Welcome, Guest. Please login or register. Did you miss your activation email?

Aquashop

Author Topic: Kad umesto bakterija dobijes tecni treset  (Read 10289 times)

Offline kondrlja

• Napredni član
Kad umesto bakterija dobijes tecni treset
« on: 05 December, 2007, 21:18:53 »
Smestio sam ovu temu u Absolut begginers jer nisam znao gde drugde, a kad bolje pogledam tu joj je i mesto.

Posto u AQ prilikom formiranja nisam ubacivao bakterije, nego sam to hteo da se odradi prirodnim putem tako sto sam celih mesec dana ubacivao po malo hrane, zasadio desetak anubia, pa nakon toga ubacio 6 riba, posle nedelju dana jos 8 ancistrusa i sada u subotu jos 10 ciklida (demasona i perlamuta). Ribe sam uzeo kod JZH koji mi prilikom zadnje kupovine nije dao da uzmem vise od 10 riba iz razloga zato sto je sumnjao da nece biti dovoljno bakterija za toliki broj riba, i ispostavilo se da ih nije bilo ni za ovih 24.
Preksinoc sam primetio da se ribe cesu nesto cesce, prestao sam da ih hranim po JZH-ovom uputstvu kao i da to nije toliko alarmantno, a s obzirom da u ZOO-HOBIU nema bakterija (Joco da ih nabavis pod hitno) otisao sam meni najblizoj prodavnici i ovde oglasavanu TROPICA, ciji je vlasnik nas drug Fantom, koji mi je odmah na pricu da nemam dovoljno bakterija prodavao neki lek (nemam pojma koji), a posto zanam da su ribe 100% zdrave, kupujem samo serine bakterije mislim da se zovu nitrivec jer trenutno nemam tu bocicu kod sebe, imam samo SERA MORENA (treset) koji sam dobio umesto bakterija, i ne gledajuci odlazim kucei u zurbi da bih stigao da ih sipam (takodje ne gledam jer sam dobio uputstvo da sve sipam jer bocica od 100ml ide na 400l vode). A veceras po povratku s posla imam sta da vidim, voda je zuto-zelena uzmem bocicu i tada skapiram da sam mentol koji nije lepo formirao akvarijum, nema bakterije u slucaju da mi zatrebaju, nemam nikakvo sredstvo za tretiranje vode posle zamene iste, odlazim u kojekakve prodavnice i kupujem kojekakva sranja. A pritom ne gledam sta kupujem.

Ovo treba da bude za nauk svim pocetnicima

Offline fantom

• Značajni član
Re: Kad umesto bakterija dobijes tecni treset
« Reply #1 on: 05 December, 2007, 22:29:37 »
Ja bih i ovim putem hteo da se izvinim kolegi Kondrlji, za slucajnu gresku. S obzirom da sam celu predhodnu noc imao zdravstvenih problema, a i posle neprespavane noci, i dalje imao problema, omaklo mi se da sam momku greskom dao pogresan preparat. Znate i sami da i Morena i Nitrivec imaju slican tamnocrveni poklopac, tako da je greska stvarno bila slucajna. Ali koliko sam ja pogresio, toliko je i kolega Kondrlja. Ako ja onako bolestan, ( jedva da sam na oci video ) nisam primetio da sam dohvatio pogresan preparat, pa on je mogao da vidi da mu nisam dao Nitrivec, vec nesto drugo.
Ali to je jedno, a drugo je sto momak dodje sa pricom da mu se ribe cesu, i da hoce da ih leci sa "bakterijama", to jos nisam cuo. Ja sam mu savetovao da uzme Serin Costapur jer sam predpostavio da je mozda uneo Costiazu u akvarijum, jer je taj parazit najcesci uzrocnik cesanja ribe. E sad mozda ja jesam napravio gresku, ali lud nisam.

Offline Igor20

• Član u razvoju
  • **
  • ja im kazem sinovi, a sad malo tatko!
« Reply #2 on: 06 December, 2007, 05:38:31 »
k'o radi, taj i gresi... izvinite sto prekidam ovako ozbiljnu pricu, ali hteo bih da iznesem svoje iskustvo. ja sam aq-a formirao pre nekih skoro 2 meseca, i isto tako sam hteo da idem prirodnim putem, dakle nisam sipao nikakve bakterije. bilo je 3-4 smrtna slucaja, ali mislim da su to bile nasilne smrti... sada, sve ribe, osim jedne male zebre koja pliva nekako cudno,  normalno jedu i isto tako se ponasaju, ali, mislim da se precesto cesu o pesak. vidim da se ljudi ovde stalno zale na to, valjda je to neki simptom. cega sve? pozdrav

Offline piroman

• Gubitnik vremena
  • Samosapacenje me je dovelo do ovde...
    • piroman.rs
« Reply #3 on: 06 December, 2007, 06:46:43 »
Africki ciklidi se relativno cesto cesu o pesak. Kada to rade uglavnom cecu skrzne poklopce. U lose formiranom (citaj neformiranom) akvarijumu NIJE glavni simptom u cesanju (koliko se secam, NE cesu se) vec u "uplasenosti", skrivanju, nedostatku kretanja, lezanju na dnu i sl.

Najsigurniji ali inajnehumaniji nacin da se formira akvarijum i da se covek uveri da je sve uredu je upotreba kamikaza, to jest ciklida koji se ubace u novoformirani akvarijum i ceka se da ili prezive ili crknu. Ako prezive kroz para dana se naseljava akvarijum. Ako crknu, bakterije, pa opet kroz para dana nova kamikaza...

Pozdrav
Piroman

Offline kondrlja

• Napredni član
« Reply #4 on: 06 December, 2007, 09:23:01 »
Upravo to sam i uradio, ndumbi gold su mi bile inicijalne ribe tj. njih sam prve ubacio i tek posle 15 dana 6 demasona i 4 perlamuta.

Neznam zasto ali sinoc kada sam se vratio s posla, ribe su totalno primirile, a pogotovo demasoni, vecina nnjih je lezala pri dnu, mozda je nekoliko ndumbi gold plivalo i delovalo zivahno. Samo mi nije jasno da li je moguce da je treset toliko pogorsao stvari, on nije stetan za ribe ili stvarno nije bio trenutak. Ali sam se tada dodatno iznervirao jer kuci nisam ima sa cim da tretiram vodu jer sam odmah zamenijo trecinu, pa bojazan i da jos pored svega jos dozive stres.

Mozda sam iz sve te nervoze i fantomovih poruka koje mi je slao na fon. malo preterano reagovao.

Mada bih evo sada posle sat vremena od kako sam upalio svetlo u AQ demasoni su se ponovi primirili i imaju simptome koje je Piroman opisao, i jos nesto, kada se pocesu oni se iskrenu skroz na stranu i cesu ceo taj deo tela, ne cesu se kao ndumbi gold koje sam prve ubacio i koji su se svremena na vreme tako cesali, samo skrzne poklopce

Fantome, ribe NISU bolesne i nisam hteo da ih lecim bakterijama, to je besmisleno, samo sam rekao da je povisen nivo nitrita u vodi i da se zbog toga nesto vise i nesto cudnije cesu nego inace. A po tvojoj prici (preko fona) sam zakljucio da ti uopste nemas nitrivec

Offline piroman

• Gubitnik vremena
  • Samosapacenje me je dovelo do ovde...
    • piroman.rs
« Reply #5 on: 06 December, 2007, 09:30:20 »
Sta je tu je, ajde malo logike.

Menjaj vodu, povecaj aeraciju, smanji svetlo, povecaj filtraciju, kupi bakterije i najverovatnije NECE biti ikakvih problema. Demasoni-i su izuzetno kilavi, najkilaviji od svih Malawi ciklida koliko ja znam. Naravno zaobidji hranu dva tri dana...

Pozdrav
Piroman

Offline kondrlja

• Napredni član
« Reply #6 on: 06 December, 2007, 09:38:15 »
Sinoc sam zamenio 150l vode i nisam ih hranio dva dana. A posto nemam nista za unistavanje hlora i hloramian mislio sam da veceras zamenim jos 150-200l vode (mislim da demasonima vise steti zamena vode bez tretiranja nego trenutna voda) mozda gresim, pa da onda ubacim neki haloex i bakterie nakon zamene.
Jer tek trebam da ih kupim, nadam se da ih ima u Aquapolisu
Jos me zanima da li mogu i jedno i drugo u isto vreme da srokam u AQ

Offline admiral

• Americki i Azijski moderator
  • Veoma napredan član
  • C.C.A. Vršac Milan Petrović
« Reply #7 on: 06 December, 2007, 09:44:46 »
Sinoc sam zamenio 150l vode i nisam ih hranio dva dana. A posto nemam nista za unistavanje hlora i hloramian mislio sam da veceras zamenim jos 150-200l vode (mislim da demasonima vise steti zamena vode bez tretiranja nego trenutna voda) mozda gresim, pa da onda ubacim neki haloex i bakterie nakon zamene.
Jer tek trebam da ih kupim, nadam se da ih ima u Aquapolisu
Jos me zanima da li mogu i jedno i drugo u isto vreme da srokam u AQ

Чему паника, полако и опуштено.
Ниси погрешио што мењаш воду, само полако!!

Offline kondrlja

• Napredni član
« Reply #8 on: 06 December, 2007, 10:19:33 »
Evo upravo menjam vodu, necu mnogo nekih 100l, i nije tolika panika, samo su demasoni mozda kriticni, a biljke imaju ko lude da krenu, mozda mi anubija i procveta   :D   pa ce i sam Coa da mi zavidi   :P

Offline fantom

• Značajni član
« Reply #9 on: 06 December, 2007, 10:28:17 »
Ja, se ponovo izvinjavam za nastalu nenamernu gresku, i ne znam jos koliko puta da to uradim.
Trazio si mi "Bacterlife", a ne Nitrivec, ja sam rekao da imam Nitrivec, jer sam sa tobom pricao dok sam bio u liftu i nisam mogao da proverim, a na kraju kada si dosao ni ti ni ja nismo provalili da sam ti dao pogresan preparat. Ja jos jednom ponavljam da mi je juce stvarno bilo jako lose, a to si i ti Kondrlja video.
A poruku sam ti poslao sa izvinjenjem i cini mi se da sam ti napisao da ce ti novac biti vracen i da ces dobiti Costapur, jer po tvom opisu sam imao utisak da su bolesne te se toliko cesu. Ali evo Piroman koji se mnogo vise od mene razume u Afrikance demantuje moje misljenje, i koliko vidim za njih je relativno normalno da se cesu.
Ti svrati po svoje pare, ja stvarno nemam nameru da na ovaj nacin zaradjujem.

Welcome, Guest. Please login or register. Did you miss your activation email?
23 May, 2012, 10:56:02

Login with username, password and session length

RECENT POSTS

RECENT MALI OGLASI

RECENT MORSKA

RECENT ZABAVA

Members
  • Total Members: 1090
  • Latest: Masic
Stats
  • Total Posts: 105630
  • Total Topics: 7304