Welcome, Guest. Please login or register. Did you miss your activation email?

Aquashop

Author Topic: Melanochromis joanjohnsonae (exasperatus)  (Read 5241 times)

Offline Silvester

• Veoma napredan član
Melanochromis joanjohnsonae (exasperatus)
« on: 09 October, 2004, 08:30:07 »
Juce sam kod JZH-a kupio cetiri komada ovog divnog ciklida. Akvarijum mi je odmah zivnuo. A sad bih molio strucnjake (valjda ce se prepoznati da e nabrajam ja), a i one koji ih mozda vec imaju da nesto sire napisu o njima, a ja cu da dam svoja iskustva i slike cim ih malo bolje upoznam. Dobro, lazem, slike ce da budu kad ne budem lenjda ih slikam i okacim slike, ali za ovo drugo stoji. :)

Offline Bojko

• Konsultant
  • Veoma napredan član
(No subject)
« Reply #1 on: 10 October, 2004, 12:34:03 »
Pa taj ciklid jeste endemita ,u prirodi samo se nalazi oko otoka Likoma.Opisao ga je godine 1974 ihtiolog Johson,kao Labidochromis,što samo ukazuje,koliko je to sličan genusu Labidochromis,negoli Melanochromis,gdje li je sada.Premešten je bio baš zbog zuba,jer nema takvo poredjenih kao Labidochromisi,nego ko Melanochromisi.
Izrastu u dužinu 9 cm.,ženka malo manje .Akvarij 200l,hran biljnog porekla,povremeno spiruilna i nekako srednje agresivna,a za vreme mresta ko svi ciklidi,mužjak ljubi i glavu gubi,tad je za stepen ili dva agresivniji.
Gledajuči sliku stvarno lep ciklid,možda je ženka i po nekim merilima atraktivnije obojena od mužjaka.

Offline Silvester

• Veoma napredan član
(No subject)
« Reply #2 on: 10 October, 2004, 18:23:23 »
Evo da prilozim sliku navedenog ciklida, za one koji ne znaju o cemu se radi.

Offline JZH

• Veoma napredan član
(No subject)
« Reply #3 on: 11 October, 2004, 13:06:40 »
Daj sliku i zenke Silvestere,po meni ona je lepsa od muzijaka,a sta kazete :?:
Pozdrav, Joca

Offline Silvester

• Veoma napredan član
(No subject)
« Reply #4 on: 11 October, 2004, 15:59:33 »
Cekaj da je navatam. I ovog sam jedva uslikao. Jos se nisu skroz oslobodili.

Offline Bojko

• Konsultant
  • Veoma napredan član
(No subject)
« Reply #5 on: 11 October, 2004, 21:09:12 »
Silvestere eto ti jedan predlog,ideja ili savet.
Pošto je prirodna okolina toga ciklida prva na koju nailazimo u samome jezeru malawi,a to je takozvani "skalni breg",gdje su valovi,koji stalno udaraju uz skale.Ti valovi prave jako strujanje vode.Ti ciklidi inačežive u dubini oko 4 metara i kad treže hranu oni moraju,da se pri tom suprostave i tom jakom strujanju.I naravno oni su uspješni,a da to tako uspešno rade pomaže im i oblik tela.Kao zanimljivost u toj okolini nadje se i vrsta L.fuelleborni te L.trewavasae,kao isto tako poznati stanovnici akvarija.
No nekako sam predstavio tu okolinu,a poželjeno je,da se i u akvariju,napravi neka turbulencija vode,koja bi eto nekako stimulisala prirodnu okolinu.Ja dam to jako jednostavno uradio,tako,da sam crevo od crpke okrenuo na gore i tamo se stvarala ta turbulencija i mogu da kažem da su baš L.trewavasae uživali u tom okrugu odnosno strujanju vode.

Offline Silvester

• Veoma napredan član
(No subject)
« Reply #6 on: 11 October, 2004, 21:20:48 »
a, zato oni stalno idu na povrsinu gde je strujanje veliko. Ionako samimao nameru da ubacim jos jednu filter pumpu, Atman, Tako cemo da dobijemo back-up za postojeci filter, dodatnu aeraciju, a i dodatnu turbulenciju za exasperatus.
Nego me nesto drugo zanima, zenke su pocele da kopaju po dnu i da prave jame. DA li to nesto znaci ili one to onako?

Offline Bojko

• Konsultant
  • Veoma napredan član
(No subject)
« Reply #7 on: 11 October, 2004, 21:42:58 »
a kako znaš da su ženke?

Offline Silvester

• Veoma napredan član
(No subject)
« Reply #8 on: 11 October, 2004, 22:25:08 »
Pa, ovaj, ja... :oops:
Salim se. JZH mi je rekao kad sam ih kupio: zenke imaju narandzasto analno peraje. Ili sam ja pobrkao, pa sam ja zapamtio tako, a on mi je rekao da su to muzjaci :?:
 :shock:
Help.

Offline Bojko

• Konsultant
  • Veoma napredan član
(No subject)
« Reply #9 on: 11 October, 2004, 22:44:57 »
E tako to ide,kad su polno zreli:
Mužjak je plave boje,to mu je osnovna boja,na analnoj peraji ima lažne ikre,a vrh dornje ili lednje peraje zaključuje mu belo crna linijai u repnoj peraji mu isto crna linija /crna,plava/
Ženka :Prednja ili stomačna peraja te analna peraja su narandžaste,a jedna narandžasta traka karasi odnosno zaključuje i repnu peraju ,donji dio.A ta narandjasta boja jeste vidljiva i u repnoj peraji ko horizontalna crta a ujedno zaključuje i vrh gornje ili lednje peraje.Smedja boja se nadje u lednoj peraji ovako u horizontalnoj linijia izmedju smedje jeste bela boja.
No bolje ti okači fotose,biče puno jasnije od toga moga opisa.

Welcome, Guest. Please login or register. Did you miss your activation email?
23 May, 2012, 21:26:15

Login with username, password and session length

RECENT POSTS

RECENT MALI OGLASI

RECENT MORSKA

RECENT ZABAVA

Members
  • Total Members: 1090
  • Latest: Masic
Stats
  • Total Posts: 105659
  • Total Topics: 7305