Welcome, Guest. Please login or register. Did you miss your activation email?

Aquashop

Author Topic: pomozite pocetniku!  (Read 6479 times)

Offline Shteff

• Član
pomozite pocetniku!
« on: 12 May, 2008, 21:41:31 »
Cao svima, moje ime je Stefan. Planiram da kupim akvarijum od oko 150 litara i zelim da uzgajam ciklide. Uzgred totalni sam pocetnik. Skinuo sam sa interneta knjigu "vodic za potpune pocetnike u akvaristici", procitao je i odlucio se za ciklidni akvarijum. Moja ideja je da u tom akvarijumu drzim sto je moguce vece primerke ( u startu bi kupio mlade i male ), i konkretno su mi se svideli Tropheus sp. Rutunga.  ovi primerci sto sam ih ja video su bili oko 10-12cm, to je neka velicina koja mi se svidja. Zanima me sledece:

1. koje primerke mi preporucujete kao pocetniku ( uzmite u obzir i velicinu mog akvarijuma ), i koliko komada ( vise bi voleo da imam 5-6 vecih ribetina nego 30 malih )?
-jedan prodavac me je zaplasio da je minimum da imam 35 ciklida u akvarijumu, jer ce se inace medjusobno pobiti. Plasim se da ce u mom akvariumu to vise liciti na bazen sa saranima u ribarnici .
2. kolika je maksimalna duzina ribetine koja je optimalna za akvarijum od 150L?
3. u istom akvraijumu gde sam video Tropheus sp. Rutunga, bila je jos jedna ribetina, ovako kao laik mislim da je u pitanju neka vrsta cistaca, tamno sive boje, duzine nekih 12cm. Jako mi se dopala, ali nigde nisam uspeo da nadjm ni jednu sliku niti informaciju o toj ribici, a voleo bih i nju da imam u akvarijumu
4. da li postoji negde baza podataka sa slikama ciklida i informacijama o velicini, kompatibilnosti sa drugim ciklidima i biljkama, vrsti hrane koju uzimaju itd..?

Izvinjavam se ako na ova pitanja vec postoje odgovori na forumu, probao sam da citam ostale topike, ali mi je kao pocetniku sve jako konfuzno. Hvala unapred za svaku informaciju, pozdrav
Stefan
« Last Edit: 12 May, 2008, 22:30:16 by piroman »

Offline ludak

• Veoma napredan član
  • Vracam se!!!
Re: pomozite pocetniku!
« Reply #1 on: 12 May, 2008, 21:46:05 »
Na tu tvoju litrazu bi ti preporucio calvuse.Taj cistac kojeg si video je verovatno ancitrus.dosta toga ima ovde.pozdrav i samo opusteno.
« Last Edit: 12 May, 2008, 22:29:51 by piroman »
Vracam se!!!

Offline Ciklid Gile

• Veoma napredan član
  • Igor Ranković
« Reply #2 on: 12 May, 2008, 21:53:44 »
Cao Stefane,

Ribe koje si video u tom akvarijumu su Tropheusi, rod africkih ciklida iz jezera Tanganjika i vaze za jedne od tezih riba za uzgoj. Doduse, dokazano je mnogo puta da nisu nista zahtevniji od bilo koje druge vrste ciklida, AKO se ispune osnovni uslovi za njihov uzgoj.

Odmah cu ti reci da je akvarijum od 150 litara mali za jedno jato ovih riba, a u jatu se moraju drzati, i to minimum 12ak komada...

Taj cistac kog si video je ili Almonijer (Amonijer, kako se vec pise) ili neka varijacija na temu Ancistrus, neki Bariancistrus ili tako nesto...

Mislim da bi za pocetak mogao jos malo da se informises (tekstovi sa leve strane), i da pocnes sa nekim manjim ciklidima...
Srecan je dan kad sam nasmejan ko kreten.

Offline bojan74

• Veoma napredan član
« Reply #3 on: 12 May, 2008, 22:03:33 »
procitaj ARTICLES sa leve strane

Offline Shteff

• Član
« Reply #4 on: 14 May, 2008, 00:18:49 »
Drugari hvala na odgovorima!

Procitao sam 'articles' sa leve strane, gledao sam galeriju, citao sta sam stigao...informisem se koliko mogu. Gile naravno da planiram da se prvo dobro informisem o svemu i naucim sto vise pre nego sto krenem bilo sta konkretno da preduzimam, to upravo i radim.

Saznao sam tacno dimenzije akvarijuma koji mi se trenutno dopada, 101x41x50, malo manje od 180L bez poklopca. A gledajuci galeriju slika, zapazio sam neke Malavi ciklide koji mi se dopadaju:

PSEUDOTROPHEUS SP. “MSOBO” (MAGUNGA)
PSEUDOTROPHEUS SAULOSI
Pseudotropheus acei
Nimbochromis fuscotaeniatus
Nimbochromis venustus
Melanochromis auratus

Koja kombinacija od 3 vrste ( po mogucstvu ukljucujuci i neku od navedenih ) je dobra za ovakav akvarijum i za mene kao pocetnika? Procitao sam za PSEUDOTROPHEUS SAULOSI da su relativno miroljubivi, kapiram da bi bilo dobro ukombinovati njih sa jos neke dve manje agresivne vrste. Ne bi bilo lose, ukoliko mi predlozite pojedine vrste, da mi predlozite i broj komada po jatu.

Imam jos jedno pitanje. Jedan akvarista mi je preporucio da za pocetak uzmem americke ciklide, jer uopste nisu agresivni i trpe biljke.  Meni se vise svidjaju Malavi, ali posto sam APSOLUTNI pocetnik, da li bi to bila greska?

Offline Duki

• Administrator
  • Veoma napredan član
  • Wildfang Novi Sad
« Reply #5 on: 14 May, 2008, 00:21:44 »
Zaboravi Nimbochromise u tolikom akvarijumu... A i auratusa ti ne bih preporucio jer je jedan od najagresivnih malawi ciklida. Od ostalog sto si napisao odaberi izmedju msoba i saulosija jer su jako slicne vrste i napisao si jos acei  :blink:, raste i do 20cm...
C.C.A.

Offline piroman

• Gubitnik vremena
  • Samosapacenje me je dovelo do ovde...
    • piroman.rs
« Reply #6 on: 14 May, 2008, 00:24:49 »
Saulosi, jer ga ima, msobo-a NEMA :(

Ciklidi iz roda cichla su najmiroljubiviji ciklidi na svetu :) Salim se naravno. Mogao bi ti da krenes sa nigricima, oni su osrednji, ali se izuzetno lako mreste! I skoro dzabe mozes da ih kupis...

Pozdrav
Piroman

Offline Shteff

• Član
« Reply #7 on: 14 May, 2008, 00:41:57 »

Mogao bi ti da krenes sa nigricima, oni su osrednji, ali se izuzetno lako mreste! I skoro dzabe mozes da ih kupis...

Jer mu to dodju americki ?

Offline piroman

• Gubitnik vremena
  • Samosapacenje me je dovelo do ovde...
    • piroman.rs
« Reply #8 on: 14 May, 2008, 00:43:02 »
Da, to su americki ciklidi, cak mozda mzoes i dzabe da ih dobijes, raspitaj se u forumu Mali Oglasi...
Pozdrav
Piroman

Offline bojan74

• Veoma napredan član
« Reply #9 on: 14 May, 2008, 00:43:38 »
da da,malawi,nego sta  ;) i to 20-30 mbuna

Welcome, Guest. Please login or register. Did you miss your activation email?
23 May, 2012, 21:20:26

Login with username, password and session length

RECENT POSTS

RECENT MALI OGLASI

RECENT MORSKA

RECENT ZABAVA

Members
  • Total Members: 1090
  • Latest: Masic
Stats
  • Total Posts: 105659
  • Total Topics: 7305