Welcome, Guest. Please login or register.

Aquashop

ReefrooM

NewBlock

Pobednička fotografija ''Foto konkursa Januar 2018.''

 Lamprologus ornatipinnis (Cameron bay) člana ''Nzivkovic''

Author Topic: Početak - potrebna pomoć  (Read 45324 times)

Offline Bojko

 • Konsultant
 • Veoma napredan član
 • *****
 • Posts: 3.707
Početak - potrebna pomoć
« on: 11 March, 2003, 19:48:12 »
Svaki poèetak je težak,ali u ovom postu,èu probati korak po korak uraditi jedan 240 l Malawi akvarij.
Ideja:vidjeli ste neke slike na stranim sajtovima,možda ste ih videli u prodavnici ili vas je navdušio drugar ljubitelj ciklida.
AkvarijOtišli ste u kupovinu ili ste se odluèili,da vam ga uradi staklar,ali kako god ste odluèili,neka bude,ako imate toliko prostora,barem minimalno 240 l akvarij.Poznato je,da što je akvarij veèi,to je lakše održavanje.
UreðenjeAkvarij imate veè pripremljen, i sad èemo ga polako ureðivati.Prvo je jako poželjeno da na dno akvarija stavite stiropor.Stiropor èe djelovati kao blažilac ,kad bude bilo kamenje,a kamenje zna se,more se ponekad i promaknuti.Na taj stiropor metnite oko 5-10 cm. visoko pjesak.najbolji je taman pjesak,koji èe biti pogodan za ribe i bièe još lepše vidljive.Najbolji pjesak je kremen pesek /silica sand engleski,kremenèev pesek slovenaèki/.Kad ste to uradili,na to se metne kamenje.tu valja biti pažljiv,da kamenje nema nekih ostrih rubova,da se ribe ne poseku.Napravite par skrovišta,da se tamo ribe mrestuju a ponekad i skrive.
Pozadina Ja imam obièan crno ofarban stiropor,a na vama je da iskoristite svu maštu koju imate,ali neka bude iz materiajla koji se dobro podnose u vodi i njihov hemijski sustav nije otrovan za ribe.
Filter kako sam veè napisao neka bude jako filtriranje,èitaj Topic Tehnika.Poželjeno je,da metnete u akvarij i jedan rasprsivaè mjehurièa,a to radi na vanjskoj vazdušni crpki.Mjehurièi.
Voda Sad metnite vodu u akvarij a istovreme metnite i razne psastojce za poboljšanje kvalitete vode,koje se kupe u specializiranim prodavaonicama.I tako vam sad sve radi /tehnika/,metnite koju vikend ribicu/vještaèka hrana/ i vaš akvarij èe poèeti stvarati bakterije /nitrifikacione/koje èe uništavati nitrite /NO2/ i nitrate /No3/.To vam traje otprilike 2 nedelji i nakon dve nedelji probajte sa testovima kako stoji nitriti,ph i KH ,GH.Ako bude sve u redu,eto vas u kupnji ciklida koji èe postati vaša mana i drugari u narednih nekoliko godina.
SvetloJako je dobro svetlo firme Hagen,power glo se zove,koja ima boju sliènu oni prirodni koja vlada u jezeru malawi.

Ciklid pozdrav ! :D  :D
« Last Edit: 09 January, 2013, 14:43:14 by nedara »

Offline Bojko

 • Konsultant
 • Veoma napredan član
 • *****
 • Posts: 3.707
(No subject)
« Reply #1 on: 11 March, 2003, 22:11:12 »
Eto,pošto ste akvarij dobro "sajklovali"/cycling/,pred vama je teška a i lepa zadaæa.Naime sad treba akvarij popuniti ribama.
Savjet ja predlažem,da je dobro poznati latinska,kao i domaèa imena za vrste koji bi željeli kupiti,tako,da tu ne doðe do zabunjivanja.Iz svog iskustva mogu potvrditi,da je to jako pogodno i povoljno.U Sloveniji su pre par godina sve vrste iz jezera Malawi prodavali pod imenom "Ustonoša mix",e pa sad budi pametan.No pomoèu foruma,sliènog vašem,to se znanje o malavijskim ciklidima širilo i sad trgovci napiše veè latinska imena,napredak.  
M'buna ja bih poèetniku ipak predložio,da za prve ribe iz jezera Malawi kupi koju vrstu iz velike grupe ,koja se zove M'buna.Tu bi rado izneo par èinjenica o prirodi ovih vrstiju.M'bune su poligamne ribe,što znaèi,da treba imati mužjak barem 4 ženke,kao neki mali harem.
Sad se ja veè unaprijed izvinjavam,jer ne znam kakva je situacija sa tim ribama u vašim prodavaonicama,pa tako,ako ja koju tu spominjem,a kod vas se još ne dobije,molim nemojte se ljutiti. :D
Prvo mi pade  na misao .Labidochromis caeruleus to je riba žute boje,sa crno obojeno perajo .Velièine oko 11 santimetar ,jako je miroljubiva i idealna za poèetnike.Iodotropheus sprengerae,zovu ga i Rðavi ciklid zbog njegove bronèane boje,nadalje je tu Pseudotropheus saulosi,ženka žute boje,a mužjak crno mudar jako mala i mirna vrsta takoðer.A da bude to još lešpše dobro je dodavati u tu grupu još koju vrstu iz genusa Aulonocara,to su jedne izmeðu najlepših riba iz jezera malawi.Zovu jih pauni /peacock na engleskom/jezera Malawi.
Koliko razlièitih vrsta tu bi se ja ogranièio na 4 razlièite vrste sa po pet primeraka,a to bi bilo za jedan 240 l akvarij baš dovoljno.Pošto su te ribe teritorialne,lako si èetri vrste podele teritorij u akvarijumu.
Èistaèi to more ,I sam imam u akvariju èistaèe iz rodova Ancistrus sp.,to so mirni jedaèi alga i sa njim nema nikakvih problema.Preporuèio bi tu još Melanie,puževe,sve to koristi,da oni malo oèiste i okretaju pjesak po dnu.
I potkraj dana,kad sve to uradite,gledajte i uživajte,valjda u ribama,jel

Ciklid pozdrav ! :D [/b]

Offline Bojko

 • Konsultant
 • Veoma napredan član
 • *****
 • Posts: 3.707
(No subject)
« Reply #2 on: 12 March, 2003, 22:07:27 »
Nakon par mjeseci posle unošenja novih riba u akvarijum,poèeo se mužjak lepo ofarbati i "drhtati"pred ženkom I to možete ,da gledate par sati.Sledeèeg dana primetili ste,da ima ženka puna usta ikra.Srce vam je radosno,jer to znaèi,da je mrest uspio i to je u biti neka nagrada za sav uloženi trud i brizu oko akvarijuma i riba.Ali sad se pojavi novo pitanje Što sad? :?:
Ako imate moguènosti ženku sa jajima uvatite,na fini naèin i prenjete je u poseban akvarijum,gdje èe biti samo ona.Parametri vode i temperatura moraju biti slièni onome akvarijumu,gdje je dotad bila.Taj mali akvarijum neka bude barem 30l.Ženku tada ne hranite.Dapaèe neko nema te moguènosti,pa ostavi ženku u istom akvarijumu.
Jad:Nakon èetiri dana ste primjetili ,da ženka nema više jaja odnosno ikra u usnama,zašto. :?:
Tu bih ja ispostavio tri,po mome mišljenju bitnih faktora:
- 1) to se desi ako je ženka još mlada i prvi put nosi ikre i nema još onaj pravi majèinski instinkt.
-2)Èesto se to dešava u glavnome akvariju,gdje je dosta riba,pa se ponekad desi,da je koja druga riba nehotice "udari" i ta majka u strahu ili proguta ili izbaci ikre od.jaja.
-3) jedan od glavnih razloga je i ta ,da jaja odnosno ikre uopšte nisu osamenjene,pa poènu nakon èetiri ili pet dana da trune,a takve ženka opet izbaci van. :(  :(  :(
To je ona tragièka strana,ali pogledajmo dalje veseliju stranu.
Da pretpostavimo, da je sve u redu,na razpolaganju su nam dvije moguènosti:
- prva moguènost,da ženku,koju smo prenjeli u poseban akvarijum,tamo pustimo i nakon 21 dan,èe iz usta dolaziti mladunci,koji se odmah vraèaju nazad u usta majke,ako ih šta preplaši ili iznenaduje.Mislim,to vam je jako fino gledati.
-druga moguènost se zove prirodno vještaèka metoda.Kod te uvatimo ženku 18 ili 19 dan nakon mresta,i nježno ji otvorimo usne i mladunci poènu da izletu iz usta.Poslije tog èina majku vratimo u akvarijum,a mladunce metnemo u poseban 10 l akvarijum.Mladunce hranimo artemijom,oceanskim planktonom sl. :D
Postoji i treèa moguènost,to je sasvim vještaèka,tu uvatimo ženku nakon mresta i jaja metnemo u inkubator,gdje uradimo mjehurièe i temperaturu oko 27,5 stupnjeva Celzijusa.Samo to moguènost nisam nikad probao jer je mortalitet jako visok. :(  :(

A nema veèeg zadovoljstva,kak :D o gledati  "svoje"mladunce kako lepo rastu.

Offline tazz

 • Početnik
 • *
 • Posts: 39
potrebna pomoc
« Reply #3 on: 24 January, 2005, 23:15:42 »
pozdrav , ja ti dodjem kao ono znas kasno marko na kosovo stize!
uvek sam u nekom zaostatku  u odnosu na sav nenormalan svet. nista neznam o gajenju ciklida pa zbog toga bilo sta sto mozes savetovati savetuj.....
tazz

Offline piroman

 • Gubitnik vremena
 • *******
 • Posts: 10.023
 • Samosapacenje me je dovelo do ovde...
  • piroman.rs
Re: pocetak od pocetnika
« Reply #4 on: 24 January, 2005, 23:21:40 »
Nabavi akvarijum za pocetak, opremi ga, a onda ces da dobijes ciklide. Za sada se informisi uopsteno o gajenju istih!
Pozz
PiromanOffline tazz

 • Početnik
 • *
 • Posts: 39
Re: pocetak od pocetnika
« Reply #5 on: 24 January, 2005, 23:44:12 »
akvarijum nabavio , opremiti ga hmmmm pa i to cemo da izvedemo nekako a nadalje ce da vidimo
tazz

Offline marince

 • Član
 • ***
 • Posts: 136
Re: pocetak od pocetnika
« Reply #6 on: 25 January, 2005, 10:01:34 »
Da si zainteresovan, mogao si se o svemu informisati(i nauciti) u"Tekstovi/Artikli",ali nikad nije kasno...Inace,tamo su iskusni ciklidaristi sve lepo opisali i objasnili, ne samo za pocetnike,vec i za dalje! Naravno SRECAN POCETAK CIKLID_130
   Pozdrav CIKLID_166

Offline tazz

 • Početnik
 • *
 • Posts: 39
Re: pocetak od pocetnika
« Reply #7 on: 25 January, 2005, 22:24:39 »
ma ko bre ima jos vremena za toliko citanja , u svakom slucaju thx!
tazz

Offline Shadow

 • Početnik
 • *
 • Posts: 32
Re: pocetak od pocetnika
« Reply #8 on: 26 January, 2005, 01:02:58 »
Mislim da si postavio malo "presiroko" pitanje pa je zato dosta tesko odgovorit na njega. Prvo moras sam znat sta otprilike hoces, a mi cemo te onda lakse usmjerit i dat ti koristan savjet

Za pocetak bilo bi dobro da kazes:
  -Koliko veliki akvarij imas (najvaznije)
  -Kakve ciklide zelis
  -Koliko iskustva imas sa akvaristikom, opcenito

Ako te to stvarno zanima nebi ti trebalo bit tesko procitat clanke koji su ovdje vec objavljeni

Offline tazz

 • Početnik
 • *
 • Posts: 39
Re: pocetak od pocetnika
« Reply #9 on: 26 January, 2005, 23:00:30 »
ma ljudi iskulirajte malo , kao prvo nepoznajete me dovoljno, pa ja se malo zezam !
o akvaristici znam nesto malo u stvari ko klinac sam drzao ribetine uglavnom : gupi, black moli itd.
akvarijum cu tek da nabavim onako do 100 l.
a stavicu u nj. ciklide koje mi kazu moj dragi brat piroman i kum zd.
eto toliko o tome
pozdrav svima koji mi zele pomoci od  CIKLID_297

 

GUPI & Pet Svet
Welcome, Guest. Please login or register.
17 December, 2018, 08:00:58

Login with username, password and session length

RECENT POSTS

RECENT MALI OGLASI

RECENT MORSKA

RECENT ZABAVA

Members
Stats
 • Total Posts: 154933
 • Total Topics: 9363
 • Online Today: 88
 • Online Ever: 450
 • (01 July, 2007, 16:19:12)
Users Online
Users: 2
Guests: 72
Total: 74