Welcome, Guest. Please login or register.

Aquashop

ReefrooM

NewBlock

Pobednička fotografija ''Foto konkursa Januar 2018.''

 Lamprologus ornatipinnis (Cameron bay) člana ''Nzivkovic''

Author Topic: Podela ciklida prema načinu razmnozavanja  (Read 8817 times)

Offline hallamiti

 • Značajni član
 • ****
 • Posts: 251
Podela ciklida prema načinu razmnozavanja
« on: 29 September, 2004, 15:29:47 »
Prilikom parenja u zatoceništvu, od vitalnog je znacaja utvrditi da li su ciklidi monogamni ili poligamni, jer se moraju tretirati drugacije. To je mnogo važnije od opšte poznatog nacina podele prema brizi ciklida o mladima: mrijest na podlozi i usno leglo.

MONOGAMNI CIKLIDI

mriješcenje na podlozi
     otvoreno leglo
   leglo u pecini
usno leglo
   napredno
   odgodeno
POLIGAMNI CIKLIDI

haremska poligamija - mužjak kontrolira grupu ženki i sa njima se pari
   *mriješcenje na podlozi (patuljasti ciklidi)
      -leglo u pecini
                      *usno leglo
                        - odgodeno
otvorena poligamija - i mužjak i ženka
                      * materinsko usno leglo

Vecina poligamnih ciklida ima tzv. usno leglo, dok kod monogamnih prevladava razmnožavanje na podlozi. Ali to nije i pravilo. Monogamni ciklidi takode imaju u usna legla i to napredno (Chromidotilapia, Eretmodus, Spathodus, Tanganicodus, Perrisodus, Greenwoodochromis) i odgodeno (Aequdens, Bujuruquina, Geophagus, Gymnogeophagus, Satanoperca).
Sa druge strane poligamni ciklidi se takoder razmnožavaju i na podlozi (Acarichthys, Apistogramma, Crenicara, Dicrossus, Guianacara, Nannacara, Teleogramma, neki Gymnogoeophagusi, Nanochromisi i Lamprologusi)

Monogamni ciklidi
Suprotno opšte prihvacenom mišljenju, velika vecina monogamnih ciklida nema istog partnera celi životni vek, vec samo za jedno parenje. Iznimka su dva roda iz jezera Tanganyika - Julidochromis i Lamprologus.
Kod monogamnih ciklida je za razmnožavanje nužno imati kompatibilan par.
Formiranje parova je poseban problem. Najbolje je staviti mlade pripadnike iste vrste (6-8) da zajedno odrastu. Tako cemo biti sigurni da ce oba pola biti zastupljena, te ce se kraju parovi formirati .

Kod nekih vrsta mužjak prvo zauzima teritorij iz kojega se udvara ženkama. Druge pak vrste, tek nakon što privuku jedan drugog, zajednicki uspostavljaju kontrolu na odredenom podrucju. Prilikom razmnožavanja dolazi do poznate agresivnosti ciklida. Zbog toga je važno da postoje neke druge ribe koje ce mužjaku odvlaciti pažnju i preusmjeravati agresiju na njih. Ako toga nema, ženka cesto završava kobno. Ovdje takoder treba pripaziti na to da i druge ribe produ bez vecih posledica. Ako je akvarijum premalen, one na žalost nece imati gde pobeci, pa nece dugo ni preživeti.
Zbog toga je moguce ili odvojiti par ili maknuti sve druge ribe iz akvarijuma. Dovoljno je da mužjak vidi druge ribe, pa makar bile one i u drugom akvarijumu. Višak energije ce potrošiti u pokušajima da ih napadne.

Ribe ce se spariti tek kada su potpuno spremne. Prvi znakovi su iznenadna kopanja rupa i cišcenje objekta oko mjesta predvidenog za gnezdo. To najcešce cine ženke, ali kod mnogih vrsta pomažu i mužjaci. Mužjak po pravilu brani teritoriju dok ženka cisti jaja i proizvodi strujanje vode. Opet, postoje vrste gdje oba roditelja obavljaju iste dužnosti (Hemichromis, Thorichthys).

Kada dode vreme izleganja, ribe prožvacu ljuske jaja. Tada kod odgodenog usnog legla ribe uzimaju mlad u usta dok ne mogu slobodno plivati, a kod mrešcenja na podlozi prenose mlade u napred pripremljena skrovišta. Oba roditelja brane mlade ribetine, cesto podižuci ostatke hrane sa dna kako bi se ribe najele.

Vecina ciklida se brine za svoje mlade dok ne prestanu direktne pretnje za njihov opstanak, a to je izmedu 6 - 8 nedelja. Ali javlja se još jedan moguci problem, ponovno mriješcenje. Ako do toga dode mlade ribe se moraju obavezno odvojiti od roditelja. U suprotnom ce roditelji na kraju sami pojesti starije ribetine kako bi odbranili novo leglo.


Neki akvaristi odvajaju jajašca i uzgajaju ih sami(ako sete pocetnik NIKAKO ne radite ovo). Za to je dovoljan mali akvarijum u koji se mora staviti voda iz veceg. Pored jajašca, stavlja se mala sprevica koji proizvodi lagano strujanje vode simulirajuci ponašanje ženke. Jaja su neotporna na bakterije pa se dodaju lijekovi koji ih neutraliziraju. Mora se pripaziti i na svetlo, jer prejako svetlo ubija jajašca.
Gotovo sve vrste mladih ciklida su sposobne uzimati artemije. Potrebno ih je hraniti više puta dnevno. Takoder je potrebna i promjena dela vode (i do 75% vode svaka 3 - 5 dana) kako ne bi došlo do bakterijskih zaraza koje mogu biti fatalne za celo leglo. To ce i pospješiti njihov rast. Mlade ribe rastu brzo ali nejednako. Tako dolazi do velikih razlika u velicini, pa ce ako se ribe ne odvajaju doci do toga da ce vece ribe pojesti manje.


Poligamne cu da ubacim kasnije.
« Last Edit: 23 February, 2013, 11:08:19 by nedara »

Offline hallamiti

 • Značajni član
 • ****
 • Posts: 251
(No subject)
« Reply #1 on: 30 September, 2004, 23:48:25 »
I idemo dalje na:

Poligamni ciklidi
Mnogi ciklidi su poligamni, što znaci da prilikom svakog reproduktivnog ciklusa dolazi do interakcije oba partnera sa drugim partnerima. Kod haremske poligamije mužjak kontroliše grupu ženki i pari se sa njima, dok kod otvorene poligamije, prilikom pokušaja parenja izmedu mužjaka i ženke samo dolazi do polnog akta, nakon cega se odvajaju te nastavaljaju sa polnom aktivnošcu sa drugim partnerima.

Haremska poligamija se zasniva na odbrani teritorija mužjaka od muških pripadnika iste vrste. Unutar toga podrucja svaka ženka ima svoj kutak u koji ne pušta druge ženke. Kod haremske poligamije mužjaci su mogo veci od ženki (i do 3 puta). Haremsku poligamiju i  leglo u pecini, uglavnom praktikuju patuljasti ciklidi, dok dvije vrste Gymnogeophagusa (balzanii, gymnogenys) imaju tzv. odgodeno usno leglo.

60 - 80 litarski akvarijum ce biti dovoljan za jednog mužjaka i dve ženke vecini patuljastih ciklida. Oni su vecinom dosta plašljivi, tako da je potrebno staviti i druge ribe u akvarijum da se izgubi taj njihov sram. Do parenja ce doci u najprikladnijem zaklonu (pecinica) ili na drvetu. Kod patuljastih cikida novoga sveta prilikom parenja ce doci do dramaticne promjene njihovih boja. Brigu o mladima gotovo uvijek vodi samo ženka.
Moguce je i odvojiti jajašca od majke te ih uzgojiti. Postupak je isti kao i kod monogamnih ciklida.
Kod otvorene poligamije ciklidi imaju materinsko usno leglo. To oslobada mužjaka od bilo kakve brige za mlade, te mu preostaje jedino da se spari sa što više ženki. Akvaristi greše kad u akvarijumu ostave samo jedan par poligamnih ciklida, jer ce tada ženka završiti smrcu. Za držanje i parenje tih ciklida potreban je veliki akvarij (300 litara i više). Da bi se zaštitilo ženku moguce je akvarijum nastaniti grupom slicinih ciklida, pa ce mužjak svoju agresivnost prenositi na druge mužjake te ce duže vremena ostaviti ženku na miru. Drugi nacin je da jednom mužjaku pridružimo više ženki (najmanje 3). Takode je nužno napraviti i mnogo mjesta za sakrivanje.

Kod vecine ovih ciklida, ženka uzima jaja u usta odmah nakon što ih je izlegla. Tada ženka štipa mužjaka za genitalnu zonu da dode do ejakulacije. Do oplodnje jajašca dolazi u njenoj usnoj šupljini.
Za vreme dok nosi jaja ženke ne jedu. Ženke Malawi mbuna, te ciklide jezera Tanganyika je moguce ostaviti u zajednickom akvariju, ako su u njemu pripadnici samo te vrste. Kada majka pusti mlade kroz svoja usta imati ce prilicno velike šanse za opstanak.
Ako se ženka nalazi u akvariju naseljenom sa više vrsta ciklida, nužno ju je maknuti. Razvoj mladih u ustima najviše zavisi od temperature vode. U prosjeku je potrebno 21 dan da se izlegnu. Tada ih zavisno od vrste majka ili izbacuje iz usta i ostavlja ili ih nastavlja cuvati i brinuti se za njih. Dode li do opasnosti, majka mlade ribetine brzo usiše u svoja usta.
Maknemo li mlade ribetine od majke postupak uzgoja je kao i kod monogamnih ciklida, s time da rastu još brže.

Offline piroman

 • Gubitnik vremena
 • *******
 • Posts: 10.021
 • Samosapacenje me je dovelo do ovde...
  • piroman.rs
(No subject)
« Reply #2 on: 01 October, 2004, 00:35:35 »
To se zove konkretno!

Hallamiti, svaka cast za postove, pored silvestera ti postajes najproduktivniji clan ovoga sajta!
Pozz
PiromanOffline hallamiti

 • Značajni član
 • ****
 • Posts: 251
(No subject)
« Reply #3 on: 01 October, 2004, 01:44:13 »
Hvala,hvala mislim mali je genije :D

Offline Fifty

 • Napredni član
 • *****
 • Posts: 987
Afrikanci
« Reply #4 on: 21 June, 2006, 22:30:01 »
Evo jednog mozda i glupog pitanja , ali ko pita ne skita.Jesu li svi afrikanci ustonose.
Tanganjika bato ...

Offline ljubisa

 • Značajni član
 • ****
 • Posts: 306
Re: Afrikanci
« Reply #5 on: 22 June, 2006, 00:21:02 »
Druze prljavi, ko pita ne skita, ali ko chita zna!
www.ciklidi.org je najkompletniji sajt o cikilidima, tako da odvoji malo vise vremena i prelistavaj stare teme.
I, odgovor na tvoje pitanje: NE :-)

Offline saulosi

 • Napredni član
 • *****
 • Posts: 924
Re: Afrikanci
« Reply #6 on: 22 June, 2006, 00:48:40 »
Postoje razne tehnike mrijesta i o tome je dosta pisano na sajtu  mada ne postoji neki podrobniji tekst sastavljen u cijelinu na ovu temu.

Neka najgrublja podjela bila bi na ustonoše i vrste koje to nisu:)

Među vrstama koje nisu ustonoše nalazi se veliki broj vrsta ciklida koji imaju različite metode brige o potomstvu. Zajedničko za sve njih je da se i polaganje i oplodnja ikre obavljaju vantjelesno.
 Neki prave gnijezda u podlozi(supstrate spawners), tu se mrijeste i čuvaju ikru do izvaljivanja,neki to čine u raznim pećinama (cave spawners)i pukotinama a neki opet sve to rade u školjkama(shell dwellers).
Ovi poslednji su veoma popularni među ciklidašima i o njima postoji zaseban podforum na sajtu, tako da ti predlažem isto što i Ljubiša, da malo prelistaš ciklidi.org

Pozdrav!

Offline Ciklid Gile

 • Veoma napredan član
 • ******
 • Posts: 2.114
 • Igor Ranković
Re: Afrikanci
« Reply #7 on: 22 June, 2006, 08:39:19 »
A i sto se "ustonostva" tice postoji par varijacija na temu...

Dakle:

1. Ciklidi kod kojih male nosi samo zenka... (maternal mouthbrooders)

2. Ciklidi kod kojih male nosi zenka, pa onda muzjak (biparental mouthbrooders)

Postoji i jedna grupa ciklida (doduse nisu africki nego americki), koji imaju tzv. "odlozeno ustonostvo", naime ikra se polozi na neki kamen, i tu oplodi od strane muzjaka, a cuva od strane zenke, i to tako nekih 24 - 48 h, a onda zenka pokupi svu ikru i cuva je u ustima narednih par nedelja...
Srecan je dan kad sam nasmejan ko kreten.

Offline Fifty

 • Napredni član
 • *****
 • Posts: 987
Re: Afrikanci
« Reply #8 on: 22 June, 2006, 15:36:57 »
Evo , odgajao sam Skalare, Oskare sa prijateljem,Nigrofasciatuma  i neke od afikanaca ustonosa ( ovih koje cuvaju zenke ) , sto se cihlida tice .Ta mi je prica jasna o nacinu polaganja ikre i njenom cuvanju.Uglavnom hvala na odgovorima.Bez sujete sam postavio ova pitanja, i odgovori su odgovarajuci.
Tanganjika bato ...

milan

 • Guest
Re: Afrikanci
« Reply #9 on: 23 June, 2006, 00:41:52 »
Samo ti postavljaj pitanja tu smo da ti odgovorimo!!
A Gile je bio brzi ZA NJEGA VELIKI RESPECT!!!

 

GUPI & Pet Svet
Welcome, Guest. Please login or register.
23 October, 2018, 20:46:32

Login with username, password and session length

RECENT POSTS

RECENT MALI OGLASI

RECENT MORSKA

RECENT ZABAVA

Members
Stats
 • Total Posts: 154911
 • Total Topics: 9356
 • Online Today: 100
 • Online Ever: 450
 • (01 July, 2007, 16:19:12)
Users Online
Users: 0
Guests: 38
Total: 38