Welcome, Guest. Please login or register. Did you miss your activation email?
* * *

Aquashop

Pages: [1] 2 3   Go Down
  Print  
Author Topic: opet t5 neonke  (Read 5542 times)
Shteff
Član

« on: 20 June, 2008, 11:39:50 »

Video sam u pet-centru na nbg-u, stvarno veliki izbor neonki. Sto se tice i marki imaju i sylvania, jbl, juwel, kineske i sigurno jos neke. A dimenzija stvarno ima svakakvih. T8 su manje vise standardnih dimenzija, dok T8 imaju recimo 104,2 cm, 79,4 cm itd... Glavni problem je sto nemaju nosace za te neonke... Za t8 nije problem mogu da se nabave, ali za ove ne standardne dimenzije neonki tipa t5, ne verujem da igde imaju da se kupe kod nas..

E sad ja ovako laicki razmisljam kako bi meni recimo idealna bila ta neonka t5 (mislim da je marka juwel) duzine oko 104cm. Zanima me, da li na neku foru moze da se nabudzi neka armatura ili nabavi neka elektronika, skumbucla, blajminger, kuracpalac, a sve u cilju da uspesno postavim tu neonku na haubu i da ona radi?
Znaci da li je to moguce izvesti, i sta mi u tom slucaju treba da to izvedem?
fantom
Značajni član

« Reply #1 on: 20 June, 2008, 12:02:15 »

Imas nosaca za T5 gotovo u svakoj ozbiljnijoj radnji koja prodaje rasvetu, a i buvljak ih je pun. E sad ako si  ti gledao u Maxi prodavnici ni ja nisam primetio da ih tamo ima.  cheesy
Jedino je problem oko jedne dimenzije tj. postoje T5 neonke od 13W i od 24W. Ove od 24W su duze nekih 3,5cm. E sad iams akvaristicke neonke od 24W a nosace od 13W. Samo se to nikako ne uklapa, za sve ostale dimenzije nije problem ukombinovati nosace i neonke jer ima i jednih i drugih. Ja sam posto mi je trebala ta snaga i dimenzija od 24W tj. 55cm, morao da kupim prvi sledeci nosac koji je imao malo jacu prigusnicu, a koji sam posle skracivao ne zeljenu mi dimeziju, tako da u jos malo rada moze se obezbediti i nosac koji moze pokrenuti neonku od 24W.
Shteff
Član

« Reply #2 on: 20 June, 2008, 12:58:46 »

Ok, sad sam skapirao! Drugar i ja smo vec bili na buvljaku i kupili nosac, medjutim kupili smo neke najmanje (zbog cene) jacine 6w (ideja je bila da je secnemo i produzimo). Nama je taj prodavac objasnio da taj najmanji nosac ako se produzi moze da se iskoristi za neonku bilo koje duzine i snage. Kada smo doneli taj nosac drugu koji je to trebao da postavi, on je rekao "vratite ovo".

Znaci po ovome sto si napisao, treba da proverim koje je snage neonka i da jurim nosac koji je priblizno te snage (tj. malo jaci), malo ga produzim/skratim na odgovarajucu duzinu i to sljaka ko sat?
silwert
od danas drzim i japanke
Veoma napredan član

F0

« Reply #3 on: 20 June, 2008, 13:00:29 »

ma samo uzmes kineza plasticnog kojeg mozes da skracujes ili produzavas sam ima jedna zackoljica jer traju oko 2 godine i onda crkavaju ;D

Shteff
Član

« Reply #4 on: 20 June, 2008, 13:06:56 »

na plasticnog kineza sam i mislio   smiley
fantom
Značajni član

« Reply #5 on: 20 June, 2008, 19:02:51 »

Ja sam uzimao neke bugarske Ambilux koje su mi upadale cele u vodu i sijale pod vodom, sto da nisam video ne bih verovao, evo ih ih jos uvek rade, a kupio sam ih kod stare okretnice tramvaja na Bulevaru kod Kluza u radnji JVC light.
Mislim da su sasvim ok.
Ciklid Gile
Veoma napredan član

Igor Ranković

« Reply #6 on: 20 June, 2008, 23:01:19 »

Koliko je meni poznato, samo se prigusnica koja mora biti elektronska (mada sam citao da su ih ljudi palili i sa klasicnom magnetnom prigusnicom i starterom), razlikuje od nosaca do nosaca. Znaci kupis dva grla, zice koliko ti treba i prigusnicu odgovarajuce snage za neonku koju ces da koristis i sve to nabudzis na neku dascicu ili direktno u krov (prigusnicu mozes da postavis van haube a i ne moras, jer se ne greje puno...)

Takodje ako zelis da ustedis, t5 neonke se, koliko je meni poznato mogu paliti i preko elektronskih prigusnica od onih stedljivih sijalica koje se srafe u grla od obicnih sijalica, to je znatna usteda, jer jedna Energy-saver sijalica kosta cca 300 dinara, a elektronske prigusnice su cini mi se skuplje...

Srecan je dan kad sam nasmejan ko kreten.
Mastino
Napredni član

« Reply #7 on: 21 June, 2008, 00:18:21 »

upravo tako Ciklid Gile wink

ja sam za svoj AQ uzeo 2x Osram dulux 24W 38kn (nekih 2,5€) izvadio elektronsku prigusnicu i spojio kablovima grla i kako to vec ide, a recimo samo elektronska prigusnica 2x24W kod nas kosta 170kn (nekih 25€), za cijenu prigusnice ja sam slozio kompletnu rasvjetu, sa vodonepropusnim grlima, kablovi, neonke sylvania aquastar i jos mi je ostalo za pivu smiley

slika kako se spaja elektronska prigusnica iz stednih zarulja...

* Spajanje Prigusnice.jpg (26.54 KB, 640x480 - viewed 209 times.)

Cichlids Power & Enjoy Cichlids!
Mastino
Napredni član

« Reply #8 on: 21 June, 2008, 00:19:47 »

38kn = 5,nesto €

Cichlids Power & Enjoy Cichlids!
Shteff
Član

« Reply #9 on: 21 June, 2008, 12:58:07 »

Znaci kupis dva grla..

Pa gde imaju da se kupe grla za T5?  ??? Na buvljaku nema, obisao sam jos par radnji i nigde nisu imali...
To bi bila veoma korisna informacija !
Pages: [1] 2 3   Go Up
  Print  

Jump to:  

User

Welcome, Guest. Please login or register. Did you miss your activation email?
07 February, 2012, 17:19:43

Login with username, password and session length

RECENT ZABAVA

Stats

Members
Stats
  • Total Posts: 102608
  • Total Topics: 6988
  • Online Today: 72
  • Online Ever: 450
  • (01 July, 2007, 15:19:12)
Users Online