Welcome, Guest. Please login or register.

Aquashop

ReefrooM

NewBlock

Pobednička fotografija ''Foto konkursa Januar 2018.''

 Lamprologus ornatipinnis (Cameron bay) člana ''Nzivkovic''

Author Topic: Herichthys labridens  (Read 10319 times)

Offline admiral

 • Veoma napredan član
 • ******
 • Posts: 3.027
 • C.C.A. Vršac Milan Petrović
Herichthys labridens
« on: 11 July, 2007, 18:38:32 »
Herichthys labridens karakteristicna riba po svojoj boji u vreme mrest,jedan od najlapsih ciklida centralne Amerike.Malo se zna o ciklidima sa prostora novog sveta ,to sto se zna mora se dobro iskoristi.Posmatrnje ove ribe je dovelo do saznanja o odredjenim greskama koje godinama bile prihvatane kao  ispravna tumacenja.Da bi se najbolje razumelo o cemu se sve radi najbolje bi bilo poceti  od samog pocetka tj.od naucnog opisa u taxonomije.
Taksonomija
Herichthys labridens-ovo opisivanje je zapoceo  Alfredo Dugès  na univerzitetu u Guanajuato (grad u Meksiku) takodje I strastveni kolekcionar I istrazivac .Sakupljene vrste u dolini Rioverde u centralnom delu Meksicke drzave San Luis Potosí.Uzorke je poslao francuskom ihtiologu  Jaques Pellegrin koji je prepoznao kao novu vrstu Herichthys labridens.Dobila je ime po svojoj specificnoj uzdignutoj usni  ( labrun ) na latinskom , dens znace zubi.Konacni  opis je pretstavljen u "Description de cichlidés, nouveaux de la collection du Museúm"1903 godine u "Bulletin of the Natural History Museum in Paris" (Pellegrin, 1903)u muzeju gde su I bile smesteni primerci iz kolekcije.
Upkos cinjenici  "mojarra caracolera"je svrstana kao nova vrsta u rodu Heros bas od samog Pellegrina samo godinu dana kasnije(iz same konfuzije vrsta  je premestena u  Cichlasoma rod).Regan je premestio I sjedinio 1904 godine sa Herichthys bartoni Mee, 1905 godine perbacio u Parapetenia(kao sastavni deo roda).Kasnije je taj deo razvijen u zaseban rod od strane Jordana ,Evermann I Clarka 1930 godine,ali ta opcija nije prihvacena. Parapetenia do strane Regana 1905 god.postaje sinonim za Nandipsis Gill 1862 .Kollander nije premestio labridens iz Cichlasoma I ako je izvrsio reform tj. pojednostavio taksonomiju americkih ciklida 1983 god.u tom trenutku se labridens bio poznat kao Cichlasoma bimaculatum.Kollander je 1996 god ponovo perispitao rod Herichthys , osnova po kojoj je reforma ivrsena je osnovna boja  labridens-a.
Vrasta Herichthys labridens (Pellegrin, 1903)
Rod  Herichthys Baird and Girard, 1854
Porodica  Cichlidae –ciklidi
Red  Perciformes -stukoliki   
Superorder Acanthopterygii
 Infraclass Teleostei
Pod klasa Neopterygii
Klasa Actinopterygii
TSN649488 (Taksonomiski seriski broj)
Cyanoguttatus grupa (Artigas Azas, Juan Miguel, 1992)
Opisane vrste (9)
•   Heros deppii Heckel, 1840
•   Herichthys cyanoguttatus Baird & Girard, 1854
•   Acara bartoni Bean, 1892
•   Neetroplus carpintis Jordan & Snyder, 1899
•   Cichlasoma minckleyi Kornfield & Taylor, 1983
•   Herichthys tamasopoensis Artigas Azas, 1993
Labridens grupa (Artigas Azas, Juan Miguel, 1992)
•   Cichlasoma steindachneri Jordan & Snyder, 1899
•   Heros (Cichlasoma) labridens Pellegrin, 1903
•   Cichlasoma pantostictum Taylor & Miller, 1983
Potencijalne neopsane vrste (3):
•   sp. 'Cazones'
•   sp. 'Pantepec'
•   sp. 'white labridens'
Oduvek je postojala konfuzija u indentifikaciji "Mojarra caracolera"zbog velicine lokalitet( Huasteca Potosina )na kome je nekoliko formi nastanjeno,sa tog prostora je najvise gresaka I sakupljeno.
Prirodno staniste "mojarra caracolera" basen Santa Marija ,Rio Verda I zalivu Meksika u drzavi San Luis Potosi. Na tom prostoru se mogu naci dve razlicite forme od kojih je jedana nastanjena u Rioverde dolini,druga bas u toj reci tj.Rio Verde.Po obliku I digestivnom aparatu se veoma razlikuju ,recni varijetet je vise izduzen I blago zaobljene glave ,dok varijetet iz doline ima jako zaseceno celo pa se cini da ima njusku ,takodje su mu oci  povucene unazad.
Kvalitet vode varira od mesta I dubine .Potoci su cisti I teperatura im se krece u opsegu od 26-30 oC
.Tvrdoca vode 50 Dh I visa.Ph preko 7.5 .Kvalitet vode Rio Verde se razlikuje tokom cele godine I u zavisnosti od dubine ,tempratura se kerce u interval  20° - 28° C,dok je pH znatno nizi.
Herichthys labridens u  potocima je jedna od atraktivnijh ciklida Amerike ,takav izgled mu daje njegovo okruzenje,mimikrija ga pretvata u svetlucavu ribu poput dijamanta.Normalna boja zlatno zute sa 5-6 crnih mrlja postavljenih bocnu u zadnjem delu.Po glavi ima plavu boju koja se prostire po telu, a peraja plavim tackicama prekrivena.U vreme mresta totalno menja boju ,jedini cicklid koji mu moze parirati u atraktivnosti boje je Herichtys bartoni.Tada dobija jarko zutu boju po telu,repno I analno peraje.Veoma je dobro uocljiva granica crne boje koja se nalazi u donjoj polovini tela.
Majjarra caracolera provodi vreme u pesku i krsu od izlomljenog kamena u potrazi omiljenom hranom (puzevima).U vremenu dok kopa boja prelazi u tamno ljubicastu boju dok po nekad mugu se primetiti plave tacke rasute po telu.Pri kretanju najvise se nalazi pri dnu u tamnim i usamljenim delovima .U potrazi za hranom najvise koriste bocna i grudna peraja kojima podizu podlogu u cilju da pronadju skrivene puzeve koje lome se svojim snaznim misicima.Pri nalasku puza halapljivo garbi zajedno sa krsom,pokrece skrge u cilju da odvoji puza I tada ga lomi i guta.Milci prate starije I cekaju da ispadne neki manji puz kroz skrge ,malci su totalno slobodni jer ih stariji ignorisu.Situacija kod recnog varijateta totalno drugacija.Krecu se u malim grupama u brzim delovima reke,izgledaju drugacije  u lovu na plen,male beskicmenjake(invertebrate) I sitne ljuskare guta u malim zalogajima.Boja Herichthys labridens iz reke je slicna  potocnim .muzjak “mojarra caracolera” je oko 20cm,zenaka malo manja oko 18 cm.
Razmnozavanje
Razmnozavanje “majarra caracolera” zapocinje sa oko godinu dana starosti  ,traje od januara  do juna  startuju pri povecanju temperature.
Par se formira kada muzjak dostigne 15cm,zenaka ne manja od 12 cm,zapoinju  zajedno da birati teritoriju,pripremaju je par dana ,desava se da izbiraju par mesta koja su spremna za mrest ali biraju najbolje.Konacno  mesto mresta je u podnozju lokvanja (Nympheae caerula)vrsta lokvanja ,ili na izolovanom kreknjackom kamenu.U mrestu zenka polaze nekoliko stotina zuto-oranz jajstih ikri u precniku od 2 mm.
Zanimljivo je da su jaja lepljiva ,ali odvojena jedna od drugih,koja se  polazu u vertikalnom polazaju da bi se izbeglo zadrzavanja krsa ,peska na njima!
Jaja cuvaju oba roditelja ,vrlo pozrtvovano kao sto je I uobicajeno kod Americkih ciklida.Ali se cini da je zenka ipak hrabrija od muzijaka ako se covek pojavi.Dok su malci u stadijumu larve par ih premesta u ranije spremljena skrovista radi bolje zastite.Takvo ponasanje par zadrzava pet dana,sve dok se ne potrose zalihe zumanca.Posle tog vremena par ih vodi na svoj prvi obrok.Us lucaju da se malac odvoju od blizeg okruzenja na kome se nalazi ostali deo grupe grcevitim pokretima se vraca nazad pod okrilje roditelja ,u slucaju da ne uspe da se vrati odmah nikada nece usteti zbog turbulencije vode.U slucaju opasnosti malci se nalaze blizi majke,dok muzjak pliva izdignut . Hranjenje mladj je lep prizor.Odrasli podizu talog njihanjem tela sa zajednickim brzim pomeranem bocni peraja,kroz skrge sifoniraju zastresito dno  iz kog izlaze mali puzevi I ostale hranjive materije.Nakon nekog vremena provedeno u cuvanje malaca koji narastu do odrdjene velicine njihoma misija se zavrsava.Malci nastavljaju sami da se staraju o sebi,kad narastu na velicinu od 2 cm otpocinju pridruzivanje ostalim pripadnicima svoje vrste u cilju da bi lovili zajedno.
Razmnozavanje u akvarijumskim uslovima je slicno kao i kod ostalih Americkih ciklida.Velicina akvarijuma vema je bitna jer utice na njihovo raspolozenje.Ako je aquarijum manji od 300 L moze doci do povecanja agresivnosti ,treba napomenuti da se agresivnost kod riba koje su visoki teritorijalci,kojima labridens zasigurno pripada, ne moze ukloniti u vreme mresta.
U mojim akvarijumima labridenas ne pliva,nadam se da cu je uskoro nabaviti kao i vece akvarijume.
Refernce.
•     Bean, T.H., 1891, "Notes on fishes collected in México", Procedures U.S. Natural Museum.
•   Kullander, Sven, 1983. "A revision of the South American Cichlid Genus Cichlasoma (Teleostei: Cichlidae)", Stockholm.
•   Kullander, Sven, 1986, "Cichlid Fishes of the Amazon river drainage in Perú", Swedish Museum of Natural History, Stockholm.
•   Kullander, Sven; 1996; "Heroina inonycterina, a new genus and species of cichlid fish from Western Amazonia, with comments on Cichlasomine systematics"; Ichthyological Exploration of Freshwaters,Vol. 7 No. 2, pp.149-172, 13 figs, 5 tabs, September 1996. Verlag Dr. Friedrisch Pfeil, München, FRG - ISSN 0936-9902.
•   Miller, R.R. and J.N. Taylor, 1983 "Cichlid fishes (Genus Cichlasoma) of the Rio Pánuco Basin, eastern México, with description of a new species", Occasional papers of the Museum of Natural History, the University of Kansas 104; pp 1-24.
•   Pellegrin, Jaques, 1903, "Description de cichlidés, nouveaux de la collection du Museúm", Bull. Mus. Hist. Nat., Paris. 9:120-125.
•   Regan, C. Tate, 1905. "A revision of the fishes of the American Cichild Genus Cichlosoma and of the Allied Genera." Ann. Mag. Nat. Hist. Ser 7(16): 60-77, 225-243, 432-445.
•   Staeck W. and Seegers L., 1984, "Die Fishe der Laguna Media Luna und der Laguna Los Anteojitos, río Verde, Mexiko. 3 Die Cichliden", Datz 37:204-209.
•   Rivera Anaya, José, 1981, "Rioverde, la ciudad y el valle", Ayuntamiento de Rio Verde, S.L.P. pp:38-50.
•    Juan Miguel Artigas Azas, 1996. This article was originally published in Cichlid News Magazine; october 1996; Aquatic Promotions Vol. 5 No. 4. pp. 65-70.).« Last Edit: 19 November, 2012, 15:53:13 by nedara »

Offline Noik

 • Napredni član
 • *****
 • Posts: 965
Re: Herichthys [i]labridens[/i]
« Reply #1 on: 11 July, 2007, 19:29:12 »
Svaka cast na prevodu.Nadam se da ce jednog dana pilivati i kod mene u aq...

Offline admiral

 • Veoma napredan član
 • ******
 • Posts: 3.027
 • C.C.A. Vršac Milan Petrović
Re: Herichthys [i]labridens[/i]
« Reply #2 on: 11 July, 2007, 20:04:30 »
Hvala!!
Mislim da ce se to uskoro i desiti!! ;)

Offline Duki

 • Administrator
 • Veoma napredan član
 • *****
 • Posts: 2.604
 • Wildfang Novi Sad
Re: Herichthys [i]labridens[/i]
« Reply #3 on: 11 July, 2007, 20:42:52 »
Al se raspisao micko...
Lepo
C.C.A.

Offline Wonder_Bra

 • Član
 • ***
 • Posts: 238
 • Cichlid power!
Re: Herichthys [i]labridens[/i]
« Reply #4 on: 11 July, 2007, 23:57:57 »
veeeliki RESPECT gari  :)
:club:
svaka cast na trudu!
Cichlid power!

Offline misar

 • Član u razvoju
 • **
 • Posts: 73
Re: Herichthys [i]labridens[/i]
« Reply #5 on: 12 July, 2007, 03:08:36 »
Ja sam tek u formiranju malawiija, samo sam bacio pogled na tekst i vidim da je napisan sa velikim entuzijazmom.
Moj predlog je bio predstavnicima ``vlasti`` sa ovog foruma da ovakvi tekstovi i slike po mogctvu udju u buducu bazu ciklida.
Kada bi clanovi opisalvali svoje favorite i to radili kao domaci zadatak vrlo brzo bi se stvorila baza podataka na zavidnom nivou. Sigurno cu se u bliskoj buducnosti potruditi da i ja napisem po nesto. Nadam se da ce ta baza u skorije vreme biti gotova i da ce mo svi uzivati u istoj......

poz

Offline jurupari

 • Član
 • ***
 • Posts: 206
 • United Cichlids of America
Re: Herichthys [i]labridens[/i]
« Reply #6 on: 12 July, 2007, 16:58:56 »
nikad nisu tako obojani u akvariju, više su onako oker.
Marko Lenac

Offline admiral

 • Veoma napredan član
 • ******
 • Posts: 3.027
 • C.C.A. Vršac Milan Petrović
Re: Herichthys [i]labridens[/i]
« Reply #7 on: 12 July, 2007, 17:06:56 »
I ja sm to pomislio...Kao i Herotilapia multispinosa....

Offline nedara

 • Administrator
 • Veoma napredan član
 • *****
 • Posts: 7.658
 • C.C.A. Novi Sad
Re: Herichthys [i]labridens[/i]
« Reply #8 on: 12 July, 2007, 21:25:52 »
Sve pohvale za trud...a mogla se prikačiti neka fotka!?

Offline admiral

 • Veoma napredan član
 • ******
 • Posts: 3.027
 • C.C.A. Vršac Milan Petrović
Re: Herichthys [i]labridens[/i]
« Reply #9 on: 13 July, 2007, 02:27:44 »
Nisam pitao gosn.Juan Miguel Artigas Azas! ;D

 

GUPI & Pet Svet
Welcome, Guest. Please login or register.
23 January, 2019, 14:17:14

Login with username, password and session length

RECENT POSTS

RECENT MALI OGLASI

RECENT MORSKA

RECENT ZABAVA

 • Gric by piroman
  [02 January, 2019, 19:01:56]
 • Vakumizam by piroman
  [08 December, 2018, 16:21:49]
 • Felix by Mandic
  [31 October, 2018, 17:19:16]
 • Koiafic by piroman
  [26 October, 2018, 08:45:14]
 • Ojacanje akvarijum cuva! by piroman
  [02 September, 2018, 18:22:57]
Members
 • Total Members: 1913
 • Latest: bugi
Stats
 • Total Posts: 154997
 • Total Topics: 9370
 • Online Today: 107
 • Online Ever: 450
 • (01 July, 2007, 16:19:12)
Users Online
Users: 1
Guests: 68
Total: 69