Welcome, Guest. Please login or register. Did you miss your activation email?

Aquashop

Author Topic: Najrasprostranjeni Tanganyika ciklidi u akvariju  (Read 1534 times)

Offline Bojko

• Konsultant
  • Veoma napredan član
Najrasprostranjeni Tanganyika ciklidi u akvariju
« on: 30 June, 2004, 22:27:50 »
Eto takvu sam podjelu našao u nekoj knjigi o tanganyika ciklidima.
Autor je nabrojao šest vrsta,koja su medju akvarista najpopularniji,pa da pogledamo.
1:)Cyprichromis leptosoma "Jumbo" Karilani
2:)Julidochromis transcriptus "Gombe"
3:)Telmatochromis brichardi
4:)Cyphotilapia frontosa
5.)Tropheus moorii "Mpulungu"
6:)Neolamprologus sexfasciatus "Kipili"
Eto to je taj izbor,naravno sve lepi ciklidi,a poželjeni i neki vaši komentari. :D

Offline Miner

• Član
Njtrazeniji - najpozeljniji Tropheus-i
« Reply #1 on: 01 July, 2004, 13:38:31 »
S duznim postovanjem citirane liste smatram da, sto se tice Tropheus-a, ipak najcesce su prisutni Tropheus duboisi Maswa. Nakon pomenutih tu su i Tropheus sp. black Ikola, Bemba i dr.
Ovo sam uocio i pregledom akvaristicke literature koja mi je dosla pod ruke. U svim knjigama prvo se spominje Tropheus duboisi i to Maswa, naravno sa slikama.
Od poznanika iz Budimpeste sam cuo da su od Tropheus-a kod njih najtrazeniji duboisi i ikole.

Offline Ciklid Gile

• Veoma napredan član
  • Igor Ranković
(No subject)
« Reply #2 on: 01 July, 2004, 13:41:01 »
Upravu si toliko ima lepih vrsta, ali vecinu Tanganjikanaca krasi njihovo zanimljivo ponasanje, koje u prirodi ne mozemo sresti kod mnogo vrsta...
To su naprimer Neolamprologus Brevis, Neolamprologus Multifasciatus koji i na najmanji znak opasnosti ulaze u svoje skoljke, i time izbegavaju potencionalnu opasnost, a i mrest im nista ne zaostaje za obicnim( svakodnevnim) ponasanjem...
Cyphotilapia Frontosu krase velicina i gracioznost pokreta kao i ogromna cvoruga kod odraslih primeraka.
A sto se tice Julidochromisa to su po meni jedne od najinteresantnijih vrsta, sam oblik i raznolikost boja ih sigurno dovode na sam vrh sto se lepote tice...
Ali ukusi su licna stvar i normalno je da svaki akvarista im omiljenu vrstu :D !!!
Srecan je dan kad sam nasmejan ko kreten.

Offline JZH

• Veoma napredan član
(No subject)
« Reply #3 on: 05 July, 2004, 16:02:02 »
Koja je to knjiga Brate_Bojko, iz koje godine itd....
Pozdrav, Joca

Offline Bojko

• Konsultant
  • Veoma napredan član
(No subject)
« Reply #4 on: 05 July, 2004, 21:09:56 »
Ma nije to neka strašna knjiga u stilu Ad Koningsa,nego je to "džepno"izdanje autora Mark Phillip Smith,"Tha tanganyikan cichlids" godine 1998.
Ali slike su od Ad Koningsa i od autora knjige,zanimljive,i ja sam je sigurno več više deste puta progledao,usporedivao ciklide koje ima JZH i prosto se oduševio,stvarno tanganjikaši su IN :D

Welcome, Guest. Please login or register. Did you miss your activation email?
23 May, 2012, 05:39:02

Login with username, password and session length

RECENT POSTS

RECENT MALI OGLASI

RECENT MORSKA

RECENT ZABAVA

Members
  • Total Members: 1090
  • Latest: Masic
Stats
  • Total Posts: 105621
  • Total Topics: 7303