Welcome,
Guest
. Please
login
or
register
. Did you miss your
activation email?
Home
Gallery
Help
Search
Calendar
Members
Login
Register
Articles
Ako ste apsolutni pocetnik II
Ako ste apsolutni pocetnik
Da li i ja mogu da gajim ciklide?
Dekoracija Malawi akvarijuma
Ko su ciklidi?
Lazna ikra
Malawi ciklidi i voda
M'buna ciklidi
Mrest Malawi Ciklida
Archocentrus sajica
Cichlasoma (Amphilophus) citrinellus
Convict Cichlid - Cryptoheros nigrofasciatus (Günther, 1867)
Labidochromis caeruleus
Maylandia sp.Msobo
Melanochromis auratus
Neolamprologus multifasciatus
Ophtalmotilapia ventralis
Pseudotrophes sp. Elongatus
Pseudotropheus sp.Red Top ndumbi
ciklidi.org
«
Geografska podela ciklida
«
Tanganyika
« Poèetak
Pages: [
1
]
Go Down
« previous
next »
Print
Author
Topic: Poèetak (Read 1840 times)
Bojko
Konsultant
Veoma napredan član
Poèetak
«
on:
11 March, 2003, 19:48:12 »
Svaki poèetak je težak,ali u ovom postu,èu probati korak po korak uraditi jedan 240 l Malawi akvarij.
Ideja
:vidjeli ste neke slike na stranim sajtovima,možda ste ih videli u prodavnici ili vas je navdušio drugar ljubitelj ciklida.
Akvarij
Otišli ste u kupovinu ili ste se odluèili,da vam ga uradi staklar,ali kako god ste odluèili,neka bude,ako imate toliko prostora,barem minimalno 240 l akvarij.Poznato je,da što je akvarij veèi,to je lakše održavanje.
Ureðenje
Akvarij imate veè pripremljen, i sad èemo ga polako ureðivati.Prvo je jako poželjeno da na dno akvarija stavite stiropor.Stiropor èe djelovati kao blažilac ,kad bude bilo kamenje,a kamenje zna se,more se ponekad i promaknuti.Na taj stiropor metnite oko 5-10 cm. visoko pjesak.najbolji je taman pjesak,koji èe biti pogodan za ribe i bièe još lepše vidljive.Najbolji pjesak je kremen pesek /silica sand engleski,kremenèev pesek slovenaèki/.Kad ste to uradili,na to se metne kamenje.tu valja biti pažljiv,da kamenje nema nekih ostrih rubova,da se ribe ne poseku.Napravite par skrovišta,da se tamo ribe mrestuju a ponekad i skrive.
Pozadina
Ja imam obièan crno ofarban stiropor,a na vama je da iskoristite svu maštu koju imate,ali neka bude iz materiajla koji se dobro podnose u vodi i njihov hemijski sustav nije otrovan za ribe.
Filter
kako sam veè napisao neka bude jako filtriranje,èitaj Topic Tehnika.Poželjeno je,da metnete u akvarij i jedan rasprsivaè mjehurièa,a to radi na vanjskoj vazdušni crpki.Mjehurièi.
Voda
Sad metnite vodu u akvarij a istovreme metnite i razne psastojce za poboljšanje kvalitete vode,koje se kupe u specializiranim prodavaonicama.I tako vam sad sve radi /tehnika/,metnite koju vikend ribicu/vještaèka hrana/ i vaš akvarij èe poèeti stvarati bakterije /nitrifikacione/koje èe uništavati nitrite /NO2/ i nitrate /No3/.To vam traje otprilike 2 nedelji i nakon dve nedelji probajte sa testovima kako stoji nitriti,ph i KH ,GH.Ako bude sve u redu,eto vas u kupnji ciklida koji èe postati vaša mana i drugari u narednih nekoliko godina.
Svetlo
Jako je dobro svetlo firme Hagen,power glo se zove,koja ima boju sliènu oni prirodni koja vlada u jezeru malawi.
Ciklid pozdrav ! :D :D
Bojko
Konsultant
Veoma napredan član
(No subject)
«
Reply #1 on:
11 March, 2003, 22:11:12 »
Eto,pošto ste akvarij dobro "sajklovali"/cycling/,pred vama je teška a i lepa zadaæa.Naime sad treba akvarij popuniti ribama.
Savjet
ja predlažem,da je dobro poznati latinska,kao i domaèa imena za vrste koji bi željeli kupiti,tako,da tu ne doðe do zabunjivanja.Iz svog iskustva mogu potvrditi,da je to jako pogodno i povoljno.U Sloveniji su pre par godina sve vrste iz jezera Malawi prodavali pod imenom "Ustonoša mix",e pa sad budi pametan.No pomoèu foruma,sliènog vašem,to se znanje o malavijskim ciklidima širilo i sad trgovci napiše veè latinska imena,napredak.
M'buna
ja bih poèetniku ipak predložio,da za prve ribe iz jezera Malawi kupi koju vrstu iz velike grupe ,koja se zove M'buna.Tu bi rado izneo par èinjenica o prirodi ovih vrstiju.M'bune su
poligamne
ribe,što znaèi,da treba imati mužjak barem 4 ženke,kao neki mali harem.
Sad se ja veè unaprijed izvinjavam,jer ne znam kakva je situacija sa tim ribama u vašim prodavaonicama,pa tako,ako ja koju tu spominjem,a kod vas se još ne dobije,molim nemojte se ljutiti. :D
Prvo mi pade na misao .
Labidochromis caeruleus
to je riba žute boje,sa crno obojeno perajo .Velièine oko 11 santimetar ,jako je miroljubiva i idealna za poèetnike.
Iodotropheus sprengerae
,zovu ga i Rðavi ciklid zbog njegove bronèane boje,nadalje je tu
Pseudotropheus saulosi
,ženka žute boje,a mužjak crno mudar jako mala i mirna vrsta takoðer.A da bude to još lešpše dobro je dodavati u tu grupu još koju vrstu iz genusa Aulonocara,to su jedne izmeðu najlepših riba iz jezera malawi.Zovu jih pauni /peacock na engleskom/jezera Malawi.
Koliko razlièitih vrsta
tu bi se ja ogranièio na 4 razlièite vrste sa po pet primeraka,a to bi bilo za jedan 240 l akvarij baš dovoljno.Pošto su te ribe teritorialne,lako si èetri vrste podele teritorij u akvarijumu.
Èistaèi
to more ,I sam imam u akvariju èistaèe iz rodova Ancistrus sp.,to so mirni jedaèi alga i sa njim nema nikakvih problema.Preporuèio bi tu još Melanie,puževe,sve to koristi,da oni malo oèiste i okretaju pjesak po dnu.
I potkraj dana,kad sve to uradite,gledajte i uživajte,valjda u ribama,jel
Ciklid pozdrav ! :D [/b]
Bojko
Konsultant
Veoma napredan član
(No subject)
«
Reply #2 on:
12 March, 2003, 22:07:27 »
Nakon par mjeseci posle unošenja novih riba u akvarijum,poèeo se mužjak lepo ofarbati i "drhtati"pred ženkom I to možete ,da gledate par sati.Sledeèeg dana primetili ste,da ima ženka puna usta ikra.Srce vam je radosno,jer to znaèi,da je mrest uspio i to je u biti neka nagrada za sav uloženi trud i brizu oko akvarijuma i riba.Ali sad se pojavi novo pitanje Što sad? :?:
Ako imate moguènosti ženku sa jajima uvatite,na fini naèin i prenjete je u poseban akvarijum,gdje èe biti samo ona.Parametri vode i temperatura moraju biti slièni onome akvarijumu,gdje je dotad bila.Taj mali akvarijum neka bude barem 30l.Ženku tada ne hranite.Dapaèe neko nema te moguènosti,pa ostavi ženku u istom akvarijumu.
Jad:Nakon èetiri dana ste primjetili ,da ženka nema više jaja odnosno ikra u usnama,zašto. :?:
Tu bih ja ispostavio tri,po mome mišljenju bitnih faktora:
- 1) to se desi ako je ženka još mlada i prvi put nosi ikre i nema još onaj pravi majèinski instinkt.
-2)Èesto se to dešava u glavnome akvariju,gdje je dosta riba,pa se ponekad desi,da je koja druga riba nehotice "udari" i ta majka u strahu ili proguta ili izbaci ikre od.jaja.
-3) jedan od glavnih razloga je i ta ,da jaja odnosno ikre uopšte nisu osamenjene,pa poènu nakon èetiri ili pet dana da trune,a takve ženka opet izbaci van. :( :( :(
To je ona tragièka strana,ali pogledajmo dalje veseliju stranu.
Da pretpostavimo, da je sve u redu,na razpolaganju su nam dvije moguènosti:
- prva moguènost,da ženku,koju smo prenjeli u poseban akvarijum,tamo pustimo i nakon 21 dan,èe iz usta dolaziti mladunci,koji se odmah vraèaju nazad u usta majke,ako ih šta preplaši ili iznenaduje.Mislim,to vam je jako fino gledati.
-druga moguènost se zove prirodno vještaèka metoda.Kod te uvatimo ženku 18 ili 19 dan nakon mresta,i nježno ji otvorimo usne i mladunci poènu da izletu iz usta.Poslije tog èina majku vratimo u akvarijum,a mladunce metnemo u poseban 10 l akvarijum.Mladunce hranimo artemijom,oceanskim planktonom sl. :D
Postoji i treèa moguènost,to je sasvim vještaèka,tu uvatimo ženku nakon mresta i jaja metnemo u inkubator,gdje uradimo mjehurièe i temperaturu oko 27,5 stupnjeva Celzijusa.Samo to moguènost nisam nikad probao jer je mortalitet jako visok. :( :(
A nema veèeg zadovoljstva,kak :D o gledati "svoje"mladunce kako lepo rastu.
Pages: [
1
]
Go Up
Print
« previous
next »
Jump to:
Please select a destination:
-----------------------------
Geografska podela ciklida
-----------------------------