Welcome, Guest. Please login or register.

Aquashop

ReefrooM

NewBlock

Pobednička fotografija ''Foto konkursa Januar 2018.''

 Lamprologus ornatipinnis (Cameron bay) člana ''Nzivkovic''

Author Topic: Artemija salina  (Read 20459 times)

Offline alzo

 • Tropheus rule
 • Veoma napredan član
 • ******
 • Posts: 2.679
  • paraciklidi.org
Re: Artemija
« Reply #20 on: 23 March, 2006, 23:02:39 »
Da, Admirale...budi konstruktivniji, iskustvo imas!

Offline No.1

 • Veoma napredan član
 • ******
 • Posts: 1.760
Artemija salina
« Reply #21 on: 13 December, 2008, 23:19:20 »
ARTEMIA SALINA izleganje i ostalo…

posto uvideh da se malo pise o artemiji kao kvalitetnoj hrani za mladuncad i odrastanje ciklida evo ukratko iz visegodisnjeg iskustva…

Artemia salina je veoma kvalitetna hrana za riblju mladuncad ali samo u prelaznom periodu kada mladj ojaca i  tada treba preci na drugu hranu. Ishrana artemiom i mogucnost zaraze riba skoro da i ne postoji.Znao sam mnoge odgajivace koji su uz pomoc artemije odhranjivali na hiljade komada mladji.
Najpoznatije svetsko stanište artemije -Veliko slano jezero (Great Salt Lake) u državi Juta (Utah), SAD.
Pri tome je optimalan pH je između 7.5-8.5, neophodna je minimalna količina svetla za izleganje i dalji život artemije i voda bogata kiseonikom.
U slatkoj vodi artemija živi 3 do 5 sati tako da treba unositi samo onu količinu koja može biti pojedena u tom roku. Odrasla jedinka artemija dostiže u proseku 8mm, a u idealnim uslovima čak i cela dva santimetra dužine!


Postupak za izlezenje Artemije saline…

Po meni je najbolje naci flasu od dve litre s a zaobljenim dnom , nekad je bilo da se kupe takvi sokovi ali danas nisam bas siguran. Iz razloga kada se ubaci crevo za vazduh i ukljuci aeracija da se artemija ne bi nagomilavala u mrtve uglove. Jos jedna koristna stvar je ubaciti plasticnu cev od balona kojima se deca igraju i koji se dele na ulici u radnjama i slicno.Znaci jedan kraj crevca u vodi a drugi na vazdusnu pumpu

Uputstvo….

Jajasca artemije su sive boje i mnogo puta su manja od makovog zrna. Pakuju se u konzerve cuvaju se van domasaja vlage sto je veoma bitno za procenat izleganja.jajasca Artemija se jedino izleze u slanoj vodi. U 5.litara zapremine vode /obavezno/ dehlorisane pri temperature/const./ od 24 – 26.stepeni celzijusovih ,sipamo 4.litra vode, i dodamo 4. velike kasike soli. U takvu posudu najbolje je rekao sam Vam vec ubacite plasticnu cev i ukljucite pumpu za vazduh kako bi voda u posudi cirkulisala.Talasanje vode mora da bude veoma intezivno kako se ne bi stvorili mrtvi uglovi u kojima bi se artemija gomilala.Nakon toga ubacimo pola kafene kasicice artemije i nastavimo sa ,,buckanjem,, vode , gde obavezno napominjem ne smeju se pojaviti mrtvi uglovi gde bi se artemija gomilala i sam procenat izleganja bi bio mali. Sve ovo moze se raditi i u manjim kolicinama u zavisnosti koliko maladji imate.Posle 48.casova izleze se mlada artemija , ziva artemija , koja pliva u vodi.Ikljucimo pumpu za vazduh izvadimo crevo i stavimo posudu pored prozora tako da se artemija po obodu posude posle nekoliko minuta nagomila.Uzmemo crevo za vazduh i kao kad pretacemo rakiju izvadimo zivu artemiju u drugu posudu.Artemiju procedimo kroz veoma sitnu tkaninu moze predvostrucena maramica ili neka veoma sitna najbolje bela tkanina zbog vidljivosti i takva ziva artemija salina se ubaacuje u akvarijum s maldji koja je bukvalno prozdrljuje.Pri ovome voditi racuna da ne ubacujemo previse artemije u akvarijum s mladji jer ribetine kad se najedu , nju vise ne diraju a ona muti vodu i nepotrebna je.

Ko ne zeli da se sa ovim obavezuje preporucujem isto tako dobru dekapsuliranu artemiju.
Akvaristika, to je moja ljubav !

Offline miksajlo

 • Član
 • ***
 • Posts: 237
 • Banovan korisnik
Re: Artemija salina
« Reply #22 on: 14 December, 2008, 00:46:18 »
Slažem se da je artemija odlična hrana za mlađ, koju one i najradije jedu, ali isto tako umesto nje za vreme toplog dela godine mnogi akvaristi pa i ja lično smo hvatali slatkovodne račiće, zvane vodene bube (dafnije, ciklopsi i ostali). Oni se mogu nahvatati u velikom broju, zamrznuti i koristiti tokom cele godine, ali je to već druga priča.
Takođe artemijom možemo hraniti mladu ribu koliko dugo hoćemo, a ne samo u prelaznom periodu, već možemo i kada prihvate druge vrste hrane, pa je kombinovati ili smanjiti njen udeo, sve zavisi od naših mogućnosti.
Što se tiče svetla nije uopšte neophodno, u stvari pitanje je šta znači to minimalna količina svetla. Gde god sam čitao piše da je neophodna minimalna količina svetla, ali meni se artemija bućkala jednako dobro pri dnevnom svetlu kao i u kupatilu gde uopšte nema svetla, osim kada neko uđe, ali je to zanemarljivo.
Takođe nije tačno da žive samo do 5 sati u slatkoj vodi, pošto su meni živeli 8h dok ih ribe nisu sve pojeli žive, a verovatno mogu još duže živeti.
Samo da  naglasim da aeracija vode vazdušnom pumpom ne mora da bude podešena na najjače, pošto sam imao bolje rezultete izleganja kada je bućkanje vode slabije, znači ne mora da bude veoma intenzivno.
Vreme izleganja zavisi od temperature, tako da pri 25 stepeni već ima izleženih nakon 24h. Što je veća temperatura to je brže izleganje. Kažu da je najbolje na 26 do 28. Na nižoj temperaturi bućkanje traje duže i procenat izleganja je manji.
Ja sam ih cedio tako što flašu prekrijem majicom odgore, a ostavim donji deo tako da odatle dolazi svetlost, pa se i najveći broj račića spusti kod grlića flaše i odatle se izvuku crevom. Za ceđenje možete koristiti razne materijale, ali najbolja je gusta ženska najlon čarapa, odrežete donji deo i stavite odgore na cediljku. Svi račići će se sigurno zadržati na njoj.
E sad, mi nikako ne možemo da procedimo tačno onoliko račića da se ribetine najedu i ne ostane ništa. Ali nije tačno da živi račići mute vodu pošto se oni baš hrane prljavštinom iz vode, znači algama, bakterijama, protozoama i poješće sve sitno što mogu da pojedu. Ako ostane živih račića, nema nikakve opasnosti pošto će ih ribetine za nekoliko sati pojesti. Jedino je opasnost ako ih ubacimo jako mnogo da ih ribetine ne mogu sve pojesti dok račići ne uginu, pa se oni počnu raspadati. E tek će onda da zagade vodu.
Mada nisam koristio dekapsuliranu artemiju, smatram da nije dobra koliko i živa artemija, pošto će ribe uvek radije da jedu nešto živo što se koprca i kreće u vodi. Kretanje hrane ih iritira i nagoni na lov.

Sve u svemu dobar tekst i sve pohvale za No.1, što će nadam se pokrenuti i druge članove da napišu nešto korisno.
Srbija je večna dok su joj deca verna !

Offline Kenny

 • Kvalitetan
 • Napredni član
 • *****
 • Posts: 643
 • F0
Re: Artemija salina
« Reply #23 on: 14 December, 2008, 01:08:31 »
Moja iskustva sa artemijom su slicna... S tim sto sam je ja izlegao na 29-31 stepen po Celzijusu. Imao sam sasvim dobre razultate.
Inace oba teksta su za veliki  :applause: :applause: :applause: :applause:

Offline No.1

 • Veoma napredan član
 • ******
 • Posts: 1.760
Re: Artemija salina
« Reply #24 on: 14 December, 2008, 11:07:35 »
Ne morate uvek da se vezete za svije ubedjenje da je ono uvek tacno .Ubedjenje i licno iskustvo je jedno a proizvodjacki podaci trece. U svakom slucaju najveci procenat izleganja artemije saline je na visoj temperaturi ,medjutim ja sam dao tacne proizvodjacke podatke procenta izleganja artemije na toj temperaturi 24 do 26.stepeni. Da li artemija zivi u vodi 5.ili vise sati potpuno je nebitno ali su to neki okvirni podaci .Zasto ,pa zato sto artemiju uvek dajete ribama po slobodnoj proceni u zavisnosti koliko mladji imate. I ona se i daje u manjim kolicinama ,tek toliko koliko mogu pojesti za vrlo kratko vreme ,to se vidi po stomacicima mladji i u principu kada je vise ne uzimaju prestajemo sa davanjem.U svakom slucaju ziva hrana je najbolja po meni ali je isto tako dobra po svom sastavu i od nje mladj vrlo dobro napreduje ja je koristim sada pa cete u dogledno vreme videti kako napreduje ,bice dokaz fotografija mladji.Aeracija vode mora da bude dovoljno velika ,onoliko koliko je dovoljno da se ne bih stvarali mrtvi uglovi i artemija gomilala u uglu flase ili neke druge posude,sto dovodi do manjeg procenta izleganja artemije.
Moram da naglasim da artemija muti vodu ako je dodamo previse jer se za vrlo kratko vreme raspada. Zasto ? Zato sto mi mladj koliko vidim u vecini drzimo u akvarijumima u kojima je dno prazno bez peska kvarca i slicno .U takvoj vodi nema ,,prljavstine,, aludirajuci na alge, i ostalo… ,ali sve u svemu je ne bitno jer ribljoj mladji dajemo onoliko artemije po slobodnoj proceni koliko imamo i mladi ,gde mladj za vrlo kratko vreme jede.
Jos jedna stvar je mnogo bitna ,hranjenje artemijom treba biti samo do odredjene velicine ribe,mladji.To je kod mene po slobodnoj proceni na santimetar ..ipo...odprilike ...Posle toga treba preci na neku drugu hranu,jer je kod mene bar evidentno da mladj koliko god joj davao artemiju i dalje ne napreduje ,vec ,,stoji u mestu,,.A sto se tice kombinacje artemije i druge hrane npr.mikropan ili neke druge nije nista sporno,to je ok i ribe ok napreduju.
nadam se da ce mnogi barem pokusati koji nisu do sada da se uvide u kvalitet artemije saline,i brzi razvoj mladji.
Akvaristika, to je moja ljubav !

Offline cicko

 • Značajni član
 • ****
 • Posts: 295
 • Banovan korisnik
Re: Artemija salina
« Reply #25 on: 14 December, 2008, 11:44:45 »
Ljudi,lepo ste sve ovo napisali,svaka cast.  :applause:
Tanganyika

Offline xrunnerx

 • Član
 • ***
 • Posts: 183
Kako odrzati artemju?
« Reply #26 on: 10 August, 2011, 22:52:15 »
Kako odrzati artemju sto duze zivom? Dali je stavljate u frizider ili...? Kad izlezete artemije vise nego sto vam je potrebno za jedan obrok sta raditi sa ostatkom? i dali dajete artemiju svaki dan?

Offline Shone

 • Napredni član
 • *****
 • Posts: 897
Re: Kako odrzati artemju?
« Reply #27 on: 11 August, 2011, 08:05:24 »
Artemija od izleganja, u istim uslovima u kojima se izlegla ( voda, so, vazduh), može da preživi četiri dana. Znači procediš, sačuvaš vodu, višak artemije vratiš u tu staru vodu, vratiš u flašu i nazad na vazduh... Nije neka velika pamet. Ja hranim artemijom svaki dan i u flaši od 1,5 l nikad nisam pokušavao da izležem više od kafene kašike (koliko god može da stane) jaja. To mi je u najgorem slučaju bilo dovoljno za jedan dan, pa sam tada morao da imam dve flaše sa rasponom leganja od 24 h...
E sad ima da se kupi zamrznuta artemija koja je ogromne, reda veličine 5 mm i veća, znači da može da se uzgaja i do te veličine, ali ja na žalost ne znam kako. Možda ima neko na forumu ko je tako nešto radio...

Offline xrunnerx

 • Član
 • ***
 • Posts: 183
Re: Kako odrzati artemju?
« Reply #28 on: 11 August, 2011, 20:43:04 »
kakva je to dekapsulirana artemija? ako nabavim ovu obicnu kako se odvaja od te kapsule? nikad nisam ima iskustva sa njom pa mi je svaki savet dobro dosao. :kiss:

Offline Duki

 • Administrator
 • Veoma napredan član
 • *****
 • Posts: 2.604
 • Wildfang Novi Sad
Re: Kako odrzati artemju?
« Reply #29 on: 12 August, 2011, 13:48:33 »
Dekapsuliranu artemiji dajes takvu kakva je kao svaku suvu hranu, nije losa ali nije kao ziva... Sto se zive artemije tice do dva dana starosti od izleganja ona je dobra posle ce vec potrositi svoju zumancanu kesu i nece vise biti toliko hranjiva kao u prva dva dana tako da ne bi trebalo da stoji duze. Zamutiti kolicinu koja ti je potrebna i tako svaki dan, to je najbolje resenje.
C.C.A.

 

GUPI & Pet Svet
Welcome, Guest. Please login or register.
20 October, 2018, 12:23:48

Login with username, password and session length

RECENT POSTS

RECENT MALI OGLASI

RECENT MORSKA

RECENT ZABAVA

Members
Stats
 • Total Posts: 154910
 • Total Topics: 9356
 • Online Today: 116
 • Online Ever: 450
 • (01 July, 2007, 16:19:12)
Users Online
Users: 1
Guests: 67
Total: 68