Welcome, Guest. Please login or register.

Aquashop

ReefrooM

NewBlock

Pobednička fotografija ''Foto konkursa Januar 2018.''

 Lamprologus ornatipinnis (Cameron bay) člana ''Nzivkovic''

Author Topic: Nandopsis “Cichlasoma” salvini  (Read 24948 times)

Offline admiral

 • Veoma napredan član
 • ******
 • Posts: 3.026
 • C.C.A. Vršac Milan Petrović
Nandopsis “Cichlasoma” salvini
« on: 06 August, 2007, 22:40:46 »
Nandopsis “Cichlasoma” salvini

Kada sam prvi put video N.salvini odmah sam pozeleo da ga nabavim.Vreme  nabavke se  oduzio na skoro dve godine dok nisam upoznao penzionisanog veterina Batu iz Novog Sada koji mi je poklonio muzijaka od 10 cm.Brzo je rastao u 330 l,120 cm.Lagano se nosio sa svim mojim miljenicima!!Mislim da su ga najvise nervirali  Criptoherus nigrofasciatus-i (par).Ubrzo sa pokusao da mu nabavim “zenku” za koju se ispostavilo da je muzjak (ko mi je kriv kad nisam ja hvatao pri kupovini).Ubrzo sam zameno sa Batom za zenku koja je pretstavljena na slici gore!
Prirodno staniste N.salvini-ja je cenralna Amerika,u Atlantskom slivu u Meksiku,Gvatemali,Hondurasu .Najsevernija tacka na kojoje nadjena je reka(ritovi) Otapa u Meksiku,Veracruz.Zastitu traze u senkama ogromnih drveca dzungle blizu obale uprepletenom korenju drveca I otpalih grana.Vode u kojima se nalaze ne mogu se pohvaliti bas  kvalitetnom  prozirnoscu,da se zakljuciti d aim takva voda I na zadaje muku.Najlepsi varijetet koji se najcesce vidja u aquarijumima je zapravo iz rita u kom je voda prekticno ne prozirna i prepuna mulja.O boji ne treba nista govoriti,zenka je generalno jace ofarbana,sa izuzetkom varijeteta  Rio Candilaria,Meksiko,muzjak je jednakim intezitetom ofarban.(Tabasko rit).Staniste je blago bazno 7.5-8.0 pH,tvrdoca vode je veoma varijabilna I kece se od 80DH do  cak 500 DH sa teperaturom od 24-300C .Zanimljivo da se nastanjuju u oblastima u kojima ima puno drveca,opale vegetacije koja daje poseban ambijent za koji su savrseno adaptirali koristeci pritom svoju moc mimikrije dok su mladi I dosta ranjivi.Ukoliko izdju iz okrilja zaklona postaju lak plen ptica vodenih stanista.
Staniste dele sa sledecim pripadnicima iz porodice ciklida:

Paratheraps Werner & Stawikowski, 1989
Paratheraps breidohri Werner & Stawikowski, 1987

•   Chromis fenestrata Günther, 1860
•   Heros melanurus Günther, 1862
•   Cichlasoma synspilum Hubbs, 1935
•   Cichlasoma zonatum Meek, 1905
•   Heros bifasciatus Steindachner, 1864
Thorichthys Meek, 1904
Opisano vrsta (8):

Helleri group (Miller, Robert Rush, 1961)
•   Heros aureus Günther, 1862
•   Heros helleri Steindachner, 1864
•   Heros maculipinnis Steindachner, 1864
•   Heros callolepis Regan, 1904
•   Cichlasoma socolofi Miller & Taylor, 1984

Meeki grupa (Miller, Robert Rush, 1961)
•   Heros affinis Günther, 1862
•   Thorichthys helleri meeki Brind, 1918
•   Cichlasoma pasionis Rivas, 1962

Potencijalna, neopisana vrsta (1):
•   sp. 'Coatzacoalcos'

Paraneetroplus Regan, 1905
Paraneetroplus bulleri Regan, 1905

Original opis:

•   Regan, C. Tate; 1905; "A revision of the fishes of the American cichlid genus Cichlosoma and of the allied genera"; Annals and Magazine of Natural History; (Ser. 7) pp 60-77, 225-243, 316-340, 433-445.
Opisano vrsta (4):

•   Chromis nebulifera Günther, 1860
•   Heros gibbiceps Steindachner, 1864
•   Paraneetroplus bulleri Regan, 1905
•   Paraneetroplus omonti Allgayer, 1988

Theraps coeruleus
Theraps lengtiginosus
Theraps irregularis
Vieja Fernández Yépez, 1969

Original opis:
•   Fernández Yépez, A.; 1969; "Contribución al conocimiento de los cíclidos"; Evencias; No. 22: 7 unnumered. pp., Pls. 1-10.

Opisano vrsta (3):
•   Cichlosoma maculicauda Regan, 1905
•   Cichlasoma regani Miller, 1974
•   Vieja argentea Allgayer, 1991

Amphilophus robertsoni
Amphilophus nourissati
'Cichlasoma' heterospilum
'Cichlasoma'intermedium
'Cichlasoma'pearsei
'Cichlasoma'godmani
Parachromis friedrichstahlii
Parachromis managuenses
Petenia splendida

Taksonomija

1862 godine Albert Günther je prestavio  14 vrsta iz oblasti Rio Santa Isabel,Gvatemala u svojoj knjizi Catalogue of fishes in the British Museum pritom je nucno  opisao salvini ,smestivsi u rod Heros,ime je dao u cast engleskog istrazivaca O.Salvini .Salvini je bio clan ekspedicije koja je sakupila uzorke faune iz Centralne Amerike.Kolekcija se nalazi u British museum.1904 godine Tate C. Regan,inace egleski taksonomicar je premesta u novonastali rod Parapetenia,zatim kao podrod roda Cichlasoma, Parapetenia pretstavlja mladj sinonim za Nandopsis.1989 godine Sven O Kollander je izbaciju iz Cichlasoma, jednostavno nije odgovarala tipu ribe koju je stavio kao TIP po kome su sve ostale cichlasome bile uporedjivane.Negovom reformom je doslo do totalnog zaspada predjasnje podele ,nastalo je oko 100 novih vrsta koje nisu imale naucnu validnu podelu!Kollander je predlozio da se obrati paznja u nacinu ishrane tj.tehnike hranjenja koju je takodje pri odredjivanju vrsta po ugledu na Regana kada je svoje vremeno sacinio rod Parapetenia, kasnije Nandopsis (Konings, 1989).
Kollander je salvini izmestio iz Cichlasomines- u Heroines-e jer postoji sumlja da ce mozda I menjati sastav vrsta u rodu  Amphilophus (Loiselle, 1980).Naime,na gornjem toku Rio Grendea staniste salvini-ja je dosta blizu trimaculatu–a,pri posmatranju malaca obe vrste moze se zakljuciti da se pojedini primerci uopste nerazlikuju,iz tog razloga se sumlja da ce mozda salvini biti pripojen Amphilophus-ma.
Nagon za razmnozavanje je najjaci izmedju Decemra-Maja,u tom period kvalitet vode je najpogodniji za mrest,postaje cistija I toplija.Pri odabiru mesta dosta su izbirljivi,traze teritoriju sa dobrom vidljivoscu po mogucstvu da je izduzena.Tertorija duzine oko 2 metra cuvaju veoma pozrtvovano,u slucaju da dodje do sustreta sa uljezima koji su vise puta veci od njih napadaju veoma silovito dok im je koloritet tela jos izrazeniji.
Izabir mesta za mrest je pazljiv I odmeren,najcesce se zavrsi na nekom parcetu drveta koje su dobro sastrugalj I ocistili.Zenki se genitalna papila pojavljuje najmanje 24h pred mrest,u samom cini polaganja lepljive ikre instiktivno ih postavnja udaljene jedan od drugog u turama od po 10 komada velicine 2 mm u precniku.Ukupan broj polozene ikre se krece od oko 500 komada,ovokliki broj ikre obezbedjuje vecu mogucnost za sigurno nastavljanje vrste.Brigu o ikri preuzima zenka,muzjak cuva teritoriju.
U slucaju da je ikra ostecena ili neoplodjena zenka je odstranjuje.muzjak moze prici buducem podmlatku samo kad se zenka odvoji da bi jela.Nakon izleganja par kopa zaklon I u bacuju ih u isti,za vreme tih dana dok ne proplivaju mogu Ih premestati vise puta.Zastita malaca je veoma pozrtvovana sa strane oba roditelja,ako se desi  da jedan roditelj nastrada drugi nastavlja brigu.
Uslucaju opasnosti roditelji  grcevitim pokretima tela daju malcima znak za opasnost,sledi jak utarac perajuma kroz vodu koji malce nateruje u zastitu medju biljem.Nakon oko mesec dana brige malci su dostigli 2 cm,postaju poprilicno samostalni ,spretni da se kriju,u to vreme roditelji prestaju sa brigom.
Drzanje u akvarijumskim uslovima je razlicito I invidualno.Mogu biti agresivni do umereni ,u par slucajva iznenadjujuce mirni.Moj slucaj bi bio negde izmedju tj.srednje agresivni.Ako se govori o mrestu mogu reci da su extremno brutalni braneci  svojoj teritoriju povrsine 30*30 cm.
muzjak nikako ne podnosi drugog pripadnika svog pola ako je zenka takodje prisutna u akvarijumu.U mom slucaju dok sam imao dva muzijaka dominantni,veci nije primecivao manjeg sve dok se nalazio  na pristojnoj udaljenosti.Jaci muzjak je bio par puta veoma brutalan prema manjem ,njie bio dosadan u smisli da je proganjao.Char Americkih ciklida je bas u toj kakvoj-takvoj toletancij.Iz tog razloga je najbolje imati akvarijum bar 150 cm duzine po jednom paru,ako je akvarijum 200 cm mozemo se nadati da drzanju jos jednog muzijaka.

Ishrana

Za pokretanje I odrzavanje dobre kondicije mogu se hraniti mesom morskog porekla(oslic,rakovi..) I komercijalnom suvom hranom.
Kad odluce da se mreste nije im tesko naci teritoriju,ako im se neka riba suprotstavi bice tesko napadnuta mozda ubijena ako prvise smeta.
Desavalo se da dodje do okrsaja ,riba koja je napadnuta toliko cvrsto brani teritoriju da pomislim da je glupa ,cak ostaje u neposrednoj blizin iste I ako je potucena.Takvo ponasanje pokazuje njihovu snagu I volju za borbom.
Moji par se mnogo puta mrestio ali nikad nisam odvajao malce tako da se nisam mogao upustiti u posmatranje roditeljske brige uzivo!Porema iskustvima drugih akvarista malce treba izvaditi zajednickog akvarijuma cim proplivaju.Kod Amer je dosta cest slucaj usiljenosti muzijaka na mrest ,tada moze doci do problema I zestoke tuce u kojoj cesto zenaka izvuce deblji kraj npr. N.octofaciatus (licni primer),ili kad muzjak izvuce takodje deblji kraj tj.kada ga zenka bukvalno oljusti od mesa jer se njoj mresti,a on nije dovoljo veliki da jak se pridruzi u grubom ljubavnom plesu (takodje licni primer).

Ovom pricom sam hteo da vam priblizim ciklide novog sveta.

Reference.

 •   Günther, Albert. 1862. Catalogue of Fishes of the British Museum.
•   Konings, Ad. 1989. Cichlids from Central America. T.F.H. Publications.
•   Kullander, Sven. 1983. A revision of the South American Cichlid Genus Cichlasoma (Teleostei: Cichlidae). Swedish Museum of Natural History, Stockholm.
•   Kullander, Sven.1996. Heroina inonycterina, a new genus and species of cichlid fish from Western Amazonia, with comments on cichlasomine systematics. Ichthyological Exploration of Freshwaters, Vol. 7, No. 2, pp 149-172, 13 figs., 5 tabs., September 1996. Verlag Dr. Friedrisch Pfeil, München, FRG - ISSN 0936-9902.
•   Loiselle, Paul V. 1980. Cichlasoma salvini, La mojarra de los tres colores. Freshwater and Marine Aquarium, Vol. 3, No. 9, pp. 22-25, 83-84.
•   Loiselle, Paul V. 1980. The Amphilophus labiatus Species Complex. Freshwater and Marine Aquarium, April 1980, pp. 30-35, 67.
•   Regan, C. Tate. 1905. A revision of the fishes of the American Cichild Genus Cichlasoma and of the allied genera. Ann. Mag. Nat. Hist. Ser 7(16): 60-77, 225-243, 432-445.
•   Rios, Luis Estuardo. 1998. Los Peces del Area de Yaxha-Nakum en el Departamento de Petén, Guatemala, con Guia Ilustrada de Identificación, Tesis Universidad del Valle de Guatemala.
A colorful Jewel from Southern México, 'Cichlasoma' salvini
By Juan Miguel Artigas Azas, 1998.


admiral 06.08.2007 god.Offline Appendiculatus

 • Appendiculatus
 • Član u razvoju
 • **
 • Posts: 99
 • I am Vegeta, The Proud Prince of Saiyans
Re: Nandopsis “Cichlasoma” salvini
« Reply #1 on: 07 August, 2007, 00:20:39 »
Jako lep i zanimljiv ciklid. Admirale, svaka cast!

Offline jeferson

 • Veoma napredan član
 • ******
 • Posts: 1.344
Re: Nandopsis “Cichlasoma” salvini
« Reply #2 on: 07 August, 2007, 02:31:41 »
bravo   :applause: :applause: :applause:

Offline vladan

 • Banmaster
 • Veoma napredan član
 • *****
 • Posts: 1.252
 • Vladan Stojanovic
  • Judo club Partizan
Re: Nandopsis “Cichlasoma” salvini
« Reply #3 on: 07 August, 2007, 09:04:09 »
Svaka cast na trudu za pisanje ovog clanka,iako ne drzim amere sa zadovoljstvom sam ga procitao.

Offline TiTech

 • Početnik
 • *
 • Posts: 47
 • New World Cichlids
  • Akvarij.NET - Forum
Re: Nandopsis “Cichlasoma” salvini
« Reply #4 on: 23 August, 2007, 16:11:27 »
Jako lijepo si to slozio. Ako smijem nadodao bi dvije slike... Na prvoj je muzjak, na drugoj zenka.

Offline TiTech

 • Početnik
 • *
 • Posts: 47
 • New World Cichlids
  • Akvarij.NET - Forum
Re: Nandopsis “Cichlasoma” salvini
« Reply #5 on: 23 August, 2007, 16:15:38 »
Malo sam zabrljao pa ako to mozete srediti, jer ne nalazim opciju za ispraviti post koji je vec poslan?

Offline admiral

 • Veoma napredan član
 • ******
 • Posts: 3.026
 • C.C.A. Vršac Milan Petrović
Re: Nandopsis “Cichlasoma” salvini
« Reply #6 on: 23 August, 2007, 16:58:07 »
Hvala,takodje hvala i za slike!!
Meni se cini da su tvoje ribe varijetet iz reke Candelaria.muzjak je iz tog varijeteta je lep kao i zenka!!Inace ribe ti ekstra izgledaju!!

Offline jurupari

 • Član
 • ***
 • Posts: 206
 • United Cichlids of America
Re: Nandopsis “Cichlasoma” salvini
« Reply #7 on: 23 August, 2007, 20:47:31 »
sve su to moja djeca :D
Marko Lenac

Offline Noik

 • Napredni član
 • *****
 • Posts: 965
Re: Nandopsis “Cichlasoma” salvini
« Reply #8 on: 23 August, 2007, 21:33:10 »
extra ciklid.Admirale,svaka cast na textu :applause:

Offline TiTech

 • Početnik
 • *
 • Posts: 47
 • New World Cichlids
  • Akvarij.NET - Forum
Re: Nandopsis “Cichlasoma” salvini
« Reply #9 on: 23 August, 2007, 21:35:58 »
 :) American Daddy  :D

 

GUPI & Pet Svet
Welcome, Guest. Please login or register.
19 October, 2018, 04:17:10

Login with username, password and session length

RECENT POSTS

RECENT MALI OGLASI

RECENT MORSKA

RECENT ZABAVA

Members
Stats
 • Total Posts: 154909
 • Total Topics: 9356
 • Online Today: 87
 • Online Ever: 450
 • (01 July, 2007, 16:19:12)
Users Online
Users: 0
Guests: 90
Total: 90