veoma se lako i cesto mreste i imaces koloniju ocas posla, samo ces morati da stavis jos skoljki i moras imati peska cirka 3-4 cm (sloj peska na dnu akvarijuma) posto ovi non stop nesto drndaju po akvarijumu i stlno nesto pametuju i kopaju (to im je u krvi

)
toliko od mene, nadam se da sam makar malo pomogao